Kdo je novým majitelem FC Viktoria Plzeň a co od něj čekat?

Pokud pravidelně sledujete český fotbal, určitě jste si museli v posledním roce všimnout, že se Viktoria Plzeň nenacházela v úplně dobré ekonomické situaci. Tomu je ale nyní konec. Po dlouhých měsících jednání a spekulací totiž západočeský klub oznámil, že má nové majitele. Kdo jsou Martin Dellenbach a Raphael Landthaler? A co od nich můžeme očekávat? 

Ve spojení s Viktorií Plzeň se v posledním roce nemluvilo snad o ničem jiném, než o finanční situaci. Není žádným tajemstvím, že se západočeský klub dostal do ekonomických problémů a podle některých novinářů to mělo dojít tak daleko, že klubu reálně hrozil bankrot. Situaci částečně zmírnilo počínání dosavadního majitele Adolfa Šádka, který si podle svých slov půjčil na vlastní osobu 150 milionů Kč. A ještě důležitějším bodem, který nasměroval klub k jakési záchraně pak byla senzační účast v základní skupině Ligy mistrů. 

 

ROK PLNÝ SPEKULACÍ 

Díky těmto dvěma situacím se podařilo klub do určité míry stabilizovat a udržet jej provozuschopný, ale i tak Adolf Šádek věděl, že bude potřebovat významného strategického partnera. Dlouhé měsíce se spekulovalo o potenciálních subjektech, které měly mít o plzeňskou Viktorku zájem. Nejdříve se psalo o americkém investorovi Robertu Platekovi, který vlastní například italskou Spezii, dánské Sönderjyske. Poté se začalo hovořit o americké technologické firmě Genius Sport, která podniká v oboru sportovních dat a přenosů. Byly také zmiňovaní záhadní investoři z Perského zálivu a nebo se v posledních měsících mluvilo také o Red Bullu, který vlastní například Salzburg nebo Lipsko. 

V posledních týdnech, kdy probíhala už opravdu vážná jednání, se česká média shodla na dvou variantách. Tou první byla švýcarská investiční skupina, která je napojená na osobu bývalého šéfa ČMFS, Aleše Chvalovského a tou druhou měl být někdo napojený na rakouský fotbalový klub TSV Hartberg. Jak se později ukázalo, druhá varianta byla správná. 

Adolf Šádek uváděl, že chce mít situace do konce června vyřešenou a své slovo dodržel. V pátek 30. června se totiž na stránkách FC Viktoria Plzeň objevilo představení nových majoritních majitelů klubu. 

 

KDO JSOU NOVÍ MAJITELÉ? 

Jak tedy bude vypadat nová vlastnická struktura klubu? „Novým většinovým vlastníkem klubu se stává společnost FCVP GmbH se sídlem v Rakousku. Stojí za ní velmi ambiciózní lidé s bohatými zkušenostmi z evropského fotbalu. Jsem rád, že se celý proces podařilo uzavřít před startem nové sezony,“ uvedl pro klubový web Adolf Šádek. Ačkoliv klub zatím neinformoval o přesném procentuálním podílu, deník Sport přišel s informací, že rakouská společnost bude vlastnit zhruba 75%. Zbylá procenta si ponechá dosavadní majitel Adolf Šádek, který tak i nadále bude ve strukturách klubu významnou figurou. 

Tomu nasvědčuje i složení představenstva. Adolf Šádek totiž bude jeho předsedou a dalšími členy pak jsou Martin Dellenbach a Raphael Landthaler, kteří budou jednat za společnost FCVP GmbH. V dozorčí radě potom budou zasedat Martin Bruckner, Christian Fuchs a Jaromír Hamouz. 
 

MARTIN DELLENBACH 

Martin Dellenbach se narodil ve Švýcarsku a a je vyučený automechanik. V 90. letech založil síť automyček, díky které se mu povedlo vydělat miliony. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná o dalšího obskurního devadesátkového milionáře, který z nudy nevěděl co dělat a koupil si klub, opak je pravdou. Martin Dellenbach má totiž s fotbalem velice bohaté zkušenosti. 

Od roku 2010 se Dellenbach intenzivně věnuje rozvoji mladých fotbalistů. V roce 2020 se stal ředitelem akademie švýcarské Basileje a o dva roky později vstoupil do rakouského prvoligového týmu TSV Hartberg, kde se snaží vybudovat velkou fotbalovou akademii. Relativně nedávno se také stal ředitelem druholigového rakouského SV Licht-Loidl Lafnitz a naznačil, že všechny tři kluby, ve kterých nyní figuruje, by mohly poměrně úzce spolupracovat: „Společně s akademií v Lafnitzu, která disponuje dvěma týmy (rakouská landesliga a 2. rakouská bundesliga), Hartbergem (1. rakouská bundesliga) a Viktorií Plzeň (česká nejvyšší soutěž a evropské poháry) zapadá vše naprosto ideálně do našeho výchovného konceptu. Mladí talentovaní hráči dostávají skvělou příležitost, aby se přes akademie a spolupráci profesionálních týmu dokázali prosadit a udělat mezinárodní kariéru. Přesně to je naše filozofie.“ Rakouská média Dellenbachovu vizi přirovnávala k fungování Salzburgu, což ale nový člen představenstva plzeňské Viktorky odmítá. 

 

RAPHAEL LANDTHALER  

Pokud lze Dellenbacha považovat za jakéhosi vizionáře, který rád pracuje s mládeží a bude se snažit vybudovat funkční hráčský model, tak Ladthaler je fotbalový funkcionář s obrovskými zkušenostmi. Ten v minulosti působil jako ředitel rakouského velkoklubu Rapid Vídeň, byl členem představenstva rakouské Bundesligy a také členem výkonného výboru ECA, což je evropská asociace klubů, které předsedali majitel PSG Nasser Al-Khelaifi a Karl-Heinz Rummenigge z Bayernu Mnichov. Raphael Landthaler je také zakladatelem firmy Nikita & Company, která se věnuje finančnímu poradenství pro fotbalové kluby.

„Těší nás, že jsme se stali součástí klubu s bohatou historií a velkými úspěchy na domácí i evropské scéně. Společně se současným týmem kolem Adolfa Šádka je naším cílem další rozvoj klubu. Naše strategie je založená na stabilním ekonomickém základu a rozvoji mladých talentovaných hráčů,“ uvedl Landthaler pro klubový web Viktorky. 


Zástupci nových majitelů na soustředění týmu (Zdroj obrázku: Twitter účet FC Viktoria Plzeň)

 

MARTIN BRUCKNER 

Neméně zkušeným funkcionářem je Martin Bruckner. I on je spojený s Rapidem Vídeň, kde dělal mezi lety 2019 a 2022 prezidenta a aby toho nebylo málo, tak byl členem dozorčí rady rakouské Bundesligy. Bruckner má zkušenosti i z mimofotbalového světa, když působil ve vedení bankovní skupiny Allianz Group Austria. 

 

JAK BUDE VYPADAT JEJICH PŮSOBENÍ V PLZNI?

V tiskovém prohlášení klubu toho zatím moc nebylo. Viktoriáni jsou v současné době na soustředění a po návratu do Plzně by mělo dojít k první tiskové konferenci s novým vedením klubu. 

Pokud vezmeme v potaz minulost výše zmíněných lidí a těch pár vyjádření, která jde dohledat na klubovém webu, lze očekávat, že se tým bude chtít více soustředit na mládež. Viktoria Plzeň měla v posledním ročníku nejstarší kádr celé ligy. Západočeši mají dlouhodobě problém se zapojováním mladých hráčů a odchovanců do prvního týmu a lze očekávat, že to se teď do určité míry změní. Tomu také naznačuje angažování ještě jednoho důležitého člověka, o jehož příchodu se zatím tolik nemluvilo. A tím člověkem je Jan Říčka, který posledních 10 let působil jako skaut Manchesteru City. V minulosti také působil v Hamburku a Chelsea a jedná se tedy o člověka, který má zkušenosti s těmi nejvyššími patry evropského fotbalu. 

Je potřeba si uvědomit jednu věc. Adolf Šádek klub neprodal žádnému multimiliardáři typu Daniel Křetínský a je dost nepravděpodobné, že by se Plzeň ze dne na den pustila do finančních dostihů s pražskými S. Jonáš Bartoš z deníku Sport naopak informoval o tom, že rozpočet bude dost pravděpodobně podobný, jako v minulých letech, tedy zhruba 300 milionů Kč (pro srovnání Slavia má rozpočet zhruba okolo 1 miliardy). 

Noví majitelé přichází s jasnou vizí, koncepcí a obrovskými zkušenostmi. Díky tomuto prodeji se podaří klub ekonomicky stabilizovat a cílem je vytvořit zdravé finanční prostředí. Viktorii Plzeň může v budoucnu výrazně prospět plánovaná akademie v TSV Hartberg, odkud by po vzoru spolupráce Liefering - Salzburg - Lipsko, mohla rekrutovat zajímavé fotbalisty. Nejdůležitější informací celého procesu ale je, že Plzeň vyřešila palčivý problém, který se táhl necelé dva roky a nyní se opět může věnovat fotbalu.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

86.9%




NovějšíMessi v Miami? To pro některé neznamená jen radost a smích...
StaršíCo znamenají názvy klubů? #3