Bundesliga Newsletter - Vlčí smečka se prokousává stále výš

První kolo po zimní pauze máme za sebou a nabídlo nám opravdu velmi zajímavou gólovou podívanou. V dnešním newsletteru, který vzniká ve spolupráci s projektem ZaKopaná, se pochopitelně ohlédneme za tímto kolem, dále si pak něco povíme o rozjetém Wolfsburgu, očekvaných návratech po zranění/nemoci a chybět nebude ani tradiční české okénko.

 

Co týden přinesl?

Guns blazing

Bundesliga se vrátila ve velké parádě. V průměru padlo první hrací den 4,6 gólů na zápas. Podporuje to teorii Stefana Bienkowskiho, že žádný tým v Bundeslize neumí bránit. A ačkoliv Werder Bremen nechal Jiřího Pavlenku v bráně několikrát vyschnout, kdyby si mohl převést tento anglický idiom do češtiny (1. FC Köln 7:1 Werder Bremen), Freiburgu byl deklasován Wolfsburgem (VfL Wolfsburg 6:0 SC Freiburg) a přestřelky mezi Borussií Dortmund a FC Augsburg (4:3) & Borussií M´gladbach a Bayerem Leverkusen (2:3) tento argument posilují, musím se tu Bundesligových obránců trochu zastat.

Později ve zpravodaji totiž dojde řeč na Wolfsburg. To je jeden z týmů, který začíná přecházet k více defenzivnímu, pragmatickému hernímu stylu. Vedle nich podobný přístup uplatňuje Frankfurt, Union Berlin nebo právě Freiburg. Obecně týmy, které sedí v tabulce na předních příčkách. Je proto vlastně příjemné vidět, že i týmy uplatňující tento opatrnější přístup umí nám, divákům, nabídnout pořádnou gólovou podívanou.

Ani v této části, ani ve zbytku zpravodaje pro tento týden nebudu zabíhat do přílišných detailů. Bundesliga si totiž svou zimní pauzu odpykává hned po svém návratu trestem v podobě Englische Woche, anglického týdne, a vy, čtenáři, jste tak proti mně opět ve výhodě. Vy už výsledky úterních a středečních utkání znáte, já však ve chvíli, kdy jsem tyto řádky odeslal Martinovi k nahrání na web ještě ne. Třeba se tak pro jednou vlezu do původně plánovaného rozsahu.

 

O čem se mluví?

Velké návraty

Mimo spousty gólů se mohli fanoušci německého fotbalu radovat také z dvou velkých návratů.

Půl roku po svém příchodu do Borussie Dortmund si konečně svůj debut odbyl Sébastien Haller. Píšu konečně, takto brzký návrat však nikdo nečekal. Hallerovi byla v červenci diagnostikována rakovina varlat a určovat termín jeho návratu na trávník si tak netroufnul ani ten největší cynik. Jeho návrat v kopačkách výmluvně vyzdobených vzkazem F*ck cancer byl provázen obrovským potleskem vyprodaného Signal Iduna Park. Hallerův návrat navíc není jen skvělým lidským příběhem, ale BVB ho zoufale potřebuje i na hřišti. Modeste se skutečně nepřiblížil statusu plnohodnotné náhrady ani na dohled, zatímco Moukoko sice udělal dobrý první dojem, zatím na něj ale nedokázal navázat. Na hřišti ani mimo něj.

Druhým navrátilcem na bundesligové trávníky je Florian Wirtz. Ten se po zranění křížového vazu v březnu minulého roku vrátil k týmu na zimní přípravu a ihned vypadal jakoby nevynechal jediný den. To nebyla tak docela pravda v jeho prvním utkání, kdy přišel z lavičky proti Borussii Mönchengladbach. Během svých 16 minut na hřišti zvládnul pouhých jedenáct doteků s míčem a pokusil se o šest přihrávek, z nichž jedna jediná našla svého adresáta. Ani slabý výkon ale nezkazil (nejen) fanouškům Leverkusenu radost. Nepochybuji, že jim brzy zavdá další důvody k oslavám.

Příběh z nižších pater

Wolfsburg se oznámil

Wolfsburg oznámil svým prvním jarním zápasem útok na evropské příčky. A to ve velkém stylu. Před utkáním druhý Freiburg zválcoval 6:0. V napjaté atmosféře kolem klubu, který sebral jen dva body ze svých prvních pěti utkání, úplně zaniklo, že je tým Nika Kovače neporažený už od 18. září! Zároveň jsou jediným mužstvem, které zvládlo vyhrát všech pět svých posledních ligových duelů. Před vloženým týdenním kolem tedy… ale úplně nečekám, že mi do toho zrovna Hertha hodí vidle.

Ještě se tu pozastavím nad tím, jak nejsem přesvědčen, že všechny týmy, které v tuto chvíli okupují pozice zajišťující pro příští rok Konferenční, Evropskou a Ligu mistrů si tyto soutěže v následujícím ročníku skutečně zahrají. Právě pro Freiburg musel být tento výsledek velkým budíčkem, že cesta do Ligy mistrů není ani z poloviny za nimi. Ostatně, teprve tento týden bude lámat pomyslný milník, značící hranici mezi Hinrunde a Rückrunde. Úterý a středa přinesla poslední kolo „podzimní části“, zatímco nadcházející víkend vykopne část jarní.

Pokud tak bude například Dortmund předvádět stejnou defenzivní naivitu, jaké se dopustili proti Augsburgu, i ve zbytku ročníku, Wolfsburg je připravený nechat je přehodnotit své priority jedním ročníkem mimo Evropu.

Česká hlídka

Hložek jako ‚false 9‘ prostě funguje

„In other news… Adam Hložek vypadá jako hrotový útočník v systému Xabiho Alonsa naprosto bezvadně.“ To jsou má slova z minulého vydání bundesligového newsletteru, která bývalý sparťanský útočník stvrdil hned v prvním zápase po zimní přestávce. Připsal si během své hodiny na hřišti sice ‚jen jednu asistenci‘, na prvním gólu svého celku měl ale ještě větší zásluhu. Udělal si ve vápně prostor pro zakončení, našel však jen tyčku. Situaci ale dobíhal levý křídelní obránce Bakker a Hložkova střela pro něj znamenala jednoduchý finiš do prázdné branky. Pro pořádek přikládám sestřih utkání.

Jako tradičně, některá témata nás provází vícero kapitolami, a tak i tady přijde řeč na Floriana Wirtze. Návrat mladého supertalentu možná vyhlíželi čeští fotbalový fandové přece jen o něco skeptičtěji. Panovala obava, že Wirtz sebere drahocenné minuty právě Adamu Hložkovi. To může být během jara pravda, střídání Wirtze na úkor Diabiho a jeho následné postavení spíše na pravé křídlo (ač Leverkusen v posledních minutách a po všech předešlých střídáních už tak trochu ztratil svou strukturu směrem dopředu) slibuje, že by si Hložek a Wirtz nemuseli konkurovat přímo a my se můžeme spíše těšit na jejich případnou spolupráci.

 

Na co se naladit

Sázka: Leverkusen skončí nad BVB

Bayer Leverkusen může udělat klíčový krok ve své cestě za evropským fotbalem. Z týmů nad nimi v tabulce není moc snazších úlovků než BVB. Především při jejich defenzivní naivitě může Hložek & co.  způsobit chaos. Jestli se pletu se dozvíme v neděli (17:30), kdy se oba týmy střetnou v Bayarena v Leverkusenu. Z víkendových zápasů bych si do kalendáře zapsal minimálně tenhle duel.

A aby nám byly dlouhé týdny bez německého fotbalu plně vynahrazeny, sledovat některé z našich oblíbených týmů v akci budeme moct i v příštím týdnu. V úterý a ve středu se odehraje další kolo DFB-Pokal. Na rozdíl o ligy si pohár umí časové sloty pořádně poskládat (18:00 & 20:45) a vy tak, stejně jako to mám v plánu já, můžete stihnout všechny čtyři zápasy. Do newsletteru je tradičně shrnout nestihnu, můžeme o nich ale pokecat na Discordu Kopačáku, tak se připojte :-)

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíJak se Fabrizio Romano stal nejslavnějším fotbalovým novinářem
StaršíBundesliga Newsletter - Vstávat a cv... hrát fotbal!