Očima fanoušků: Arsenal - Tottenham

Zítra krátce po obědě bude na severu Londýna k vidění prestižní derby mezi Arsenalem a Tottenhamem. Jak se na aktuální situaci okolo týmu dívají samotní fanoušci těchto klubů? Který hráč podle nich hraje letos nejlépe, a který zůstává za očekáváním? Co čekají od tohoto zápasu? Nejen o tom si můžete přečíst v následujícím článku.

Na otázky odpovídali administrátoři stránek Arsenal Till I Die CZ / SK a Tottenham Hotspur CZ/SK. Oběma tímto děkuji za skvělou spolupráci.

 

Máme za sebou 11 ligových kol a 4 zápasy evropských pohárů. Jak zatím hodnotíte průběh sezóny?

A: V prvé řadě musím zmínit, že fanoušci Arsenalu se dělí do několika skupin podle toho, kolik optimismu a naděje v nich ještě za ty poslední roky zbylo… Já se řadím mezi těch pár procent gooners, co za Arsenalem stále stojí a věří mu. Proto zatím hodnotím průběh sezóny kladně - držíme se ve špičce tabulky v Premier League, kde se výborně uchytily posily Lacazette a Kolašinac. V Evropské lize dodržel AW slovo a nasazuje mladíky a hráče, kteří nemají zápasové vytížení - a i přesto jsme zatím v EL neprohráli a držíme se s naprostým klidem na špičce tabulky. Možná to není to, co by většina fanoušků chtěla, ale za mě je to kvalitní start.

T: Třetí místo a stejný počet bodů jako druhý Manchester United je pěkné. Škoda, že nám utíkají zatím téměř bezchybní City. Určitě by jsme na tom mohli být i lépe hrát domácí zápasy na WHL. Wembley je sice nádherný stadion, ale takové to domácí zázemí a atmosféra tam prostě chybí. Poslední zápasy s Liverpoolem a s Realem sice ukázaly, že to jde i tady, ale třeba proti Crystal Palace jsme při výhře 1:0 měli velké štěstí a nakonec jsme brali tři body. No a co se týká Ligy mistrů, tak lepší postavení ve skupině s Realem a Dortmundem snad nečekal nikdo. Kdybych hodnotil známkou… 1- ;)

Když jsi zmínil White Hart Lane... Tottenham staví nový stadion, který by měl být jedním z vůbec těch nejmodernějších. Jak se ti líbí tento projekt?

T: Na nový stadion se moc těším a budu se snažit sehnat vstupenky na první zápas PL, který se tam bude hrát. Staré WHL mělo svoje kouzlo, ale s absolutně nedostačující kapacitou. Já WHL viděl poprvé tuším v roce 2009 na zápase s Man City a můj první dojem, když jsem viděl stadion z ulice, byl víc než rozpačitý. Tehdy jsem si říkal "tady se jako hraje nejlepší liga světa?". Uvnitř už to bylo o něčem jiné, ale nový stadion potřebujeme a už aby bylo hotovo. Jediné čeho se bojím, abychom kvůli velké investici do nového stadionu nemuseli prodat Harryho nebo Dele Alliho.

Arsenal se po dlouhé době nedostal do Ligy mistrů, kouč Wenger přesto u týmu zůstal, zmiňován však byl cíl vyhrát anglický titul. Tým ale nevstoupil do sezóny nejlépe a při těžké konkurenci a hlavně formě Manchesteru City se zatím nezdá, že by se Arsenal měl do boje o titul zapojit, natož na něj přímo útočit. Co se vůbec musí stát, aby tahle sezóna byla pro Arsenal a jeho fanoušky úspěšná?

A: Určitě není to stejné, aby byla sezóna úspěšná pro Arsenal a pro fanoušky. Pro Arsenal jako klub bude sezóna úspěšná pokud se mu podaří dostat zpět do elitní Ligy Mistrů a pokud se podaří vyřešit spory ve vedení klubu (spory Kroenke × Usmanov, moc složité na rozvádění). Pokud se nám podaří získat nějaký pohár (anglický/ligový), bude to už jen příjemný bonus… A fanoušci? Někteří budou sezónu považovat za neúspěšnou i pokud skončíme na 2. místě v lize a vyhrajeme FA Cup, protože budou zklamaní z EL. Ano, EL by pro nás měla být liga, kterou zvládneme vyhrát, ale Arsene Wenger na to má jiný pohled. Podle něj je to liga podřadná a nevyplatí se na ni nasazovat nejlepší hráče, které může šetřit na Premier League.

Který hráč podle vás zatím předvádí nejlepší výkony (nejvíce vás překvapil), a který naopak nejvíce zklamal?

A: Je menší rozdíl mezi hráčem, co podává nejlepší výkony a tím, který mě nejvíce překvapil. Nejlepší výkony za mě v této sezóně podává pravděpodobně velšský drak Aaron Ramsey, který v PL stihl nasbírat už 3 góly a stejný počet asistencí, je si jistý ve středu pole a na rozdíl od kolegy Xhaky nedělá tolik defenzivních chyb. Hráči, co mě nejvíce překvapili jsou dva - Sead Kolašinac a Jack Wilshere. Sead přišel zadarmo jako nejlepší leftbek Bundesligy, byl jsem si toho vědom, ale v žádném případě jsem od něj nečekal takto kvalitní výkony! A Jack Wilshere? Vrátil se po zranění a je momentálně jedním z nejlepších středních záložníků Arsenalu, možná mě až mrzí, že v Premier League dostává přednost ve středu pole Xhaka

Nejvíce mě zklamal kdo… Asi to bude dost netradiční odpověď, ale Alexis Sanchez. V minulé sezóně byl neskutečným tahounem týmu, v každém zápase dával do hry 100% a byl na hřišti téměř vždycky nejlepší. Teď ale zdaleka nepodává takové výkony a když k tomu přičtu jeho teatrální chování, které vypadá, jako by si myslel, že je v Arsenalu nepostradatelný, je mi z toho trochu na nic….

T: Musím jmenovat Christiana Eriksena. Už když přicházel z Ajaxu byl skvělým hráčem a dle mého názoru se stále zlepšuje. Důkazem toho je postup Dánska na MS v jehož sestavě byl naprosto klíčovým hráčem a v kvalifikaci nastřílel neuvěřitelných 11 gólů. Naopak největším zklamáním je stále Moussa Sissoko. Hráč s touto cenou musí patřit do základní sestavy a o tom, že do ní patří, nepřesvědčil Pochettina a ani mě.

Byl zmíněn Alexis Sanchez… Po sezóně mu končí smlouva a smlouva končí i dalšímu klíčovému hráči - Mesutu Özilovi. Zatím se spíš zdá, že hráči novou smlouvu nepodepíší a budou se z klubu stěhovat jinam. Co říkáš na to, že by tihle hráči mohli opustit klub a navíc zadarmo?

A: "I said it the other day, I’ll say it again, if this shirt is too heavy for you, go. This is Arsenal Football Club." - řekl kdysi nejlepší hráč v klubové historii, legendární Thierry Henry. A má pravdu, pokud hráči nechtějí podepsat smlouvu a budou se stále schovávat za Arsenem, ať odejdou. Jako fanoušci Arsenalu jsme zažili sezónu, kdy jsme do Ligy mistrů nastoupili se sestavou Fabianski - Sagna, Djourou, Squillaci, Gibbs - Song, Denilson, Wilshere - Rosicky, Chamakh, Arshavin… Co horšího můžeme ještě vidět? Pokud ti dva nechtějí pokračovat, tak ať jdou. Olituji je, ale najdou se další hráči.

Tottenham poslední roky prochází obdivuhodným vývojem. Dostal se mezi anglickou špičku, poslední dvě sezóny se zapojil do boje o titul a letos už plně ukazuje svou sílu i v Lize mistrů. Klub přitom neutrácí za posily velké peníze a oproti ostatním týmům ze špičky má v sestavě i hodně Angličanů. Čím to je, že se klubu tak daří?

T: Je to o kvalitním scoutingu a i o troše štěstí vybrat zrovna toho hráče, který naplní svůj potenciál. Parádní spolupráci, co se přestupů týká, máme s Ajaxem. Jejich mládežnická akademie je proslulá a hráči jako již zmiňovaný Eriksen nebo Alderweireld, Vertonghen a teď Sánchez to jen potvrzují.

V sobotu se oba týmy střetnou ve velkém derby. Co pro vás tenhle zápas znamená?

A: Tottenham je a vždycky byl největší rival Arsenalu, proto každé NLD je pro mě svátek, a ty zápasy v sobě mají neskutečné emoce - ještě když se třeba povede vývoj zápasu, kdy Spurs vedou po půlhodině 2-0, do poločasu je srovnáno a v druhé půli otočíme na 2-5! Na to je radost pohledět!

T: Zápasy s Arsenalem jsou o prestiži. Je to velké derby, které nechce nikdo prohrát. Vzájemná bilance z posledních let je docela vyrovnaná a věřím, že ji začneme překlápět na naši stranu. Hlavní je být v tabulce před Arsenalem. ;)

Jak se vám líbí letošní tým soupeře?

A: Upřímně… Loňský Tottenham se mi líbil mnohem víc, nevím proč. Hrají kvalitně, ale pořád mají jednu chybu - výsledky jako na houpačce - tu porazí Liverpool 4-1, následně padnou s West Hamem 3-2 a s rudým Manchesterem 1-0… A chvíli na to porazí Real Madrd 3-1. Ta kolísavost není asi úplně to, co by jim vyhovovalo…

T: Co na to odpovědět… Je to největší rival, největší nepřítel :) Každá bodová ztráta konkurenta z popředí tabulky potěší. Obrovská posila pro Arsenal je Lacazette, toho jsem jim fakt nepřál :))

Kdyby sis mohl vybrat jednoho hráče Arsenalu do svého týmu... Který by to byl a proč?

A: Vzhledem k tomu, že má Arsenal momentálně trable na postu brankáře, tak bych bral jednoznačně Huga Llorise - momentálně je nejmíň o úroveň výš, než kterýkoliv z brankářů Arsenalu.

T: Thierry Henry! Kdyby ještě hrál. Ikona Arsenalu, která má můj obdiv. Byl to skvělí útočník. Ze současného týmu asi nikoho. Snad toho Lacazetta jako útočníka číslo dvě k Harrymu. :)

Jaký očekáváš průběh zápasu?

A: Určitě, jako každé NLD, to bude zápas neskutečně vyhrocený a bude těžké doma udržet alespoň bod. Už několikrát jsem slyšel frázi jako “Existuje něco nestabilnějšího, než jednogólové vedení Arsenalu?”... Něco na tom bude, proto musím, jako gooner, doufat v to, že se nám podaří co nejrychleji vsítit alespoň 2 góly a podaří se nám vedení udržet… Ale vývoj zápasu se neskutečně odvíjí také od výběru sestavy, těžko říct, jakou Arsene Wenger na NLD vybere...

T: Arsenal hraje doma, bude víc na míči a bude se snažit útočit. My budeme těžit z rychlého protiútoku a odvezeme si tři body.

Tip na výsledek?

A: Nerad tipuji výsledek, ale můžu k tomu říct alespoň to, že věřím minimálně v bod a že na každé straně padne gól.

T: Vyhrajeme, takže 1:2

 

 

NovějšíOčima fanoušků: Real Madrid - Barcelona
StaršíOčima fanoušků: Atlético - Barcelona