Brentford jako žolík v boji o Evropu

Souboj o evropské příčky v Premier League vrcholí. Pro týmy od třetího Newcastelu po devátý Brentford je nyní každý zápas malé finále. Ačkoliv zdánlivě s nejmenší šancí na dosažení prestiže týdenních střetnutí s těmi nejlepšími z kontinentu, do výsledného pořadí může nejvíce promluvit Brentford.

Navzdory porážce z kopaček rudých ďáblů z Manchesteru stejně tak jako strak z Newcastelu zůstává výběr Thomase Franka týmem, který dovede potrápit přední celky Premier League. Připomeňme proto jejich remízy se severolondýnským duem Arsenal, Tottenhem, nebo porážky Liverpoolu a Manchesteru City.

V součtu zatím tuto sezónu obral Brentford soupeře z předních osmi míst tabulky o 18 bodů. S vyhlídkou na jejich zbývající utkání jsou proto Frank a jeho hoši velkým žolíkem ve hře o evropské poháry.

V příštích týdnech může dánský manažer ukázat stopku skvěle rozehrané Aston Ville. Tu změna trenéra vystřelila na dosah léta sledovaného cíle evropského fotbalu. Podobnou jiskru zažehlo v srdcích fanoušků Chelsea najetí klubové legendy Franka Lamparda. I pošetilé myšlence na návratu Blues mezi elitu může jejich londýnský soused zatlouct hřebíček do rakve.

Největší šanci zamávat s pořadím dostanou včely v květnu. Zápas s West Hamem mají z obou stran obalený duely na hřištích Liverpoolu a Tottenhamu. Jürgen Klopp bude chtít před avizovanou letní přestavbou kádru získat co možná nejprestižnější mezinárodní soutěž. V lednovém venkovním utkání však odjížděli z Londýna s prázdnou po prohře 3:1.

Podobně Spurs budou chtít nového manažera lákat na Ligu mistrů. K té jim aktuálně schází 3 body. Krátce po Vánocích jim jejich snažení vysloužilo při návštěvě Brentford Community Stadium bod. To však byl na lavičce ještě Antonio Conte a jeho nevyhnutelný rozchod s klubem byl stále v nedohlednu. I přesto musel jeho tým dohánět dvougólovou ztrátu.

Nejtvrdší úder může skandinávský kontingent zasadit poslední den sezóny. Víkendové klopýtnutí Gunners zavdává naději, že budeme svědky podobně dramatického finiše jako minulý rok. Kdyby k tomu mělo dojít, čeká Manchester City na závěr pořádný oříšek. Při společném výkopu celého hracího dne v neděli 28. května v půl šesté našeho času bude proti Pepu Guardiolovi stát jeho přemožitel z podzimní části sezóny. Gólem Ivana Toneyho v 98. minutě si malý klub od břehů řeky Temže odvezl z Manchesteru všechny tři body.

Otázka Ivana Toneyho je samozřejmě velkou proměnou. Nad anglickým reprezentantem visí hrozící stopka za porušení pravidel týkajících se hazardních her. Kdyby mělo rozhodnutí padnout před koncem sezóny, může jeho nezodpovědné chování ovlivnit celý tým. Brentford sám je stále ve hře přinejmenším o Konferenční ligu. Na šesté místo v tabulce ztrácí aktuálně pouhé 4 body. Jejich rozvrh patří mezi nejtěžší v lize. To však Thomasi Frankovi a jeho výběru nevadí. Právě naopak.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.2%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - Kolín v očekávání problémů...
StaršíBundesliga Newsletter - Dobře, tak si ten titul zase nechte...