Představení klubů Ligue 1 - Toulouse FC

Nový ročník francouzské Ligue 1 se nezadržitelně blíží a na Kopačáku pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Dnes zamíříme do jednoho z center leteckého a kosmického průmyslu, jímž je Toulouse.

Sezóna 2022/2023

Toulouse vstupovalo do sezóny jako jeden ze tří nováčků. Mnozí proto mohli očekávat, že se zapojí do bojů o záchranu, což se ale úplně nestalo. Trenérem týmu byl Philippe Montanier, pod jehož vedením se Les Violets prezentovali velmi slušně. O tom svědčí i fakt, že nejhorším umístěním během sezóny bylo pro Toulouse patnácté místo, na nějž klub z jihozápadní Francie klesl po šestém kole, když prohrál ve třech po sobě jdoucích zápasech. Od té doby Toulouse střídalo horší období s těmi lepšími a pohybovalo se v rozmezí jedenáctého až třináctého místa. Na třináctém místě Toulouse nakonec také se ziskem čtyřiceti osmi bodů skončilo. Na nejvýše postaveného sestupujícího, jímž bylo sedmnácté Auxerre, měl tým z hlavního města Okcitánie velmi slušný třináctibodový náskok.

Velký úspěch pro Toulouse přišel v Coupe de France. Les Violets postupně vyřadili Lannion, Ajaccio, Remeš, Rodez a Annecy. Díky tomu si zajistili účast ve finále na Stade de France, kde se postavili proti týmu Nantes. Utkání bylo prakticky rozhodnuto již po třiceti jedna minutách, kdy Toulouse vedlo už 4:0. Zápas nakonec skončil 5:1 a na jihozápadě Francie mohly vypuknout mohutné oslavy první pohárové trofeje v klubové historii (můžete vidět na videu níže).

 

Co se dělo přes léto?

Léto v Toulouse bylo velmi rušné. Nabídlo jednu nepříjemnou kauzu s dobrým koncem, personální změny v realizačním týmu i velké změny v kádru. Začněme prvním zmíněným. Jednou z hlavních odměn za výhru v domácím poháru je obvykle kvalifikace do evropských pohárů pro následující sezónu. To se samozřejmě týká i Francie a v Toulouse se tak po triumfu v Coupe de France začali těšit na účast v příštím ročníku Evropské ligy. Objevily se ale komplikace. Již u představení Štrasburku jsme se v souvislosti s jeho novými akcionáři dotkli problematiky multi-club ownership. Tento problém mělo i Toulouse, jehož majoritním vlastníkem je americký investiční fond RedBird Capital, který vlastní i italský velkoklub AC Milán. Dle regulí UEFA nemohou hrát dva kluby vlastněné stejným majitelem v totožné kontinentální soutěži. AC Milán se sice kvalifikoval do Ligy mistrů, avšak ze základní skupiny této soutěže se může propadnout do Evropské ligy a hrozilo by, že se oba kluby potkají. Pravidla jsou v tomto případě nastavena tak, že přednost by z několika různých důvodů dostal AC Milán a Toulouse by na pohárovou Evropu muselo zapomenout. Celá kauza se táhla poměrně dlouho a její součástí byla například rezignace jednoho z členů vedení přímo napojeného na RedBird, jímž byl Gerry Cardinale. Následovat musely i další změny, které měly demonstrovat vzájemnou personální i finanční nezávislost obou klubů. Díky tomu nakonec UEFA Toulouse účast v Evropské lize povolila. Jednou z podmínek však je, že Toulouse a AC Milán by během nastávající sezóny neměli vzájemně obchodovat na trhu s hráči.

Za poměrně překvapivou lze považovat změnu hlavního trenéra. Philippe Montanier měl smlouvu ještě na další rok, ale v Toulouse již pokračovat nebude. Vedení údajně dle statistických projekcí očekávalo umístění mezi desátým a jedenáctým místem a s třináctou pozicí nebylo spokojeno. Rozhodnutí nezměnil ani triumf v Coupe de France. Novým trenérem se stal dosavadní asistent Carles Martínez Novell (na obrázku níže). Pro devětatřicetiletého Španěla půjde o trenérskou premiéru na seniorské úrovni. Jeho asistentem se nově stal čtyřiatřicetiletý Jordan Galtier, který je synem bývalého trenéra PSG Christopha Galtiera. Kromě realizačního týmu pak došlo k mnoha změnám i v hráčském kádru. Těm se budeme podrobněji věnovat v další části. Už zde je ale nutné zmínit, že řada opor Toulouse opustila po vypršení smlouvy, ačkoliv někteří z hráčů prý v Toulouse chtěli setrvat. Nabídky nových kontraktů ale přišly velmi pozdě. Nabízené smlouvy navíc byly krátkodobější, než někteří hráči požadovali. V jiných případech zase Toulouse nesplnilo finanční požadavky hráčů. Vedení klubu je údajně přesvědčeno o nahraditelnosti opor novými posilami, které jsou vybírány na základě pečlivých datových analýz, na které se v Toulouse hodně spoléhají.

Kádr

Kádr Toulouse je pátý nejméně hodnotný v Ligue 1. Tým s jedenatřiceti fotbalisty na soupisce dohromady stojí 75,4 milionů eur.  Zajímavostí je průměrný věk, který je pouze 22,9, což je nejnižší číslo v Ligue 1. V minulé sezóně Toulouse vstřelilo 51 branek, což stačilo na dělené desáté místo. O něco horší byla defenziva, Toulouse inkasovalo 57 gólů. Toto číslo klub řadí na třinácté místo. Vzhledem k zásadním změnám v kádru i realizačním týmu není úplně snadné odhadovat rozestavení, v němž by Toulouse mohlo nastupovat. V přípravných zápasech Toulouse nastupovalo ve formacích 3-4-3 a 4-2-3-1. Při představování kádru budeme vycházet ze druhé zmíněné formace. Důvodem je i fakt, že právě tuto formaci klub z jihozápadní Francie nejčastěji využíval v závěru loňského ročníku Ligue 1.

Velkým otazníkem je post brankáře. V loňské sezóně byl jasnou jedničkou Maxime Dupé, který odchytal všechny ligové minuty. Třicetiletému gólmanovi ale skončila smlouva a nově obléká dres Anderlechtu. O jeho pozici bude usilovat loňská dvojka, jíž byl pětadvacetiletý Nor Kjetil Haug. Jeho konkurentem bude stejně starý Španěl Álex Domínguez, který dorazil ze španělského Las Palmas, kde v minulé sezóně odchytal 8 zápasů ve druhé nejvyšší soutěži. V přípravných zápasech dostával šance i osmnáctiletý mladík Guillaume Restes, který se do branky postavil i v generálce proti AS Řím. Na soupisce figurují ještě dva další mladí gólmani, jimiž jsou Justin Lacombe a Thomas Himeur.

Levá strana obrany patřila v jarní části sezóny nejčastěji fotbalistovi z Chile, kterým je Gabriel Suazo. Jeho hlavním konkurentem by měl být dvaadvacetiletý Moussa Diarra z Mali. Levým obráncem je i mladý Švéd Oliver Zandén, který je ale na marodce a jeho návrat se očekává až v průběhu října. Pravou stranu obrany by měl mít na starost Dán Mikkel Desler, který v minulé sezóně zasáhl do dvaceti sedmi zápasů a zaznamenal bilanci gólu a dvou asistencí. Desler je dalším hráčem, kterému po sezóně končí smlouva a zájem o jeho služby údajně projevilo Rennes. Je tak otázkou, zda osmadvacetiletý fotbalista v Toulouse zůstane. Pokud by odešel, mohl by ho nahradit mladý Nor Warren Kamanzi, který v loňské sezóně zasáhl do jedenácti duelů.

Klíčovým stoperem byl v minulé sezóně dvaadvacetiletý Anthony Rouault. Ten v loňském ročníku odehrál 37 utkání. I v jeho případě si ale musí dát Toulouse pozor na po sezóně končící smlouvu. Vedle Rouaulta by měl nastupovat Dán Rasmus Nicolaisen, který v uplynulé sezóně zasáhl do třiceti čtyř duelů. Na zaváhání těchto hráčů bude čekat dvaadvacetiletý Kapverďan Logan Costa, který sice v předchozím ročníku odehrál pouze 413 ligových minut, avšak většinu z nich až ke konci sezóny. Costa navíc dostal příležitost i ve finále Coupe de France a jeho góly ze čtvrté a desáté minuty měly zásadní podíl na jednoznačném vítězství Toulouse. Součástí týmu je i devatenáctiletý Kamerunec Kévin Keben.

K zásadním změnám došlo ve středu pole. Nejvíce minut odehrál v minulé sezóně defenzivně laděný středopolař Stijn Spierings. Ten svými výkony zaujal Lens, které jej získalo po vypršení smlouvy zdarma. Vedle něho nejčastěji nastupoval jeho nizozemský krajan Branco van den Boomen, což byl naprosto klíčový hráč Toulouse, kterému pomohl bilancí pěti gólů a osmi asistencí. Podobně jako Spierings i van den Boomen odchází jako volný hráč. Nově bude oblékat dres Ajaxu. Hlavním konkurentem těchto hráčů byl v minulé sezóně Švýcar Vincent Sierro, který do Toulouse dorazil v zimě z Young Boys Bern. Právě tento hráč pravděpodobně zaujme jedno z uvolněných míst v základní sestavě. Vedle něho by měl nejčastěji nastupovat Cristian Cásseres Jr. Tohoto třiadvacetiletého středopolaře z Venezuely Toulouse přivedlo za milion eur z MLS, kde hájil barvy týmu New York Red Bulls. Na šanci bude čekat navrátilec z hostování v Bulharsku, kterým je Kléri Serber. Příliš mnoho dalších variant na těchto dvou postech Toulouse nemá a je proto možné, že v případě nouze zde zaskočí některý z ofenzivněji zaměřených záložníků.

Jedním z kandidátů by mohla být nová posila, jíž je Niklas Schmidt, který dorazil za 2,5 milionu eur z Werderu Brémy. Ten se na pozici ofenzivního záložníka bude potýkat s konkurencí dalších hráčů. Prvním z nich je Australan Denis Genreau, který dres Toulouse obléká již od sezóny 2021/2022. V minulé sezóně odehrál čtyřiadvacetiletý fotbalista pouhých 651 ligových minut, což značí, že plnil spíše roli náhradníka. Do sestavy se bude chtít protlačit i další nová posila v podobě dvaadvacetiletého Španěla Césara Gelaberta. Ten v minulém ročníku oblékal dres týmu CD Mirandés, odkud zamířil jako volný hráč právě do Toulouse. Poslední alternativou na tento post je mladý Fin Naatan Skyttä. Ten je ale v současné době zraněný. Brecht Dejaegere, který na postu ofenzivního záložníka v minulém ročníku nastupoval nejčastěji, Toulouse po vypršení smlouvy opustil a nově obléká dres amerického Charlotte FC.

Na pozici levého křídla v předchozí sezóně nejčastěji nastupoval dvacetiletý Alžířan Farès Chaïbi. Ten Toulouse pomohl solidní bilancí pěti gólů a pěti asistencí. Je ale otázkou, zda tento fotbalista v jihozápadní Francii zůstane, velký zájem o jeho služby totiž jeví německý Eintracht Frankfurt. V případě Chaïbiho odchodu by se do sestavy mohla protlačit další posila Toulouse, jíž je Nizozemec Ibrahim Cissoko. Ten se stal prozatím nejdražší posilou Les Violets, kteří jej přivedli z Nijmegenu za 3 miliony eur. Problémem pro Toulouse je ale fakt, že Cissoko je v současné době zraněný a fit pravděpodobně bude nejdříve v říjnu. Další alternativou je Junior Flemmings. Ten se do Toulouse vrátil z nepříliš podařeného hostování v druholigovém Niortu a není příliš pravděpodobné, že bychom ho vídali v základní sestavě. V přípravném zápase proti AS Řím dostal na tomto postu šanci třiadvacetiletý Frank Magri, který doposud většinou nastupoval na pozici hrotového útočníka. Magri je další posilou klubu z jihozápadní Francie, který za jeho služby Bastii zaplatil 2 miliony eur. Nutno dodat, že bilance toho fotbalisty z loňské sezóny je více než slušná. Magri v Ligue 2 ve dvaceti čtyřech odehraných zápasech vstřelil 13 branek a na 4 další nahrál. Srb Veljko Birmančevič v minulé sezóně příliš mnoho šancí nedostával a odešel hostovat do pražské Sparty.

Na pravém křídle by měl nejčastěji nastupovat třiadvacetiletý Maročan Zakaria Aboukhlal. V loňské sezóně tento fotbalista patřil mezi tahouny Toulouse, když zaznamenal bilanci deseti gólů a pěti asistencí. Jeho výhodou je navíc univerzalita, protože je schopný hrát na obou křídlech. Totéž platí i pro sedmadvacetiletého Brazilce, jímž je Rafael Ratão. Ten v minulosti oblékal i dres Slovanu Bratislava a v Toulouse v loňském ročníku zaznamenal bilanci 5+4. Další góly už ale v dresu Les Violets nepřidá. Za 2,5 milionu eur jej získal brazilský klub EC Bahia. Novým konkurentem pro Aboukhlala tak zřejmě bude navrátilec z hostování Mamady Bangré. Dvaadvacetiletý fotbalista z Burkiny Faso v minulé sezóně hostoval v druholigovém Rouenu, kde zaznamenal velmi dobrou bilanci devíti gólů a pěti asistencí.

Pozici hrotového útočníka by měl zaujmout třiadvacetiletý Nizozemec Thijs Dallinga, který v minulé sezóně zasáhl do třiceti šesti duelů, v nichž vstřelil 12 branek. Jeho hlavním konkurentem byl měl být sedmadvacetiletý Japonec Ado Onaiwu, který v minulé sezóně skóroval dvakrát. Zvýšit konkurenci bude chtít i Maročan Yanis Begraoui. Ten strávil jaro na hostování v Ligue 2 v dresu Pau, kde nastřílel solidních devět branek. Jeho výhodou je navíc univerzalita, jelikož dokáže nastoupit i na obou křídlech. Součástí kádru je i dvacetiletý mladík Bonota Traoré. Toulouse naopak opustil Angličan Rhys Healey, kterého v minulé sezóně pronásledovala zranění. Na hostování s opcí do holandského Vittese zamířil Said Hamulic.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Toulouse je kvůli výrazným změnám v kádru a realizačním týmu poměrně velkou neznámou. Na první pohled na mě ale nepůsobí příliš silným dojmem a ztráty klíčových hráčů ze středu zálohy by se podle mého názoru měly projevit. Toulouse by se mělo pohybovat spíše ve druhé polovině tabulky a nepřekvapilo by mě, kdyby se zapojilo i do bojů o záchranu. Klub totiž čeká boj na dvou frontách, na který dle mého nemá dostatečně široký a kvalitní kádr. Je ale samozřejmě možné, že ve zbytku přestupního období přivede ještě další posily.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Montpellier HSC
StaršíRozhovor: Jak nad fantasy fotbalem přemýšlí vítěz Kopačák ligy 2022/23?