Rituály a zvyky fotbalistů a trenérů

Autorem tohoto článku je správce instagramového profilu Pískej To a tady vychází na základě domluvené spolupráce.

Spousta fotbalistů, či trenérů má své rituály, na které nedají v žádném případě dopustit. Níže je seznam těch nejzajímavějších z nich. Někteří z výběru již ukončili své aktivní kariéry, ale za jejich průběhu je velmi poctivě dodržovali.

Cristiano Ronaldo

Kým jiným začít, než jedním z nejlepších fotbalistů celé historie. I Ronaldo věří v rituály a to, že mu přinášejí štěstí. Všimli jste si třeba, že Cristiano Ronaldo hraje vždy v dresu s dlouhými rukávy? Při nástupu svého klubu k utkání (když není kapitánem týmu) je vždy poslední v řadě a na hřiště vstoupí pravou nohou. CR7 taktéž vždy přesně ví, kde sedí jeho rodina, a když vstřelí branku, nebo utkání skončí, zamává jim. Když se tým přepravuje na utkání autobusem, sedí vždy vzadu a je mezi posledními, kdo vystupuje. Naopak v letadle sedí vždy v úplně první řadě. Všimli jste si taktéž, že při focení před úvodním hvizdem, stojí Ronaldo vždy na špičkách? A asi nemusíme zmiňovat jeho tradici při kopání přímých kopů. Přesný počet kroků od míče, roztáhnutí nohou, hluboký nádech a střela.

Jürgen Klopp

Tento německý trenér se odmítl dotknout nápisu „This is Anfield“ na stadionu Liverpoolu, dokud s klubem nevyhraje trofej. Tento krok odůvodnil tím, že na Liverpoolu hrál s Dortmundem přípravný zápas. Znaku se dotknul a utkání prohráli. Klopp taktéž nikdy nesleduje penaltu jeho týmu.

Luis Suárez

U tohoto fotbalisty jste si mohli všimnout jeho vždy obvázané pravé ruky. Lépe řečeno zápěstí a palce. Své zápěstí má obvázané a to i přesto, že ho žádné zranění netrápí. Luis prozradil, že před pár lety, když hrál za Liverpool, tak byl zraněn. Měl zlomenou kost na pravé ruce. Po vyléčení se ale obvazu nechtěl vzdát. Zvykl si na něj a stal se závislým na tom, aby měl obvázané pravé zápěstí. Myslí si, že mu obvaz vždy přinesl štěstí. Suarez má další zvyk, nebo rituál. Trošku podivný. Vždy když vchází na stadion, tak si přičuchne ke svému tetování, kde má vytetovaná jména svých dcer a manželky. Tetování se většinou líbá, Luis k němu čichá.

Thibaut Courtois

Těžko říct, jak tuhle zvyklost brankaře Realu Madrid nazvat, ale kdykoliv je při nástupu mužstva Courtois zabrán kamerou, sáhne si pro štěstí na svou bradu. Dobrý postřeh od několika fanoušků, kteří si tohoto všimli. Velmi zvláštní zvyk.

Cesc Fabregas

V současnosti hráč italského Como, ale dříve perfektní střední záložník, který vyhrál všechno možné a svou kariéru strávil v klubech jako Arsenal, Barcelona a Chelsea. Jeho rituálem je políbení svého prstenu, který dostal od své ženy. V šatně ho políbí rovnou čtyřikrát, než se dostane na hřiště. Proč čtyřikrát? Protože číslo čtyři je jeho oblíbené.

Wayne Rooney

Bývalý fotbalista měl za svých hráčských let rituál spojený s jídlem. Před každým zápasem snědl misku cereálií. Jeho oblíbené byly Coco Pops. Rooney o sobě ale tvrdí, že není pověrčivý. Je to prostě jen zvyk a jiné rituály nemá

John Terry

Taktéž bývalý fotbalista, který měl spoustu rituálů a zvyků. Legenda Chelsea například vždy musela v autobuse sedět na stejném sedadle. John Terry navíc v šatně používal neustále jen jeden a stejný pisoár. Dokonce po dobu deseti let používal jen jedny chrániče, dokud je neztratil. Naprosto přesný byl i v obmotání páskou své štulpny a to celkem třikrát. K dohledání je i velmi zajímavý rituál a to ten, že John Terry před každým utkání spí v šortkách soupeřova týmu.

Lionel Messi

Co by to byl za žebříček, kdyby se zde neobjevil i šestinásobný vítěz Zlatého Míče. Samozřejmě i Lionel Messi má své rituály a jeden se týká kopání přímých kopů. Předtím, než Leo zahraje svůj volný kop, umístí míč na hrací plochu oběma rukama. Poté udělá přesný počet kroků zpět, zhluboka se nadechne a výsledek ve veliké většině příkladů znáte.

Johan Cruyff

Jeden z nejlepších hráčů nizozemské historie měl taktéž více než podivné rituály. Mezi ně patřilo například to, že vždy praštil svého spoluhráče Gerta Balse do břicha, nebo před každým výkopem vypliv žvýkačku na soupeřovu půlku. Jednou se stalo, že si žvýkačku vzít zapomněl a Ajax prohrál finále Evropského poháru v roce 1969 s AC Milan 4:1.

Neymar

Brazilský fotbalista před utkáním potřebuje mluvit se svým otce z očí do očí a to alespoň přes videohovor. Neymar řekl novinářům, že mu to pomáhá k motivaci a zlepšení sebedůvěry. Taktéž ho to vnitřně uklidní. Slyšet hlas jeho otce ho dělá silným.

 

Věděli jste třeba, že Griezmann nosí dlouhé rukávy, protože jeho idol byl David Beckham, který je taktéž vždy nosil? Coutinho si stříhá díry do kopaček. Gareth Bale a další fotbalisté zase do štulpen, protože věří, že to pomáhá předejít zraněním lýtkového svalu a Iker Casillas na oslavu gólu jeho týmu vždy vyskočil a dotkl se břevna svou levou rukou.

Zvyky, tradice a rituály jsou skutečně zvláštní a krásnou věcí. Je jasné, že jejich porušení může přinést obrovské následky. Co vy? Máte nějaké zvyky před utkáním? Nebo víte o nějakých zvycích jiných fotbalistů? Dejte nám vědět.

 

Děkujeme Pískej to! za spolupráci. Pokud se vám článek líbí, podpořte autora sledováním jeho stránky (tady) :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

95.6%




NovějšíBundesliga Newsletter - Na Frankfurt je toho trochu moc...
StaršíBundesliga Newsletter - Že by konečně pořádný boj o titul?