Fotbalové toulky s Michalem: Výjezd na AS Řím

Zhruba před dvěma měsíci tu byl rozhovor s Michalem, který na své stránce na Facebooku popisuje své časté fotbalové výlety. Mělo to u vás až nečekaný úspěch a tak jsme se s Michalem dohodli, že Vám některé své výlety přiblíží na Kopačáku trochu více. Ten dnešní bude o jeho výletu na AS Řím. Věřím, že se vám bude líbit :)

Je to už pár let, co jsem podnikl výjezd na můj nejoblíbenější zahraniční klub - AS Řím. Tento klub jsem si zamiloval před mnoha lety na dovolené s kamarády u moře. V jednom fotbalshopu měli mimo jiných i fotbalový dres se jménem G.Batistuta. Tento útočník byl ve své době hvězda a já si jeho dres koupil. Pomalu tím začaly mé sympatie k římskému AS.

Uplynulo pár let a já seděl v letadle s manželkou směr Řím. Jasně, mířil jsem na fotbal, abych konečně naživo viděl AS. Byl tehdy květen a na nás čekalo nejen věčné město, jak se Římu přezdívá, s mnoha historickými památkami, ale i zápas italské Serie A. Konkrétně šlo o boj, v té době druhého s prvním, tedy AS Řím s Juventusem Turín. Těšil jsem se na tento zápas jako malý kluk. Vstupenky jsme měli dopředu zakoupené již z domova. Zápas samotný byl vyprodán, tedy skoro 70 000 diváků!

Po příletu do italské metropole jsme jeli se ubytovat nejdříve na hotel, který jsme měli dále od centra kvůli ceně. Jelikož se zápas hrál až v neděli odpoledne, měli jsme celou sobotu a nedělní dopoledne na prohlídku památek. A že je na co se dívat! Koloseum, Forum Romanum, fontána di Trevi, Sixtinská kaple, Piazza del Popolo a tak bych mohl pokračovat. Samozřejmě jakožto fotbalový fanoušek jsem nemohl vynechat fanshop římského AS! Ten jsem našel na jedné hlavní obchodní třídě. Byl docela schovaný v jednom dvoře. Nazval bych jej dvorem Giallorossi ( Žlutočervení). V tomto dvoře byl totiž fanshop rozdělen do několika částí. Jednou z nich byla i prodejna s retro suvenýry AS. Opravdu velice nápadité a originální!

 

Sobota a nedělní dopoledne uběhlo poznáváním města jako voda. Začal se blížit čas samotného zápasu! :-) Z centra města jsme nabrali směr Stadio Olimpico - domov klubu AS Řím. Po cestě nás ovšem čekalo ještě jedno mimofotbalové překvapení. Po cestě kolem Vatikánu se zde konala nějaká udalost, které přihlíželo tisíce lidí. Tak jsme se na chvíli ze zvědavosti přidali k davu a čekali co se bude dít. Najednou se před námi zjevil samotný papež  - Papa Francesco. Stál ve svém Papa mobilu a mával všem přihlížejícím.

Po tomto nevšedním zážitku již přišel na řadu fotbal. Když jsme se blížili ke Stadio Olimpico, počet fanoušků v barvách římského AS notně narůstal. Přímo u stadionu již bylo plno a trochu chaos. Než jsme se dostali k našemu turniketu na stadion, zabralo nám to asi 30 minut. Ve frontě před vchodem na stadion jsem náhle zpozorněl! Fanoušci začali řvát "Christian, Christian", a mávali jako o život. Po chvíli mi bylo vše jasné. Kolem nás přošla legenda italského fotbalu Christian Panucci! Paráda! Další zážitek.

 

Poté jsem se objevil na tribunách Stadio Olimpico! :-) Neměl jsem slov. Uvidím naživo AS Řím proti Juventusu. Gabriel Batistuta již za AS sice dávno nehrál, ale byl zde jiný fotbalista a stále hrající legenda klubu - poslední římský gladiátor Francesco Totti! Hned na úvod jsem pořídil několik již tradičních fotek, jako důkaz, že jsem zde byl :-)

Hodinu před zápasem byl stadion sice ještě poloprázdný, ale to se každou minutou měnilo. Když domácí hráči vběhli na hřiště na rozcvičku, píseň z filmu Gladiátor dodala atmosféře potřebné decibely. Chvíli poté, začal speaker hlásit sestavu. To už byl stadion beznadějně zaplněn. Každé jméno hráče doprovodil stadion potleskem, ale teprve poslední muž zapříčinil, že stadion málem spadl, jak začal burácet. Speaker ohlásil: " ancora....ancora..... ancora di piu.....numero dieci..... capitano FRANCESCOOOOO", a celý stadion ohlušujícím rámusem zařval TOTTIIII! To bylo něco! Husí kůži jsem měl po celém těle. A když pak při nástupu hráčů na trávník začala hymna AS a celý stadion zpíval "Roma Roma Roma", byl jsem v sedmém nebi! Ani jsem už zápas nemusel vidět. Toto je to proč tak miluju fotbal.

 

Atmosféra neměla chybu, a to ani během zápasu. Na hřišti běhali hráči jako Totti, De Rossi, Gervinho, Pjanič, Pirlo, Pogba, Tevéz, Bonucci a další známá jména. Přesto gól až do závěru nepadl. Šance sice mělo jak AS, tak i Juventus, ale až v 94. minutě, pár sekund před koncem, umlčel stadion Osvaldo. Juventus tak vyhrál vyrovnaný zápas, a k radosti hostujících fanoušků slavil další mistrovský titul v Serii A. Ani porážka domácích mi však náladu nezkazila. Vždyť jsem byl na Stadio Olimpico a viděl hrát AS i s Tottim! Co víc jsem si mohl přát.

Zpáteční cesta ze stadionu na hotel proběhla v pořádku a i cesta druhý den z hotelu na letiště a odtud letadlem zpět domů byla bezproblémová.  Pořád jsem si v hlavě přehrával atmosféru ze zápasu. A ani dnes nemohu zapomenout! Jako bych byl znovu na Stadio Olimpico a slyšel speakera, jak burcuje fanoušky " ancora....ancora....ancora di piu.......... numero dieci.... Francescoooooo"!

 

Pokud se vám článek líbil a rádi byste si přečetli i o dalších fotbalových výletech, určitě Michala podpořte na Facebooku (Fotbalové toulky s Michalem), kde pravidelně přispívá :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

95.3%




NovějšíKrysztof Piatek - polský gólostroj
StaršíBlog: Pofergusonovský Manchester United - 2. část