Představení klubů Ligue 1 - Clermont Foot 63

Nový ročník francouzské Ligue 1 má za sebou úvodní dvě kola a na Kopačáku nadále pokračujeme s představováním jednotlivých účastníků. V této sérii článků si postupně představíme všech osmnáct týmů, přičemž začneme nováčky a následně budeme postupovat odspoda tabulky ze sezóny 2022/2023. Celou sérii tedy zakončíme u úřadujících mistrů z Paříže. U každého z týmů si stručně popíšeme minulou sezónu, podíváme se na to, co se v daném klubu dělo přes léto a popíšeme kádr a zásadní změny, které v něm prozatím nastaly. Na závěr přidám tip, v jakých patrech tabulky by se daný tým mohl pohybovat. V jedenáctém díle této série nás čeká loňské překvapení z Clermontu.

Sezóna 2022/2023

Clermont nepatří mezi tradiční ligové účastníky a pro sezónu 2021/2022 byl v Ligue 1 úplným nováčkem, protože se do elitní soutěže dostal poprvé v historii. Sedmnácté místo znamenající záchranu bylo pro klub úspěchem. V následujícím ročníku už ale mnozí počítali s tím, že Clermont Ligue 1 opustí. Soutěž v sezóně 2022/2023 opouštěly hned 4 týmy a Clermont rozhodně patřil mezi hlavní kandidáty na sestup. V prvním kole prohráli Les Lanciers domácí zápas s PSG 0:5 a postavení klubu v očích fanoušků i odborníků se ještě zhoršilo. Další dva zápasy ale Clermont vyhrál a ukázal, že by mohl být silnější, než mnozí předpovídali. V dalších kolech pokračoval tým ze středu Francie v nevyrovnaných výkonech, což ale nikterak nevadilo. Les Lanciers byli po patnácti odehraných kolech na výborném desátém místě a do dlouhé zimní přestávky, způsobené MS v Kataru, tak mohli jít v dobrém rozmaru.

První zápas po pauze sice Clermont prohrál na domácím hřišti s Lille, avšak v dalších třech zápasech neprohrál a nadále se držel ve středu tabulky. Špatná série pak přišla mezi dvacátým devátým lednem a devatenáctým únorem, kdy Clermont nevyhrál pětkrát za sebou, a hlavně ani v jednom z těchto pěti utkání nevstřelil branku. Nepříliš dobrá forma, nakrátko přerušená vítězstvím v Toulouse, pokračovala až do devatenáctého března. V ten den Clermont prohrál 1:2 na hřišti Montpellier a po dvaceti osmi kolech byl až na třináctém místě, což už nebylo tak daleko od sestupových pozic. Kdo ale v tento moment začal o Clermontu pochybovat, ten musel být závěrem sezóny naprosto šokován. Les Lanciers ze závěrečných deseti zápasů vyhráli hned 8, přičemž v posledním kole dokonce vyhráli 3:2 na hřišti PSG (video níže). Skvělý konec ročníku Clermont posunul až na osmou příčku ligové tabulky, což z týmu ze středu Francie udělalo jedno z největších překvapení v Ligue 1. Kaňkou na skvělé sezóně bylo jen vypadnutí v poháru na hřišti klubu FCO Strasbourg Koenigshoffen 06, který hrál v minulé sezóně až šestou nejvyšší soutěž.

 

Co se dělo přes léto?

V Clermontu se přes léto nestalo téměř nic zajímavého. Jako v každém týmu došlo k určitým hráčským změnám. Ty si ale probereme až v části věnované kádru. Překvapením není fakt, že hlavním koučem zůstává i nadále Pascal Gastien (na obrázku níže). Devětapadesátiletý kouč vede Clermont už od září 2017 a právě s jeho osobou jsou tak spojeny největší klubové úspěchy. Do aktuálního ročníku ale Les Lanciers nevstoupili úplně ideálně. V prvním kole podlehli 2:4 na domácím hřišti Monacu a ve druhém zase prohráli 0:2 v Remeši. Po úvodních dvou kolech je tak Clermont bez bodu a pokud chce navázat na skvělou předchozí sezónu, bude muset přijít razantní zlepšení.

Kádr

To, jak velkým bylo loňské umístění Clermontu překvapením, velmi dobře ilustruje hodnota kádru dle serveru Transfermarkt. Clermont má totiž třetí nejméně hodnotný kádr v Ligue 1 (nižší hodnotu už mají pouze kádry obou nováčků) a to i přesto, že přes léto neztratil skoro žádného z klíčových hráčů. Tým s průměrným věkem 26 let (nejvyšší v Ligue 1) dohromady stojí 49,8 milionů eur. Les Lanciers byli v minulé sezóně nejvýše postaveným týmem se záporným skóre. Čtyřicet pět vstřelených branek stačilo na dělené třinácté místo v soutěži. O něco lepší byla defenzivní bilance. Clermont inkasoval 49 gólů a jeho obrana tak byla devátou nejlepší v Ligue 1. Trenér Pascal Gastien poslední dobou nejčastěji volí rozestavení 3-4-2-1, v němž Clermont nastoupil i v prvních dvou ligových kolech tohoto ročníku. Při představení kádru tedy budeme vycházet právě z této formace.

Gólmanskou jedničkou je třicetiletý Senegalec Mory Diaw, který v minulém ročníku odchytal 37 duelů a v bráně se objevil i v prvních dvou kolech aktuální sezóny. Záda mu kryje o jeho devět let mladší krajan Massamba N'Diaye. Více než dvoumetrový obr dorazil do Clermontu z druholigového Pau. Trojkou je další posila, jíž je jedenadvacetiletý Théo Borne, který přišel zadarmo z Angers. V loňském ročníku byl dvojkou Ouparine Djoco. Ten tuto sezónu hostuje ve druhé belgické lize. Do stejné soutěže zamířil i další gólman, jímž je Lucas Margueron. Ten ale Clermont opustil definitivně.

Klíčovým stoperem týmu je třiadvacetiletý Ghaňan Alidu Seidu. Ten v minulé sezóně zasáhl do dvaceti osmi ligových zápasů a s tržní hodnotou 7 milionů eur je vůbec nejhodnotnějším hráčem celého týmu. Po jeho levém boku (Seidu nastupuje na pravé straně obranné trojice) se bude s velkou pravděpodobností nejčastěji objevovat Polák Mateusz Wieteska. Šestadvacetiletý stoper byl v minulé sezóně vůbec nejvytíženějším ze všech hráčů v poli, když nastoupil do třiceti pěti duelů. Na svůj premiérový gól v dresu Les Lanciers si ale musel počkat až do prvního kola této sezóny, v němž se prosadil proti Monacu. Na levé straně obranné trojice se v prvních dvou kolech objevil třiadvacetiletý Andy Pelmard. Toho Clermont přivedl v létě ze švýcarské Basileje za 1,9 milionu eur. Důležitou součástí týmu byl v minulé sezóně také šestadvacetiletý Belgičan Maximiliano Caufriez, který zasáhl do šestadvaceti duelů, během nichž stihl obdržet deset žlutých karet a jednu kartu červenou. Caufriez v Clermontu hostoval z ruského Spartaku Moskva a po sezóně se stal hráčem Les Lanciers nastálo. Clermont musel do Ruska poslat 3,5 milionu eur, čímž z belgického stopera udělal nejdražší posilu klubové historie. Caufriez si ale poranil kotník a v úvodu sezóny tak Clermontu chybí. V klubu jsou k dispozici ještě další dva stopeři. Prvním je devatenáctiletý fotbalista z Mali Cheick Oumar Konaté, který do úvodních ligových duelů zasáhl z lavičky. V obou případech ale nastoupil na pozici pravého wing-beka. Druhým hráčem je o poznání zkušenější Florent Ogier. Čtyřiatřicetiletý stoper v minulé sezóně zasáhl do dvaceti šesti duelů. Letos na šanci zatím čeká. V Clermontu už naopak nepokračuje jedenadvacetiletý Souleymane Cissé, který po vypršení smlouvy zamířil do Dijonu.

Méně alternativ má Clermont na pozicích křídelních beků. Levou stranu má na starost šestadvacetiletý Brazilec Neto Borges, který v minulém ročníku odehrál třicet tři zápasů, v nichž dokázal vstřelit tři branky. Mírnou kaňkou byly dvě obdržené červené karty. Alternativou je pětadvacetiletý Yoël Armougom, který dorazil z finančními problémy zmítaného Sochaux. Do šesti duelů v předchozí sezóně zasáhl Baïla Diallo. Ten ale v této sezóně hostuje v rakouském klubu Austria Lustenau.

Na pravé straně se v prvních ligových kolech objevoval Alžířan Mehdi Zeffane. Jedenatřicetiletý fotbalista je jediným klasickým pravým bekem v kádru Clermontu. V minulé sezóně zasáhl do osmnácti zápasů s bilancí 1+1. Možnou alternativou je již zmíněný stoper Alidu Seidu, který je ale vhodnější spíše do čtyřčlenné či pětičlenné obrané řady. I proto trenér Gastien s oblibou využíval na pozici pravého wing-beka Jima Allevinaha. Osmadvacetiletý fotbalista z Gabonu je všestranným univerzálem. Umí hrát na levé i pravé straně hřiště, a to jak na pozici křídelníka, tak také na pozici křídelního beka. V prvních dvou zápasech této sezóny se dokonce objevil na pozici jednoho ze dvou podhrotových hráčů. Allevinah je v Clermontu již od roku 2019 a v sezóně 2020/2021 se výrazně podílel na historickém postupu do Ligue 1, když zaznamenal bilanci 12+6. Mezi elitou už má častěji defenzivní úkoly a v uplynulém ročníku vstřelil ve třiceti šesti duelech jediný gól.

Solidní konkurence je v Clermontu ve středu hřiště. Na dvě defenzivnější pozice se totiž tlačí hned několik hráčů. Jednu z nich má téměř jistou pětatřicetiletý syn hlavního trenéra Johan Gastien. Zkušený záložník je v Clermontu již od roku 2018 a dlouhodobě je pravidelným členem základní sestavy. V uplynulém ročníku zasáhl do jedenatřiceti duelů s bilancí 4+3. Vedle něho se v prvních dvou zápasech objevil kapitán týmu Maxime Gonalons. Čtyřiatřicetiletý fotbalista je o poznání známějším hráčem. Dlouhé léta oblékal dres Lyonu a vyzkoušel si i angažmá v AS Řím nebo Seville. V minulé sezóně Gonalons zasáhl do dvaceti pěti duelů a vstřelil jeden gól. Dalším středním záložníkem na soupisce Les Lanciers je šestadvacetiletý Yohan Magnin. Rodák z Clermontu v minulé sezóně zasáhl do všech osmatřiceti zápasů. Mnohdy ale až jako střídající hráč. Podobný osud ho pravděpodobně čeká i v této sezóně. Konkurenci do středu zálohy přišel rozšířit Habib Keita. Jedenadvacetiletý fotbalista z Mali v minulé sezóně hostoval z Lyonu v belgickém Kortrijku, kde zasáhl do osmnácti duelů. Clermont za jeho služby do Lyonu poslal 1,2 milionu eur. Součástí kádru je také dvacetiletý Yanis Massolin.

Již jsme zmínili, že Clermont využívá formaci se dvěma ofenzivními záložníky. Jedno ze dvou míst v prvních dvou duelech obsadil již zmíněný Jim Allevinah. Vedle něho se objevil jeden z klíčových hráčů týmu, kterým je dvaadvacetiletý Rakušan Muhammed Cham. Tento fotbalista už v loňské sezóně zaujal bilancí 7+4 a tržní hodnota ve výši šesti milionů eur z něho dělá druhého nejhodnotnějšího hráče v kádru. Další variantou je třicetiletý Angolan Jérémie Bela, což je sice spíše křídelník, avšak kouč Gastien ho v prvních dvou ligových duelech využíval jako náhradu za Allevinaha. Bela v minulé sezóně zasáhl do devatenácti zápasů, v nichž vstřelil jeden gól. Na pozici Allevinaha jsme v minulé sezóně mohli velmi často vídat třicetiletého fotbalistu z Kosova, jímž je Elbasan Rashani. Ten je podobně jako Bela spíše křídelníkem, avšak v Clermontu pravidelně nastupoval na jedné ze dvou podhrotových pozic. Rashani v minulém ročníku odehrál 2175 ligových minut s bilancí tří gólů a tří asistencí. V současné době je ale na listině zraněných. Využitelný na tomto postu by měl být i pravý křídelník Bilal Boutobba. Čtyřiadvacetiletý fotbalista v loňské sezóně zaujal bilancí 11+5 v dresu druholigové Niortu a řekl si o angažmá v Ligue 1. Do Clermontu přišel po vypršení smlouvy jako volný hráč. Poslední alternativou na podhrot je osmnáctiletý mládežnický reprezentant Maroka Aïman Maurer. Talentovaný hráč se v sezóně 2022/2023 objevil na hřišti při deseti příležitostech. Zřejmě nejvýraznější ztrátou je pro Clermont odchod reprezentanta Tuniska, jímž je Saîf-Eddine Khaoui. Osmadvacetiletý hráč patřil mezi nejproduktivnější hráče klubu. V minulé sezóně vstřelil 7 gólů a na 4 další nahrál. Po sezóně ale jako volný hráč zamířil do Spojených arabských emirátů, kde nově obléká dres klubu Khor Fakkan.

Na hrotu útoku má Clermont k dispozici dvě základní varianty. Číslem jedna je nejlepší střelec klubu v uplynulé sezóně, jímž je osmadvacetiletý Grejohn Kyei. Ten minulém ročníku nastřílel 10 branek. Jeho konkurentem je stejně starý Srb Komnen Andrič, který v minulé sezóně zaznamenal bilanci 4+4.


(Zdroj obrázku: buildlineup.com)

Co čekat?

Clermont v minulé sezóně podával skvělé výkony, což bude chtít v letošním ročníku určitě zopakovat. Kvalita kádru ale první polovině tabulky rozhodně neodpovídá a v této sezóně tak Clermont očekávám spíše ve druhé polovině Ligue 1. Určitý ústup naznačuje i ne úplně vydařený úvod sezóny. Výhodou Les Lanciers může být fakt, že kádr nedoznal žádných zásadnějších změn a drtivá většina klíčových hráčů v týmu zůstala. Na druhou stranu je ale třeba dodat, že Clermont nezískal ani žádné větší posily a na některých postech nepanuje dostatečná konkurence.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíPředstavení klubů Ligue 1 - Olympique Lyonnais (Lyon)
StaršíPatnáct zajímavých letních přestupů do Kataru