Představení klubů Ligue 1 - Le Havre AC

Francouzská Ligue 1 již pomalu klepe na dveře s dalším ročníkem. Přichází tedy čas na to, abychom si představili její účastníky. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Tentokrát se zaměříme na Le Havre.

Sezóna 2022/2023

Psal se rok 2009, když Le Havre obsadil poslední místo v Ligue 1 a sestoupil do Ligue 2. V té strávil následujících čtrnáct sezón, přičemž se ve většině z nich pohyboval v první polovině tabulky. Zásadní průlom nastal až v uplynulé sezóně 2022/2023, kdy klub z Normandie dokázal v Ligue 2 zvítězit a zajistit si tak návrat mezi francouzskou elitu. Na začátku sezóny klub převzal poměrně mladý slovinský trenér Luka Elsner, kterému tehdy nebylo ještě ani čtyřicet let. První ligová kola ale Le club doyen úplně nevyšla. Po třech zápasech měl Le Havre na svém kontě pouhé dva body. Podobně jako Méty i Le Havre nastartoval zápas se Saint-Étienne. Klub z Normandie vyhrál na Stade Geoffroy-Guichard drtivě 6:0. Následovala dlouhá série neporazitelnosti, která se zastavila až na čísle 32. I přes tuto úctyhodnou sérii se ale Le Havre musel o postup do Ligue 1 obávat až do samého závěru. Před posledním kolem bylo jasné, že musí na domácím hřišti bodovat proti Dijonu, aby si zajistil postup. K tomu domácí také směřovali, avšak v nastaveném času nastala komplikace, když se fanoušci Le Havru vydali slavit postup na hrací plochu ještě předtím, než hlavní sudí ukončil zápas. Zuřící kouč Elsner je pak velmi důrazně vyzýval k tomu, aby se vrátili zpět na tribuny (můžete vidět ve videu níže). Hráči Dijonu se pak odmítli vrátit na hřiště, ale pro Le Havre vše dobře dopadlo a mohl slavit postup.

Co se dělo přes léto?

V Le Havru nebylo léto příliš turbulentní. Na pozici hlavního kouče zůstává Luka Elsner, který na začátku července prodloužil smlouvu do června 2025. Již na konci května se hovořilo o možném odchodu sportovního ředitele Matthieu Bodmera do Lyonu, avšak k ničemu takovému nedošlo.

(Zdroj obrázku: L´Equipe.com)

Kádr

Kádr Le Havru má dle Transfermarktu druhou nejnižší hodnotu v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 24,8 dohromady stojí 45,4 milionů eur. Nejvyšší tržní hodnotu má podle Transfermarktu ruská posila Daler Kuzyaev. Le Havre se v loňském ročníku prezentoval spíše defenzivnějším pojetím hry, o čemž svědčí to, že vstřelil pouze 46 branek, což byl až devátý nejvyšší počet v Ligue 2. Chloubou Le club doyen naopak byla defenziva. Le Havre ve třiceti osmi duelech inkasoval pouze 19 gólů. Velkou zbraní klubu z Normandie byla schopnost vítězit utkání o jediný gól. Z dvaceti vítězství bylo hned čtrnáct pouze o gól. V minulé sezóně Elsnerův tým nastupoval nejčastěji v rozestavení 4-3-3. V přátelských utkáních s PSG a Lille ale Elsner testoval i rozestavení 5-4-1. Při představení kádru a možné sestavy budeme vycházet spíše z formace, kterou slovinský kouč praktikoval v loňském ročníku, ačkoliv je možné, že zejména proti silnějším soupeřům Elsner zvolí defenzivnější z obou formací.

Brankářem číslo 1 by měl být stejně jako v minulé sezóně devětadvacetiletý Francouz Arthur Desmas. Záda by mu měl krýt zkušený Mathieu Gorgelin. Pozice gólmana číslo tři pravděpodobně připadne mladému Mohamedovi Konému.

Levou stranu obrany by měl okupovat šestadvacetiletý Christopher Operi. Alternativou na tento post je osmnáctiletý mladík Cheick Doumbia, který je novou akvizicí z Lorientu. Pozici pravého beka v předchozím ročníku nejčastěji obsazoval zkušený Maročan Oualid El Hajjam. V letošním ročníku mu vedení klubu přivedlo konkurenci v podobě dvaatřicetiletého reprezentanta Maďarska, kterým je Loïc Nego. Rodák z Paříže se do rodné země vrací jako volný hráč po deseti letech strávených v Maďarsku.

Zajímavým hráčem ke sledování může být jedenadvacetiletý senegalský stoper Arouna Sangante, který již v loňské sezóně patřil k základním stavebním kamenům týmu. Na pozici stopera ho v loňském ročníku nejčastěji doplňoval Gautier Lloris, mladší bratr známého gólmana Huga Llorise. Konkurencí pro tyto hráče bude nová posila ze sestupujícího Troyes, kterou je třicetiletý reprezentant Francouzské Guayany Yoann Salmier. Dalšími alternativami jsou pak mladíci Étienne Youté Kinkoué a Yoni Gomis. Nizozemec Terence Kongolo Le Havre po sezóně opustil, když mu vypršelo hostování z anglického Fulhamu.

Ve středové trojici odehrál nejvíce minut Victor Lekhal, který ale po sezóně zamířil jako volný hráč do katarského Umm Salal. Důležitou součástí záložní řady byl i mladý Maročan Amir Richardson, který Le Havru pomohl třemi góly a čtyřmi asistencemi. I on ale Normandii opustil a vrátil se zpět do svého mateřského klubu, jímž je Remeš. Jedno ze tří pravděpodobných míst tak zřejmě zaujme Konžan Nolan Mbemba, který v loňské sezóně zasáhl do dvaceti devíti duelů. Do sestavy bude chtít určitě proniknout také jedenadvacetiletý Maročan Yassine Kechta, který v minulé sezóně odehrál 28 zápasů. Další možností je pak jeho stejně starý krajan Oussama Targhalline. O něco menší šanci má zřejmě šestadvacetiletý Alois Confais. Překvapením ve středu pole by mohl osmnáctiletý mladík Simon Ebonog, který dostává šance v přípravnách zápasech. Všichni tito hráči se ale budou muset potýkat s konkurencí nových posil. První z nich je třicetiletý Rus Daler Kuzyaev, který přichází zadarmo z ruského Zenitu Petrohrad, v jehož dresu si v minulém ročníku připsal 5 gólů a 6 asistencí. Druhou posilou je jedenadvacetiletý talent Rassoul Ndiaye, který dorazil na přestup ze Sochaux. Prozatzím nejnovější akvizicí se pak stal devětadvacetiletý zkušený defenzivní záložník Abdoulaye Touré. Ten v minulosti dlouho oblékal dres Nantes. Touré přichází z italského Janova, kde ale v minulém ročníku odehrál v Serii B pouhých 23 minut a je tak otázka, v jaké formě do Le Havru dorazil.

Na levém křídle by mohl nastupovat šestadvacetiletý Samuel Grandsir, který do Le Havru přišel v zimě z Los Angeles Galaxy. Grandsir již na tomto postu nastupoval během jara a k postupu pomohl dvěma góly. Příležitosti na tomto postu dostával také devětadvacetiletý Quentin Cornette, který byl autorem šesti branek. Oba tito fotbalisté ale mohou hrát i na pravém křídle. Na levém křídle hrávají i dvě nové posily. První z nich je dvaadvacetiletý Senegalec Issa Soumaré, kterého Le Havre koupil z Belgie. V loňské sezóně tento hráč hostoval v Ligue 2 v dresu Rouenu, kde si připsal solidní bilanci šesti gólů a šesti asistencí. Zadarmo pak dorazil Kandet Diawara, který strávil předchozí dvě sezóny na Kypru.

Pozici pravého křídla v minulé sezóně nejčastěji obsazoval Josué Casimir, který si připsal bilanci 2+3. Alternativou na tento post může být dvacetiletý Antoine Joujou nebo o čtyři roky starší Maročan Nassim Chadli. Ten na výraznější šanci v klubu prozatím čeká.

Jedničkou na hrotu by měl být útočník nebo levý křídelník Nabil Alioui. Ten si v minulé sezóně připsal bilanci 6+3. O pozici hrotového útočníka se bude chtít ucházet také pětadvacetiletý Yann Kitala, který k postupu pomohl dvěma góly a pěti asistencemi. Z nepříliš povedeného hostování v Pau se pak vrátil třicetiletý Mauritánec Pape Ibnou Ba. Na šanci budou čekat také mladíci Andy Logbo a Steve Ngoura. V klubu již naopak nepokračuje autor čtyř branek z minulé sezóny Jamal Thiaré, kterému skončila smlouva.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Le Havre tipuji na boj o záchranu. Pokud se tým z Normandie bude chtít udržet, bude muset navázat na velmi dobré defenzivní výkony a najít střelce. Při pohledu na soupisku se nelze ubránit dojmu, že nějaký výraznější kanonýr v klubu chybí. Třeba ale některý z ofenzivních hráčů překvapí.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - FC Nantes
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - FC Metz (Méty)