Bundesliga Newsletter - Bayern se jen tak nenechá...

V dalším díle bundesligového newsletteru, který vzniká ve spolupráci se ZaKopaná, se ohlédneme nejen za posledním ligovým kolem, ale také působením německých klubů v Evropě. Jako tradičně nebude chybět české okénko, kde tentokrát dostane prostor Pavel kadeřábek, který se zase dokázal probojovat do základu Hoffenheimu.

 

Co týden přinesl?

Bayern pod tlakem povstal

Po porážce s Gladbachem minulý víkend se naděje nestranných fanoušků ubíraly k Unionu Berlin, který mohl Bavory sesadit z první příčky a v závislosti na výsledku Dortmundu je tam sám nahradit. Bayern však pod tlakem povstal a urval si absolutně dominantním výkonem všechny tři body díky bezpečné výhře 3:0.

Na stejném počtu bodů jako Bavoři se stále drží BVB. Ta donutila brankáře Hoffenheimu, Olivera Baumanna, k hrdinskému výkonu. Ani ten ale nestačil, a zatímco Dortmund pokračuje svůj lov na Bayern, Hoffenheim zůstává na devatenácti bodech.

Stejně jako na špičce tabulky, i dno se hodně vyrovnává: Schalke (16), Bochum (19), Hoffenheim (19), Stuttgart (19) a Hertha (20) čeká ještě hodně upocený finiš sezóny.

In other news: Gladbach po porážce Bayernu rupnul s Mainzem 4:0…

Nehraje se ale jen o bundesligové prvenství. Postupně se vyvíjí také závod o Torjägerkanone.

O víkendu do své kasičky přihodil aktuální nejlepší střelec ligy, Niklas Füllkrug. Po brance do sítě Bochumi zvednul laťku na 14 ligových tref.

V neděli se do debaty, jestli je lepším střelcem z přímých volných kopů Ward-Prowse nebo Beckham rozhodl hodit vidle Vincenzo Grifo, když přidal svůj dvanáctý gól sezóny a dorovnal tak v tabulce střelců stále se po zranění vracejícího Christophera Nkunku.

O čtvrté, potažmo páté místo se po víkendu dělí Thuram a Musiala, když Bambi přihodil do sítě Unionu své letošní číslo jedenáct. Následují Kolo Muani (10), Gnabry, Lukébakio a Choupo-Moting (9).

Po letech Lewandowského dominance, kterou od ročníku 2013/14 přerušili jen Alexander Meier a Pierre-Emerick Aubumeyang, bude nejlepším lovcem gólů konečně jmenován někdo jiný. A taky asi za poloviční množství branek…

Přihazuju sestřih Freburgu s Leverkusenem. Ten gól z přímáku totiž ještě uvidíme v pár sestřizích… Asistence Bakkera na gól Azmouna pak taky stojí za shlédnutí. Ostatně i ten Azmounův finiš má něco do sebe a je jen škoda, že se v závěru na seznam střelců nepřidal i Schick. Orazítkoval jen tyč.

 

O čem se mluví?

Radost v Evropě

S týdenní přestávkou v programu evropských pohárů je ideální chvíle na ohlédnutí se za dosavadním jarním působením německých týmu v ligách mistrů a evropské. A že je o čem se bavit. Bundesligové výběry dělaly fanouškům německého fotbalu radost.

Vzato odzadu, Bayer Leverkusen i Union Berlin postoupili do vyřazovacích fází Evropské ligy přes AS Monaco a Ajax respektive. Leverkusen se v odvetě nadřel, když skóre 1:2 z úvodního zápasu dorovnal výsledkem 3:2 ve druhém a vzal tak duel až do penalt. Ty výběru kolem českého útočného dua vůbec nejdou. Přesto dostali za záda brankáře Nübela všech pět a jsou dál.

Union potom zvládnul Ajax, nabízelo by se říct, hravě. Hravě ne snad v tom smyslu, že by Ajax v utkání tak zdominovali, jako spíše že hráli na nervy fanouškům amsterdamského týmu, kteří si do teď mnou oči, když před ně položíte výsledek 3:1 a statistiku držení míče: 27 ku 73 % ve prospěch jejich týmu.

V Champions league jde do odvety proti Manchesteru City RB Lepzig s nadějným výsledkem 1:1. Zvlášť ve druhém poločase ukázali, že přes anglického šampiona můžou postoupit a do venkovního utkání jdou s velkou nadějí svých fanoušků. Velmi potichu bych řekl, že Lipsku přejí postup i podporovatelé ostatních bundesligových týmů.

O den dříve, zatímco zajisté většina z vás koukala na debakl v rudé části Liverpoolu, jsem já došel poznání, že moje naděje vložené do Eintrachtu Frankfurt byly hodně marné. Dopustil jsem se tvrzení, že hra Neapole by mohla výběru Olivera Glasnera jít na ruku. Nemohl jsem se víc mýlit. Luciano Spalletti dokonce obrátil zbraň Frankfurtu proti nim, nechal je místy kontrolovat míč, nepustil je vůbec do slibného zakončení a trestal z brejků. 0:2 a do odvety bez Kolo Muaniho, zdá se, že Frankfurt se bude moct soustředit na Bundesligu.

Jejich zaváhání ale zůstává ojedinělým, protože Dortmund zvládl výhru 1:0 nad Chelsea a s pokračujícími trablemi Blues to vypadá, že do odvety půjdou snad i jako favorité. Jen by si měl Kobel nechat stejné rukavice, se kterými čaroval v domácím zápase.

V ostře sledovaném zápase na úvod kola UCL si Bayern odvezl z Paříže vedení 1:0 a rychlost uzdraveného Mbappého se bude obraně bez vykartovaného Pavarda bránit v Alliant Aréně přeci jen trochu pohodlněji.

S dobře rozehranými partiemi to klidně může být Bundesliga, která půjde po boku Serie A do čtvrtfinále s nejvíce zástupci v soutěži.

 

Příběh z nižších pater

Los Evropské ligy

Jak postoupivší Union Berlin a Bayer Leverkusen, tak už dříve se kvalifikující Freiburg znají své soupeře pro osmifinále Evropské ligy.

Výběr Patrika Schicka a Adama Hložka se utká se soupeřem z Maďarska, Ferencváros TC. S velkým náskokem první tým ve své domácí soutěži prošel na podzim z prvního místa skupinou, ve které byli nalosováni společně s FK Crvena zvezda, Trabzonspor, a soupeřem Leverkusenu ze souboje o postup do vyřazovacích částí, AS Monaco. V jen těžko predikovatelné skupině skončil první.

Freiburg se utká se soupeřem největšího kalibru, turínským Juventusem. Po bodovém odečtu osmí tým Serie A se do této fáze evropských pohárů protrápil, když nejprve spadnul do Evropské ligy ze soutěže nejvyšší, Ligy mistrů. Nestačil totiž ve skupině na Benficu a PSG a jen o skóre se umístil nad izraelským Maccabi Haifa.

V únoru však našel tým Massimiliana Allegriho formu a díky pěti výhrám a jedné remíze postoupili do dalších fází druhořadé soutěže pod taktovkou UEFA přes francouzský Nantes. Remíza s Francouzi v úvodním duelu i složitý los turínských můžou dávat šance Freiburgu. Juventus se potká s AS Roma pár dní před prvním zápasem a o víkendu po druhém střetnutí je čeká Inter.

Freiburgu to ale na talentovanější soupeře nejde a spíš sbírá body v zápasech, kde by chybovat neměli než v těch, kde můžou překvapit favorita.

Union se potká s Unionem… Royale Union Saint-Gilloise z Belgie se stal soupeřem Unionu z Berlína. Oba velmi sympatické týmy, které překvapují fotbalový svět svými umístěními ve svých domácích soutěžích, sedí v době losu jen kousek pod špičkou tabulky své ligy.

Zatímco ale Union Berlin ze třetího místa ztrácí pouhé tři body na dvojici Bayern, BVB, Union Saint-Gilloise, ač druhý, zaostává za Genkem o deset bodů. Díky nadstavbě, která se v Belgii hraje a která je ostatně vloni stála po návratu do nejvyšší soutěže poprvé od roku 1963 titul, mají na prvenství ještě pořád šanci.

Oba týmy tak žonglují více soutěží s vysokými ambicemi. A i když se to může ukázat být zápas jen těžko koukatelným, půjde o historické střetnutí.

Všechny utkání se odehrají 9. a 16. března.

 

Česká hlídka

Kadeřábek pravidelně v základu

Nemělo by zapadnout, že Pavel Kadeřábek nastupuje v dresu Hoffenheimu pravidelně v základní sestavě. Šanci dostal díky zraněním ve svém týmu. Nejprve po Novém roce naskočil na pravého stopera ve tříčlené obraně, když při zranění Akpogumy dostal z lavičky přednost před stoperem Bičakčićem.

Svou možná nově objevenou pozici ale opustil hned další zápas. Nastoupil sice jako RCB v základní sestavě. Po půl hodině hry ale další zranění donutilo trenéra Breitenreitera k drobným škatulatům. Ze hřiště šel Robert Skov a problém s lýtkem jej drží mimo hru dodnes. Na trávník tak musel vyběhnout doléčený Akpoguma a Kadeřábek se posunul na svého obvyklého pravého křídelního obránce.

Nebylo to samozřejmé, na lavičce Hoffenheimu se začal objevovat Justin Che. Mladý rodák z Texasu je v Německu na dost nepovedeném 18-měsíčním hostování. I když sbírá herní praxi za druhý tým, v lednu si odbyl debut a existovala tak možnost, že dostane před českým krajním záložníkem přednost.

Nestalo se a začala tím etapa Kadeřábka v základní sestavě. Zatím nastoupil v úvodní jedenáctce třikrát v řadě a proti BVB poprvé odehrál celé utkání. Hoffenheim mezitím vyměnil v reakci na špatné výsledky trenéra a Kadeřábek tak dostal prostor oslovit kouče Matarazza a říct si o prostor na hřišti i po návratu Skova. Teď je to na něm.

Na co se naladit

Meisterschale i hvězdná pěchota

Tenhle víkend si nenechte uniknout dva zápasy. Pro jednou se DFL rozhodla nám naservírovat šlágr hodný pátečního večera už na otvírák kola. V půl deváté večer se potkají dva uchazeči o Meisterschale, domácí Borussia Dortmund a RB Leipzig.

Půjde o návrat Marca Roseho na Signal Iduna Park, odkud byl v létě, po jediné sezóně na lavičce, odejit a kde vlastně nikdy pořádně nedostal šanci. Za toto zavržení Dortmund potrestal už v podzimním střetnutí, kdy svůj první zápas na lavičce Die Röten Bullen proměnil ve výhru 3:0.

Oba týmy v současnou chvíli dělí pouhé čtyři body a výhra by vystřelila Lipsko hned zpátky do té nejvybranější společnosti.

Zbylé dva týmy z přední čtveřice čekají lehčí utkání. Na Union přijede 1. FC Köln, který v posledních týdnech ztratil na krátkou dobu nalezenou formu, a Bayern si pojede pro obligátní tři body do Stuttgartu.

Ze sobotní společného výkopu v 15:30 stojí za vyzdvihnutí souboj posledního s předposledních, Bochum versus Schalke 04. Schalke, které do minulého víkendu vstřelilo od restartu ligy jediný gól zvládlo svůj záchranářský střet minulý týden, kdy přestříleli Stuttgart 2:1. Další takový výsledek a možná budu muset přiznat, že jsem ve svém odsouzení Schalke k sestupu přeci jen trochu předbíhal. Aby začali v Gelsenkirchenu přemýšlet o soše Thomase Reise…

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na Instagramu nebo YouTube, kde najdete ještě více obsahu :-)

Pokud si chcete pokecat o Bundeslize nebo i dalších soutěží, zkuste náš Discord, kam chodí i autor těchto článků, který s vámi jistě rád probere fotbalové dění.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

92.9%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBrighton - ze dna až do Premier league
StaršíBolton Wanderers - Pád kvůli financím