Očima fanoušků: Arsenal - Chelsea

Dnešní večer obohatí souboj dvou londýnských klubů, ve kterém Arsenal vyzve Chelsea. Jak se na zápas a celkovou situaci v lize i svých týmech dívají samotní fanoušci těchto celků? 

Na otázky odpovídali administrátoři stránek Arsenal - CZ/SK a FC Chelsea CZ/SK (aktuální informace). Oběma tímto ještě jednou děkuji za skvělý přístup a obsáhlé odpovědi.

Oba týmy v úvodních pěti zápasech posbíraly deset bodů. Jak hodnotíte start sezóny?

A: Start sezóny byl, jak už jsme u Arsenalu za posledních pár sezón zvyklí, opět slabý. Na úvod tradičně prohra (3:4 s Liverpoolem), poté další ztráta bodů v Leicesteru (remíza 0:0). Obě úvodní ztráty byly podle mě způsobeny absencí Koscielnyho, Girouda a Özila, kteří se vrátili později z EURA a také pozdními nákupy Wengera, protože Mustafiho a Pereze koupil až těsně před koncem přestupového období. Díkybohu ale po ztrátách bodů následovala série 3 výher, která se po sobotě doufejme natáhne na 4 zápasy.

Ch: Start sezony hodnotím pozitivně. Už v přípravě jsme mohli vidět změny, které Antonio Conte přinesl a zápas od zápasu se to jen zdokonaluje. U hráčů lze vidět, že nechtějí, aby se opakovala loňská sezona a bude zajímavé sledovat, jak si budou nadále počínat. Porážka proti Liverpoolu nás sice trochu uzemnila, ale tým se z toho může jen poučit. Uvidíme, co přinesou další zápasy.

V souvislosti s Arsenalem se často v průběhu přestupového okénka mluví o šetření a ne úplně dobrým nakládáním s penězi. Na straně Chelsea zase bylo po loňské nepovedené sezóně potřeba provést několik hráčských změn Jaká je Vaše spokojenost s nedávno skončeným přestupovým obdobím?

A: Přestupové období ještě ani nezačalo, a už jsme měli oficiálně potvrzeného Xhaku za miliardu a půl. Jenže jak rychle a krásně přestupy začaly, stejně rychle také skončily (Takumu nepočítám kvůli pracovnímu povolení a o Holdingovi se ještě zmíním). Pokud se na to podívám zpětně jako na přestupové období obecně, tak špatné nebylo, Arsenal utratil téměř 100 milionů liber, což je u nás něco nevídaného. Pokud bych to měl vzít popořadě, tak mám na to neutrální názor – Wenger sice konečně koupil skvělého stopera a poměrně dobrého útočníka, ale jak jsem již psal, koupil je pozdě, takže nemohli absolvovat s týmem přípravu, což beru jako mínus. Nesmím ale zapomenout také na Roba Holdinga, který přišel za směšnou částku, ale svými výkony všechny ohromil a je opravdu skvělým příslibem do budoucna, podržel nás ale už teď!

Ch: Já osobně jsem s přestupovým obdobím spokojen tak napůl. Vedení klubu přivedlo Contemu N'Gola Kantého, což je famózní hráč, dokazoval to v Leicesteru a dokazuje to i nyní v Chelsea, ne nadarmo se mu přezdívá druhý Makelele. Mluvilo se zde i o dalších hráčích, nejvíce asi o Radju Nainggolanovi, ale myslím si, že samotný Kanté je víc než dost. Nesmíme zapomínat také na velmi nadějné hráče z akademie. Dále jsme získali mladého útočníka Michyho Batshuayie, který má za sebou vydařenou sezonu v Marseille. Přiznám se, že jsem o něm neslyšel, ale musím říct, že na mě udělal dojem, i když nehraje tolik, jak by si někteří představovali. Posilu do útoku jsme rozhodně potřebovali, jelikož jen málo kdo věřil, že si Conte ponechá Falcaa či Pata, kteří zde hostovali. Ani věčně zraněný Loïc Rémy, který odešel hostovat, nebyl zrovna ideální vyhlídka na post druhého či třetího útočníka. Tohle byla ta první polovina, se kterou jsem spokojen. Tu druhou polovinu tvoří obránci. Celé léto bylo zřejmé, že v obraně potřebujeme posílit snad nejvíce. Bohužel vedení nedokázalo obstarat hlavní cíle, které si Conte vytipoval - Kalidou Koulibaly a Alessio Romagnoli. Bohužel jednat s Neapolí je kolikrát opravdu nadlidský úkol a AC Milán byl nekompromisní. Nakonec se v samotném závěru přestupového období přivedl levý bek Marcos Alonso a na stopera David Luiz. Oba hráči vyvolali u mnoha fanoušků řadu otazníků, jestli si náhodou nejedná zase o "nouzovky" a jestli jsou to vůbec hráči, které Antonio Conte chtěl. Tady se už ale můžeme jen domnívat. Fanoušci Chelsea navíc mají stále před očima některé nevydařené výkony Davida Luize na postu obránce během jeho prvního působení tady, já jsem ale velký optimista a věřím, že Antonio Conte dokáže na jeho nedostatcích zapracovat.

Chelsea od nové sezóny vede Antonio Conte. V čem se tým pod jeho vedení nejvíce změnil?

Ch:  Antonio Conte ukazuje, že chce, aby jeho hráči hodně běhali, aby si dávali rychlé přihrávky od nohy a hráli pohledný ofenzivní fotbal. K této jeho herní myšlence se samozřejmě také změnilo rozestavení týmu, už to není to klasické 4-2-3-1, na které jsme byli za poslední roky zvyklí, ale nyní tu máme 4-1-4-1, případně o dost ofenzivnější 4-2-4 - v budoucnu se navíc možná můžeme dočkat i hry na tři obránce. Samozřejmě ty změny nejsou ještě tak markantní a tým čeká ještě spoustu práce, ale věřím, že se to postupem času bude zdokonalovat a příští rok už to bude to pravé ořechové. Samozřejmě těch změn je tam daleko více, mnohé z nich ale nejsou skoro vidět, jelikož ty přinesl Antonio Conte svou osobností.

Na lavičce Arsenalu již dvě dekády působí Arsene Wenger, který je však poslední roky pravidelně pod palbou kritiky. Jaký je Váš názor na něj?

A: AW je kapitola sama o sobě a je těžké nějak stručně popsat názor na něj. Chovám k němu obrovský respekt, obětoval klubu 20 let svého života, dokázal vyhrát PL bez porážky (což už se možná nikomu nikdy nepodaří), každý rok se kvalifikoval do LM i s poměrně “šílenými“ týmy během splácení Emirates Stadium apod. I přes všechny jeho zásluhy k němu mám pár výhrad. Pojďme ale jeho funkci v klubu rozdělit na dvě role – manažer a trenér. Myslím si, že jako manažer je úžasný, dokáže hráče přesvědčit k přestupu, dokáže najít a vychovat excelentní fotbalisty, jistě také dělá radost vedení a panu Kroenkemu, protože umí šetřit a zároveň stále bojovat o přední příčky. Jako trenér mi ale už tak boží nepřijde, protože některé jeho tahy v zápasech jsou trochu na hlavu. Dříve mi přišlo, že odmítá střídat do 80. minuty, ať už je stav jakýkoliv. Momentálně třeba moc nepobírám stavění Alexise na hrot, kde je absolutně k ničemu. Abych panu Wengerovi ale jen nekřivdil, občas mu jeho tahy vyjdou a tým je úspěšný. Každý má na to ale svůj názor, tak snad mě nikdo za moje názory pranýřovat nebude – 100 lidí, 100 chutí.

Během léta přišlo do Anglie několik zajímavých hráčů, ale i trenérů, což slibuje zajímavou bitvu o titul, ale i o pohárové příčky. Co říkáte na tuto situaci v Premier League?

A: Letošní bitva o titul bude opravdu zajímavá, v Premier League se potkali ti nejlepší trenéři světa, takže vzájemná utkání TOP týmů jsou nyní ještě zajímavější. Na začátku každý favorizoval kluby z Manchesteru, protože mají asi nejúspěšnější trenéry a také zřejmě nejsilnější kádry. United navíc letos opět ohromně posílili – Mkhitaryan je úžasný hráč, Zlatan je perfektní útočník a nezapomínejme na rekordního Pogbu, který ale zatím ukázal pouze širokou škálu účesů. Letošní bitva bude určitě jedna z nejzajímavějších za poslední léta a letos určitě žádné překvapení jako loni nečekejme, protože letos si favorité nemohou dovolit ztrácet moc bodů a nikoho, kdo by na vrchol nepatřil, tak mezi sebe nepustí.

Ch: Jakožto velký fanoušek anglického fotbalu jsem rád, že Premier League je pro takové hráče a trenéry stále atraktivní a lákavá. Z už tak vyrovnané a nevyzpytatelné ligy se stává ještě těžší a zajímavější, za což jsem jenom rád. Hlavně po tom, co začala platit nová vysílací práva, budou moci kluby ze středu tabulky nebo i z nižších pozic přivádět další zajímavá jména a zase to tu ligu posune ještě někam úplně jinam. Doufejme, že anglické kluby začnou svou kvalitu opět prokazovat i na evropské scéně a ukončí nadvládu vesměs španělských celků, tak jako tomu bylo před pár lety.

Koho favorizujete v boji o titul? Mají Vaše týmy na umístění se na prvním místě?

A: Zatím to vypadá, že největším favoritem je Manchester City, který předvádí skvělý fotbal, jelikož se Guardiola pomalu ale jistě snaží svým svěřencům vštípit herní styl, který již praktikoval u minulých zaměstnavatelů. United mají také nabitý kádr, ale pevně věřím (a Mourinhovi to z celého srdce přeji), že opět selžou a na titul nedosáhnou. Co se týče Arsenalu, loni se říkalo, že jsme měli šanci, která se už nebude opakovat. Letos ale máme štěstí, které nám chybělo – konečně jsme začali dávat góly ! U Arsenalu je zvykem triliarda šancí a střel na bránu, ale žádné góly. Letos je to pár střel na bránu a góly padají, což je skvělé. Navíc se Arsenalu stále letos pískají penalty, což je také to “štěstí“, které loni doprovázelo vítězný Leicester. Uvidíme, v létě jsem kvůli přestupům vůbec Arsenalu nevěřil, ale třeba se nakonec budeme radovat my.

Ch: S každým příchodem nového manažera se snažím v prvním roce nemít moc velká očekávaní, jelikož všechno chce svůj čas, což je trošku ironie, protože v Chelsea se pod Romanem Abramovičem moc času nedává a vesměs se požadují okamžité výsledky. Nicméně, troufám si říct, že poslední roky se tohle mění k lepšímu. Každopádně, abych se vrátil k otázce, myslím si, že letos to na první místo ještě nebude, obzvlášť po tak nepovedené loňské sezoně. Premier League je sice hodně nepředvídatelná a celkový vítěz se tipuje opravdu těžko, u nás letos bude jednou z hlavních priorit kvalifikovat se do příštího ročníku Ligy mistrů. Koho favorizuji v boji o titul? Po loňském překvapení to může být prakticky kdokoliv, letos asi největším favoritem bude Manchester City.

Teď již k vzájemnému zápasu. Co od něj očekáváte?

A: Od zápasu s Chelsea čekám, jako vždy, taktickou bitvu. Conte je parádní trenér a určitě se na nás dobře připraví, stejně tak jako my na jeho tým. Bilance Arsenalu s Chelsea je ale strašná, už asi 7 zápasů jsme jim nedali (v lize) jediný gól, takže je čas tuto sérii ukončit. Utkání píská Oliver, jenž nemá provokujícího Costu zrovna v lásce, takže doufám, že opět předvede něco ze svého neandrtálského repertoáru. Arsenal má letos štěstí a věřím že se to projeví i v sobotu, aby z nás konečně spadl tlak. I kdyby měli Gunners vyhrát třeba jen díky penaltě, tak ať, hlavně musíme zlomit “prokletí“ a udržet 3 body na Emirates.

Ch: Od tohoto zápasu očekávám změnu v defenzivní činnosti týmu, protože naše obrana ještě stále není úplně v ideálním rozpoložení a inkasujeme poměrně dost gólů, mnohdy i zbytečných, proto doufám, že na tomto aspektu zapracoval tým Antonia Conteho nejvíce. Zároveň doufám, že se budeme držet našeho nového herního projevu.

Tip na výsledek?

A: Věřím, že konečně Arsenal zvítězí a tipuji výsledek 3:1.

Ch: Já nerad tipuji, protože se většinou netrefím, ale když se podívám na posledních šest vzájemných zápasů s Arsenalem, výsledkově jsme na tom vycházeli mnohem lépe. Myslím si však, že to skončí remízou 1:1.

 

 

NovějšíOčima fanoušků: Stoke - Sunderland
StaršíOčima fanoušků: Barcelona - Atlético Madrid