Patnáct zajímavých letních přestupů do Kataru

Až se jednou bude vzpomínat na letní přestupové období v roce 2023, bude bezesporu jedním z jeho největších highlightů množství velkých přestupů do Saúdské Arábie. Do druhého největšího státu arabského světa zamířila toto léto řada fotbalových hvězd a další je budou s velkou pravděpodobností následovat. Jména jako Neymar, Mané, Firmino, Benzema, Mahrez nebo třeba Brozovič patřila po dlouhá léta k těm elitním, která jsme na evropských trávnících mohli vídat. Je tedy naprosto logické, že je tomuto fenoménu věnována taková pozornost. O Saúdské Arábii už toho ale bylo naspáno poměrně dost. Příliš se naopak nemluví o některých zajímavých jménech, která toto léto zamířila do Kataru. Samozřejmě se nejedná o takové hvězdy jako v případě Saúdské Arábie. Dokonce by se dalo říci, že se vlastně ani ve většině případů nejedná o hvězdy. Mluvme spíše o lehce nadprůměrných či mladých nadějných fotbalistech, kteří se rozhodli z rozličných důvodů spojit další měsíce či roky své kariéry se zemí, která před necelým rokem pořádala mistrovství světa. Na patnáct takových hráčů se nyní podíváme. Fotbalisté jsou v článku seřazeni víceméně náhodně. Nejedná se tedy o žádný žebříček, ať už podle ceny nebo podle kvality. Stejně tak je třeba zmínit, že v článku nejsou zmíněny všechny přestupy zajímavých hráčů do Kataru. Najít by se dali i někteří další hráči. Ti už se ale do tohoto článku nevešli.

Robin Tihi

Robin Tihi je jedenadvacetiletý finský stoper, který ale v dospělém fotbale až dosud působil pouze ve Švédsku, kde se také narodil. Začínal v klubu AIK Solna, kde se příliš neprosazoval a sezónu 2021 (ve Švédsku se hraje systémem jaro-podzim) odehrál ve druholigovém týmu AFC Eskilstuna. Tam už Tihi nastupoval pravidelně a slušnými výkony si zajistil další hostování. Tentokráte už ale v klubu IFK Värnamo v nejvyšší soutěži. I tam se mu dařilo a v ročníku 2022 nastoupil do dvaceti osmi ligových utkání. Sezónu 2023 už mladý Fin začal ve svém mateřském klubu, v jehož dresu stihl nastoupit do třinácti ligových duelů. Čtrnáctého srpna ale Tihi Švédsko opustil a za 2 miliony eur zamířil do katarského klubu Al-Ahli SC. Rozhodně se jedná o velmi zvláštní přestup. Tihi má na svém kontě už 22 zápasů za reprezentaci do jedenadvaceti let a v lednu si připsal svůj debut i v reprezentačním áčku Finska. Pro svůj další růst si mladý obránce velmi překvapivě zvolil Katar a bude zajímavé sledovat, jak toto rozhodnutí ovlivní jeho další kariéru. Sám Tihi se vyjádřil tak, že Katar vnímá díky velkým investicím jako ideální místo pro svůj další fotbalový rozvoj.

Abdou Diallo

Hráč, kterého zřejmě není třeba představovat. Stoper Abdou Diallo je asi nejznámějším fotbalistou, který zatím toto léto do Kataru zamířil. Sedmadvacetiletý reprezentant Senegalu má za sebou řadu angažmá ve věhlasných klubech. S fotbalem začínal v Monacu a v dalších letech jsme ho mohli vídat v dresech Dortmundu, PSG nebo Lipska. Právě v Sasku strávil Diallo předchozí sezónu. Moc zápasů ale neodehrál a po sezóně se vrátil zpět do svého mateřského PSG, které za něj v červenci 2019 Dortmundu zaplatilo 32 milionů eur. V Paříži už ale s Diallem nepočítali a jeho novým působištěm bude klub Al-Arabi SC, který za něho do francouzské metropole poslal 15 milionů eur.

Simo Keddari

Teprve osmnáctiletého stopera pravděpodobně většina fotbalových fanoušků znát nebude. Simo Keddari ale už v osmnácti letech zasáhl v minulé sezóně do sedmi zápasů La Ligy v dresu Espanyolu, který ze španělské nejvyšší soutěže sestoupil. Čtyři zápasy tento mladík odehrál i za španělskou reprezentaci do devatenácti let. Všechna tato čísla ukazují zajímavý potenciál mladého fotbalisty, který se od nové sezóny bude rozvíjet v Kataru. Za 4,3 milionu eur ho do svých řad zlákal klub Al-Arabi SC. Jedná se tedy o další zajímavý přestup mladého talentovaného fotbalisty do katarské Stars League.

Ibra Bamba

U mladých stoperů zůstaneme i nadále. Ibrahima Kader Ariel Bamba je jedenadvacetiletý italský stoper nebo defenzivní záložník, který, jak jeho jméno napovídá, má kořeny v Pobřeží slonoviny. Bamba začínal v italském klubu Pro Vercelli, odkud se v roce 2020 přesunul do Portugalska, kde oblékal dres klubu Vitória Guimarães. Už v květnu roku 2022 ho povolal trenér Roberto Mancini do tréninkového kempu italské reprezentace. Následovala Bambova průlomová sezóna v Portugalsku. V loňském ročníku totiž odehrál v portugalské nejvyšší soutěži 2330 minut a patřil mezi důležité hráče svého týmu. Mnozí by mohli očekávat, že mladý obránce po sezóně přestoupí do některého z lepších portugalských klubů nebo do některého z celků Serie A. Nic z toho se ale nestalo. Bamba se v červenci za 9 milionů eur přesunul do katarského klubu Al-Duhail SC a stal se tak dalším zajímavým mladým stoperem, kterého můžeme vídat na stadionech v katarské Stars League.

Ibrahima Diallo

Poměrně mladým fotbalistou je stále i čtyřiadvacetiletý Francouz se senegalskými kořeny Ibrahima Diallo. Rodák z Tours si ve Francii udělal jméno během svého působení v Brestu. Povedené výkony defenzivního záložníka v Ligue 1 zaujaly anglický Southampton, který druhého Dialla (Ibrahima je mladší bratr výše zmíněného Abdoua) v tomto článku přivedl v roce 2020 za 12 milionů eur. V Southamptonu se ale Diallo nikdy nezařadil mezi klíčové hráče a během tří sezón odehrál v Premier League 63 zápasů, v nichž si připsal dvě asistence. Po sestupu The Saints Diallo Anglii opustil a za neznámou částku posílil katarský Al-Duhail SC, v jehož dresu hned v prvním ligovém utkání skóroval.

Denis Alibec

Denis Alibec je prvním třicátníkem v tomto článku. Dvaatřicetiletý útočník má za sebou velmi zajímavou kariéru. Rumunský fotbalista svou rodnou zemi opustil již v osmnácti letech, když zaujal italský velkoklub Inter Milán. V dresu tohoto klubu ale nastoupil pouze do dvou ligových duelů. Následně putoval po různých hostováních a v roce 2014 se definitivně vrátil zpět do Rumunska do klubu Astra Giurgiu. V dresu tohoto celku se mu začalo dařit a v šedesáti čtyřech ligových zápasech nastřílel 32 gólů. Zahrál si dokonce i ve skupinové fázi Evropské ligy, kde svým gólem zařídil remízu proti West Hamu. Dalším klubem Denise Alibeca bylo ambiciózní FCSB, v jehož dresu skóroval i ve třetím předkole Ligy mistrů proti Viktorii Plzeň v červenci 2017 a podílel se tak na vyřazení západočeského celku. Z celkového hlediska ale angažmá v Bukurešti úplně úspěšné nebylo a Alibec se v roce 2018 vrátil zpět do Astra Giurgiu. V dresu tohoto klubu nastřílel dalších 20 ligových branek, což mu zajistilo přestup do tureckého Kayserisporu. Tam se ale úplně neprosadil a o mnoho lepší to nebylo ani na hostováních v Kluži a řeckém Atromitosu. V červenci 2022 se pak vrátil zpět do klubu Farul Constanța, kde s dospělým fotbalem začínal. Ve Farulu odehrál Alibec v uplynulé sezóně 31 ligových zápasů, v nichž zaznamenal bilanci 14+8. Zároveň s tímto klubem získal svůj třetí rumunský titul v kariéře. Alibec také během své kariéry odehrál 31 zápasů za reprezentaci Rumunska a objevil se i na Euru 2016. Od srpna nově obléká dres katarského klubu Muaither SC, kam zamířil na volný přestup. Naváže střelecky na své úspěšné roky v Rumunsku?

Gabriel Pereira

Až dosud jsme zde měli pouze hráče z Evropy a Afriky. S dvaadvacetiletým Brazilcem Gabrielem Pereirou poprvé (a rozhodně ne naposledy) v tomto článku nahlédneme i do Jižní Ameriky. Pravý křídelník začínal s dospělým fotbalem v Corinthians, odkud jej v březnu 2022 za 5 milionů eur koupil americký klub New York City. V MLS se mladému Brazilci dařilo. V sezóně 2022 zaznamenal bilanci 8+3. Na tato slušná čísla navázal i v té další. V ročníku 2023 stihl odehrát 22 zápasů, v nichž si připsal 6 gólů a 3 asistence. Někdo by mohl očekávat, že další kroky mladého Brazilce povedou do Evropy. To se ale nestalo, protože Pereiru představil jako novou posilu 22. července katarský klub Al-Rayyan SC. Devátý tým uplynulé sezóny zaplatil za služby Gabriela Pereiry 10 milionů eur.

Róger Guedes

Dalším Brazilcem, který zamířil toto léto do Kataru je šestadvacetiletý křídelník nebo útočník Róger Guedes. Jeho první opravdu povedené období přišlo v roce 2018, kdy v dresu Atlética Mineira nastřílel 9 gólů ve dvanácti zápasech. V tomto klubu hostoval z Palmeiras, které Guedese následně prodalo do čínského klubu SD Luneng. V Číně zažil Guedes velmi povedený ročník 2019, kdy nastřílel během dvaceti jedna zápasů dvanáct gólů, k nimž přidal ještě pět asistencí. V sezóně 2020 už to ale kvůli covidu bylo horší. Definitivní vysvobození pro Brazilce přišlo až v červenci 2021, kdy jako volný hráč posílil Corinthians, kde se mu opět začalo výrazně dařit. V letošní sezóně stihl v patnácti zápasech brazilské Série A nastřílet 8 gólů. V létě pak za 9,1 milionů eur zamířil na své druhé zahraniční angažmá do Kataru. Stejně jako Gabriel Pereira obléká dres klubu Al-Rayyan SC a hned v prvním ligovém zápase se uvedl gólem.

André Amaro

Pokud jste si mysleli, že kategorii mladých talentovaných stoperů jsme už definitivně opustili, vyvede vás André Amaro z omylu. Jedná se o teprve jedenadvacetiletého portugalského stopera, který od roku 2018 působil v klubu Vitória Guimarães. Průlomovou se pro Amara stala předchozí sezóna, v níž odehrál 27 ligových zápasů, takže se často objevoval po boku stopera Bamby, jemuž jsme se v tomto článku již věnovali. Velmi povedená sezóna mladého obránce dostala na Euro do jedenadvaceti let v Gruzii a Rumunsku, kde jsme ho mohli vídat v dresu Portugalska. I v jeho případě by tak mnozí mohli očekávat přestup do některého z věhlasnějších portugalských klubů nebo do některé z nejlepších evropských lig. Novým působištěm Andrého Amara je ale nakonec Al-Rayyan SC, který za jeho služby do Portugalska poslal 8,5 milionu eur a Amaro se tak řadí mezi další nadějné stopery, kteří se rozhodli pro katarskou cestu.

Thiago Mendes

Od mládí se znovu přesouváme ke zkušenosti. Thiago Mendes je totiž jedenatřicetiletý brazilský středopolař. Znát tohoto fotbalistu budou zejména příznivci francouzské Ligue 1, kde Mendes v posledních letech působil. Na své první evropské angažmá se z klubu São Paulo FC vydal v červenci 2017, kdy posílil Lille. V dresu Les Dogues odehrál dvě velmi slušné sezóny, což zaujalo Olympique Lyon, který za jeho služby v létě 2019 zaplatil 22 milionů eur. Mendes strávil v dresu Lyonu čtyři sezóny, během kterých odehrál dohromady 114 ligových zápasů s bilancí 2+9, přičemž v závěru svého angažmá byl stále častěji využíván na pozici stopera. Pro další ročník už s ním ale v Lyonu nepočítali a Thiago Mendes se tak za 4,2 milionů eur přesunul do Kataru, kde, stejně jako Pereira, Guedes a Amaro, obléká dres klubu Al-Rayyan SC.

Gonzalo Plata

Dvaadvacetiletého Ekvádorce si možná někteří z vás pamatují z MS v Kataru. Nadějný křídelník se již jako velmi mladý vydal do Evropy. V lednu 2019 si jeho služby za zhruba milion eur zajistil portugalský Sporting Lisabon. V sezóně 2019/2020 pak Plata ukázal určitý potenciál, když odehrál 21 ligových zápasů s bilancí 2+2. V dalším ročníku ale jeho vytíženost prudce poklesla a Ekvádorec odešel hostovat do španělského Valladolidu, který tou dobou působil ve druhé nejvyšší soutěži. I díky tomu hrál ale Plata pravidelně a bilancí 6+5 pomohl k postupu do La Ligy. Valladolid zaujal během svého ročního působení natolik, že se ho rozhodl koupit za 5 milionů eur nastálo. Plata se neztratil ani v nejvyšší španělské soutěži, kde patřil mezi lepší hráči Valladolidu, což podtrhuje bilance 1+7. Valladolid se ale mezi elitou neudržel a nadějnému fotbalistovi se zpět o patro níže logicky příliš nechtělo. Pro evropské fanoušky je ale škoda, že se nakonec rozhodl pro přestup do katarského klubu Al-Sadd SC, který Valladolidu zaplatil 12 milionů eur. Plata svou kvalitu potvrdil i v prvním kole katarské Stars League. Hned při svém debutu totiž nahrál na jednu ze tří branek.

Rodrigo

V případě tohoto jména možná někteří nebudou vědět o koho se přesně jedná, protože ve světě fotbalu není Rodrigo úplně ojedinělým jménem. V tomto případě myslíme dvaatřicetiletého rodáka z Brazílie Rodriga Morena Machada, který se ale už v dětství přesunul do Španělska, které také ve dvaceti osmi příležitostech reprezentoval. Rodrigo je hrotový útočník nebo ofenzivní záložník, který si jméno udělal v Benfice. V dresu portugalského klubu odehrál 68 ligových zápasů s bilancí 27+13. To zaujalo Valencii, která za služby tohoto fotbalisty zaplatila 30 milionů eur. V La Lize se Rodrigovi povedla zejména sezóna 2016/2017, v níž se blýskl parádní bilancí šestnácti gólů a sedmi asistencí. Solidní výkony ale podával pravidelně a po pěti sezónách Valencii opustil, když za jeho služby zaplatil 30 milionů eur anglický Leeds. Svoji kvalitu Rodrigo ukazoval i v Premier League a to i přes stále častější zranění. Gólově nejplodnější byla z jeho strany uplynulá sezóna 2022/2023, v níž se prosadil třináctkrát. Ani to ale nezabránilo sestupu Leedsu, s nímž se Rodrigo po sezóně rozloučil a stal se pátým hráčem v tomto článku, který posílil katarský klub Al-Rayyan SC. Přestupová částka činila 3,5 milionu eur a Rodrigo se novému klubu začal hned od prvního utkání vyplácet, jelikož si hned při své premiéře připsal gólovou asistenci.

Giovani

Posledním Brazilcem v tomto článku je teprve devatenáctiletý útočník Giovani. Tento talentovaný mladík se při dvou příležitostech objevil v brazilské reprezentaci do dvaceti let. Na klubové úrovní působil v Palmeiras, kde ale nenastupoval pravidelně. Možná i proto se rozhodl svou domovinu opustit a vydat se na dobrodružství do Kataru. Jeho novým zaměstnavatelem se stal Al-Sadd SC, který za Giovaniho služby do Brazílie poslal 9 milionů eur.

Romain Saiss

Mnohem známějším jménem pro fotbalové fanoušky je bezesporu třiatřicetiletý Maročan Romain Saïss. Tento fotbalista zaujal zejména na nedávném MS v Kataru, kde byl důležitou součástí skvěle fungující marocké reprezentace, za kterou Saiss nastoupil už v sedmdesáti pěti případech. Obránce nebo defenzivní záložník začínal s fotbalem ve Francii, kde se přes druholigové kluby Clermont a Le Havre dostal až do Ligue 1, v níž hájil barvy Angers. Ve své premiérové sezóně v tomto klubu zaujal anglický Wolverhampton, který ho za 4 miliony eur v létě roku 2016 získal do svých řad. Wolves tehdy hráli druhou ligu, ze které dokázali postoupit až v ročníku 2017/2018. Saiss zůstal součástí kádru i po postupu a Wolverhampton nakonec opustil až po šesti sezónách v létě 2022, kdy jako volný hráč zamířil do tureckého Besiktase. V Istanbulu ale zůstal pouze jednu sezónu a toto léto se stěhoval znovu. Za 2,5 milionu eur se stal další posilou klubu Al-Sadd SC.

Mateus Uribe

Dvaatřicetiletý Kolumbijec je posledním hráčem, jemuž se dnes budeme věnovat. Rodák z Medellínu reprezentoval svou zemi při čtyřiceti sedmi příležitostech a vidět jsme ho mohli například na MS 2018 v Rusku. Středního záložníka si ale přece jen asi většina fanoušků bude pamatovat spíše z dresu Porta, kam přišel v srpnu 2019 z Mexika. V Portu Uribe odehrál celkem 113 ligových zápasů s bilancí 10+4. Dvacetkrát se na trávníku objevil i v Lize mistrů. Po uplynulé sezóně mu ale v Portugalsku skončila smlouva a stal se další z posil klubu Al-Sadd SC.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.5%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Clermont Foot 63
StaršíOd rukou k nohám, aneb brankařina prožívá revoluci