Když se fanoušci podílejí na přestupu...

Možná si pamatujete, že tu kdysi byl velmi zajímavý článek o vzestupu islandského fotbalu, který byl napsaný velkým fanouškem islandské kopané, jež také s kamarádem provozuje na Facebooku stránku Islandská fotbalová liga Cz/Sk. Je až neskutečné, jak moc se někdo může zajímat o fotbal v zemi, z níž asi 99% z nás nevidělo ani jedno ligové utkání. Nebavíme se tu však pouze o sledování pár zápasů a znalosti několika hráčů... Dalo by se říct, že tihle fanoušci islandským fotbalem žijí a skvělý přehled mají i o tamním ženském fotbale. Nedávno Slavia přivedla na hostování talentovanou Islanďanku Sandru Jessen, a prsty v tom má i zmíněná dvojice nadšenců. Jsem moc rád, že se rozhodli o tuhle zkušenost podělit a tento příběh pro vás na následujících řádkách sepsali :)

Všechno začalo v Edenu po zápase osmifinále Ligy Mistryň, které Slávistky sehrály s islandským týmem FC Stjarnan. Utkání jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít. Dorazili jsme s velkým předstihem a pověsili vlajku naší stránky "Islandská fotbalová liga cz/sk", která svým nápisem "Tékkland Supporters Pepsi deildin" (čeští fanoušci islandské ligy), ihned zaujala členy realizačního týmu FC Stjarnan, a později i ty slávistické. Zápas skončil 0:0, díky prvnímu zápasu, který Slávistky vyhrály 1:2 se tedy domácí hráčky mohly radovat z postupu do čtvrtfinále. Zápas ukázal, že Islanďanky nejsou žádný outsider. Naše liga je pouze o dvou týmech (Slavia - Sparta), zatímco na Islandu je špička mnohem vyrovnanější. Vždyť Stjarnan skončil až na čtvrté pozici. Oslovili jsme členy realizačního týmu Slavie s tím, že pokud by měli zájem, rádi bychom jim doporučili ty nejlepší fotbalistky z islandské ligy pro posílení týmu do další fáze Ligy Mistryň.

Po několika dnech jsme vytvořili seznam osmi nejlepších fotbalistek, který jsme společně s informacemi o každé hráčce a videem odeslali. K našemu velkému překvapení si fotbalová Slavia skutečně vybrala, a to hráčku z mistrovského Thór/KA Akureyri.

Sandra Mária Jessen (18.1.1995) útok/záloha. Sandra v posledním ročníku islandské ligy vstřelila 8 branek z pozice útočné záložnice. Nejvíc se jí vydařil ročník 2012, kdy ještě jako útočnice vstřelila 18 branek. V současnosti kapitánka týmu Thór/KA přichází do Slávie na hostování do 30.4.2018. Pak se opět připojí ke svému týmu, kterému na Islandu začne sezóna začátkem května. Nejde o její první zahraniční angažmá. V roce 2016 hostovala v německém Leverkusenu. Současný cíl je jasný. Pomoci týmu Slavie postoupit do semifinále Ligy Mistryň, po návratu na Island obhájit titul a uspět v Lize Mistryň tentokrát se svým mateřským klubem. Sandra je samozřejmě poloprofesionální hráčkou, vedle fotbalu studuje psychologii na univerzitě v Akureyri. My jsme si se Sandrou domluvili schůzku, na které jsme jí jako malý dárek předali islandsko-český slovník, aby trochu rozuměla v kabině :-)

Následovalo malé interview:

Co víš o České Republice? 

Je to velká země s velkou populací. Ženský fotbal se tady rozvijí. Jsem ráda, že tady můžu žít a hrát.

Víš něco o historii ČR? 

O historii toho moc nevím, není to moje silná stránka, vím že Praha má asi 3x víc obyvatel než Island.

Proč se tvé jméno liší od jiných islandských jmen? 

Každá dívka má na konci dóttir a každý muž son, polovina mé rodiny má německé kořeny. V mojí rodině všichni využívají příjmení Jessen bez dóttir nebo son.

Studuješ psychologii na univerzitě v Akureyri. Jak skloubíš tvé působení v ČR se školními povinnostmi?

Jde to velmi dobře. Všechny moje hodiny jsou nahrávané, takže je mohu shlédnout kdykoliv potřebuji. Jediná těžká část jsou testy, protože mě všechny čekají až po návratu. Ale na učení mám dost času, jde to dobře skloubit s fotbalem.

Už si zkusila české jídlo? Jaké české jídlo máš nejraději? 

Něco jsem zkusila, když jsem byla venku s trenérem a manažerkou, ale nevím jak se to jmenovalo. Nevyzkoušela jsem toho moc, ale chtěla bych ochutnat víc jídel.

Jak by jsi zhodnotila soustředění na Kanárských ostrovech? 

Bylo to pro mě velmi dobré jako pro nového hráče, mohla jsem poznat celý tým jak na hřišti, tak mimo něj. Bylo to dobré pro celý tým, aby se dal dohromady a stal se silnějším.

Jaké jsou tvé cíle ve fotbale? Čeho by jsi chtěla dosáhnout?

Chtěla bych zkusit hrát ve více zemích, hrát na Islandu mě baví, ale pro hráče je dobré vyzkoušet i něco jiného a proto jsem tady. Hrála jsem i v Německu, byla to dobrá zkušenost. Chtěla bych hrát v nejlepších evropských ligách např. ve Švédsku.

Jaký je tvůj nejoblíbenější klub a hráčka? 

Asi bych měla říct, že můj nejoblíbenější klub je Thór/KA (smích), protože to je můj mateřský klub. Nejoblíbenější hráčka je Alex Morgan.

Thor/KA je společný tým dvou klubů Thor a KA Akureyri. Ve kterém z nich jsi začínala? 

Když jsem byla mladší začala jsem hrát za Thór. KA byl náš nejčastější soupeř, ale když mi bylo 13-14 let sloučili naše týmy dohromady a nebyl žádný problém hrát s hráčkami z KA.

Sandra zatím ve Slávii vstřelila tři branky. Jen jednou hrála na hrotu, dvakrát krajní záložnici a jednou ve středu zálohy. Podle slov manažerky trenér zkouší, kam by nejlíp zapadla. Věříme, že to bude útok, nebo ofenzivní záložnice, protože tyhle pozice jí sedí nejvíc.

Na závěr bych zmínil její počínání za reprezentaci. Za tu nastupuje od roku 2012. Za tu dobu si připsala start ve 20 zápasech, ve kterých vstřelila 6 branek. Nepatří sice do základní jedenáctky, ale snad se tam časem propracuje. Islandská ženská reprezentace se zvedá, stejně jako mužská. Islanďanky si zahrály na nedávném ME Evropy v Nizozemsku a teď bojují o postup na MS 2019, které se bude hrát ve Francii. V kvalifikační skupině hrají i proti české reprezentaci, se kterou ve Znojmě remizovaly 1:1. Velkým překvapením byla výhra nad favorizovaným Německem, které porazily 3:2 na jejich hřišti.

Sandra na nás udělala velký dojem, je velice milá, a my jí přejeme vše nejlepší v její budoucí kariéře.

 

Islandská fotbalová liga Cz/Sk

 

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíBlog: Situace Paula Pogby
StaršíBlog: Mkhitaryan za Alexise, aneb kdo na výměně vydělal?