Jak bude vypadat nový formát Ligy mistrů?

Budou tomu již tři týdny, co svět šokovala zpráva o vzniku Superligy (glosu o této soutěži si můžete přečíst tady), která přehlušila ostatní fotbalové dění jako třeba ohlášení nového formátu Ligy mistrů. Ten bude použit od sezóny 2024/25 a v tomto článku se jej pokusíme trochu blíže představit.

Tohle téma vychází z posledního dílu našeho podcastu, který najdete tady.

Čas na změnu

Liga mistrů se nehrála vždy ve formátu, který jsme znali v uplynulých letech. Soutěž se průběžně vyvíjela a měnila, současná podoba pak funguje od sezóny 2003/04, kdy byla nahrazena verze s osmifinálovými skupinami.

Ačkoliv většina z nás je nejspíš se současnou podobou ztotožněna a změnu by neřešila, hlavně kvůli tlaku větších klubů se hledalo řešení, které by přineslo více atraktivních zápasů a s tím spojeným ziskem většího finančního obnosu.


(Zdroj obrázku: Marca)

A jak to tedy má vypadat?

Od sezóny 2024/25 bude hlavní fázi hrát 36 klubů, tedy o 4 více než je tomu teď. Největší změnou projde podzimní část, v níž jednotlivé týmy již nebudou rozděleny do skupin, ale budou hrát pospolu v rámci jedné tabulky tzv. švýcarským systémem. Každý v hlavní části odehraje 10 zápasů, do jarní části se pak přímo kvalifikuje osmička nejlepších, týmy na 9. - 24. pozici ještě na podzim dostanou ve dvojzápase šanci se poprat o místenku v play-off Ligy mistrů. Jarní fáze zůstane beze změny.

Možná vás v předchozím odstavci zaujal pojem “švýcarský systém”, který by bylo vhodné si více představit. Je to systém rozlosování zápasů používaný například v šachách, který v každém kole má proti sobě svést dva tabulkově nejvyrovnanější soupeře. O losu prvního kola může rozhodnout náhoda či nějaký koeficient, ve druhém kole však na sebe již narazí ty týmy, které v prvním zápase dopadly nejpodobněji (tedy vítězové hrají s vítězi s nejpodobnějším skóre, poražené to samé čeká s poraženými). Žádný tým nehraje proti jinému dvakrát, 5 zápasů odehraje doma a 5 venku. Nebude tedy možné, aby dva týmy prošly základní fází bez ztráty bodů, los je co nejdříve svede proti sobě. Teoreticky se tak může stát, že první tým tabulky bude mít na konci podzimní části za sebou zápasy proti soupeřům na 2. - 11. pozici.

Hlavní výhodou švýcarského systému je, že dovede výrazně rychleji určit pořadí než běžný ligový formát, ve kterém hraje každý s každým.

Podobným formátem se bude hrát i Evropská liga a Konferenční liga, kde však bude zápasů nejspíš méně (v EL 8, v KL 6).


(Zdroj obrázku: Bavarian Football Works)

Výhody/nevýhody

Nový formát každému týmu nadělí o 4-6 zápasů více, velkým týmům pak potenciálně může přibýt více atraktivních soupeřů. To vše sebou logicky přinese více peněz, což je motivace, která vedla některé kluby k úvahám o Superlize. Velmi zajímavá je aplikace švýcarského systému, na kterou bude třeba si zvyknout, ale ve výsledku může být napínavé pozorovat, jak na tom ten či onen tým bude, kdo skončí úplně první a kdo poslední... Menším týmům se sice ztíží šance na přímý postup do jarní fáze, protože v případě zázračných úspěchů by jim los do cesty stále stavěl velké týmy, avšak účast minimálně v dodatečném kvalifikačním dvojzápase se jeví reálněji.

Pro fotbalového fanouška je nejspíš skvělé, že uvidí více zápasů, ale už nějakou dobu se dostáváme do stavu, ve kterém jsou hráči přetěžováni. Všeříkající je komentář Ilkaye Gündogana: "Když končí Super liga, můžeme se pobavit o novém formátu Ligy mistrů? Stále více a více zápasů, myslí někdo vůbec na hráče? Nový formát je pouze menší zlo než Super liga."

Záložník Manchesteru City poukazuje na problém, se kterým se nic nedělá, ba naopak se stále prohlubuje. Více zápasů se po hráčích požaduje nejen na klubové úrovni, ale i na té reprezentační, navíc ubývá těch, proti kterým se mohou alespoň částečně šetřit síly. Dříve bylo šílené, když se některý hráč přiblížil šedesáti zápasům za rok, teď je teoreticky na dosah sedmdesátka... 

Většina dalších nevýhod pramení spíš z nezvyku. Sám nemám podobné změny moc rád, současný formát se mi líbí, ale tomu novému chci dát šanci. Můj názor na tuhle novinku pak rozhodně ovlivnilo dění kolem Superligy, bez kterého bych byl nejspíš kritičtější. Teď v některých věcech vidím snahu vyhovět větším klubům, která nejspíš pro klidnější pokračování byla nutná... :)

 

Změny jsou a změny budou, vše zaběhlé někdy prošlo procesem, který se ne vždy setkal s pochopením, ale většinou byl dříve či později přijat. Zda to tak bude i s novým formátem Ligy mistrů, na to si budeme muset počkat.

A jak se vy díváte na tuhle novinku? Budeme rádi, když nám dáte vědět váš názor.

Pokud byste si chtěli o tomto tématu poslechnout více, rozebrali jsme ho i v posledním díle našeho podcastu, který si můžete pustit třeba na YouTubeSpotifyGoogle podcasts či Apple podcasts :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

86.3%




NovějšíJosé Mourinho - pád z trenérského Olympu
StaršíSchalke... Velké, slavné, ale od příští sezóny druholigové...