Za fotbalem po Evropě, aneb rozhovor s fotbalovým cestovatelem Michalem

Zápasy slovinské, polské či třeba srbské ligy u nás málokdo sleduje, ještě méně je pak těch, kteří by tyhle či podobné, u nás téměř nesledované, soutěže navštívili osobně. Jedním z nich je Michal, který cestuje po Evropě za fotbalem, a který své zážitky již skoro 2 roky prezentuje fanouškům na jeho facebookové stránce Fotbalové toulky s Michalem. Podobné nadšence máme na Kopačáku rádi a je skvělé, že jsme se s Michalem dohodli na rozhovoru :)

 

Podle Vašich stránek jste toho navštívil doopravdy hodně. Jak to všechno začalo?

Zdravím všechny čtenáře. Ano, mám již na kontě více než tři desítky výjezdů za fotbalem po Evropě. Vše začalo sezónou 2006/07! Pracoval jsem tehdy v Anglii, jako au-pair. Bydlel jsem kousek od Manchesteru. Právě Manchester City byl můj první zahraniční klub, který jsem navštívil. Takže Man City pomalinku odstartoval mé putování za fotbalem po Evropě. Myšlenka publikování mých fotbalových zážitků z cest za fotbalem, ve mně uzrávala dlouhou dobu. Manželka a také kamarád mi pořád říkali, že je škoda si vše nechat pro sebe, že by prostě bylo fajn s tím něco udělat. Výsledkem jsou zatím mé FB stránky a Instagramové stránky a uvidím, kam a jestli mě čas posune dál? :-)

Vedete si nějaký fotbalový deník? V kolika zemích jste již fotbal navštívil?

Vše mám uloženo v hlavě a to dost podrobně :-) Deník nemám. Mám jen pár listů, kde mám pro jistotu napsané vše, kde jsem byl. A v kolika zemích jsem navštívil fotbal? Přesně v patnácti zemích Evropy. Nevynechal jsem samozřejmě top fotbalové soutěže a pak ani ty méně sledované. Vždycky říkám, že v každé zemi se dá najít alespoň jeden zápas, který může být něčím zajímavý (místní derby, stadion, fanoušci, prostě cokoliv).

Kdybyste měl vybrat nejkrásnější stadion, který jste navštívil, který by to byl

To je těžká a častá otázka, kterou slýchávám :-) Těch stadionů je víc. Mohl bych sice říct Allianz Arena v Mnichově, Old Trafford v Manchesteru nebo Estadio Santiago Bernabéu v Madridu a dalo by se souhlasit.

Mě ovšem vždy jako první napadne San Mamés Barria v Bilbau. Proč? Je prostě úžasný, zánovní, z venčí netradiční, a jeho umístění v samotném centru města je přímo famózní. Z mnoha ulic v centru na vás neustále pokukuje. A výhled na stadion od řeky je přímo bombastický.

Michal na stadionu Realu Madrid - Estadio Santiago Bernabéu

Jaký stadion Vás nejvíce překvapil?

Překvapila mě příjemně například topná tělesa, umístěná na střeše Estadio Santiago Bernabéu v Madridu. To jsem fakt nečekal a jinde nezažil! Byli jsme tam s manželkou na zápase začátkem dubna a večer bylo ještě chladněji. Takže když pustili topná tělesa v průběhu přestávky, bylo to hodně příjemné.

Ještě mě docela překvapil Estadio de Mestalla ve Valencii. Slyšel jsem o strmých tribunách, ale když tam potom jste osobně, je to úplně o něčem jiném, je to síla. Celkově na mě zapůsobil Estadio de Mestalla velice útulně a cítil jsem se tam velice dobře.

A jaký stadion Vás naopak zklamal?

Většinou to, co jsem viděl, jsem i dopředu očekával. Díky internetu si dokážu udělat docela slušnou představu o stadionu, na který se chystám. Snad jen možná trochu více jsem očekával (vzhledem k velikosti klubu) od útrob stadionu Old Trafford v Manchesteru a taky Camp Nou v Barceloně. Chodby stadionu mně tam přišly trochu strohé, alespoň co jsem já viděl.

Kde jste zažil nejbouřlivější atmosféru?

Tady je to jasný! Musím zmínit třeba Rapid Wien. Ale o několik stupňů výš byl zápas Lech Poznaň vs Legie Warszawa (foto na úvodním obrázku), slušný peklo (manželka by mohla vyprávět, dodnes na to má vzpomínky :-) ). Každopádně, nad vším vyčnívá derby ze všech největší, alespoň pro mě. Veciti derby!!!! CZ Beograd vs Partizan Beograd. Splnil jsem si tady sen! Podle mnohých top zápas z hlediska atmosféry. Vše, co jsem o tomto derby slyšel, byla pravda. Peklo na zemi! Dělobuchy, ale opravdu rány, jako by bouchla bomba! Hořící sedačky na tribunách, rozvášnění a horkokrevní Srbové a dvě strany fans, kteří se fakt nemusí. Kdo nezažije, neuvěří. Doporučuji!!!

 Bělehradské derby: Crvena Zvezda - Partizan

S tím, jak poznáváte různé kultury, různé fanoušky… Stalo se Vám někdy něco nepříjemného?

Je fajn poznávat, jak to kde chodí! Různé zvyky, kultury atd. Zatím jsem nezažil nic, co by bylo nepříjemné. Neměl jsem nikde problém a do žádných se ani nedostal. Respekt jsem měl trochu před výjezdem do Beogradu na výše zmíněné derby. Přeci jen o něm koluje hodně historek. Ale v pohodě. Beru to tak, že je potřeba se chovat rozumně, abych ničím neprovokoval, měl trochu respekt, úctu, uznání a byl trošku ostražitý. Zjistit si i třeba trochu informace, jak to kde chodí, podle toho, kam jedu, a jsem přesvědčen, že se vám nemůže nic stát.

Na jakou svou fotbalovou cestu vzpomínáte nejraději?

Na všechny :-) Každá cesta měla něco! Mám-li vypíchnout některé z cest, tak určitě rád vzpomínám na AS Roma, CZ Beograd, Valencia CF, SSC Napoli nebo třeba Real Madrid.

Kam se v nejbližší době chystáte?

U mě se to hodně mění podle okolností a času, který mám. Mnohdy jedu jinam než jsem měl v plánu. Nicméně do konce roku plánuju Rakousko. Měl jsem v hlavě i Chorvatsko, ale to asi už letos neklapne. Uvidím. Celkově mám v hlavě hodně klubů, které bych chtěl ještě v budoucnu vidět. Hodně lákavé je pro mě Turecko a Řecko :-)

 

Michalovi děkuji za zajímavý rozhovor. Jeho stránku Fotbalové toulky s Michalem vážně doporučuji, pro mě osobně se jedná o jednu z mála českých stránek na Facebooku, které rád sleduji a přijde mi něčím zajímavá :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

98.5%




NovějšíCestujeme na fotbal: Allianz Arena
StaršíCestujeme na fotbal: Návštěva San Sira