Martyho glosa: Pokračování Ronalda v repre? Fungovat to může, ale...

Ronaldo sice odešel do mimoevropského klubu, ale jelikož neoznámil konec reprezentační kariéry, možná jej budeme na evropských trávnících vídat alespoň v barvách Portugalska. Nabízí se mi zamyšlení, zda může tohle spojení ještě vůbec fungovat...

Já to bohužel nevidím moc růžově. Myslím, že Ronaldo je i ve svém věku stále velmi dobrým a fyzicky připraveným hráčem, který by mohl mít slušnou roli v jakémkoliv týmu, avšak ne takovou, jakou by si on sám přál - tedy klíčovou. Po zkušenostech z podzimu, kde neunesl roli náhradníka Manchesteru United, si nemyslím, že by se mu chtělo na reprezentační srazy jezdit s vidinou místa mimo základní jedenáctku.

Mistrovství světa ukázalo, že se nenachází ve formě, v níž by v na potenciál bohatém portugalském kádru měl být upřednostňován na úkor jiných. Ronaldo byl hráčem, kterému se vyplácelo přizpůsobovat hru, a byť jeho aktivita poslední roky upadala, stále měl více než slušný gólový přínos a tím i potenciál pro tým.

Od léta tomu bylo jinak. V Manchesteru neprojevil snahu začlenit se do modernějšího stylu a i když dostával šance na hřišti, moc je nevyužíval. V dresu Portugalska začal MS v základu, herně se nedokázal prosazovat a vhodně doplnit skvěle hrajícího Bruna Fernandese s Bernardem Silvou, a tak i na mezinárodní úrovni putoval na lavičku. Těžko očekávat, že po těchto zkušenostech a jeho odchodu do exotiky se něco změní a on pro další zápasy bude trenérovou první volbou. Dokáže se s tím smířit? Spíš mi to k němu nesedí...

Třeba Ronaldovi křivdím a upřímně - vlastně bych byl rád. Na začátku jsem napsal, že stále může mít pro tým přínos, za čímž si stojím. Je to obrovská osobnost, která může mít vliv na mladé hráče a která i v případě, že naskočí v 70. minutě, tak může mít dopad na výsledek. Navíc vidím jako reálné. že se v Saúdské Arábii gólově opět probudí, zklidní se v hlavě, dostane chuť, a pak třeba i více zabojuje v národním týmu. Zrovna na pozici hroťáka nemá Portugalsko velkou konkurenci a v případě zranění Ramose nebo jeho horší formy by stále byl první volbou. Pak už je to jen krůček k tomu, aby dal nějaký ten gól a novináři spolu s fanoušky o něm smýšleli zase více v dobrém.

Přál bych mu to, "jen" musí začít se změnou u sebe, trochu se přizpůsobit a připustit si, že už jsou lepší hráči...

Marty

 

Pozn. O Ronaldovi jsme se bavili i v posledním díle našeho podcastu Kopačák, kde jsme probrali jeho podzim v Manchesteru a jeho nové angažmá. Tak pokud vás to zajímá, rozhodně si podcast pusťte :-)
 

NovějšíJe libo statistiky portugalské, nizozemské, polské či slovenské ligy?
StaršíPodcast #33: Ronaldo v Arábii, Manchester United hledá hroťáka a je fotbalového prostředí vhodné pro děti?