Blog: Skupinová fáze MS - 2. část

V předchozím blogu jsem se zaměřil na skupiny A - D, dnes si tu probereme zbylé čtyři skupinky.

Skupina E

Týmy: Brazílie, Kostatika, Švýcarsko, Srbsko

Zajímavá skupina s jedním z hlavních favoritů turnaje Brazílií, a třemi ambiciózními a ne úplně kvalitativně odlišnými týmy. Začneme Brazílií. Pro mnohé hlavní favorit turnaje, a dle mého názoru oprávněně. Abyste rozuměli, nejsem z těch, kteří by týmy jako Brazílie a Argentina automaticky pasoval kvůli historii za favorita turnaje, v předchozím blogu jsem asi dostatečně vyjádřil pochyby ohledně celkových kvalit Argentinců. U Brazílie to však vidím úplně jinak, a mám pro to hned několik důvodů. Viděl jsem finále MS 2002, tehdy jsem fotbalu moc nerozuměl, více jsem do toho začal pronikat až v dalších letech. Neuvědomuji si, že bych někdy z Brazilců před turnajem měl až tak dobrý pocit. Když se podívám na kvalitu kádru, vidím tam větší silů, než se kterou se od zlatého MS 2002 prezentovali. Mají velmi dobrou brankářskou dvojici, kvalitní obránce hrající v největších klubech, skvěle fungující zálohu a úderný hvězdný útok. Celkově fungují velmi dobře jako tým, hrají pěkný fotbal, navíc ale mají i výsledky. Brazílie suverénně ovládla jihoamerickou kvalifikaci, kde právě zmíněná Argentina měla velké problémy a účast na MS si zajistila až zásluhou vítězství v posledním zápase v Ekvádoru. Brazílie pak dominovala i v přípravě, po Rusku porazila Německo, Chorvatsko a nakonec v generálce Rakousko. Tento tým je vážně hodně silný, má kvalitní kádr, hraje velmi dobře, dosahuje skvělých výsledků... Nevidím zde výraznou slabinu. U Argentiny jsem zmiňoval přílišnou závislost na Messim. Byť je Neymar fantastický hráč, nemám pocit, že by Brazílie na něm byla závisla tolik, jako Argentina na Messim nebo třeba Portugalsko na Ronaldovi, s ním v sestavě jsou ale silnější. Pro Brazílii je určitě dobře, že se zvládl zotavit, celkově jsem ale ohledně jeho stavu trochu skeptický. Viděl jsem přátelák s Rakouskem, kde jsem problém nezaznamenal, hrál dobře, zvládne ale jeho tělo po takové pauze odehrát každých pět dní zápas, navíc když se dá očekávat, že podstoupí hodně střetů a nejspíš na něj bude spácháno množství i třeba nehezkých faulů? Uvidíme, každopádně i bez něj má podle mě Brazílie tým, se kterým se letos musí počítat.

Kostarika na minulém MS překvapila nejednoho fanouška, kvalitní defenzivní a týmovou hrou dokráčela až do čtvrtfinále, kde až na penalty padla s Nizozemskem. Kvalifikaci neprošla nejjistěji, ani v přípravě to nebylo ono, poslední dva zápasy prohrála, byť to bylo s kvalitními týmy Anglie a Belgie. Asi jim tolik nevěřím, ale nemají špatný tým, a třeba opět dokáží překvapit nejednoho soupeře. 

Srbský fotbal jde pomalu nahoru a vidět je to i na mládežnické úrovni, na níž mají několik zajímavých hráčů. Celkově se týmu povedla kvalifikace, v přípravě to nebylo nejjistější, nebylo to ale ani nějak špatné. Kádr působí dobře, hlavně záloha je velmi silná, hráči jako Matič a Milinkovic-Savic patří vůbec k tomu nejlepšímu, skvělou sezónu prožil i Milivojevic z Crystal Palace.

Švýcarsko má za sebou skvělou kvalifikaci, a také přípravu. Dlouhodobě se mi tento tým jeví sympaticky, na turnaji se na ně rád dívám a přeji jim. Kvalitu kádru nějakou mají, pokud se jim podaří na turnaji navázat na dobré výsledky z přípravy, rozhodně mohou myslet na postup dál.

Trochu více jsem se rozepsal u Brazílie, kterou vidím nejen jako favorta na první místo ve skupině, ale i jako jednoho z největších favoritů turnaje. Mají lepší tým než další země ve skupině, první místo by jim nemělo s jejich formou utéct. Kdo ale postoupí s nimi? Šance vidím zhruba vyrovnaně, nejméně však věřím Kostarice. Srbsko a Švýcarsko se mi jeví podobně, o trochu lepší formu si na turnaj podle mě vezou Švýcaři. Celkově může postoupit každý z těchto týmů, asi nejvíce však momentálně favorizuji právě Švýcarsko.

Skupina F

Týmy: Německo, Mexiko, Švédsko, Jižní Korea

Další skupině, kde je jasný papírový favorit a tři týmy, mezi kterými není až takový rozdíl, a všichni se mohou poprat o postup. Obhájci zlata z Německa prošli kvalifkací bez ztráty jediného bodu, navíc s rekordním počtem vstřelených branek. V přátelských zápasech to nebylo ono, zrovna u Německa bych tohle moc nezohledňoval, dlouhodobě je to turnajový tým, který může hrát v přípravě špatně, na turnaji však předvádí něco jiného. Velké kontroverze vzbudilo jmenování Neuera jedničkou a opomenutí Saného. Co jsem tak sledoval různá hlasování, většina fanoušků by v brance raději viděla ter Stegena, já mezi ně nepatřím. Ter Stegen má za sebou asi životní rok, v Barceloně chytal dobře, Neuer oproti němu rok nechytal... Chápu to... Ale podle mě Neuer přináší něco, co ter Stegen dát týmu nemůže. Je to kapitán národního týmu, obrovská osobnost na hřišti i v kabině, je to pravý leader. Tohle jsou aspekty, které dokáží tým pozitivně ovlivnit, nedá se to naučit, to chce prostě čas. Krom toho Neuer je možná nejlepším brankářem tohoto milénia, jeden z nejlepších gólmanů historie, který svým stylem hry ovlivnil mnohé další gólmany, byl jednou z klíčových postav posledního MS... Nechytal, to ale neznamená, že na tom nebude herně dobře. Hádám, že kdyby nebyl fit, na MS nejede. Každopádně tohle je můj názor, chápu i ty opačné, až čas ukáže, jak jej tahle pauza ovlivnila, a jak si na turnaji povede. No a Sané? Německo má množství hráčů, Sané se asi v repre tolik neukázal, každopádně kvalitativně mi přijde jako někdo, kdo by měl jet. Neříkám, že bych jej dával do základu, to ne, tam se osvědčili jiní, ale i kdyby přišel každý zápas třeba jen na dvacet minut, mohl by podle mě týmu pomoct. Je to škoda, nečekal jsem to, Sané asi zatím neukázal v národním dresu to, co jej letos zdobilo v barvách Manchesteru City... A mnohdy se do nominace vlezou na úkor potenciálně lepších hráčů ti, kteří se v reprezentaci jevili lépe. Ostatně vzpomeňme třeba na Podolskiho, který v týmu mnohdy neměl ani jistou základku, byl však užitečnou součástí národního týmu, kde si trenér mohl být jistý, že do toho dá vše.

K dalším týmům se opět vyjádřím trochu stručněji... Mexiko vyhrálo kvalifikaci, celkem slušně si vedlo i v přípravě, na turnaji to bude mít v téhle konkurenci hodně těžké. Švédsko i Jižní Korea jsou dobré týmy, mohou reálně myslet na postup. Oba národy neměly úplně špatnou kvalifikaci, ale příprava už moc přesvědčivá nebyla. Těžko říct, co od těchto týmů i Mexika čekat. Jasným favoritem na postup jsou Němci, a také jim věřím nejvíce. Kdo ale půjde dál? Opět musím zmínit, že bude rozhodovat aktuální forma, týmy nejsou tolik odlišné, postoupit může kdokoliv. Z této trojice asi nejvíce věřím Mexiku, na které se určitě rád podívám, málokdy mě zklame, často je vidět ofenzvní fotbal... I Švédsko je však silné, Jižní Korea má zas skvělého Sona... Uvidíme :) 

Skupina G

Týmy: Belgie, Anglie, Tunisko, Panama

V této skupině je dvojice favoritů na postup jasná, a není to jen na základě jmen. Hráči Anglie i Belgie suverénně bez jediné porážky ovládli své kvalifikační skupiny a i v přípravě ukázali kvalitu a ani jednou neodešli ze hřiště poraženi. I letos jsem u Belgie viděl označení "černý kůň", tato země však již dávno nemá tým, který by jel na turnaj překvapit nebo bojovat jen o postup ze skupiny, oni tam jedou něčeho dosáhnout. Třeba to nebude stačit na semifinále, kvalitou kádru však rozhodně mají na to, aby se o tyto fáze poprali, a výsledky z kvalifikace i přípravy to jen podporují. Tým Belgie se zdá být skvěle připraven a má ve svém týmu plno hráčů, kteří patří na svých postech mezi nejlepší na světě.

Anglie funguje, vyhrává, ale na turnajích se jí dlouhodobě nedaří. Prolomí letos prokletí? Zrovna u Anglie je tohle těžké předvídat, výkony byly dobré, výsledky ještě lepší, když se ale podívám na kádr, tak mi nepřijde v porovnání s dalšími velkými týmy až tak silný. I přesto tým funguje, má hlavně do útoku několik skvělých hráčů, třeba to tentokrát vyjde, a bude z toho nějaký pozitivní turnajový výsledek. Navíc pokud Anglie postoupí, nečeká ji žádný z favoritů na celkové prvenství, ale někdo z hratelné skupiny H. No, uvidíme, kam až to dotáhnou :) 

Tunisko bych neodepisoval, mělo skvělou kvalifikaci a celkem dobrou přípravu, Anglie i Belgie mají lepší týmy, navíc jsou ve velké formě. Věřím však, že je Tunisko může potrápit a nedá jim body zadarmo.

Body zadarmo nebude chtít dávat ani Panama, ale pro tento stát by jakýkoliv bodový zisk byl velkým úspěchem. Panama je na turnaji poprvé v historii, určitě se její hráči budou snažit, kvalitou však za ostatními zaostávají. Optimisticky nevypadá ani pohled na přípravu, v níž třeba v březnu prohráli se Švýcarskem 6:0. Mistrovství světa je ale i o těchto outsiderech, o jejich příbězích, které získají sympatie fanoušků, Panama z tohoto pohledu bude zajímavá. A uvidíme, třeba překvapí i na hřišti.

Abych to shrnul, bylo by podle mě překvapením, kdyby nepostoupila Belgie a Anglie. Oba týmy mají lepší hráče a jsou ve formě. Na první místo o trochu víc věřím Belgii, u níž vidím v případě remízy Anglií větší potenciál k zisku lepšího skóre.    

Skupina H

Týmy: Polsko, Senegal, Kolumbie, Japonsko

Poslední skupina, a dle mého názoru asi úplně ta nejvyrovnanější. Čtyři týmy, se kterými se dál než do čtvrtfinále nepočítá, není mezi nimi až takový rozdíl, jako v některých dalších skupinách, v nichž má jeden nebo dva týmy oproti dalším navrch. Kdo ale půjde dál? 

Začneme Kolumbií. Pro mě nejzábavnější tým posledního MS, získali si mě, přál jsem jim. Tentokrát je navíc k dispozici kanonýr Falcao, to celý tým může posunout ještě výš. Vyrovnaná jihoamerická kvalifikace již byla zmíněna, i Kolumbie postoupila na poslední chvíli, ale zvládla to. Příprava byla zajímavá, výhra 2:3 nad Francií působí skvěle, bezbrankové remízy s Egyptem a Austrálií již méně. Každopádně při pohledu na kádr se mi ten tým líbí, přijde mi zajímavý a věřím, že mě dokáže bavit i tentokrát.

Polsko zvládlo svou kvalifikační skupinu na jedničku, v přípravě to dle výsledků nebylo úplně nejjistější, nebylo to ale ani špatné. Poláci poslední roky jdou nahoru a celkem se mi líbí i jejich hra. Navíc je v týmu Robert Lewandowski, jeden z nejlepších hroťáků světa. Musím říct, že se mi tak dva roky zpět celkem líbila jejich hra s Milikem, ten ale měl problémy se zraněními, a i když je v nominaci, do základu se s ním spíše nepočítá, což celkem chápu. Zmínit musím i Kamila Glika, který se nedávno zranil a byla ohrožena jeho účast na turnaji, nakonec však je v nominaci, byť není zcela jisté, jak na tom bude. Je to skvělý stoper, bez něj by obrana určitě byla zranitelnější.

Japonsko je dalším týmem, na který se rád podívám. Na turnajích mě dokázalo pobavit, byť výsledkově to nebylo ono, a málokdy z toho byl nějaký větší úspěch. Něco takového čekám asi i teď. Japonci tam mají několik zajímavých a velmi kvalitních hráčů, svou kvalifikaci vyhráli, v přípravě se ale tolik nedařilo... No, uvidíme :) 

Na závěr jsem si nechal Senegal, a to trochu záměrně... Ne, že bych nějak pasoval tento tým na černého koně turnaje, hodně se mi ale líbí jejich kádr. Senegal byl na MS naposledy před 16 lety, od té doby neměl tak výrazné hráče, nebo jich neměl tolik, jako má teď. Při pohledu na nominaci mě překvapilo, kolik hráčů hrajících v dobrých týmech Senegalci mají, některá jména jsou navíc vážně velká. Sadio Mané patří mezi nejzářivější ofenzivní hvězdy současnosti, měl velký podíl na cestě Liverpoolu do finále Ligy mistrů, kde navíc dokázal dát gól či nastřelit ještě tyč. Další hvězdou je Kalidou Koulibaly z Neapole, který patří dle serveru Transfermarkt k vůbec nejcennějším stoperům světa. Jsou tam i další hráči hrající hlavně Ligue 1, ale třeba i Premier League. Je působivé, kam se Senegalci za poslední roky dostali, tento tým navíc může ještě růst a na dalším MS být ještě silnější... Jak si povedou teď je těžké odhadovat. Kvalifikaci zvládli s přehledem, poslední přátelák s Jižní Koreou vyhráli, předtím ale třeba remizovali s Lucemburskem nebo Uzbekistánem, zas ale beru, že proti takovým týmům se hraje úplně jinak, mnohé celky mají problémy hrát do plných. Celkově je pro mě Senegal jedním z týmů, na který jsem na turnaji asi nejvíce zvědavý.

No, vyrovnaná skupina, kdo ale půjde dál? Nejméně věřím Japonsku, nejvíce asi Kolumbii a Polsku, těžko určit, komu víc. Ano, o Senegalu jsem se tu rozepsal, má dobré hráče a myslím, že kvalitou kádru rozhodně má na to, aby se popral o postup, ale nemám je nasledované, nevím, co od nich čekat. U Kolumbie prostě vidím zjevnou kvalitu, Polsko se mi celkově jako tým líbí a třeba na posledním ME mě dokázalo zaujmout, a zadařilo se i v kvalifikaci. Tohle se vážně těžko odhaduje, jeden dobrý zápas může k postupu posunout i Japonce... Jak jsem psal výše, pro mě je to nejvyrovnanější skupina Mistrovství světa.

A jak vidíte postupové šance v těchto skupinách vy? :) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíNejlepší sestava MS 2018 podle Kopačáku
StaršíBlog: Skupinová fáze MS - 1. část