Glosa: Američanky by se měly omluvit!

V úvodním utkání na letošním Mistrovství světa žen se trojnásobné šampionky potkaly s nováčkem turnaje. Hráčky USA tak Thajsku nedaly šanci a do branky se přesně trefily hned 13x, čímž stanovily nový rekord Mistrovství světa žen.

Nelibost s tímto výsledkem, ale našel televizní komentátor a bývalý fotbalista Taylor Twellman, který takto zdrcující porážku a gólové oslavy nepochopil a očekává, že by se někdo za americkou reprezentaci měl omluvit.  Naopak se fotbalistek zastala legenda reprezentace Spojených států Abby Wambach, která chápe, že fotbalistky chtějí oslavit góly (třeba i své první) na takto velkém turnaji.

A já se ptám, co měli Američanky tedy dělat? Thajky opravdu nebyly velmi složitým soupeřem. Například v duelu Japonska s Argentinou bylo Japonsko jasně silnější týmem, ale Argentinky srdnatým výkonem a kvalitním presingem nedovolily Japonkám vstřelit gól a po bezbrankové remíze se radovaly, jako by vyhrály celé mistrovství. Zatímco Thajky byly sice běhavým soupeřem, nicméně do soubojů se moc nehnaly a na souhru Američanek se dívaly z bezpečné vzdálenosti.

Měly tedy Američanky zápas vypustit, když už v 56. minutě vedly 7:0 a zbytek zápasu odchodit. Nebo měly snad gólové šance schválně neproměňovat či Thajky zesměšňovat tím, že by si na ně zkoušely Zidanovky a jiné triky? Ne, takhle se respekt k soupeři, myslím, nedokazuje. Naopak si myslím, že Američanky udělaly dobře a hraním až do samého konce ukázaly, že Thajsko je soupeř jako každý jiný. Pravděpodobně i letos bude USA hrát o nejvyšší příčku, protože síla tohoto týmu je obrovská a nechci předbíhat, ale nemyslím si, že USA bude hrát o nižší příčku než jednu z těch finálových. Ano, je to fotbal, stát se může všechno, ale USA dlouhodobě ukazuje svou sílu, především díky historii ženské kopané na severoamerickém kontinentě.

Navíc kdyby výběr asijské země neuměl unést prohru, ať už bude jakkoliv vysoká, měl by co dělat na vrcholné akci takového rozměru?


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

86.6%




NovějšíRecenze: Já jsem Zlatan Ibrahimović
StaršíAjax - sezóna, která může způsobit revoluci