Představení klubů Ligue 1 - FC Lorient

Nový ročník francouzské Ligue 1 již odstartoval a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Dnes se po několika epizodách vrátíme zpět do Bretaně. Čeká nás totiž desátý tým uplynulé sezóny FC Lorient.

Sezóna 2022/2023

Sezóna 2022/2023 byla pro Lorient teprve třetí sezónou v Ligue 1 v řadě. I proto Lorient patřil k možným adeptům na sestup. Les Merlus ale všechny pochybovače umlčeli fenomenálním začátkem ročníku. Po jedenácti kolech byl Lorient na druhém místě tabulky s bilancí osmi výher, dvou remíz a jedné porážky. Trenér Régis Le Bris (na fotografii níže) tak mohl být nadmíru spokojený. Následně šla ale forma klubu z Bretaně přece jen dolů a v posledních pěti zápasech před MS v Kataru již žádná další výhra nepřišla. Přesto byl Lorient po šestnácti kolech na velmi slušném sedmém místě. Zima ale pro Les Merlus nebyla úplně ideální. Během lednového přestupního období klub přišel o dvě největší ofenzivní opory. Dango Ouattara zamířil do Bournemouthu a Terem Moffi posílil Nice. Očekávaný propad pak nastal i přes příchod několika posil. Z dvaadvaceti zbývajících duelů Lorient vyhrál pouze sedm, přičemž jedno z vítězství přišlo překvapivě na hřišti PSG, kde klub z Bretaně vyhrál 3:1. I přes horší druhou polovinu ročníku se ale Lorient bojům o záchranu zdaleka vyhnul. Sezónu zakončil na slušném desátém místě se ziskem padesáti pěti bodů a dvacetibodovým náskokem na sestupovou sedmnáctou příčku.

Co se dělo přes léto?

U některých týmů jsme v této sérii rozebírali přestupové ságy okolo jejich klíčových hráčů. V Lorientu se něco podobného dělo okolo hlavního trenéra. Régis Le Bris je sedmačtyřicetiletý kouč, který v Lorientu působí už od roku 2012. Mezi lety 2012 a 2015 vedl tým do sedmnácti let. Následně se přesunul k B-týmu, který koučoval až do června 2022, kdy se stal trenérem A-mužstva. Jak jsme si zmínili výše, sezóna byla pro Lorient úspěšná a osoba trenéra tak logicky vzbuzovala zájem. Le Brisovi ale v březnu začala automaticky běžet nová smlouva, která ho v Bretani váže až do roku 2027, což pro potenciální zájemce o nadějného kouče nebyla úplně nejlepší zpráva. Vedení Lorientu navíc možnému odchodu dlouholetého zaměstnance klubu nebylo vůbec nakloněno. V médiích se ale mluvilo o tom, že vztahy mezi vedením a koučem nejsou ideální. Le Bris nebyl spokojen s prodeji klíčových hráčů a s dlouhodobě špatným stavem hrací plochy na domácím stadionu klubu. Zájem o služby Le Brise projevovalo Nice a vzhledem k tomu, že Le Bris vyjádřil touhu po odchodu z Lorientu, zdálo se, že by se do Nice opravdu mohl přesunout. Nakonec k tomu ale nedošlo. Jednou z příčin byl pravděpodobně fakt, že Nice by za služby sedmačtyřicetiletého trenéra muselo zaplatit zhruba 10 milionů eur. V médiích se objevily i spekulace o zájmu anglického Leedsu, avšak ani tam se Le Bris nepřesunul a nadále tak zůstává trenérem klubu FC Lorient.

Další zajímavá kauza vznikla okolo tohoto jinak spíše nenápadného klubu ve druhé polovině července, kdy byl oznámen příchod nové posily. Tou nebyl nikdo jiný než devětadvacetiletý krajní obránce Benjamin Mendy (na fotografii níže). Tomuto hráči skončila po uplynulé sezóně smlouva v Manchesteru City, ale, jak asi víte, Mendy v poslední době v dresu Citizens nenastupoval. Tento fotbalista čelil hned devíti obviněním ze znásilnění a strávil celkem 134 dní ve vazbě. Svou vinu od začátku popíral a ve všech případech byl nakonec shledán nevinným. Mendyho příchod do Bretaně ale logicky vyvolal velký ohlas a je považován za kontroverzní.

Kádr

Dle renomovaného (pokud zrovna neinformuje o možném přestupu Neymara do Sparty) serveru Transfermarkt má Lorient šestý nejméně hodnotný kádr v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 24,2 dohromady stojí 91,7 milionů eur. Pokud vezmeme v potaz fakt, že má podle Transfermarktu Lorient druhý nejširší kádr (společně s Toulouse) v Ligue 1, nejedná se o úplně lichotivé umístnění. Les Merlus v minulém ročníku výrazně nevyčnívali ani nezaostávali v ofenzivní ani v defenzivní fázi. Padesát dva vstřelených branek je řadilo na deváté místo v Ligue 1. Padesát tři inkasovaných gólů pak rozhodlo o tom, že Lorient měl desátou nejlepší obranu v soutěži.

Régis Le Bris v posledních měsících nejčastěji využíval rozestavení se třemi stopery. Ať už se jednalo o rozestavení 3-4-3 nebo 3-4-2-1. V prvním kole nastoupil Lorient na hřišti favorizovaného PSG a dokázal uhrát velmi cennou bezbrankovou remízu. V tomto duelu Les Merlus zvolili defenzivní taktiku a využívali formace 5-4-1 a 3-4-3 (záleží na postavení krajních hráčů v konkrétních herních situacích). Vzhledem k tomu, že klub v posledních přestupních obdobích spíše oslaboval, budeme vycházet z defenzivní formace 5-4-1 i v následujícím představení kádru.

Lorient v minulé sezóně neměl jasně danou gólmanskou jedničku. Devětadvacetiletý Švýcar Yvon Mvogo zasáhl do jedenadvaceti duelů. Jeho zkušenější italský kolega Vito Mannone do osmnácti. Právě pětatřicetiletý Ital byl jedničkou v jarní části sezóny, avšak v dubnu ze sestavy vypadl a následně se i zranil. Zbytek ročníku odchytal Mvogo, který jako jednička zahájil i sezónu 2023/2024. Bývalý brankář Arsenalu Mannone tak bude čekat na jeho zaváhání v pozici dvojky. Pozici trojky by měl plnit třiadvacetiletý Dominique Youfeigane, který dorazil jako volný hráč z druholigového Guingampu.

Na pozici levého beka se v prvním kole objevil třiatřicetiletý Vincent Le Goff, jemuž tato pozice patřila i v uplynulém ročníku, kdy zasáhl do sedmatřiceti ligových duelů. Le Goff je v klubu už od roku 2014 a v letošní sezóně se bude muset potýkat s konkurencí Benjamina Mendyho, který se ale v prvním kole v nominaci neobjevil. Výhodou třiatřicetiletého fotbalisty je fakt, že ho trenér Le Bris v minulém ročníku v některých zápasech využíval i na postu levého stopera. Součástí kádru je i další levý bek, jímž je dvaadvacetiletý Kamerunec Darlin Yongwa. Ten se dostal na trávník už v Parku princů, když střídal zmíněného Le Goffa. Mladý fotbalista v minulé sezóně zasáhl do čtrnácti utkání a zaznamenal bilanci jednoho gólu a jedné asistence.

Na pravé straně obranné řady nastoupil v Paříži pětadvacetiletý Gedeon Kalulu. Fotbalista z DR Kongo na tomto postu nastupoval v dresu Lorientu již v minulé sezóně a ve dvaceti devíti duelech si připsal čtyři asistence. Na lavičce byl připravený dvacetiletý Dembo Sylla, který přišel za milion eur z druholigového Stade Lavallois. Součástí kádru je i šestadvacetiletý Brazilec Igor Silva, jehož Lorient velmi pravidelně využíval v sezóně 2021/2022. V minulém ročníku ale tohoto hráče trápila zranění, kvůli nimž nezasáhl ani do předsezónních přípravných duelů.

Nejvytíženějším hráčem Les Merlus v přechozí sezóně byl pětadvacetiletý Tunisan Montassar Talbi, který zasáhl do všech osmatřiceti ligových zápasů. Talbi nastoupil i v první ligovém utkání nového ročníku, a to uprostřed stoperské trojice. Po jeho levém boku se objevil devětadvacetiletý Julien Laporte, který v Lorientu začíná už svou pátou sezónu. Pozici pravého stopera obsadil jedenadvacetiletý Abdoul Bamo Meité. Mladý obránce se v týmu objevil až pro jarní část minulé sezóny a svými výkony velmi příjemně překvapil. Stihl odehrát sedmnáct ligových zápasů a v Lorientu s ním počítají i pro letošní ročník. Doposud nejdražší letní posilou se stal dvaadvacetiletý stoper ze Senegalu Formose Mendy. Lorient za tohoto stopera poslal do Amiens 7,5 milionu eur. Mendy ale první zápas proseděl na lavičce náhradníků. Součástí kádru je i dvaadvacetiletý Loris Mouyokolo, kterého ale trápí zranění achillovky. V klubu už naopak nepokračuje Němec Moritz Jenz. Čtyřiadvacetiletý obránce strávil minulý ročník na hostováních v Celticu a Schalke 04, kde zaujal natolik, že za něj po sezóně zaplatil 8 milionů eur ambiciózní Wolfsburg.

Nejvytíženějším defenzivním záložníkem byl v minulé sezóně třicetiletý kapitán Laurent Abergel, který předvedl fantastický výkon v prvním kole na hřišti PSG. Vedle něho se objevil pětadvacetiletý Jean-Victor Makengo, kterého Lorient přivedl v zimě z italského Udinese. Makenga v prvním zápase střídal ofenzivněji laděný dvaadvacetiletý Julien Ponecau. Odchovanec Lorientu v minulé sezóně zasáhl do třiceti jedna zápasů a zaznamenal bilanci jednoho gólu a čtyř asistencí. Na střídačce byl připraven také sedmadvacetiletý defenzivní středopolař z Nigérie Bonke Innocent, který v minulé sezóně na hřiště vyběhl při dvaceti pěti příležitostech. Defenzivně zaměřeným záložníkem je i osmnáctiletý talent Ayman Kari. Ten v Lorientu hostuje již druhou sezónu v řadě z PSG. V minulé sezóně ale mnoho příležitostí nedostával. Pokud hrál Lorient v minulém ročníku v rozestavení 3-4-2-1, byl klíčovým hráčem na podhrotové pozici Enzo Le Fée, který zaznamenal bilanci 5+6 a po sezóně zamířil za 20 milionů eur k rivalovi z Rennes. Pro ofenzivnější variantu rozestavení má Lorient k dispozici tři další fotbalisty. Asi nejzajímavější možností je jedenadvacetiletý Adil Aouchiche, kterému se ale minulá sezóně příliš nepovedla. Další variantou je univerzál Quentin Boisgard. Ten se vrátil z hostování v Pau, avšak přípravu z důvodu zranění chodila vynechal. Poslední alternativou je pak sedmnáctiletý mladík Eli Junior Kroupi povýšený z B-týmu.

Levou stranu zálohy by měl mít na starost synovec hlavního trenéra Théo Le Bris. Dvacetiletý fotbalista v minulé sezóně zasáhl do sedmadvaceti duelů a zaznamenal bilanci dvou branek a dvou asistencí. Alternativou by teoreticky mohl být ofenzivněji laděný křídelník Yoann Cathline. Jedenadvacetiletý hráč ale zřejmě zamíří na hostování do španělské Almeríe. Je tak možné, že případnou alternativou za Le Brise bude některý z levých beků nebo jeden z dvojice Quentin Bosigard, Adil Aouchiche.

Pravou stranu měl v prvním utkání nové sezóny na starost Romain Faivre. Pětadvacetiletý ofenzivně zaměřený záložník může hrát i uprostřed záložní řady. Na jaře minulého ročníku Faivre v Lorientu hostoval z Lyonu a zaznamenal solidní bilanci 5+3. Lorient hodně stál o to, aby tento fotbalista v Bretani zůstal a usiloval o jeho trvalý přestup. To se nakonec nepodařilo, protože Faivre přestoupil za 10 milionů eur do Bournemouthu. Ten ho ale obratem poslal zpět na hostování do Lorientu. Alternativou je čtyřiadvacetiletý pravý záložník nebo křídelník Stéphane Diarra, který v minulém ročníku zasáhl do osmadvaceti duelů. V přípravě ale neodehrál ani minutu a neobjevil se ani v zápasové nominaci na první utkání sezóny. Jeho budoucnost je tak s otazníkem. Pokud by chtěl Lorient zvolit ofenzivnější rozestavení, mohl by využít i levého křídelníka, jímž je Joel Mvuka Mugisha. Dvacetiletý norský talent byl klubem z Bretaně koupen v zimě z Bodø/Glimt, kde zůstal do léta na hostování. Nyní se bude chtít prosadit v dresu Les Merlus.

Jedničkou na hrotu byl v jarní části minulé sezóny i v prvním zápase té současné třiadvacetiletý Senegalec Bamba Dieng, který do Lorientu dorazil v zimě z Marseille. Jeho čísla ale nejsou úplně oslnivá. Za Lorient dosud odehrál 16 zápasů a vstřelil pouze 3 góly. V prvním zápase nové sezóny Dienga po padesáti osmi minutách nahradil čtyřiadvacetiletý Ibrahima Koné, který v minulém ročníku vstřelil solidních sedm branek. Jen několik dní po zápase v Paříži ale Koné přestoupil za 7,5 milionu eur do španělské Almeríe. Novou variantou na hrot je naopak pětadvacetiletý útočník nebo pravý záložník z Beninu Aiyegun Tosin. Lorient tohoto ofenzivního fotbalistu přivedl za 4 miliony eur ze švýcarského Curychu, kde Tosin v minulé sezóně vstřelil 12 ligových branek. Šanci by mohl dostat i útočník nebo pravý křídelník Pablo Pagis. Ten se vrátil z hostování z Nimes, v jehož dresu zaznamenal v Ligue 2 bilanci 5+4. Dalším navrátilcem z hostování je sedmadvacetiletý Rakušan Adrian Grbič, který na jaře hostoval v druholigovém Valenciennes, kde zazářil devíti góly ve čtrnácti odehraných zápasech. Součástí kádru je také jedenadvacetiletý Siriné Doucouré. Ten v minulé sezóně odehrál pouze 124 ligových minut, avšak stihl zaznamenat dvě gólové asistence. Lorient naopak definitivně opustil kanonýr Terem Moffi, jehož hostování v Nice se za 22,5 milionu eur změnilo v přestup.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Lorient je dle mého názoru jedním z adeptů na boj o záchranu. Tři největší opory z minulé sezóny jsou pryč a kvalita současného kádru není nijak oslnivá. Lorient sice do sezóny vstoupil překvapivou remízou na hřišti PSG, avšak dopředu toho v tomto duelu příliš nepředvedl a bod vybojoval hlavně díky solidní defenzivě, nemohoucnosti PSG a částečně i díky štěstí. Atmosféře v klubu nemusí pomoci ani údajně napjaté vztahy mezi trenérem Le Brisem a klubovým vedením.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - OGC Nice
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Stade de Reims (Remeš)