Sudí tvrdý chleba má

Pokud máte rádi fotbal, ale kultura vás nijak neláká, je pravděpodobné, že pokud se náhodou ocitnete na divadelní hře Sudí, budete mile překvapeni, že i divadelní představení pro vás může být zábavné. Už roku 2005 se na české divadelní scéně objevila komediální představení „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak to mi ho teda vyndej“, kterou napsal Petr Čtvrtníček. V této dnes již kultovní hře popisují Jiří Lábus a Petr Čtvrtníček nekalé fotbalové praktiky v českých ligách.

Od roku 2016 hraje prim na české moderní divadelní scéně (co se fotbalu týče) hra Sudí. Během devadesát minut dlouhého představení vystoupí v postavě mezinárodního rozhodčího herec Ladislav Hampl, nikdo jiný se na jevišti už neobjeví.

Jakožto fotbaloví fanoušci budete blonďatého herce znát především ze seriálu Okresní přebor, kde ztvárnil roli legendárního „Jajmila“. Ladislav Hampl vyrůstal v Liberci, do nynějška je oddaným fanouškem Slovanu. Sám závodně hrával fotbal, ten však upozadil rozhodnutím dát se k divadlu. Nyní má fotbalové vyžití především v klubu Real Top Praha, kde působí s dalšími veřejně známými osobnostmi. Tento tým je výjimečný především tím, že své výdělky daruje na dobročinné účely.

Už při příchodu vás zaujme složení osazenstva divadla. Někteří diváci se ani nezdráhají mít fotbalové šály nebo dokonce mikiny s oblíbenými kluby. Ani před začátkem se nestihnete nudit, čas vám bude krátit projekce nejlepších gólů fotbalové historie. Samotné představení je pak popisem toho, jak fotbalový rozhodčí tvrdý chleba má. Předlohou je německá hra autora Thomase Brussiga. I když je hra původem německá, režisér Thomas Zielinski s Ladislavem Hamplem dění zasazují do českého kontextu, což přidává na autentičnosti.

Sudí je interaktivní hra a diváka vtáhne. Během představení si tak nejen zaskandujete, ale pokud bude mít Sudí dobrou náladu, tak přední řady pohostí i menším občerstvením. Co oko diváka musí potěšit, je zapálenost pro téma a neskutečná smršť energie libereckého rodáka. Hra ukazuje úskalí i výhody nejvíce nenáviděných osob ve fotbalovém světě, zazní zde množství hlášek i postesknutí si, jak je život arbitrů těžký.

Sudí se hraje především na jevišti Vršovického divadla MANA, ale již v minulosti herec absolvoval s tímto představením i zájezdy, které třeba odehrál přímo na fotbalovém hřišti.

V hledišti byla velmi příjemná atmosféra a korunu tomu nasadil i fakt, že Ladislavovi byla udělena vysoká pocta v podobě potlesku ve stoje. Nemyslím si, že by celkově vřelá a uvolněná atmosféra byla jen výjimkou, ale celkově tuto atmosféru navozuje i sám herec. A co vy, byli jste na Sudím nebo se na něj třeba chystáte?

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

75%




NovějšíFotbalové toulky s Michalem: Výjezd do Barcelony na Camp Nou
StaršíFORTUNA:LIGA - na co se můžeme těšit na jaře