Zimní přestavba pražské Slavie

Je to už pár týdnů, co se v české Fortuna lize uzavřelo zimní přestupové okno a v kádru pražského mistra se udála řada razantních přestupů, které vedly k omlazení týmu.

V tomto článku se budu snažit shrnout a zhodnotit přestupy z mého pohledu.

„Největší posilou přestupového období je, že s námi zůstal Honza Nezmar“, to sice není moje citace, ale o mnoho více vypovídající názor z úst hlavního trenéra sešívaných Jindřicha Trpišovského, který tímto výrokem vyjádřil důležitost aktuálního generálního ředitele klubu.

Své schopnosti rodák z Opavy potvrdil již ve svém dřívějším působení v Liberci, kterému díky skvělému skautingu a následnému výběru hráčů zajistil v české nejvyšší lize nejnižší věkový průměr 24,1. Nyní obdobnou práci předvádí u pražského mistra a jeho práce je právem oceňována ze všech stran.

 

V polovině sezóny opustila tým s náskokem 16 bodů na druhou Plzeň takzvaná „svatá trojice“, kterou by podle pojmenování předsedy představenstva klubu Jaroslava Tvrdíka měli tvořit defenzivní záložník a zároveň před svým odchodem nejhodnotnější hráč ligy Tomáš Souček, dlouholetá opora ve středu pole Josef Hušbauer a jedna z největších ikon klubu Milan Škoda, který nastupoval na hrotu útoku.

Tomáš Souček odešel do jím vysněné Premier League, kde bude hájit barvy londýnského West Hamu, po mnoha nabídkách a spekulacích se teda prozatím přesouvá pouze na půlroční hostování s povinnou opcí v případě, že se kladiváři v nejlepší soutěži na britských ostrovech udrží. V tomto případě se bude jednat o nejdražší přestup v historii z české ligy. 

Milan Škoda po neúspěšném jednání s tureckým Genclerbirligi odešel zadarmo do konkurenčního Rizesporu, za který hned v prvním jeho celém zápase vstřelil dva góly, shodou okolností právě do sítě Genclerbirligi. Pepa Hušbauer po zájmu bundesligového Düsseldorfu, za mě nepochopitelně odešel na hostování do posledního celku druhé německé ligy – Drážďan, kterým se bude snažit pomoct zachránit. Tyto tři odchody je a pravděpodobně i bude nesmírně obtížné nahradit a hledání adekvátních nástupců bude bíločervené stát na jaře čas a nemálo ztracených bodů v lize (pokud se liga samozřejmě rozjede).

 

Ačkoliv to bude pro svěřence milovníka teplákové soupravy nesmírně těžké období, z mého pohledu to byla ze všech pohledů ideální příležitost k obměně. Klub již vypadl z evropských pohárů po výkonech v základní skupině Ligy Mistrů, za které se určitě nemusí stydět a poté také smolně v MOL cupu, kde narazil venku na připravené Baníkovce, a tak se může soustředit už jen na udržení náskoku a obhajobu ligového titulu. Tomáš Souček dosáhl s největší pravděpodobností vrcholu své hodnoty a otálení s jeho prodejem by mohlo cenu přestupu akorát snížit.

 

Jarní účast v pouze jedné soutěži také měla dopad na značné zúžení kádru, mimo tří tahounů klub opustili také na hostování Jakub Hromada do Liberce, Mick van Buren do holandského Den Haagu, Jaroslav Zelený do Mladé Boleslavi a Janu Sýkorovi bylo prodlouženo hostování v Jablonci. Tým se také rozloučil s Jakubem Horou, u kterého nebyla uplatněna opce po půlročním hostování.

Obdivovatel liverpoolského kouče také sdělil v rozhovoru pro O2TV, že měl na zimní přestupové období vyhlídnuté dva talentované hráče, a to defenzivního univerzála z Olomouce – devatenáctiletého Davida Zimu a ofenzivního záložníka ze Slovácka – dvacetiletého Patrika Hellebranda, o kterého měla zájem i konkurenční Sparta.

Navíc také dostal na půlroční hostování s volitelnou opcí nadějného stopera z Jihlavy – Mohameda Tijaniho, o kterého se – věřte tomu nebo ne – také zajímal klub z opačné strany řeky Vltavy. Poté se z hostování v Liberci vrátili defenzivní záložník Oscar Dorley a hroťák s obrovským potenciálem – Petar Musa. Klub také uplatnil opci na ověřeného Laca Takácse.

 

Lídři tabulky momentálně drží po čtyřech jarních kolech s bilancí 1-1-2 náskok 8 bodů před dohánějící Plzní, která je s novým trenérem doposud bezchybná. Po podzimní části už to vypadalo, že je rozhodnuto, ale momentálně se nám rýsuje velice zajímavý konec sezóny, pokud tedy nezasáhne vyšší moc, ale o tom zase třeba jindy.
 

Myslíte si, že má pražský mistr na to obhájit titul? Souhlasíte s razantní přestavbou kádru? Má tým potencionál se v příštích sezónách prát o play-off evropských soutěží?

 

Podělte se se mnou o váš názor v komentářích a já si je rád přečtu a popřípadě na ně zareaguju, jestli se vám článek líbil, nezapomeňte ho patřičně ohodnotit.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

86.5%




NovějšíOčima fanoušků - Liverpool
StaršíBlog: Aktuální situace Manchesteru City