Co znamenají názvy klubů? #3

V pořadí již třetí článek (první najdete tady, druhý tady), který se zaměřuje na vysvětlení významu názvů vybraných fotbalových klubů. Tentokrát se podíváme do Řecka, na Balkán, do Švýcarska a také krátce nahlédneme do Afriky.

Mytologické a antické kořeny názvů řeckých a kyperských klubů

Tentokrát začneme v Řecku a na Kypru, kde mají názvy některých fotbalových klubů spojitost s řeckou mytologií. Čeští fotbalisté Jakub Brabec a Vladimír Darida oblékají dres týmu Aris Soluň, který sídlí ve městě Soluň v řecké Makedonii. Ke svému makedonskému původu se klub hlásí skrze žlutou barvu na svých symbolech. Co ale znamená Aris? Jak již titulek této kapitoly napovídá, jedná se o spojitost s řeckou mytologií. V tomto případě konkrétně s bohem Áreem, který je bohem války. Áres není jen v názvu klubu, vidět ho můžeme také na klubovém logu. Řecký bůh války dal své jméno i kyperskému Arisu Limassol, který v uplynulé sezóně 2022/2023 získal svůj první titul v historii.

V Limassolu sídlí i další fotbalový klub, jímž je Apollon Limassol. Tento tým je pojmenován podle dalšího řeckého boha, jímž je bůh slunce, poezie a hudby Apollón. Podobně jako je Áres ve znaku Arisu Soluň, tak je také bůh slunce Apollón ve znaku Apollonu Limassol. Dres tohoto klubu nově obléká i český útočník Michael Krmenčík.

S antikou je pak spojen název jednoho z nejúspěšnějších řeckých klubů, jímž je Olympiakos Pireus. Výraz „Olympiakos“ je inspirován zejména antickými olympijskými hrami, což opět můžeme vidět i na klubovém logu, jemuž dominuje starověký olympijský atlet symbolizující vztah klubu k olympijským ideálům antického Řecka. Podobný symbol si zvolil také kyperský klub Nea Salamis Famagusta, v jehož logu můžeme vidět olympijský oheň a známý symbol pěti olympijských kruhů. K antickým dobám pak odkazuje i samotný název tohoto týmu. Salamis (někdy uváděno též Salamina) byl starověký městský stát, který se nacházel jen několik kilometrů od města Famagusta, kde dnes klub Nea Salamis Famagusta sídlí.


(Zdroj obrázku: Cyprus Paradise)

Hajduk Split a rivalita v Mostaru

Jedním z nejznámějších chorvatských fotbalových klubů je bezesporu Hajduk Split. Tento klub byl založen v Praze v hospodě U Fleků a pojmenován byl na počest hajduků. Hajduci byli protiosmansky orientovaní válečníci. Působili zejména na Balkáně, který byl pod kontrolou Osmanské říše. Jejich činnost nelze hodnotit pouze pozitivně, avšak u utlačovaných balkánských národů si získali velmi dobrou pověst, a i proto byl na jejich počest pojmenován Hajduk Split.

Nyní se přesuňme do Bosny a Hercegoviny. Konkrétně do města Mostar, kde sídlí fotbalový klub HŠK (Chorvatský sportovní klub) Zrinjski Mostar. Tento tým dokázal v uplynulé sezóně 2022/2023 získat ligový titul. Co ale znamená výraz „Zrinjski“ v názvu klubu? Jedná se o jméno významného chorvatského šlechtického rodu, který vymřel v roce 1703. V chorvatštině se rod nazývá Zrinski nebo také Zrinjski, jak můžeme vidět v názvu klubu. V češtině se lze setkat s termínem Zrinští. V Mostaru se zhruba polovina obyvatel hlásí k chorvatské národnosti a ze všech měst v Bosně a Hercegovině je zde chorvatská komunita nejpočetnější.

Kromě chorvatské komunity žije v Mostaru také početná komunita Bosňáků, z níž se rekrutují ultras druhého místního klubu, jímž je Velež Mostar. Klub je pojmenován podle hory Velež, která leží nedaleko od Mostaru. Samotná hora je pak zase pojmenována podle slovanského boha Velese.

 


(Zdroj obrázku: Wikipedia.org)

Švýcarsko a krátký pohled do Afriky

Nyní se přesuneme do Švýcarska, konkrétně do Bernu, kde sídlí vítěz posledního ročníku švýcarské ligy Young Boys Bern. Klub byl založen v roce 1898 a v otázce názvu se nechal inspirovat klubem Old Boys Basilej, který byl založen o čtyři roky dříve. Tento klub založili bývalí studenti, kteří již nemohli být kvůli svému věku členy studentské asociace, a proto klub pojmenovali Old Boys.

Ve Švýcarsku ještě zůstaneme a zaměříme se na klub Neuchâtel Xamax FCS, který sídlí ve městě Neuchâtel. Název „Xamax“ vychází z přezdívky bývalého švýcarského útočníka Maxe „Xama“ Abegglena. Tento slavný fotbalista se narodil v roce 1902 právě ve městě Neuchâtel a během své kariéry odehrál v dresu švýcarské reprezentace 68 zápasů, v nichž vstřelil 34 gólů.

Na závěr se podíváme do Jihoafrické republiky na tým Kaizer Chiefs. Ten byl totiž podobně jako Xamax pojmenován po významné osobnosti. Kaizer Chiefs sídlí v Johannesburgu. Klub založil v roce 1970 fotbalista Kaizer Motaung přezdívaný „Chincha Guluva“. Tento hráč v roce 1968 odešel do Spojených států amerických, kde oblékal dres týmu Atlanta Chiefs. Když se v roce 1970 vrátil zpět domů, rozhodl se založit vlastní fotbalový klub, který pojmenoval Kaizer (podle svého křestního jména) Chiefs (podle amerického klubu, jehož dres oblékal).


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90.3%




NovějšíKdo je novým majitelem FC Viktoria Plzeň a co od něj čekat?
StaršíTOP 15 cizinců, kteří se neprosadili v dresu Plzně