Bundesliga Newsletter - Vstávat a cv... hrát fotbal!

Dočkali jsme se! Jako poslední z velkých lig o tomto víkendu startuje i ta německá, a s tím pochopitelně přichází i nás pravidelný newsletter vznikající ve spolupráci s projektem ZaKopaná, který vás provázel děním v Bundeslize po celý podzim. Dnes to bude o ohráčích Bayernu, tápajícím Gladbachu, snaze se prezentovat za oceánem a pochopitelně nebude chybět ani sonda českými zástupci.

 

Co týden přinesl?

Pane profesore, už je čas

Zimní přestávka, která navázala plynule na Mistrovství světa, přinesla především debatu o budoucnosti některých dlouholetých opor jak národního týmu, tak, konkrétně, Bayernu Mnichov.

Jedinou dvojicí, která si v Kataru nenavlékla z ostudy kabát, byl Jamal Musiala a Leroy Sané. To je s domácím EURO za rohem pro manšaft dobrá zpráva. Jeden mladík, který za příštích osmnáct měsíců doroste ve vůdčí osobnost, a druhý křídelník stále v nejlepších letech. Společně s vyléčeným Florianem Wirtzem by mohli táhnout útok Německa. Pro koho je toto však zpráva hořkosladká, je Thomas Müller. S touto trojicí jako zřejmě preferovanou alternativou za dosud nespecifikovaným hrotovým útočníkem se pro něm nemusí v sestavě vůbec najít místo.

Post na špici útoku mu zjevně nesedí a ač se jej tam stále snaží nejen Hansi Flick, ale také Julian Nagelsmann napasovat, i veřejné mínění se pomalu obrací proti legendárnímu Raumdeuterovi.

Ještě větší veřejnou kritiku snáší Müllerův klubový i reprezentační kapitán, Manuel Neuer. Ten se po zranění, které před nějakými pěti lety málem ukončilo jeho kariéru, a jedné otřesné sezóně po svém návratu, dokázal ještě na chvíli vypracovat ve špičkovou oporu klubu i reprezentace. Jeho výkony v poslední době však začínají zažívat jisté výkyvy a na světovém šampionátu se rozhodně slávou neobalil. Ač je nutné uznat, že mu to jeho spoluhráči v defenzivě nijak neusnadnili.

Rozhodnutí ‚vyčistit si po turnaji hlavu‘ skialpinismem v … ehm … Alpách se vymstilo a Neuer si na jednom ze svých občasných výletů do hor zlomil nohu. Mnoho se o okolnostech Neuerovo zranění napsalo, k mému vědomí ale žádná z těch povídaček není oficiální informací. S troškou skepticismu si tedy shrňme, co víme:

  • Neuer chodí do hor pravidelně. I na několik dní. Ve smlouvě mají hráči Bayernu zakázané rizikové sporty, o skialpinismu se tam ale nic nepíše a Neuer tak svůj kontrakt neporušil.
  • Zlomenina má být ve dvou místech, proto skončil na operačním stole.
  • Neuer se chce vracet už na příští sezónu, což ale všichni kromě něj považují za sci-fi. Někteří jdou až tak daleko, že prý bude rád, jestli si ještě zahraje. Na jaké úrovni se ještě uvidí.
  • Nübel a Bayern asi definitivně spálili mosty. Dvacet mega anyone…?
  • Sommer by se přeci jen měl stát hráčem Bayernu. Průměrný věk brankářů Bayernu tak na jaře bude 31 let… Jo, Schenka jako třetí/čtvrtou možnost jsem započítal.
  • Hasana Salihamidžiće stála celá tahle anabáze vlasy…

Zatímco si asi většina Německa cirkus, který tohle zranění v Mnichově rozpoutalo užívá, druhým dechem volají po tom, aby Neuer konečně předal brankářské rukavice v reprezentaci Ter Stegenovi. Jestli si můžu dovolit trochu hodnotový soud, myslím, že podobně jako v Bayernu se ani v reprezentaci neodhodlají k definitivnímu rozhodnutí a budou čekat, až kdy se Neuer vrátí na trávník… jestli se vrátí… v nějaké smysluplné formě… dost dlouho před EURO…

 

O čem se mluví?

Nikdo nechce zůstat v Gladbachu

Lednové přestupové období se jako obvykle nese v náladě: „Všichni jen doufáme, že náš klub nepřijde vyrabovat Premier League a čekáme, kdy to skončí.“ Obavy z nejisté budoucnosti musí mít především vedení Borussia Mönchengladbach.

Klub se pořád vyrovnává s finančními problémy, které jim před rokem znemožnili prodloužení smluv s dvojicí Ginter-Zakaria, a už mají za rohem další odchody klíčových opor po konci jejich smlouvy. Yann Sommer je ve chvíli, kdy tyto řádky čtete, už možná hráčem Bayernu Mnichov, Ramy Bensebaini s pravděpodobností blížící se jistotě obleče v létě barvy BVB a Marcus Thuram je spojován snad s každým klubem, kde chybí hrotový útočník.

Všichni tři mají v Gladbachu smlouvu jen do léta 2023 a mohou tak již podepsat smlouvu se svým budoucím klubem k 1.7., která by znamenala, že je Borussia ztratí v létě bez náhrady. Se Sommerem, zdá se, využívají naplno trablí Bayernu a ždímají je o každé euro, které za svého 34-letého brankáře ještě můžou dostat. Sommer chtěl ale situace v Mnichově využít sám a zkusit si ve svém pokročilém fotbalovém věku ještě vyhrát pár trofejí. Sám proto na přestup tlačil.

To se nedá říct o Marcusi Thuramovi, který má podle všech indikací preferovat letní odchod. To si bude moct jednak lépe vybírat klub, ale také kus z částky, kterou jeho nový zaměstnavatel ušetří za jeho akvizici, urvat v podobě vyššího platu a podpisového bonusu.

Jak jeho, tak Bensebainiho tedy zřejmě Mönchengladbach ztratí bez náhrady a budou v už tak tíživé finanční situaci hledat náhradu na utaženém rozpočtu. Mohli by tak být nuceni přistoupit k prodeji některých svých cenných aktiv. Jmenovitě by se nabízel Scally, Koné nebo Netz.

S nezbytnou přestavbou stárnoucího útoku na obzoru bude muset západoněmecký klub vytáhnout ještě pěkných pár králíků z klobouku (čti, nakoupit lacině kvalitní hráče), jestli mají pod taktovkou Daniela Farkeho pokračovat na vzestupné trajektorii.

 

Příběh z nižších pater

Za fanoušky socceru…

Konečně i jiné týmy, než jen Bayern vyrazili ulovit pár fanoušků socceru. Před začátkem letošní sezóny absolvoval tour po Spojených státech ze všech prvoligových klubů skutečně jen velkoklub z Mnichova. Tento nedostatek během zimní přestávky odletělo napravit několik týmů napříč nejvyšší německou soutěží.

Zatímco většina týmů zamířila do Španělska nebo Portugalska, Hertha BSC absolvovala ve Spojených státech celý tréninkový kemp. Za myšlenkou stál jejich nový sportovní ředitel Fredi Bobić, který bral již dříve budovat značku do států svůj předešlý klub, Eintracht Frankfurt. Bobić je jedním z nejhlasitějších protagonistů budování jména Bundesligy na americkém trhu, především s blížícím se Mistrovstvím světa 2026, které v zemích za velkou louží tvoří o fotbal stále větší zájem.

Proto bude bývalý německý reprezentant chorvatsko-slovinského původu potěšen, že ve Spojených státech dělali Herthě společnost Bayer Leverkusen, 1. FC Köln a VfB Stuttgart. Společnost to byla jen pomyslná. Bayer vyrazil do rovněž industriálního St. Louis v Missouri, kde odehrál přátelské utkání s místním Saint Louis City SC 2. Kolín a Stuttgart pak zamířili do Texasu.

Oslovení amerického trhu je důležité nejen kvůli možnosti prodeje vysílacích práv v regionu a velkého trhu, který může mít zájem o produkty s logem klubu. Nezbytnou součástí podobných výletů je networking, navázání vztahů s místními kluby, možnost spolupráce. Bundesliga je známá tím, že se nebojí dát prostor mladým hráčům a Spojené státy talentů produkují nespočet. DFB i jednotlivé kluby by bezpochyby raději viděli příští Christiany Pulišiće a Westony McKennie projít jejich rukama, než například Serií A, kde se soustředí stále více amerických majitelů.

Snaha o navázání podobné spolupráce pak není výlučná jen pro prvoligové týmy. Hamburg SV se vyrazil seznamovat do Kalifornie, kde se účastnili přátelského utkání v rámci pivního festivalu, pořádaného Orange County, místním rovněž druholigovým (USL – The United Soccer League) týmem.

Pokud chce Bundesliga budovat svou značku na atraktivních zahraničních trzích, podobně akční ‚předsezóny‘ se musí stát pravidlem.

Česká hlídka

O jednoho lehčí

Jak to tak vypadalo celý podzim, jeden z českých zástupců v nejvyšším německém fotbale své působiště opustil. Vladimír Darida byl po sedmi a půl letech služby Herthě BSC vyhodnocen jako nadbytečný a svůj tým, kterému byl dlouhá, nelehká léta oporou, opustil.

Jen o půl roku tak nedosáhl na hranici deseti let v Bundesliga, kterou poprvé okusil v dresu SC Freiburg. Šeptalo se, že by mohl zamířit zpět do Plzně, odkud právě do týmu už tenkrát vedeného Christianem Streichem zamířil. Ostatně, Plzeň se na podzim finančně zahojila, ač je to stálo i v německém tisku dost ostudy, a Darida byl puštěn jako volný hráč i s půl rokem na smlouvě.

Nakonec se ale nepřidá k Matěji Vydrovi jako navrátivší se legionář ze zahraničí, ale odcestoval do Řecka, kde bude po boku Jakuba Brabce hájit barvy Aris Thessaloniki. V Bundeslize zůstane po Daridovy vzpomínka na nesmírně pracovitého středopolaře, což podporuje třeba rekord v počtu naběhaných kilometrů během jednoho zápasu. Ten Darida stanovil hned třikrát. Nejprve na 14,2 km, později na 14,3 km jen proto, aby hned další zápas naběhal 14,7 km.

Jeho angažmá v Berlíně mohlo skončit s větší parádou a fanoušci Herthy se budou orientovat především na světlejší zítřky, které pro ně odchod Daridy může pomoci signalizovat, přesto zanechal český středopolař v Bundeslize důležitou stopu a svému celku napomohl několikrát k překvapivě složitému setrvání v lize a provedl je tímto těžkým obdobím. I proto bylo loučení fanoušků s Vladim procítěné a plné vzpomínek.

In other news… Adam Hložek vypadá jako hrotový útočník v systému Xabiho Alonsa naprosto bezvadně. Patrik Schick bude mít po návratu z rekonvalescence velmi těžkou cestu zpět do prvního týmu, pokud Hložek přenese své výkony z předsezóny do soutěžních utkání. Pokud jste přípravu Leverkusenu nesledovali, mrknětě alespoň na sestřih zápasu se St. Louis, kde se právě Hložek prosadil.

 

Na co se naladit

Hvězdy zítřka

Wirtz je zpátky! Tak nějak znělo nespočet novinových titulků během zimní přípravy Leverkusenu. Jejich útočná opora se pomalu vrací do týmu a blíží se jeho návrat na trávník v plném zápasovém tempu. To vyhlížejí netrpělivě nejen fanoušci Bayeru, kteří celý podzim stříhali metr do vyléčení jejich útočné hvězdy, ale také podporovatelé národního týmu a příznivci Bundesligy obecně. Reportáže z přátelských utkání, které Leverkusen odehrál, se navíc shodují, že Wirtz hraje jakoby nevynechal jediný den.

Mladý Němec však nebude jediný mladík, na kterého se můžeme v jarní části sezóny těšit. Teprve 17-letý Mathys Tel, který se k Bayernu, za který kope, připojil už v létě, a to za překvapivě vysokou částku, udělal v přípravě velmi silný dojem. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by jeho chvíle slávy mohla přijít už v letošní sezóně. Nebude to sice v roli hrotového útočníka, v jaké očekáváme jeho dlouhodobou budoucnost, ale spíše z křídla jako ‚inside forward‘. Co to může znamenat pro Gnabryho s Maném si tady během jara ještě určitě řekneme.

Na tyhle dva si v příštích týdnech udělejte chvilku, pokud je zahlédnete v základních sestavách jejich týmů. Slibuju, že nebudete zklamaní.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

97.5%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Vlčí smečka se prokousává stále výš
StaršíFede Valverde - Nezastavitelný