FORTUNA:LIGA - na co se můžeme těšit na jaře

Jarní část FORTUNA:LIGY má za sebou již dvě úvodní kola, která započala nový cyklus v historii české nejvyšší soutěže. Letošní ročník se liší především herním modelem a to konkrétně nadstavbovou částí, ale nejen na ni jsou natěšeni fanoušci tuzemského fotbalu. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých pointů, na které se můžeme v průběhu jara těšit.

 

Plzeň nebo Slavia?

Oba týmy v zimě posilovaly, když bych vypíchl plzeňský příchod Kayamby, který si ihned podmanil diváky ve Štruncových sadech, na druhé straně pak hlavně herní přínos středopolaře Ševčíka.

Obhájce titulu ze západu Čech kouká svému rivalovi v boji o titul na záda, důležitý zápas ve druhém kole  však zvládl lépe a dotáhl se na 3 body. Sledovat tento souboj bude velice zajímavé, navíc když nevíme, jaký efekt očekávat od výše zmiňovaného nadstavbového modelu. Oba týmy mají na svých lavičkách výborné a zkušené lodivody, avšak stejně si dovolím tvrdit, že Sešívaní jsou před Plzní herně o krok napřed a jsou tak mým favoritem na titul. Ovšem pro Plzeň zase hraje zkušenost, která se už několikrát projevila v těch nejdůležitějších zápasech. Obecně můžeme očekávat boj až do posledních kol.

 

Sparta Praha – pokus o změnu číslo…?

Největší tuzemský klub se již tradičně utápí ve svých vlastních problémech. Určitě nemusím připomínat hrůzostrašné jaro, které vyvrcholilo propadákem v Uherském Hradišti. Tým v zimní pauze opustilo několik hráčů, naopak přišly posily jako Hanousek, Molberg a oficiální je už také Dočkal, který s týmem trénoval již na španělském soustředění, kde se ACS nebývale vedlo jak herně, tak i výsledkově, což ve fanouškovské obci vzbudilo vlnu očekávání. Hráči si ale formu z přípravy nedokázali přenést do ligového startu, když sice brali plný počet bodů, ale ke spokojenosti z herního projevu je velice daleko. Celé situaci určitě nepomáhá rozladění fanoušků, kteří si přejí odchod trenéra Ščasného. Osobně si myslím, že je Sparta na dobré cestě, když je mi sympatický především Rosický na pozici sportovního manažera a také příchod Bořka Dočkala, který může mít výborný psychický efekt.


(Zdroj: eFotbal.cz)

Naváží Baník se Zlínem na úspěšný podzim?

Ještě před rokem se ostravský Baník krčil na dně ligové tabulky, ale rok se s rokem sešel a situace je naprosto rozdílná. Slezský klub hrdě dokráčel až na třetí příčku, kterou se pokusí obhájit v jarní části. Je otázkou, zda má FCB vyvážený kádr, když se objevují otazníky nad nedostatečným hráčským pokrytím několika postů v čele s pozicí pravého záložníka. Na co se ale hráči mohou spolehnout, je neutuchající podpora fanoušků, pro které je jejich klub duchovní vírou. Osobně si myslím, že Baník vedený nestárnoucím Barošem první šestku uhraje, ale mnohem více jsem zvědavý na nadcházející roky, jelikož klub je konečně stabilizovaný a vybudované podmínky přímo nabádají k výborným výsledků. Hodně se mi líbí osa ve složení Laštůvka – Stronati – Hrubý – Baroš.

Naopak Zlín již tradičně nezvládl vstup do jarní části, když padl se Slováckem i s Příbramí a jen navazuje na svá špatná představení v druhé půlce sezony. Svou roli v tom letos sehrály dva odchody, konkrétně ten nejlepšího střelce Jeana-Davida Beauguela do Plzně a pak změna na trenérském křesle, když Michal Bílek neodolal asijskému vábení z Kazachstánu. Nový trenér Pivarník zatím nenašel ideální složení svého týmu, a proto si myslím, že Zlín opustí místa v TOP 6 a jaro bude mít vzhledem k bodové vyrovnanosti soutěže ještě velice náročné.

 

Kolik gólů vstřelí Nikolaj Komličenko?

Ruská gólová mašina – tak by se dalo bez nadsázky přezdívat třiadvacetiletému forvardovi Mladé Boleslavi, který letos útočí na rekord v počtu vstřelených branek. Nyní jich má na kontě 20 ve 20 utkáních, což je v našich luzích a hájích nevídané číslo. Za připomínku však stojí i fakt, že 6 tref zaznamenal z penaltového puntíku. Jeho čísla přesvědčila vedení mladoboleslavského klubu, aby jeho hostování přetavila v přestup a již nyní je jasné, že na této investici může v budoucnosti Mladá Boleslav jen vydělat. Vzhledem k většímu počtu zápasů je velice pravděpodobné, že mladý Rus překoná dosavadní rekord 25 vstřelených branek, jehož držitelem je v historii samostatné české ligy David Lafata.


(Zdroj: Sport.cz)

Mládí vpřed!

Již podzimní část FORTUNA:LIGY ukázala, že po našich trávnících neběhají pouze ostřílení matadoři, ale také zajímaví fotbaloví talenti, kteří mohou udělat velkou kariéru.

Nejvíce šel na podzim vidět slávistický odchovanec Alex Král, který v teplickém dresu nastupoval na postu stopera, když nevynikal pouze svým účesem, ale také fotbalovými dovednostmi a vyspělým herním projevem. Dvacetiletý defenzivní univerzál si svými výkony vysloužil návrat na Sinobo Stadium, ač se nesetkal s pochopením fanoušků a odborné veřejnosti, kteří poukazovali na velký přetlak na pozici stopera. Jindřich Trpišovský ale využívá Krále spíše na postu defenzivního záložníka a vyzdvihnout musím hlavně jeho výkon v odvetě Evropské ligy proti belgickému Genku.

Jako kometa vletěl do ligy nejlepší hráč Fortuna národní ligy v sezoně 2017/18 Jan Matoušek v dresu Příbrami, kde zastával post křídelního hráče. Sázel góly a na hřišti si dělal prakticky, co chtěl. Po přestupu do Slavie se ovšem nedokázal v našlapaném kádru Pražanů prosadit a jediný gól vstřelil na půdě Kodaně. Několik zranění a malá herní vytíženost pak odeslala rychlonohého blonďáka zpět do rodné Příbrami, kde se na jaře pokusí navázat na své výkony v zeleném dresu ligového nováčka. Doporučuji tohoto mladíka ještě neodepisovat.

V rudém dresu Sparty pak budeme moci sledovat vývoj tria Plechatý, Drchal, Hložek, když právě poslední zmiňovaný je považován za největší talent posledních let. V pouhých šestnácti letech  si dokázal vybojovat místo v sestavě Sparty. Drchal se stal nejlepším střelcem týmu v přípravě. Nyní je však důležité to, jak s těmito mladými hráči bude nakládáno s ohledem na herní vytíženost. Problémem může být také absence hierarchie v kabině ACS, jelikož tito mladí hráči dle mého názoru nemají vedle koho růst. Změnou však může být příchod Dočkala. Druhou chybou, která se může na Letné jednoduše stát je až moc velká tíha zodpovědnosti na ramenou tak mladých hráčů, což trenérský štáb nesmí v žádném případě dovolit. Tato trojice je důkazem slibů Tomáše Rosického, který slíbil šanci mladým hráčům.

 

Vzhůru do horních pater

Ještě na začátku sezony bylo Slovácko pasováno do role jasného favorita na sestup do druhé ligy. Jenže na konci podzimní části sezony se bafuňářům z Uherského Hradiště povedl dokonalý majstrštyk! Angažování trenéra Svědíka se jeví jako absolutní terno, když moravský klub dokráčel až na osmou příčku a ještě zajímavější je fakt, že od příchodu nového trenéra získalo 1. FC Slovácko společně se Slávií nejvíce bodů a  pražský velkoklub překonává na skóre. Bude zajímavé sledovat, kam to tým vedený hráči jako Daníček, Hofmann či Kalabiška dotáhne.

Druhým aspirantem na postup vzhůru ligovou tabulkou je pro mě mladoboleslavský fotbalový klub. Panu Dufkovi se v zimní pauze podařilo zrealizovat několik nadějně vyhlížejících příchodů – dobře se jeví například Tatajev ve spolupráci s výše zmiňovaným Komličenkem. Včera navíc ze Slavie připutovali Jugas s Mešanovičem. Osu týmu tvoří Šeda, Takács, Přikryl s Matějovským a samozřejmě již několikrát diskutovaný ruský ostrostřelec. Co se mi líbí po dvou zápasech, je kapitánská páska na ruce Marka Matějovského, který na hřišti ožil, užívá si každé minuty a svou zkušeností vede celý tým na hřišti- Navíc se jedná o velice inteligentního hráče, na kterého se trenér Weber může spolehnout.

 

Boj o sestup

Nová pravidla posílají do druhé ligy automaticky pouze klub na poslední příčce tabulky, ale i tak se dá očekávat ještě urputný boj o udržení, do kterého promluví týmy jako Dukla, Příbram, Bohemians či Opava.

Dukla změnila rozestavení na 3-5-2, ale je velkou záhadou, zda to bude stačit na odlepení se z ligového dna. Výkony v uběhlých třech kolech byly nadějné, když se do hry konečně začal projevovat rukopis trenéra Skuhravého.

Příbram zase trápí nevyrovnané výsledky, které jsou důsledkem herního stylu, který svým svěřencům ordinuje, mě osobně velice sympatický, trenér Csaplár. S návratem Matouška a překvapivým příchodem Egona Vůcha se může středočeský klub pokoušet o vymanění se z barážové skupiny, ale já to vidím na setrvání v ní.

Velké problémy se šířkou kádru mají v Ďolíčku, jelikož tým trenéra Haška trápí rozsáhlá marodka a špatné domácí výkony – vždyť zelenobílí na domácím hřišti dokázali vyhrát pouze jednou. V posledních dnech se dokonce mluví i o možnosti personální změny na trenérském postu.

Velká škatulata se v pauze udála v Karviné, když klub prováděl příchody hlavně ze zahraničí. Na herní zlepšení to zatím nevypadá, když se navíc mluví o odchodech opor v čele s Budinským a v poslední den přestupového okna tým opustil Panák. Co se týče opor, doporučoval bych upřít pozornost na hráče s číslem 77, Ba Loua.

No a posledním týmem, který bude mít letos, dle mého, velké sestupové starosti bude nováček z Opavy. Odchody Kuzmanoviče a Kayamby naprosto rozebrali údernost opavské ofenzivy, což se potvrdilo především v přípravném zápase s Jihlavou a také v prvním jarním kole v Karviné. Ve prospěch tohoto týmu může hrát velice silný kolektiv, naopak negativně může působit na psychiku hráčů špatná finanční situace klubu, když se v posledních dnech mluvilo dokonce o insolvenci. SFC se podle mě tabulkou propadne do barážové skupiny a svou ligovou příslušnost budou muset obhajovat do posledního kola.


(Zdroj: 1gr.cz)

A nakonec…

Na konci svého obsáhlého článku bych chtěl představit můj tip na to, jak budou vypadat po skončení jarní fáze ony tři skupiny tabulky.

 

 Mistrovská skupina – Slavia, Plzeň, Sparta, Baník, Liberec, Jablonec

Skupina o Evropskou ligu – Zlín, Mladá Boleslav, Slovácko, Olomouc

Skupina o sestup – Opava, Karviná, Dukla, Bohemians, Teplice, Příbram


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

80.7%




NovějšíSudí tvrdý chleba má
StaršíFotbal a business