Představení klubů Ligue 1 - Montpellier HSC

Nový ročník francouzské Ligue 1 již odstartoval a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. Dnes nás čeká dvanáctý tým uplynulé sezóny – Montpellier HSC.

Sezóna 2022/2023

Sezóna 2022/2023 byla pro Montpellier dvacátou první v řadě mezi francouzskou elitou. HSC do ní vstupovalo pod vedením trenéra Oliviera Dall'Oglia. Začátek sezóny byl pro klub z Okcitáne relativně slušný. Montpellier byl po osmi kolech na devátém místě. Poté ale došlo k prudkému poklesu formy a následujících pět zápasů prohrál. Již v průběhu této hrubě nepovedené série byl odvolán trenér Dall'Oglio. Toho sedmnáctého října nahradil Romain Pitau, avšak ani pod jeho vedením ke zlepšení nedošlo. Po patnácti kolech, kdy byla Ligue 1 kvůli MS v Kataru přerušena, byl Montpellier na patnáctém místě, což nebylo příliš daleko od sestupových pozic. Zlepšení ale nepřišlo ani po více než měsíční přestávce. První zápas sice HSC vyhrálo na hřišti Lorientu, ale z následujících šesti duelů hned v pěti prohrálo a vedení klubu došla trpělivost. Již v průběhu února tak Montpellier sáhl již ke druhé změně trenéra a vsadil na Michela Der Zakariana, který již měl s trénováním tohoto klubu značné zkušenosti. To se ihned projevilo, protože v prvních sedmi duelech pod vedením nového kouče Montpellier ani jednou neprohrál. Solidní výkony pokračovaly až do konce sezóny, kterou nakonec klub z jižní Francie zakončil na dvanáctém místě se ziskem padesáti bodů. Ve videu níže si můžete pustit sestřih jednoho z nejhezčích zápasů v uplynulém ročníku Ligue 1, který Montpellier odehrál v Lyonu.

 

Co se dělo přes léto?

V Montpellieru byl přes léto relativní klid. K určitým změnám v kádru samozřejmě došlo, avšak ty si již tradičně probereme v další části. Asi největší přestupová sága se rozhořela okolo mladého talentovaného útočníka, jímž je Elye Wahi. Teprve dvacetiletý útočník nastřílel v loňském ročníku Ligue 1 devatenáct branek, ke kterým přidal pět asistencí. Jedno z jeho galapředstavení ostatně můžete vidět ve videu výše. Je tedy logické, že se o tohoto mladého hráče zajímá řada velkých klubů. Už před koncem uplynulého ročníku se hovořilo o zájmu Monaca nebo Arsenalu. Během července se pak nejhlasitěji mluvilo o velkém zájmu Chelsea, u níž se počítalo i s variantou, že by Wahiho po přestupu odeslala hostovat do Štrasburku, který má stejného majitele jako klub z Londýna. Do souboje o mladého útočníka se následně zapojilo i Atletico Madrid a velký zájem projevoval též Frankfurt. Přesto se zdálo, že Wahi má nejblíže do Chelsea, o čemž ostatně ve druhé polovině července referoval i Fabrizio Romano. Jako zásadní problém se nakonec ukázala přestupová částka. Chelsea totiž měla nabídnout pouze 27,5 milionu eur, což Montpellier odmítl. Klub z Okcitánie údajně požaduje minimálně 35 milionů eur (dle některých zdrojů 30). Mezitím o hráče projevil zájem i Tottenham a v posledních dnech se znovu začalo hovořit o zájmu Monaca. Knížecí klub přišel kvůli vážnému zranění o Breela Embola a ve Wahim vidí potenciální náhradu. Je tedy otázka, jak celá tato sága dopadne. V době psaní tohoto textu je Elye Wahi, kterému končí smlouva v červnu roku 2025, stále hráčem Montpellieru.

Hlavním koučem klubu bude i v další sezóně arménský trenér Michel Der Zakarian. Jméno tohoto šedesátiletého lodivoda je s okcitánským klubem velmi pevně spjaté. Der Zakarian za Montpellier mezi lety 1988 a 1998 hrál. Následně trénoval C-tým a dělal asistenta u áčka. V roce 2006 se s klubem rozloučil, aby se na jih Francie v roce 2017 jako hlavní kouč vrátil. V roce 2021 Montpellier znovu opustil a vydal se do Bretaně, kde koučoval Brest. V únoru tohoto roku se ale už potřetí vrátil zpět do HSC.

Kádr

Montpellier má dle serveru Transfermarkt desátý nejhodnotnější kádr v Ligue 1. Tým s průměrným věkem 25,1 stojí 119,35 milionů eur. Nutno dodat, že celkovou částku do značné míry zvyšuje zmíněný Elye Wahi, jehož tržní hodnotu Transfermarkt odhaduje na 35 milionů eur. Právě on měl v minulé sezóně zásadní podíl na hlavní přednosti HSC, jíž byla ofenziva. Montpellier nastřílel velmi dobrých 65 branek, což stačilo na dělené šesté místo společně s Lyonem a Lille. Výrazně horší ale byla defenzivní čísla. Okcitánský klub inkasoval hned 62 gólů, což byl pátý nejvyšší počet za sestupující čtveřicí Angers, Troyes, Ajaccio a Auxerre. Pokud chce Montpellier postavení z minulé sezóny vylepšit, musí přijít zásadní zlepšení v defenzivní činnosti.

O zlepšení obranné fáze se Montpellier pravděpodobně bude snažit v rozestavení 4-2-3-1, které využíval i po většinu minulého ročníku. Stejnou formaci postavil Michel Der Zakarian i v generálce proti německému Mönchengladbachu. Při představení kádru tedy budeme vycházet právě z tohoto rozestavení.

V jarní části sezóny byl gólmanskou jedničkou dvaatřicetiletý Benjamin Lecomte, který by měl pozici brankáře číslo 1 zastávat i v sezóně 2023/2024. Záda by mu měl krýt pětadvacetiletý Dimitry Bertaud. Otázkou pak je, jakou roli bude zastávat nově příchozí mladík Belmin Dizdarevič. Toho Montpellier koupil za 150 tisíc eur z bosenského klubu FK Sarajevo. V předchozí sezóně do pěti duelů zasáhl i šestadvacetiletý Senegalec Bingourou Kamara, který ale po vypršení smlouvy zamířil do druholigového Pau, kde hned v prvním kole fantastickým výkonem vynuloval favorizované Bordeaux. Po vypršení smlouvy v klubu skončil i další gólman Matis Carvalho.

Na levé straně obrany se v jarní části sezóny nejčastěji objevoval devětadvacetiletý Issiaga Sylla, kterého Montpellier získal v zimě od svého úhlavního rivala z Toulouse. Guinejský reprezentant si připsal solidní bilanci gólu a tří asistencí a pozice levého beka by mu měla patřit i v sezóně 2023/2024. Záda by mu měl krýt čtyřiadvacetiletý Théo Sainte-Luce, který v minulém ročníku zasáhl do devíti duelů. V některých zápasech se v loňském ročníku na pozici levého obránce objevoval také pětadvacetiletý Faitout Maouassa. Po příchodu Sylly se ale přesunul na post levého křídelníka. Za Montpellier dohromady odehrál 33 duelů s bilancí 5+5. V Okcitánii už ale nepokračuje, jelikož mu skončilo hostování z belgických Brugg. Klub opustil i Thibault Tamas, který odešel po vypršení smlouvy do čtvrté nejvyšší soutěže, kde bude hájit barvy Stade Briochin.

Pozici pravého beka v loňském ročníku nejčastěji obsazoval reprezentant Mali Falaye Sacko, který zasáhl do třiceti pěti utkání, v nichž zaznamenal bilanci jednoho gólu a tří asistencí. Sacko v jižní Francii hostoval z portugalského klubu Vitória Guimarães. V Montpellieru byli s jeho službami spokojeni a za 1,3 milionu eur si tohoto osmadvacetiletého fotbalistu zajistili nastálo. Alternativou je dvacetiletý Kamerunec Enzo Tchato, který v minulém ročníku zasáhl do jedenadvaceti zápasů. Jeho výhodou je univerzalita, jelikož může nastupovat i na pozici stopera.

Na postu stopera nejčastěji v uplynulé sezóně nastupoval třicetiletý Christopher Julien. Vedle něho se protočilo hned několik fotbalistů s podobnou minutáží. V generálce se na postu pravého stopera objevil šestadvacetiletý hráč z Mali Kiki Kouyaté. Bez osmi centimetrů dvoumetrový stoper přišel do jižní Francie v zimě z Mét a v dresu HSC zasáhl do patnácti zápasů. Do sestavy bude chtít proniknout i jedenadvacetiletý levák Maxime Estève. Rodák z Montpellieru zasáhl v minulém ročníku do dvaceti tří ligových utkání. Zájem o tohoto talentovaného fotbalistu v průběhu června projevovalo italské Sassuolo a v posledních dnech i belgické Bruggy. Estève ale prozatím zůstává v Okcitánii. Součástí kádru je i zkušený třiatřicetiletý Mamadou Sakho se zkušenostmi z PSG nebo Liverpoolu. Ten ale v minulé sezóně odehrál pouze 761 minut. Do obrany Montpellier přivedl i posilu v podobě švýcarského fotbalisty, jímž je Bećir Omeragić. Jedenadvacetiletý mladík dorazil po vypršení smlouvy v Curychu. Jeho výhodou je univerzálnost, kromě stopera je totiž schopen nastupovat i na obou krajích obrany, což se ukázalo na Euru U21, kde v dresu Švýcarska nastupoval na postu levého beka. V minulé sezóně byl součástí kádru i Portugalec Pedro Mendes, který ale klub po vypršení smlouvy opustil.

Klíčovým mužem ve středu zálohy byl v minulé sezóně Joris Chotard. Jedenadvacetiletý středopolař zasáhl do třiceti šesti duelů, v nichž zaznamenal šest asistencí. Otázkou zůstává, jestli talentovaný záložník v Okcitánii zůstane. Původní zprávy hovořily o tom, že Chotard by měl v HSC zůstat. V posledních dnech se o něho ale intenzivně zajímá Sporting Lisabon, který shání náhradu za Manuela Ugarteho. V generálce se ale Chotard v základní sestavě objevil. Po jeho boku hrál další mladík, jímž je teprve devatenáctiletý Khalil Fayad. Ten v minulé sezóně odehrál 701 ligových minut. Toto číslo by se ale v letošním ročníku mělo výrazně zvýšit. To není úplně dobrá zpráva pro jedenatřicetiletého Jordana Ferriho, jehož minutáž by naopak mohla jít dolů. Zkušený záložník byl v předchozí sezóně vůbec nejvytěžovanějším mužem ve středu zálohy Montpellieru. Zajímavostí je, že tento spíše defenzivně orientovaný fotbalista, nastoupil v generálce proti Mönchengladbachu na pozici levého křídelníka. Další alternativou na post středního záložníka je třiadvacetiletý Léo Leroy. Součástí kádru je i Švýcar Gabriel Barès, který v minulém ročníku hostoval ve druhé švýcarské lize v týmu FC Thun.

Pozici ofenzivního záložníka zaujme jedna z opor týmu, jíž je jedenatřicetiletý kapitán Téji Savanier. Hráč se skvělou kopací technikou je pro Montpellier klíčovým mužem. V loňském ročníku nastoupil do třiceti zápasů a připsal si bilanci dvanácti gólů a čtyř asistencí. Svůj klub ale často sráží špatnou disciplínou. V posledních dvou sezónách Ligue 1 obdržel dohromady pět červených karet. Alternativou na tento post je mladík Sacha Delaye, který se vrátil z hostování ve třetiligovém Le Puy Foot.

Již jsem zmínil, že personální nouzí trpí Montpellier na pozici levého křídelníka. Faitout Maouassa se vrátil do Brugg, nepříliš využívaný Béni Makouana zamířil na Ukrajinu a v klubu už nepokračuje ani Angličan Stephy Mavididi. Ten nastupoval na hrotu útoku i levém křídle a v Okcitánii odehrál tři solidní sezóny, přičemž ta poslední byla z pohledu odehraných minut i nastřílených branek nejslabší. I přesto o služby tohoto hráče projevil zájem anglický Leicester, který za Mavididiho poslal do Okcitánie 7,5 milionu eur. Již výše jsme uvedli, že v generálce na levém křídle nastoupil Jordan Ferri. Jako alternativa by se nabízel zkušený tuniský univerzál Wahbi Khazri. Dvaatřicetiletý fotbalista během kariéry nastupoval na obou křídlech i na pozici číslo 10. Využitelný je také na hrotu, kde nastoupil v generálce proti Mönchengladbachu. Jeho problémem jsou zranění. I kvůli nim v minulé sezóně zasáhl pouze do sedmadvaceti zápasů.

Na pozici pravého křídla v minulé sezóně nejčastěji nastupoval Arnaud Nordin. Pětadvacetiletý Francouz zaznamenal velmi dobrou bilanci devíti gólů a tří asistencí. Velký otazník ale visí nad jeho budoucností. V přípravě neodehrál jedinou minutu. Poslední spekulace o jeho odchodu se ale objevily v průběhu června, kdy o něho zájem projevily kluby jako Burnley nebo Nice. Pokud by Nordin zůstal, mohl by ho Der Zakarian využít jak na pravém, tak na levém křídle. Vyjdeme-li z generálky, obsadí v úvodu sezóny pozici pravého křídelníka Mousa Al-Tamari. Jordánský reprezentant v minulé sezóně zaznamenal velmi slušnou bilanci šesti gólů a čtyř asistencí v belgickém Leuvenu. Po vypršení smlouvy pak zamířil právě do týmu Montpellier.

Jasnou jedničkou na hrotu by měl čistě teoreticky být Elye Wahi. Jeho budoucnost v klubu je ale nejistá a podobně jako Nordin v přípravě neodehrál ani minutu. Pokud Wahi odejde, mohl by se na hrotu objevovat zmíněný Khazri, který by pak ale HSC chyběl na levém křídle. Řešením celé situace by mohl být Akor Adams. Příchod třiadvacetiletého útočníka z Nigérie Montpellier oznámil teprve nedávno. Adamse získal za 4,5 milionu eur z norského Lillestrømu. V Norsku se hraje systémem jaro-podzim a Adams stihl v této sezóně norské ligy nastřílet 15 gólů v patnácti zápasech. Zájem o tohoto fotbalistu údajně měla i Slavia, avšak bilance jednoho gólu na zápas zvýšila jeho cenu natolik, že se pro český klub stal finančně nedostupným. Součástí kádru je také mladý Yanis Guermouche. V klubu už naopak nepokračuje zkušený Valère Germain. Třiatřicetiletý útočník zamířil do Austrálie, kde bude oblékat dres klubu Macarthur FC.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

V případě HSC bude hodně záležet na tom, co se ještě stane na přestupovém trhu. Žádný zázrak se ale nedá čekat ani kdyby kádr zůstal pohromadě. Montpellier je určitě velmi zajímavý tým na sledování, protože disponuje řadou mladých talentovaných hráčů a pod Der Zakarianem se tradičně prezentuje pohledným ofenzivním fotbalem. Kvalita kádru ale nedosahuje úrovně těch nejlepších týmů a Montpellier by se dle mého názoru měl pohybovat ve středu tabulky.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Stade de Reims (Remeš)
StaršíPředstavení klubů Ligue 1 - Toulouse FC