Blog: Největší překvapení a zklamání skupinové fáze Ligy mistrů

Skupinová část Ligy mistrů je za námi, v pondělí si ještě počkáme na los, a pak až do února si od téhle soutěže dáme pauzu. Zkusil jsem se ohlédnout a vybrat podle sebe tři největší překvapení a tři největší zklamání (neseřazoval jsem si to). Musím říct, že u první skupinky jsem se trochu netrápil, dvě volby mi přišly jasné, nad třetí jsem váhal, zatímco u druhé skupinky jsem měl opačné problémy, nevěděl jsem, koho z výběru odstranit a nakonec jsme se rozhodl, že zmíním o jedno zklamání více. Tak jdeme na to! :)

Překvapení

Besiktas

Slavný turecký klub, který vyhrál poslední dva tamní ligové tituly, nemá na evropské scéně tak velké jméno, jako třeba konkurenční Galatasaray. V novodobé historii Ligy mistrů se nestalo, že by si Besiktas zahrál jarní vyřazovací fázi této soutěže. Někdy z toho bylo o fous třetí místo, jindy čtvrté…

Ani letos to neměl Besiktas lehké, ocitl se v nejvíce vyrovnané skupině s Portem, Lipskem a Monakem, a musím se přiznat, že z těch všech týmů jsem mu věřil nejméně. Nečekal jsem, že propadnou, napadlo mě, že doma něco uhrají, a třeba Evropská liga z toho bude, že možná zabojují o druhou příčku.... Že ale skupinu bez jediné porážky vyhrají a zajistí si postup z prvního místa už kolo před koncem? I když jsem výše psal, že to nemám seřazené, Besiktas je tým, který mě asi nejvíce překvapil. Velkou měrou se na postupu podílel záložník Talisca, jež v klubu hostuje z Benfiky, a útočník Cenk Tosun, oba zaznamenali po čtyřech gólech.

Anglické týmy

Možná se to zdá být zvláštní, ale hned vysvětlím… Kluby Premier League poslední roky neprožívají v Lize mistrů vydařené období. Loni ze skupinek postoupily tři týmy, pouze Leicester došel do čtvrtfinále. Rok předtím to bylo podobné, čtvrtfinále hrál jen Manchester City. Od triumfu Chelsea v létě 2012 se pouze jednou stalo, že by ze skupinek postoupily všechny anglické týmy (2013/2014), pouze jednou se pak některý z nich dostal přes čtvrtfinále (právě v sezóně 2013/2014 - Chelsea). Jasný, letos je čtvrtfinále stále ještě daleko, ale po tom trápení v posledních letech jsem nečekal, že na jaře uvidíme všechny zástupce Premier League, natož když jich letos bylo pět.

Překvapivé také je, že si prakticky všechny týmy zajistily účast bez nervů. Manchester United vyhrál skupinu, o postup jej mohla v posledním kole připravit jen velká souhra výsledků. Nejvíce nejisté to měl Liverpool, ten však v posledním kole v přímém souboji se Spartakem znemožnil soupeře sedmigólovým debaklem. Tottenham si v konkurenci Realu Madrid a Dortmundu dokráčel pro nečekané první místo, to si v klidu pohlídali i hráči Manchesteru City. Pouze Chelsea skončila na druhém místě, v konkurenci AS Řím a Atlética to však lze chápat. V celkem třiceti zápasech jsme pouze třikrát mohli vidět, že by některý z anglických celků odcházel ze hřiště poražen.

Na začátku této části jsem psal o čtvrtfinále… Už delší dobu se mluví o tom, že by pro anglické kluby mohla přijít v pohárech zlomová sezóna, věřím, že by to mohlo být letos. Neříkám, že Ligu mistrů některý z nich vyhraje, věřím však, že ve čtvrtfinále uvidíme nejméně dva týmy (což se v posledních třech letech nepovedlo) a některý i alespoň v semifinále. Ostatně by bylo už na čase. V posledních letech tamní kluby vynaložily na posílení spoustu prostředků, vedou je zkušení trenéři s nemalými zkušenostmi v Evropě (vyjma Pochettina, který je ale v Tottenhamu už déle), teď navíc budou mít hned pět zástupců. To by mohlo vyjít, ne?

PSG

Chvíli jsem váhal, co do tohoto výběru ještě zahrnout, ale nakonec jsem vybral PSG. Postup pařížského klubu se očekával, překvapení není ani to, že se umístil první, přesto jej tu chci zmínit kvůli způsobu, jakým postoupil. Že mají silný tým víme, že do skupiny dostali Celtic a Anderlecht, to jim jen cestu usnadnilo. Každopádně že po pěti zápasech budou mít plný počet bodů a skóre 24:1? Poslední zápas na půdě Bayernu sice prohráli 3:1, to už ale o moc nešlo, proto jej beru s rezervou. Celkem 25 nastřílených gólu však ustanovilo nový rekord skupinové fáze Ligy mistrů, o čtyři zásahy francouzský celek překonal rok starý počin hráčů Dortmundu. K nebývalé suverenitě pomohla jistě marnost Celticu či Anderlechtu, ze čtyř zápasů proti těmto celkům se PSG nejvíce “natrápilo” na hřišti Anderlechtu, kde zvítězilo “jen” 0:4… Myslím, že bude velmi těžké takový rekord překonat. Za zmínku stojí ještě góly Kyliana Mbappého, mladičký Francouz se stal nejmladším hráčem historie, který nastřílel v Lize mistrů 10 branek.

 

Zklamání

Dortmund

Jak jsem psal u PSG, Dortmund před rokem stanovil rekord v počtu nastřílených branek ve skupinové fázi Ligy mistrů. Tehdy ve skupině s Realem Madrid, Legií a Sportingem nasázel 21 gólů a radoval se z postupu z prvního místa. Letos se ocitl ve skupině s giganty Realem Madrid a Tottenhamem, společnost téhle trojici dělal kyperský APOEL. Na začátek podotýkám, že kdyby Dortmund uhrál více bodů, ale přesto nepostoupil, v tomto výběru by nebyl. Jeden z těch velkých týmů musel skončit mimo první dvě místa, všechny postoupit nemohou. To je i důvod, proč ve výběru nemám Atlético, jehož třetí místo sice bylo zklamáním, v konkurenci AS Řím a Chelsea se to však dá chápat. Jenže Dortmund se svými hlavními konkurenty neuhrál ani jeden bod, ba co víc, ani jednou nedokázal porazit APOEL. Dvě remízy s tímto celkem a lepší skóre německý klub nakonec posunuly alespoň do Evropské ligy, s pouhými dvěma body na kontě však historie nic takového nepamatuje.

Benfika

Portugalský mistr si v posledních dvou letech dokázal zajistit postup do jarní fáze Ligy mistrů, letos měl velmi slušnou šanci na hattrick, když se ve skupině objevil s Manchesterem United, Basilejí a CSKA. Že United postoupí se čekalo, se zbylými dvěma týmy si to však měla Benfika rozdat a po losu byla z téhle trojice asi největším favoritem na postup. Úplně však propadla, v šesti zápasech nezískala ani jeden bod, její hráči navíc zaznamenali pouhý jeden gól.

Monako

Jak bylo psáno u Besiktase, Monako se dostalo do velmi těžké a vyrovnané skupiny. Málokdo by však čekal, že si poslední francouzský mistr nepřipíše ani jedno vítězství a skončí s velkým odstupem poslední. Jak jsem psal, že právě Besiktasi jsem na postup z téhle čtveřice věřil nejméně, tak naopak Monaku asi nejvíce. Dva body ze šesti utkání, to je nečekaně zoufalá vizitka, o to víc, když si člověk uvědomí, že tento tým loni dokráčel až do semifinále.

Neapol

Neapol letos v domácí lize válí, hraje dobrý fotbal, uhrává skvělé výsledky, v Lize mistrů to však nebylo ono. Dvě porážky s rozjetým Manchesterem City se určitě dají pochopit, v konkurenci Feyenoordu a Šachtaru byli ale hráči Neapole jasnými favority. V ani jednom zápase na soupeřově půdě však nedokázali bodovat, s něčím takovým se pak těžko může myslet na postup.

 

A kdo nejvíce překvapil/zklamal právě Vás? :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




NovějšíBlog: Čekají nás letos jedny z nejnudnějších bojů o titul v historii?
StaršíBlog: Ceny FIFA, aneb dopadlo to tak, jak mělo?