Messi v Miami? To pro některé neznamená jen radost a smích...

Lionel Messi bude nastupovat v MLS. To není žádná novinka. Dost bylo napsáno o struktuře jeho příjmů od platu z klubu přes podíl na mediálních právech po smlouvu s Adidasem. Tam ale celý příběh nekončí. MLS má striktní pravidla co do složení sestavy klubů. Jistou kreativitu tak musel Inter Miami ukázat nejen při formulování struktury odměny hráči, ale i v přebudování svého rosteru. Zvlášť, když Lea na Floridě doplní kamarádi ze Španělska.

Začněme trochu technokraticky. To totiž MLS ráda. Každý klub pracuje při domlouvání smluv s hráči s platovým stropem. Nad tím se Messi samotný vznáší v takové výšce, že na něj ani nedohlédne. Proto má každý klub možnost zaregistrovat až tři tzv. designované hráče, na které se tento strop nevztahuje. Pravidel ohledně odměňování má MLS více, my si ale vystačíme s tímto jednoduchým modelem.

Trojicí designovaných hráčů Interu Miami byl minulou sezóny, tedy v ročníku 2022, Gonzalo Higuaín, Blaise Matuidi & Alejandro Pozuelo. A zatímco Higuaín a Matuidi pověsili po sezóně kopačky na hřebík, Puzuelo, MVP roku 2020, odešel hrát na arabský poloostrov. Tím se od ledna všechna tři místa Interu uvolnila a David Beckham je mohl obsazovat nanovo.

A to taky udělal. Vylepšených podmínek se dočkal do té doby hostující Leonardo Campana, který svou výpůjčku z anglického Wolverhamptonu proměnil v trvalé angažmá. Příležitost dostal Rodolfo Pizarro, kterého naopak Inter do té doby uklidil hostovat do mexického Monterrey. A klub posílil tituly ověšený nejlepší střelec soutěže z roku 2018 - to ještě v dresu Atlanty United; Josef Martínez.

Designované posty jsou tak obsazené. Pro Davida Beckhama & spol. se proto v polovině americké sezóny naskýtá otázka: Co s nimi, když si přivedli Messiho, Busquetse a Albu?


(Zdroj obrázku: Coast Reporter)

Možné řešení naznačuje rozuzlení situace s Rodolfem Pizarrem. Ten se dohodl svoji strastiplnou dráhu s klubem ukončit vzájemným rozvázáním smlouvy a poprvé v kariéře se krátce před třicítkou stěhuje za evropským fotbalem. V AEK Athens se shledá se svým dřívějším trenérem z jejich krátkého společného času v Chivas.

Odpověď se asi najde i pro mladého ekvádorského útočníka Leonarda Campanu. O dřívějšího strikera Wolves se má zajímat Cardiff City a hostování by mohlo vyřešit i hráčovo nedostatek minut. Z větší části bývá v Miami jen náhradníkem.

Problém je, že náhradníka dělá právě Josefu Martínezovi, třetímu z designovaných hráčů Interu Miami. Někdejší střelec Young Boys nebo Torina si udělal v Americe jméno jako opora Atlanty. Po uplynutí smlouvy se před letošním ročníkem stěhoval na Floridu, kde podepsal jednoletou smlouvu.

S šesti góly je nejlepším střelcem trápícího se týmu. Kdyby se mělo najít řešení rovněž jeho situace a on měl odejít společně s Campanou, se čtyřmi góly druhým nejlepším zakončovatelem v sestavě, jednu potíž Interu nahradí jiná – vyschne i to málo gólů, co dosud sbírají. Ne, že by v sestavě v Miami neměli další útočníky. Stefanelli, Jean a Borgelin ale mají jen tři góly v 2100 minutách fotbalu mezi sebou.

Rozuzlení této zapeklité situace Beckhamova klubu by tak mohlo znamenat, že v sobě Leo Messi bude muset po zkušenosti v Paříží, kde se stal spíše tvůrcem, znovu objevit Messiho – zakončovatele.

Počkat, namítnete, Miami si chce pořídit ještě i Iniestu! A máte pravdu - krátce před vydáním textu přišla zpráva, že by se exbarcelonský kontingent na Floridě měl rozšířit. Iniesta, i případné další opory Blaugrana z roku 2015, které by se rozhodli na důchod přestěhovat na Floridu, se budou muset klubu vejít do platového stropu. Příjmy je možné jim okořenit alokovanými zdroji - i tak ale budou daleko pod čísly, na která jsou zvyklí. Účetní v Miami se budou muset ohánět. Řešení k všestranné spokojenosti se ale určitě najde. Přece by MLS nezařízla Messiho na jeho cestě ke štěstí…


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

85.2%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - FC Metz (Méty)
StaršíKdo je novým majitelem FC Viktoria Plzeň a co od něj čekat?