Bundesliga Newsletter - Tedescova židle se dohoupala

První vyhazov sezóny má na svědomí Lipsko. Nejen o tom si počtete v šestém díle bundesligového newsletteru, který vzniká v rámci spolupráce s projektem ZaKopaná.

 

Co týden přinesl?

Kdo že vede ligu?

Nejčastěji skloňovaný výsledek minulého hracího víkendu je určitě remíza Unionu Berlín s Bayernem Mnichov. Unionu jsme se tady ale věnovali v minulých týdnech víc než dost a Bayern má pozornost prostě proto, že je to Bayern.

Odrazil bych se proto od tohoto, možné ne tak překvapivého výsledku, k pořadí v tabulce. Tam totiž ztracené body Bavorů dělaly divy. Na prvním místě nám vyplaval Freiburg, který po 5 odehraných zápasech drží 12 bodů. Shodně má druhý Dortmund, který je tak o bod před třetím Bayernem a čtvrtým Unionem, oběma s jedenácti body.

Dál se řadí Mohuč, Kolín a Hoffenheim. Vypadá to tedy, že ta pronásledující smečka z loňské sezóny vykopla podstatně lépe než pronásledovaná čtveřice Bayern, BVB, Lipsko & Leverkusen, od kterých se před sezónou očekávalo v tomto složení umístění na špičce.

 

O čem se mluví?

Pod kým se kýve židle?

Určitě i proto se pod některými trenéry týmu z loňského vrcholu ligy houpe židle. Zatímco Gerardo Seoane má mít podle zákulisních informací důvěru vedení Bayeru 04, Domenico Tedesco v Lipsku musel po vysoké porážce od Frankfurtu dodat výsledky ASAP.

Po pěti kolech na 11. místě, Lipsko má v průměru zatím jen bod na zápas. Po remízách se Stuttgartem a Kolínem přišla prohra s Unionem. Jedinou výhru si připsali proti Wolsburgu, na kterou navázali demolicí FC Teutonia 05 Ottensen v prvním kole poháru. To měl být odrazový můstek k lepším výsledkům, zbořila ho ale vysoká porážka 4:0 z kopaček Eintrachtu Frankfurt. Tedesca čekal velký týden. Nejprve střetnutí se Shakhtarem Donetsk v Lize Mistrů, na které naváže duel s Borussií Dortmund o víkendu. Tyto dva zápasy mohli zvrátit jeho osud na lavičce Red Bullu. Nezvládl však ani první z klíčových zápasů a vedení mu hned následující ráno ulevilo od jeho povinností. Očekává se, že novým koučem se stane trenér, který ve strukturách Red Bullu trenérsky vyrostl, Marco Rose. Možná si dokonce stihne odbít svůj debut na nové lavičce proti svému bývalému klubu, BVB.

Jediný tým, kterému Lipsko zvládlo vzít všechny body, Wolfsburg, je na tom ještě hůř. Se dvěma body sedí na předposledním, sedmnáctém, místě. Zatím bez výhry, Wolfburg neměl nejlehčí vstup do sezóny. Na úvod je překvapily Brémy, které hrají po návratu do Bundesligy lépe, než se očekávalo, a z Allianz Arény, kam zavítali týden poté, nečekáte, že odjedete s body. Nedokázali však přehrát ani druhý z postoupivších týmů, Schalke 04, a na tuto bezbrankovou remízu navázali dvěma prohrami, s Lipskem a naposledy Kolínem. Jestli se Kovač dočká papírově přívětivějších utkání se Stuttgartem a Augsburgem není vůbec jasné, protože do té doby musí jet do Frankfurtu a hostit Union Berlin. Zápasy, kam by Wolfsburg vstupoval jako favorit by tak mohli být ideálním odrazovým můstkem pro nového managera. Ten by byl čtvrtým trenérem klubu od Volkswagenu od počátku minulé sezóny.

Pod Wolfsburgem už sedí v tabulce jen Bochum. Ta je posledním týmem, který ještě neuhrál ani bod. Sobotní střetnutí se Schalke 04 bude proto pro trenéra Reise dost možná poslední příležitostí ukázat vedení, že je tím pravým pro tenhle záchranářský boj, který jeho tým bez pochyb čeká.

 

Příběh z nižších pater

Vítejte zpátky! Zůstáváte?

Dva kluby postoupily v létě zpátky do nejvyšší divize, oba se v nižších patrech moc neohřály, když společně spadly na konci sezóny 2020/21, nyní však zaujaly jiný postoj a každý se chce v BuLi udržet po svém.

Zatímco Brémy sází na kontinuitu, v létě moc neposilovaly a spíš prodloužily smlouvy s klíčovými hráči, mezi nimi například s Marcem Friedlem, Milošem Veljkovićem, Niclasem Füllkrugem nebo Jiřím Pavlenkou, Schalke šlo cestou krátkodobých záplat – Schwolow na hostování, Yoshida jako volný hráč, Král nebo Van den Berg na sezónu.

Brémám to určitě usnadňuje, že po sestupu zariskovaly a namísto prodeje svých cenných hráčů, kteří měli často třeba jen rok na smlouvě, si je ponechaly a uhrály s nimi postup zpět do nejvyšší soutěže.

Možná i proto Brémy do Bundesligy vlétly a zatím prohrály jediný zápas, thriller 3:4 s Frankfurtem. Překvapit už zvládly nejen Wolfsburg v prvním zápase, ale taky třeba Dortmund. Být fanouškem tohohle severoněmeckého klubu musí však být dost o nervy – spoustu zápasů rozhodují v posledních minutách. Zatím to ale vypadá na bezpečnou plavbu do středu tabulky, i když po rozbouřeném moři.

Vedle toho Schalke se bude muset o svůj prvoligový status porvat. Tři body drží díky třem remízám a mají na kontě už i výprask 1:6 doma od Unionu. Navíc se podělili o body s dalšími adepty na záchranářské boje, Wolfsburgem a Stuttgartem. O to důležitější bude typické šestibodové střetnutí s Bochumí o víkendu. Se svým defenzivně založeným fotbalem to bude chtít ještě hodně remíz, než si budou moct oddychnout a začít budovat něco pro další roky.

Česká hlídka

Nosiči vody, ale taky pár prvenství

Většina českých opor bundesligových týmů musí zřejmě přivykat na nové role…

Vzato popořadě, první na trávník vyběhl Pavel Kadeřábek. Znovu to ale bylo až v průběhu zápasu. Do pátečního utkání Hoffenheimu s Borussií Dortmund naskočit v poločase. Jeho tým ale nedokázal vyrovnat ztrátu z první půle a prohrál 1:0.

V základu se naopak ukázal Patrik Schick, který si konečně připsal svůj první ligový gól. Vytvořit mu ho asistencí pomohl Callum Hudson-Odoi, který ale naskočil z lavičky namísto Adama Hložka. Ten tak do utkání s Freiburgem, které Leverkusen prohrál 2:3, nezasáhl vůbec. O to je jeho situace horší, že z lavičky nastoupil i Sardar Azmoun, se kterým může Hložek bojovat o post více ve středu pole, a že trenér Seoane znovu upřednostnil formaci 3-1-4-2, kde není místo pro tolik ofenzivních hráčů.

Pro jednou začal na lavičce i Alex Král. Remíze jeho Schalke se Stuttgartem 1:1 přihlížel celých 90 minut.

Naopak celých 90 minut na hřišti strávil Jiří Pavlenka, který si připsal první čisté konto v sezóně. Bylo to proti Bochumi, ale pořád se to počítá. Díky, jako už tradičně, silné poslední desetiminutovce 0:2.

Augsburg i Hertha, které se utkali v neděli, mají každý na soupisce jednoho českého hráče. Součet jejich odehraných minut v tomto zápase je však nula. Tomáš Koubek pomáhal svému týmu zase jen od obrazovky, zatímco Vladimír Darida proseděl už čtvrtý zápas po sobě. Asi mu nepomůže, že Hertha vyhrála tenhle duel 0:2, ani že jediné utkání, do kterého český záložník letos v lize nastoupil, byla prohra 3:1 s městským rivalem Union Berlin.

 

Na co se naladit

Siri, zruš mé plány na víkend…

Pěkně se nám to seřadilo. Sobotní společný výkop v 15:30 nabídne několik zajímavých střetnutí, z nich bych ale vybral ke sledování duel RB Lipska s Borussií Dortmund. Jiný víkend by to asi byl topspiel, pro tentokrát si ale večerního času užijí Schalke s Bochumí.

Motáme se tady kolem toho duelu celou dobu, pro oba kluby půjde o nesmírně důležitý zápas. Schalke musí konečně nějakému konkurentovi v boji o záchranu sebrat všechny tři body a Bochum potřebuje aspoň ten první bodík. A proti komu jinému by ho měla sebrat, než právě proti Schalke? Pro mnohé možná nezáživný duel, tenhle zápas může mít velký dopad po celý zbytek sezóny. Zaslouženě topspiel.

V neděli na to naváže Kolín s Unionem Berlín. Dva týmu s aspirací na Evropu, a taky dva zástupci německé Bundesligy v letošních evropských pohárech. Hrací víkend nám završí v tuto chvíli první Freiburg s výkonnostně povzbuzenou Borussií Mönchengladbach.

Máme se na co těšit a tahle přehlídka určitě nabídne spoustu témat pro příští vydání Bundesligového Newsletteru, které pro Vás bude nachystané zase pravidelně ve čtvrtek, v 9 hodin ráno.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98.3%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Vysmátý Rose
StaršíBundesliga Newsletter - Nekončící vzestup Unionu