Představení klubů Ligue 1 - Stade Brestois 29 (Brest)

Francouzská Ligue 1 již pomalu klepe na dveře s dalším ročníkem. Přichází tedy čas na to, abychom si představili její účastníky. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. V pořadí v pátém článku si přiblížíme čtrnáctý tým loňského ročníku, jímž je Brest.

Sezóna 2022/2023

Od Brestu se toho před minulou sezónou moc nečekalo. Vůbec nejpravděpodobněji se jevila varianta, že se tým z Bretaně zapojí do bojů o záchranu, což se ostatně také stalo. Sezóna začala pro Les Pirates velmi špatně. Ve čtvrtém kole Brest na domácím hřišti prohrál s Montpellier vysoko 0:7 (video níže) a po deseti kolech měl na svém kontě pouhých šest bodů a nacházel se na chvostu tabulky. Neuspokojivý začátek ročníku stál místo trenéra Michela Der Zakariana, na jehož místo nastoupil jako dočasný kouč Bruno Grougi. Pod jeho vedením došlo k mírnému zlepšení, avšak když se po sedmnáctém kole s pozicí hlavního trenéra loučil, nacházel se Brest stále na sestupové sedmnácté příčce. Dovést klub k záchraně dostal za úkol Eric Roy, který se této úlohy zhostil se ctí. Prvních pět duelů pod jeho vedením Brest neprohrál a vyšplhal se na čtrnáctou pozici. Následovalo horší období způsobené těžkým losem, po němž se Brest propadl zpět na sestupové pozice. Z posledních jedenácti zápasů už ale Brest prohrál jen dvakrát a sezónu zakončil na čtrnáctém místě. Zásluhu na tom měla zejména závěrečná kola. Z posledních deseti zápasů jich Les Pirates vyhráli hned šest, díky čemuž je od sestupových pozic dělilo solidních 9 bodů.

Co se dělo přes léto?

Brest patří ke klubům, v nichž bylo doposud léto klidnější. Vzhledem k úspěšné záchranářské misi nebylo příliš velkým překvapením, že kouč Roy podepsal nový dvouletý kontrakt. Eric Roy byl přitom až doposud spíše funkcionářem než trenérem. Jeho první, a zároveň jediné, trenérské angažmá před příchodem do Brestu se datuje více než 10 let zpět. Mezi lety 2010 a 2011 Roy trénoval Nice. Další roky strávil pětapadesátiletý trenér v pozici sportovního ředitele v Lens a ve Watfordu. Brest je tedy teprve druhým klubem, v němž Roy, který s oblibou koučuje s klubovou šálou kolem krku, vykonává pozici hlavního trenéra. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se Les Pirates budou pod jeho vedením v následující sezóně prezentovat.

(Zdroj obrázku: getfootballnewsfrance.com)

Kádr

Jak je již u této série zvykem, začneme daty ze serveru Transfermarkt. Dle něho má Brest čtvrtý nejméně hodnotný kádr v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 25,4 dohromady stojí 57,4 milionů eur. Nutno dodat, že soupiska Brestu dle Transfermartku aktuálně čítá pouhých 23 fotbalistů, což je nejméně v celé soutěži (například PSG je v době psaní tohoto článku na čísle 39). Brest v loňském ročníku neměl vůbec dobrá ofenzivní čísla. Les Pirates vstřelili pouze 44 branek, což byl čtvrtý nejnižší počet v celé soutěži. Na druhé straně hřiště už to bylo o něco lepší. Klub z Bretaně inkasoval 54 gólů, což byl jedenáctý nejnižší počet v Ligue 1. Je ale třeba zmínit, že číslo je výrazně ovlivněné debaklem od Montpellier ve čtvrtém kole. Nebýt této vysoké porážky, byla by defenzivní bilance Brestu výrazně lepší.

Eric Roy po svém příchodu do Brestu používal formace se čtyřmi obránci. Jednalo se o rozestavení 4-2-3-1, 4-1-4-1 nebo 4-3-3, v němž Brest nastoupil do posledních dvou ligových zápasů i do přípravného utkání s Rennes. Při představení kádru a odhadu možné sestavy tedy budeme vycházet z toho rozestavení, avšak je třeba mít na paměti, že Brest bude s velkou pravděpodobností variabilní a bude během sezóny využívat i dvě další zmíněné formace.

Brankářem číslo 1 bude dvaatřicetiletý Nizozemec Marco Bizot, pro kterého půjde již o třetí sezónu v dresu Les Pirates. Záda by mu měl krýt čtyřiadvacetiletý Grégoire Coudert. Mladý Argentinec Joaquín Blázquez, který v Brestu v minulé sezóně hostoval, se vrátil zpět do své domoviny.

Levou stranu obrany v minulém ročníku nejčastěji obsazoval Jean-Kévin Duverne, který ale po vypršení smlouvy Brest opustil. Nahradit ho bude chtít devětadvacetiletý finský reprezentant Jere Uronen. Ten se v dresu Brestu minulý podzim moc neprosazoval a jarní část sezóny strávil na hostování v Schalke. Jeho konkurentem bude jedenadvacetiletý mladík Bradley Locko. Tento hráč strávil v Brestu již uplynulý půlrok, avšak přes Duverneho se do sestavy příliš nedostával a odehrál pouze 267 ligových minut. Přesto se Les Pirates rozhodli proměnit jeho hostování z Remeše za 500 tisíc eur v trvalý přestup. V přípravných zápasech Roy zkoušel na postu levého obránce i univerzála Mathiase Pereiru Lageho. Hrát zde může rovněž stoper Lilian Brassier, čehož Brest v minulém ročníku několikrát využil.

Na pravé straně obranné řady bude nastupovat Kenny Lala. Jedenatřicetiletý obránce dorazil do Bretaně v zimě jako volný hráč a během jarní části sezóny opanoval pravou stranu obrany, v čemž mu pomohly zdravotní potíže jeho konkurenta, jímž byl Noah Fadiga. Tomu patřila pozice pravého beka v podzimní části sezóny. Třiadvacetiletý obránce už ale v klubu nepokračuje. Po uplynulé sezóně totiž neprošel zdravotními testy, když u něho prohlídka odhalila nepravidelný srdeční tep. Lala, který během léta podepsal nový dvouletý kontrakt, nyní nemá na svém postu takřka žádnou konkurenci a je tedy otázka, zda Brest na tento post nepřivede ještě nějakou posilu.

Slušnou konkurenci má Brest na pozicích stoperů. Největší minutáž měl v loňském ročníku třiadvacetiletý Lilian Brassier, který by měl být pilířem obrany i v nadcházející sezóně. Francouzský obránce navíc může v případě potřeby vypomoci i na levé straně defenzivní řady. Vedle něho by měl nastupovat osmadvacetiletý kapitán týmu Brendan Chardonnet, který v Brestu vyjma jednoho hostování strávil celou svojí dosavadní kariéru. Na lavičce náhradníků bude čekat na šanci třiadvacetiletý Maročan Achraf Dari. Ten v loňském ročníku zasáhl do osmnácti zápasů. Další alternativou je pak zkušený třicetiletý Christophe Hérelle, který se v minulé sezóně na hřišti objevil v šestnácti duelech. Na svou šanci bude čekat také mladík Josué Escartin.

Klíčovým hráčem ve středu zálohy byl v minulé sezóně zkušený Pierre Lees-Melou, který si ve třiceti dvou zápasech připsal bilanci pěti gólů a pěti asistencí. Do všech osmatřiceti zápasů zasáhl další středopolař Haris Belkebla. Ten ale Brest po vypršení smlouvy opustil. Osmadvacetiletý Alžířan strávil v klubu z Bretaně pět sezón. Součástí záložní řady byl v minulém ročníku také pětadvacetiletý Hugo Magnetti, který Brestu pomohl gólem a dvěma asistencemi. Jeho konkurentem bude další střední záložník Mahdi Camara. Ten v předchozí sezóně v Brestu hostoval ze Saint-Étienne. Na hřišti se objevil v jedenatřiceti ligových utkáních, v nichž vstřelil dvě branky a připsal si jednu asistenci. V Brestu s jeho výkony panovala spokojenost, a tak Les Pirates poslali do Saint-Étienne tři miliony eur, aby si služby pětadvacetiletého fotbalisty zajistilo nastálo. Konkurenci ve středu pole rozšířila i posila, jíž se stal zkušený třiatřicetiletý Jonas Martin, který přišel po vypršení smlouvy v Lille, kde toho ale v předchozí sezóně mnoho neodehrál. Dalším nově příchozím hráčem je Hianga'a Mbock. Ten se vrátil z hostování ve druholigovém Caen. Hostování z Monaca naopak skončilo jinému hráči, jímž je Félix Lemaréchal.

Velmi užitečným hráčem je pro Brest pětadvacetiletý Mathias Pereira Lage, kterého jsme zmínili již v souvislosti s levou obranou. Tento fotbalista totiž může nastupovat téměř na všech pozicích. Nejvíce zápasů během své kariéry odehrál na levé straně zálohy. Objevil se ale i na pravé straně zálohy, ve středu zálohy, na pravém i levém beku, na obou křídlech a v jednom zápase nastoupil i na hrotu útoku. V předchozím ročníku nastupoval většinou jako náhradník.

Na levé straně ofenzivní trojice by měl nejčastěji nastupovat pětadvacetiletý Jeremy Le Douaron, který v minulé sezóně zaznamenal velmi dobrou bilanci deseti gólů a tří asistencí a stal se nejlepším střelcem týmu. Záda by mu měl krýt zmíněný univerzál Mathias Pereira Lage. Další alternativou je Axel Camblan, což ale není typický křídelník.

Složitější je situace na pravé straně útočného trojzubce, kde v posledních třech sezónách pravidelně nastupoval Franck Honorat. Ten dlouhodobě patřil k nejnebezpečnějším ofenzivním hráčům Brestu, což zaujalo německý Mönchengladbach, který za jeho služby zaplatil 8 milionů eur. V posledním ligovém kole i v přípravném utkání s Rennes jeho pozici zaujmul další ofenzivní univerzál Romain Del Castillo. Ten může nastupovat na obou křídlech i na hrotu. V minulém ročníku odehrál na různých postech 1429 minut ve dvaceti sedmi zápasech, což vychází na zhruba 53 odehraných minut na zápas. I přes tuto poměrně nízkou minutáž zapsal Del Castillo skvělou bilanci šesti gólů a sedmi asistencí. I na pravém křídle je další možností Mathias Pereira Lage. Na šanci bude čekat mladý Angličan Karamoko Dembelé, který v loňském ročníku téměř nenastupoval. Zájem o tohoto hráče v posledních dnech údajně projevil Blackburn a je tak možné, že v Brestu pokračovat nebude. Poslední alternativou na post pravého křídelníka je devatenáctiletý mladík Taïryk Arconte. Hondurasan Alberth Elis, který na tomto postu několikrát nastoupil v minulém ročníku, se po skončení hostování vrátil zpět do svého mateřského klubu, jímž je Bordeaux.

O pozici uprostřed útoku by se měli ucházet dva hráči. Prvním je útočník z Beninu Steve Mounié, který bude v dresu Les Pirates nastupovat již čtvrtou sezónu v řadě. Poslední ročník byl ale jeho nejslabší, když zasáhl pouze do třiadvaceti zápasů a vstřelil 6 branek. Zřejmě i proto Brest přivedl na hostování z Interu Milán uruguayského útočníka Martína Satriana. Dvaadvacetiletý fotbalista strávil loňský ročník na hostování v Empoli, kde odehrál 31 zápasů a vstřelil dvě branky. Nejde o příliš oslnivou bilanci, avšak je třeba dodat, že Satriano se vrací do známého prostředí. V Brestu hostoval již v jarní části sezóny 2021/2022 a klubu z Bretaně pomohl čtyřmi góly. Klub po sezóně opustila zimní posila Loïc Rémy. Nejedná se ale o velkou ztrátu, protože zkušený útočník během svého angažmá za Brest ani jednou nenastoupil.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Brest bude hrát pravděpodobně jako skoro každou sezónu o záchranu. Žádná zásadní posila zatím nepřišla a tým naopak opustil důležitý ofenzivní hráč Franck Honorat. Brest má sice k dispozici několik zajímavých ofenzivních hráčů, avšak nesmíme zapomínat, že jeho útok v minulé sezóně patřil k nejhorším. Posílit by pak bretaňský klub potřeboval i na pozicích krajních beků, kde není příliš velká konkurence. Přesto ale Brestu v boji o záchranu věřím. Oproti některým dalším konkurentům má totiž výhodu v tom, že jádro týmu je poměrně dlouho pospolu, díky čemuž může těžit ze sehranosti a týmovosti.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

96.7%




NovějšíRozhovor: Jak nad fantasy fotbalem přemýšlí vítěz Kopačák ligy 2022/23?
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - RC Strasbourg Alsace (Štrasburk)