Blog: Situace Paula Pogby

Paul Pogba je většinou fanoušků považován za jednoho z nejlepších záložníků světa. Tomu by odpovídala i rekordní částka, za kterou v létě 2016 přestoupil do Manchesteru United. Tam však stále nedokázal naplnit vysoká očekávání, a zatímco někteří se jej stále zastávají, jiní nešetří kritikou. Už delší dobu chci na tohle napsat svůj názor...

Nejprve trochu zavzpomínám na Pogbu z časů, kdy působil v Juventusu. Do Itálie přišel z Manchesteru United zdarma ve svých devatenácti letech a poměrně brzy se dokázal probojovat do základní sestavy. Za suveréna italské ligy odehrál 4 sezóny, v nichž pokaždé slavil zisk italského titulu. Hned tři sezóny nastupoval v záloze s takovými hráči, jako Andrea Pirlo, Arturo Vidal či Claudio Marchisio. Vedle těchto borců Pogba herně vyrostl, v tak dominantním týmu měl dostatek prostoru k tomu, aby se pozitivně projevila jeho mladická drzost a mohly vyniknout jeho různorodé schopnosti. Pirlo i Vidal vydrželi v Juventusu do léta 2015, Pogba odešel o rok později. Manchester United tehdy převzal José Mourinho, který potřeboval posilu do středu zálohy. Pogba se logicky nabízel, kvalitativně to byl asi nejlepší dostupný středopolař, kterého navíc už z minulosti pojilo s United jisté pouto. Na peníze se příliš nehledělo a United z Pogby udělali nejdražšího hráče historie.

Návrat to byl velký, očekávání všech obrovská, ostatně tak tomu u drahých přestupů bývá. Pogba se ale dlouho herně hledal, občas dokázal zazářit, jindy byl nevýrazný nebo hrál špatně. Už je v Manchesteru přes rok a půl a stále mi přijde, že se herně hledá, občas dokáže zazářit, jindy je nevýrazný nebo hraje špatně... Hodně hráčů si mě získá kvůli svým kvalitám, díky kterým je radost se na ně dívat, je však málo hráčů, kteří disponují výjimečnými schopnostmi, ale přesto si k nim těžko hledám cestu, jedním z nich je právě Pogba. Pro mě to je potenciálně nejlepší střední záložník světa. Má k tomu všechny dokonalé parametry. Je vysoký 191 centimetrů, nejlepší hráči na jeho pozici jsou o deset i dvacet centimetrů menší. Hráče s výškou přes 190 cm běžně najdeme v bráně, na pozici stopera nebo na hrotu, popřípadě na místě defenzivního středopolaře. Nebývá zvykem, aby tak vysocí hráči na tom byli technicky i rychlostně tak dobře, jako je právě Pogba. Vzhledem k jeho postavě je pak těžké jej odstavit od míče nebo přehlavičkovat. Navíc má skvělou a tvrdou střelu z dálky, nedělá mu problém napálit míč levačkou či pravačkou... Má prostě všechno! Alespoň na první pohled... Jak to ale vypadá na hřišti?

Pogba si je dost dobře vědom svých obrovských kvalit, chce je lidem ukázat, což je ale ve většině případů na škodu. Některé situace řeší hrozně složitě či naivně. On zvládne přejít přes hráče, někdy se ale pokouší o šílenosti a vrhne se třeba mezi tři soupeřovi hráče, čímž ztratí míč. Někdy dokáže geniálně nahrát a vytvořit tím pro své spoluhráče gólovku, jindy ale odflákne jednoduchou přihrávku na pár metrů. Pogba má fantastickou střelu, občas se pokouší překvapit brankáře z velké vzdálenosti, v Manchesteru mu to však zatím nevychází, ba co víc, mnohdy takto zazdí slušně se rodící akci. Mnohokrát se pak stalo, že jej na vlastní polovině napadal hráč slabšího týmu, Pogba se pokoušel před ním udržet míč, namísto jednoduché nahrávky osamocenému spoluhráči. Někdy míč ustrážil, jindy byl faulován, párkrát ale takto naprosto zbytečně odevzdal míč. Některé jednoduché situace si zkrátka dělá zbytečně složité, řeší je naivně nebo nechává až příliš promluvit své sebevědomí. Celkově bych řekl, že problém Pogby je v jeho hlavě, ale také stylu United...

Pogba je prostě typ fotbalisty, který si chce užívat status obrovské celebrity. Chce se bavit životem, užívat si drahých věcí, rád se předvádí, soustředí se až příliš na to, jak vypadá. Pro mě to není hráč, který by šel za tím, aby dosáhl velkých fotbalových věcí. Není to typ hráče, který by se na hřišti roztrhal pro tým a makal na své spoluhráče. Není to lídr, který strhne tým k lepšímu výkonu, on sám kolem sebe potřebuje skvělé hráče, kteří na sebe přeberou určitou zodpovědnost a jemu dopřejí větší volnost, podobně, jako tomu bylo v Juventusu. Tímto Pogbu nekritizuji. Každý člověk je jiný, málokdo má posedlost Ronalda. Pogba se těžko nějak razantně změní, musí se s tím počítat a naučit se s ním pracovat. V Manchesteru je několik skvělých hráčů, Pogba se však do Mourinhova momentálního stylu vůbec nehodí. United často hrají na dva středopolaře, což Pogbovi vyhovuje, když tým hraje ofenzivně, jak tomu bylo na začátku sezóny. United tehdy hráli krásný ofenzivní fotbal a Pogba rozhodně byl na hřišti vidět, bohužel se pak zranil. Postupem času Mourinho přešel zpět na svůj defenzivnější styl, v němž kreativní středopolař nemá takovou volnost a je svazován větší zodpovědností. Tohle Pogbovi nevyhovuje. Občas hrával za útočníkem, někdy zahrál lépe, jindy hůř, opět se výkon většinou odvíjel od toho, jakým stylem hrál jeho tým. Pogbovi by bezesporu více vyhovoval ofenzivnější styl, nejlépe s tříčlennou zálohou, ale do této formace nemají United momentálně nejvhodnější hráče. Mají obrovský počet skvělých ofenzivních hráčů, musí se toho konečně začít využívat. Opatrnější pojetí hry nevyhovuje fanouškům, nevyhovuje ale ani hráčům jako třeba Alexis Sánchez nebo právě Paul Pogba. Někdy tahle hra Mourinhovi vyjde, většinou si tím však zbytečně komplikuje zápas nebo dává soupeři šanci vrátit se do zápasu, a vzhledem k ne zrovna přesvědčivé defenzivní hře United je to kolikrát spoléhání se na fantastického De Geu. Pogba, nebo i zmíněný Alexis, se v tomto stylu ztrácí.

Pogbu jsem tu kritizoval, větší problém však vidím v jeho špatném využívání a momentálním stylu Manchesteru United. Jak jsem psal výše, Pogba má téměř všechny parametry, které z něj potenciálně dělají jednoho z nejlepších středopolařů. Zároveň je to však složitý hráč, který má nějakou povahu, a je s ní potřeba správně pracovat. Nechci, aby to vypadalo, že tu kritizuji jeho lidské vlastnosti. I když jsem tu zmiňoval, že si užívá status celebrity, že mu záleží až moc na vzhledu atd., nemyslím si, že je to jinak špatný člověk. Viděl jsem s ním několik videí, kde na mě naopak působil hodně pozitivně. Je to očividně hodně přátelský a veselý člověk, to jsou vlastnosti, které pomůžou i ostatní hráče sblížit. A až v Manchesteru začnou Pogbu lépe využívat, bude obrovským přínosem i na fotbalovém hřišti.

Na závěr dodám, že se jedná pouze o můj názor, který jsem se snažil slušně vyjádřit. Neříkám, že vše vidím správně, nebo že se někde nepletu, proto budu rád, když mi napíšete ten váš :)

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíBlog: Penalta proti Juventusu? Zvykejte si, podobných bude víc...
StaršíKdyž se fanoušci podílejí na přestupu...