Blog: Skupinová fáze MS - 1. část

Už se nám to blíží, necelé dva dny zbývají do začátku Mistrovství světa. Velkolepá událost, svátek fotbalu, podobné turnaje zbožňuji. Pochopitelně se objevují různé prognózy, odhady... Neodpustil jsem si to, a taky jsem se rozhodl své názory sepsat. V tomto blogu se zaměřím na skupiny A, B, C a D, ve čtvrtek vyjde druhá část na zbytek skupinové fáze.

Skupina A

Týmy: Rusko, Saúdská Arábie, Egypt, Uruguay

Velikostí jmen jedna z nejméně zajímavých skupin, ve které není žádný tým, který by byl zmiňován mezi favority na celkové prvenství. Výrazným favoritem na postup je Uruguay, která měla velmi dobrou kvalifikaci, navíc se jí dařilo i v přípravných zápasech (3 zápasy - 3 výhry). O druhé místo to bude boj, a nevím, komu více věřit. Ve prospěch Ruska rozhodně hovoří domácí prostředí, ale jinak mi jejich kádr nepřijde zajímavý, v přípravě prohráli s Brazílií, Francií a Rakouskem, tedy těžkými soupeřemi, bod vybojovali až v posledním přáteláku s Tureckem. Jejich tým je pro mě velká neznámá, nevím, co od nich čekat, až na Čeryševa s Gabulovem všichni hrají ruskou ligu... Domácí prostředí je požene, na druhou stranu je může dostat i pod tlak. Hned v prvním zápase narazí na Saúdskou Arábii, papírově asi nejhorší tým skupiny. Pokud Rusko tento zápas vyhraje, pak věřím, že postup uhraje, v opačném případě to moc vesele nevidím.

Saúdskou Arábii nemám vůbec nasledovanou, v tomto roce ale odehrála 9 (!!!) přátelských zápasů, většina evropských celků hrála 4, zmíněná Uruguay třeba jen 3... Se silnými soupeři prohrávali, s Itálií a Německem však jen o gól. Hráče neznám, nevím, co od nich čekat, ze zkušeností z posledních šampionátu bych řekl, že takové týmy budou rády za každý bod, v téhle skupině však není podle mého mezi Ruskem, Saúdskou Arábií a Egyptem výrazný kvalitativní rozdíl.

No a Egypt? V přípravě nevyhrál, nemá moc zkušeností s MS, má ale Salaha. Kometa téhle sezóny se zotavuje ze svého zranění a podle posledních zpráv by mohla být připravena již na úvodní duel proti Suarézovi a spol., důležitější však pro Egypt jsou další zápasy. Salah je výrazným typem hráče, je to někdo, kdo může změnt průběh každého zápasu, někoho takového Rusko ani Saúdská Arábie nemá. Uvidíme, zda již bude zdravotně zcela v pořádku, od toho se bude odvíjet i to, jak Egyptu budu věřit.

Vyrovnaná skupina, kde jasným favoritem je Uruguay, o druhé místo bude boj, a šanci mají všechny tři týmy. Nejvíce však asi věřím domácímu Rusku.

Skupina B

Týmy: Portugalsko, Španělsko, Maroko, Írán

Při pohledu na týmy jsou asi favorité na postup jasní, bylo by trochu překvapivé, kdyby Španělsko nebo Portugalsko neprošlo dál. Není to jen o jménech, oba týmy i v kvalifikaci a přípravě ukazovaly sílu, kvalitou kádru jsou rozhodně výš, než Maroko a Írán. Ve Španělích vidím jedny z favoritů na titul, kvalifikací prošli bez porážky, v přípravě krásně vypadá hlavně výhra 6:1 nad Argentinou. Španělsko na posledním MS vybouchlo, pakovalo se již po skupinové fázi, nemyslím si, že by se něco takového stalo i tentokrát, obzvlášť když celkově působí velmi dobře. Portugalsko v kvalifikaci prohrálo jen ve Švýcarsku, jinak body neztratilo. Příprava se těžko posuzuje, když vezmu jen zápasy z posledních týdnů, tak tam vidíme remízy s Tuniskem a silnou Belgií, v těchto utkáních však chyběl Ronaldo, s ním již úřadující mistři Evropy porazili Alžírsko 3:0. Stejně jako Španělsku, i Portugalsku se nepovedlo poslední MS, kde také skončilo ve skupině, letos tohle zklamání rozhodně budou chtít napravit. Každopádně u Portugalců mi někdy nepřijdou jejich výkony zrovna nejjistější, ostatně i EURO vyhráli s ne zrovna přesvědčivými výkony. To jsou ale již dva roky, teď působí lépe, mají plno zajímavých hráčů a rozhodně mají na postup.

Neodepisoval bych ale ani Maroko, které suverénně vyhrálo kvalifikační skupinu před Pobřeží Slonoviny, a dařilo se i v přípravě, kde však většinou naráželo na týmy, které se neprobojovaly na MS, v jediných dvou případech ale zvládlo Srbsko i Nigérii (tu dokonce 4:0) porazit. Celkově tam moc hráčů neznám, při pohledu na statistiky a výsledky na mě ale nepůsobí vůbec špatně. Nedivil bych se, kdyby třeba s Portugalskem Maročani uhráli bod, třeba i zabojují o postup, více ale favorizuji Evropany. 

Posledním týmem je Írán, který je outsiderem skupiny, opět tam moc hráčů neznám, ale na jejich možnosti se mi jeví být dobře připravený. Kvalifikaci s přehledem ovládli bez jediné porážky, v přípravě většinou hráli jen se slabšími týmy, z toho se těžko něco poznává. Dobrou práci tam očividně dělá známý kouč Carlos Queiroz, který ale má problémy s vedením svazu, od něhož se prý týmu nedostává dostatečné podpory. Navíc týmu nepomůžou ani politické problémy, v důsledku kterých dnes společnost Nike oznámila ukončení spolupráce... Jak jsem psal, na jejich možnosti se mi ten tým jeví připravený, celkově však bude rád za jakýkoliv bodový zisk. 

Jak jsem psal, favority jsou Španělsko a Portugalsko, těmto týmům věřím nejvíc i já. Pokud bych měl odhadnout první místo, tipl bych to na Španělsko.

Skupina C

Týmy: Francie, Dánsko, Peru, Austrálie

S postupem je tu podobná situace jako u skupiny A, i tady je favorit jasný, u zbylých třech týmů vidím šance zhruba vyrovnané. Francie má skvělý tým, občas mívá zápasy, kdy i navzdory jasné převaze třeba jen remizuje, ale celkově je pohled na jejich hru i výsledky pozitivní. Pro mě osobně je to jeden z největších favoritů turnaje, když jsem si sám pro sebe dělal turnajového pavouka, tak mi dokonce vyšlo, že by Francie mohla celý turnaj vyhrát. Těžko říct, zda se tak stane, na takových turnajích může třeba jen jeden špatný výkon nebo úsek zápasu tým vyřadit, celkově však na mě francouzský tým působí velmi dobře. Líbí se mi záloha, Pogba sice v Manchesteru United nehraje to, na co má (mimochodem na tohle téma jsem tu již jeden blog psal, přečíst si jej můžete zde), v národním týmu je to ale něco jiného, styl mu sedí, dokáže tam být prospěšným, mnohdy i rozdílovým hráčem. Pak si nepamatuji zápas, kdy by mě zklamal výkon Matuidiho, na posledním MS nebo i ME se mi jevil jako jeden z nejlepších hráčů týmu, a věřím, že i tentokrát se mi dobře ukáže. K tomu tuhle dvojici doplňuje jeden z nejlepších defenzivních záložníků Kante, zajímavá jména jsou i na střídačce. Zmínit by se dala i ofenziva, kde je obrovský potenciál, plno mladých a šikovných hráčů... Uvidíme, kam až to Francie dotáhne, v této skupině jí však určitě věřím nejvíce.

Dánsko má zajímavý a podle mě dobře poskládaný tým, oporou je Christian Eriksen z Tottenhamu, na jehož kopačkách bude asi největší zodpovědnost za výkony týmu. V kvalifikaci se Dánům celkem dařilo, příprava také nebyla špatná, uvidíme, s čím se vytasí na turnaji.

Austrálie a Peru jsou týmy, které postoupily až přes mezikontinentální baráž. Oba týmy mají ve svých řadách slušné hráče, Peru hrozně moc pomůže návrat zkušeného útočníka Jose Paola Guerrera, bez něj bych jim věřil méně. Ani jeden z týmů na mě dle výsledků z přípravy nepůsobí špatně, hlavně Peru ani jednou neprohrálo, a to hrálo třeba s Chorvatskem nebo Islandem (oba zápasy Peruánci vyhráli). Austrálii jsme mohli vidět proti českému týmu, který sice porazila 4:0, herně mě však vůbec nepřesvědčila, a spíš bych výsledek přikláněl špatnému výkonu našich hráčů, hlavně teda tragické obraně.

Francii tedy vidím jako jasného favorita, u dalších týmů je těžké předvídat, jak se jim na turnaji povede. Dobře vypadá Peru, Austrálie taky má svou sílu, ale možná o fous více ještě věřím Dánsku.

Skupina D

Týmy: Argentina, Chorvatsko, Island, Nigérie

Dle mého názoru jedna z nejošemetnějších skupin na turnaji. Dle jmen jsou favority Argentinci a Chorvati, každopádně Island nejednou dokázal své soupeře překvapit.

Začneme Argentinou... Pro mnohé favorit turnaje, často jsem je viděl mezi největšími adepty na finále, já jim tolik nevěřím... Argentina má skvělou ofenzivu, možná nejlepší na turnaji, kterou navíc vede jeden z nejlepších hráčů historie - Lionel Messi. Ale zbytek týmu... Rozhodně Argentina nemá špatné hráče, ale v porovnání s ostatními favority zaostávají. Také se zranila dlouholetá jednička Sergio Romero, který sice v klubu nedostává moc prostoru, v národním týmu však měl svou pozici dlouho jistou. Willy Caballero je zkušený a dobrý brankář, ale dokáže být na turnaji oporou? Popřípadě někdo z dvojice v Evropě ne tolik známých brankářů Guzmán - Armani? V obraně sice svítí jméno Otamendiho, jednoho z nejlepších stoperů Premier League, zrovna u něj si však nejsem jistý, zda v těžších zápasech, kdy ho jeho tým bude nejvíce potřebovat, dokáže hrát bez vyvarování se nějaké té chybě. Zmínil jsem zranění Romera, Argentincům však odpadl i Manuel Lanzini, na kterého jsem byl hodně zvědavý, a ve West Hamu se mi líbil. Zajímavý hráč, který by jistě Argentině dokázal pomoct. Když se podívám na další hráče, tak dobře, je tam zkušený Mascherano, mladý Lo Celso nebo Di Maria, nepřijde mi však, že by Mascherano nebo Di Maria na tom výkonnostně byli tak dobře, jako tomu bylo třeba před čtyřmi lety, kdy patřili na turnaji k nejplatnějším hráčům... Prostě když pominu fantastický útok, ten tým mi nepřijde až tak skvělý, a přesvědčivě na mě nepůsobí ani výsledky. Argentina se na poslední chvíli strachovala o postup, v posledním zápase v Ekvádoru ji však zachránil hattrickem Messi. V přípravě porazili Itálii, pak ale vybouchli se Španělskem, výhra 4:0 nad Haiti mi pak nic neřekne. Je to trochu klišé, ale dost bude záležet na výkonech Messiho. Je to možná trochu paradoxní u nároďáku s takovou ofenzivou, ale výkony Argentiny s Messim a bez něj jsou jako nebe a dudy, a nebýt něj, jsem přesvědčen, že Argentina se zmohla v kvalifikaci maximálně na baráž... Přijde mi, že je na Messiho bedrech až příliš velká zodpovědnost za výkony týmu, nároďáky Španělska, Německa, Francie nebo i Brazílie mají také výrazné hráče, ale zároveň jsou silnější v dalších řadách a ofenzivní zátěž mají rozdělenou mezi více hráčů. Výkony Argentiny na světovém šampionátu se mi těžko předvídají, obzlášť po takové kvalifikci. Navíc v neprospěch může hovořit i silný tlak, nikdo nezmiňuje nedobrou kvalifikaci, nebo že ten tým možná není úplně v pohodě a zranili se mu dva hráči do základu, skoro každý očekává od Argentiny úspěch... 

Chorvatsko na mě nepůsobí tak silně jako dřív, ale svou sílu má, hlavně díky, na takovou relativně malou zemi, neskutečné záložní řadě, ale není to jen o ní. V kvalifikaci skončili Chorvati druzí, v přípravě prohráli se silnou Brazílií a také s Peru, porazili Mexiko a Senegal... Nevím, každopádně Chorvatsko má sympatický tým, který dokáže zahrát, rozhodně je v jejich silách vybojovat postup, ale nemyslím si, že to bude tak jasné, jak se na první pohled zdá... 

Je tu totiž Island. Chorvatsko skončilo v kvalifikaci druhé, a to právě za tímto malým ostrovním státem. Island poslední roky jde nahoru (o vzestupu Islandu tu taky jeden článek již byl, najdete ho zde), na ME ukázal sílu, a na výkony navázal v kvalifikaci. Celkem věřím, že se může o postup poprat, i když výsledky v přípravě vypadají příšerně. Island padl s Mexikem, Peru i Norskem, až poslední zápas zvládl lépe, byla z toho ale jen remíza s Ghanou 2:2. Je to tak pro mě velký otazník... Věřím, že Island ale má na to, aby se o postup minimálně popral do poslední chvíle. Nemají lepší hráče než většina účastníků turnaje, ale mají originální a účelný styl hry, na který není moc týmů zvyklých a dělá jim většinou problémy. Navíc Island pracuje skvěle jako tým, hráči jdou do zápasů naplno, bojují za svou zemi... Kdyby byla lepší příprava, věřil bych jim určitě více, takto uvidíme, co předvedou, v tomto týmu je ale síla, se kterou se musí počítat.

A poslední Nigérie, od níž vůbec netuším, co čekat, spíš to ale vidím na zklamání. Je to velmi ambiciózní tým, na jehož soupisce nalezeneme plno hráčů z větších klubů, kvalifikaci zvládli bez jediné porážky, ale to je tak vše... Příprava se Nigerijcům vůbec nepovedla, v březnu sice porazili Polsko, jinak výsledky nebyly dobré, připravenost neukázal ani poslední přátelák proti Česku, kde se hlavně v první půlce jevili Afričané velmi slabě. Přitom ambice mají, co jsem ale četl, tak jsou zcela mimo realitu. Nenominovaný záložník Nwakali dokonce mluvil o tom, že mohou získat zlato, načež jako příklad zmínil vyhraný přátelák s Argentinou z loňského roku. Přehnané ambice vidí i trenér Rohr, který mluvil o tom, že podle mnohých v zemi Nigérie musí dojít alespoň do semifinále... Teoreticky je vše možné, když ale vezmeme jak těžkou má Nigérie skupinu, jak si vedla v přípravě a jak možná někteří hráči a fanoušci přes ty nejrůžovější brýle vidí sílu týmu, nevidím to pro ně dobře.

Jak to tedy dopadne? Favoritem je Argentina, a byť jsem vyjádřil nějaké pochyby, určitě by měla postoupit dál, nejspíš to bude i z prvního místa. Jsem moc zvědavý, jak si na turnaji povedou, a zda konečně dokáží zlepšit týmovou hru, bez toho je v semifinále, natož ve finále nečekám. Kdo skončí druhý? Nejméně věřím Nigérii, nejvíce asi Chorvatsku. Island prostě... Oni jsou dobří, celkově si myslím, že se na turnaji opět ukáží dobře, ale ty výsledky z přípravy mě nutí pochybovat. Pokud na turnaji zahrají dobře, pak myslím, že mají na postup, teď ale favorizuji víc Chorvatsko. Pokud by Island hrál dobře a dařilo se i Chorvatům, klidně by mohla ostrouhat i Argentina, pravděpodobnější se mi však jeví, že půjde dál a z prvního místa.

Tak jsem se zase jednou pěkně rozepsal... Jak vidíte postupové šance v těchto skupinách vy? Popřípadě v čem se mnou souhlasíte a v čem nesouhlasíte? :) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíBlog: Skupinová fáze MS - 2. část
StaršíBlog: Ve finále se fandí Liverpoolu, protože Real tam dostali rozhodčí...