Kvíz: Vítězové Zlaté kopačky

Zlatá kopačka je prestižní individuální ocenění, které obdrží nejlepší střelec napříč všemi ligovými soutěžemi. Jedním kritériem je počet vstřelených gólů, druhým pak koeficient soutěže, ve které hráč branky střílel. Koeficientem se násobí počet nastřílených branek, cenu dostane ten, kdo takto získá nejvíce bodů. Nejlepší soutěže mají koeficient dva, ty menší 1.5, zbytek 1. Když tedy hráč v Premier League (soutěž s koeficientem 2) nastřílí 20 branek, má 40 bodů, když stejný počet vstřelí hráč v české lize (soutěž s koeficientem 1.5), má 30 bodů.

V dnešním kvízu se zaměříme právě na vítěze Zlaté kopačky od sezóny 1996/1997. Historie tohoto ocenění je sice daleko bohatší, jenže až od této sezóny se zavedl systém koeficientů. Například poslední tři ročníky před touto změnou vyhrál nejlepší střelec Walesu, Arménie a Gruzie, proto mi nedává smysl dávat do kvízu i starší ročníky. 

I tak se nejedná o úplně jednoduchý kvíz. Některá jména vás napadnou hned, protože jsou tam víckrát, tak vám získají i dost bodů, u dalších to budete mít těžší. Jelikož v levém sloupci uvidíte pouze sezónu a počet branek, tedy žádnou velkou nápovědu, rozhodl jsem se níže ještě napsat soutěže, z nichž vítěz vzešel. Dvakrát se stalo, že dva hráči získali stejný počet bodů, proto některé sezóny uvidíte v kvízu dvakrát.

A zmíněná pomoc... 13x byl nejlepší střelec ze španělské ligy, 5x z anglické, 2x z italské, 2x portugalské, 1x z nizozemské a 1x ze skotské. 

Poznámka: Kvíz byl aktualizován 3.5.2019.

Víte, kteří hráči získali Zlatou kopačku?

Odpověď:


U tohoto kvízu lze využít nápovědu. Po spuštění kvízu se tato možnost zobrazí nad počítadlem skóre.
Pozor! Pokud nápovědu využiješ, za každou další správnou odpověď nezískáš bod, ale jen půl bodu.
Co nápověda zobrazí? Klub, ve kterém hráč v daném roce nastupoval.
Chcete mít uložené výsledky kvízů?
NovějšíKvíz: Dokážete doplnit jména hráčů?
StaršíKvíz: Nejhodnotnější mladíci dle webu Transfermarkt.com (2018)