ROZHOVOR: Daniel Stoklasa, spoluzakladatel esportové organizace GTK

V poslední době se ke slovu stále více hlásí esporty, jejichž oblíbenost roste ohromným tempem a nejinak je tomu také ve fotbalové komunitě. Proto jsme pro vás připravili rozhovor se spoluzakladatelem organizace Gaming Team Kravaře, která se zabývá organizací offline turnajů ve hrách se sportovní tématikou, především pak v populární sérii FIFA. O tom, jaké byly začátky a jaké nástrahy v pořádání těchto akcí pro lidi, jsme si popovídali s Danielem Stoklasou.

 

Kdy jsi propadl kouzlu FIFY a který ročník byl tvůj první?

FIFU jsem začal hrát asi v šesti letech, kdy jsme s taťkou hrávali proti sobě, tuším, že to byla FIFA 02. Na FIFĚ mě toho baví spousta, ale nejraději hraju s kamarády po večerech proti sobě u nějaké dobré lahvinky (smích). Rád si zahraju také kariéru trenéra nebo Ultimate team.

 

Co říkáš na FIFU 20, jaké vidíš nejlepší novinky ve hře?

FIFA 20 je podle mě nejlepší FIFA za poslední roky, jde vidět velký posun vpřed, co se týče napodobení reality. Největší změnou pro mě osobně jsou asi hlavičkové souboje, kdy už se nestává, aby Messi přehlavičkoval van Dijka.

 

Kdy tě napadlo pořádat turnaje ve FIFĚ?

Ta myšlenka přišla asi v roce 2015. Tehdy jsem měl patnáct let a nevěřil jsem si, důvod byl jednoduchý - věděl jsem, že nikdo nebude brát patnáctiletého kluka vážně. Proto jsem k sobě potřeboval někoho staršího, abych dokázal přivést na turnaj i starší lidi. Naštěstí jsem potkal Černocha (spoluorganizátor), který shodou okolností pořádal přátelský turnaj a pozval mě na něj. Já jsem tehdy samozřejmě neváhal ani vteřinu a hned jsem mu nabídl, že můžeme organizovat turnaje spolu - tak to všechno začalo.



Jak těžké bylo v začátcích shánět prostory a zajišťovat potřebnou techniku?

Kupodivu jsme s prostory nikdy problémy neměli. Začínali jsme v malé hospůdce v našem rodném městě, postupem času jsme se přesunuli do větších a modernějších prostor, pak následoval turnaj ve velkém sále, no a vůbec poslední akce probíhala v nákupním centru.

 S technikou to bylo horší, protože jsme nikdy neměli a doposud nemáme partnera, který by nám ji dodával. Naštěstí máme ale skvěle přátele v okolí, kteří nám vždy techniku zapůjčí. Ze začátku s tím byl problém, každý měl strach, aby se mu něco nezničilo, teď už ale ví, že nám můžou důvěřovat. Navíc máme takové věci právně ošetřené.

 

Kdy jste si uvědomili, že to chcete dělat ve velkém?

To upřímně ani nevím, my jsme naopak začínali s tím, že to ve velkém dělat nechceme. Turnaj od turnaje byl ale zájem ze strany lidí větší, tak jsme si řekli proč to nezkusit zvětšovat, když to má takový úspěch. Po jednom roce jsme se rozhodli založit oficiální organizaci - Gaming Team Kravaře. Do té doby jsme to dělali jenom tak, neměli jsme žádnou značku.

 

Vaše akce se neobejdou bez cen a určitě jsou zapotřebí i nějaké finance. Máte nějaké sponzory, kteří vám v tomto směru pomáhají?

Máme, prvního sponzora jsme sehnali asi před rokem. Nebylo to ale nic jednoduchého, jelikož esport je pro mnoho lidí stále velká neznámá. Naštěstí se už dostáváme do podvědomí a je pro nás lehčí shánět partnery. Aktuálně jich máme asi 8, například energy drinky na naše akce dodává Red Bull.

Máte za sebou organizaci druhého největšího offline turnaje v ČR. Jak dlouho jste jej připravovali, jak probíhal kontakt s Bredou (obchodní centrum v Opavě, pozn. redakce) a co tě na organizaci překvapilo?

Je to tak, akce v OC Breda byla doposud naše největší. Turnaj jsme připravovali téměř půl roku, zdá se to šílené, ale je to tak. Já osobně jsem tomu věnoval každý den alespoň hodinu, měsíc před turnajem samozřejmě mnohem víc. Může se zdát, že na tom není nic složitého, ale musíte neustále řešit spoustu věcí.

Spolupráce s Bredou probíhala na jedničku a už teď můžu říct, že to nebyla poslední společná akce. Hlavní částí akce byl samozřejmě turnaj, nicméně showmatche s YouTubery byly zajímavým zpestřením nejen pro hráče, kteří je vyzývali o různé ceny, ale taky pro diváky. Akce díky tomu dosáhla lepší atmosféry.


Jaké byly reakce lidí na turnaj?

Reakce lidí byly opravdu skvěle, nedostali jsme jediný negativní ohlas. Trochu mě ale mrzí, že jsme nedostali ani žádnou konstruktivní kritiku, co do příště zlepšit, každopádně sami víme, že je neustále co zlepšovat. Určitě se nechceme ani tentokrát spokojit s tím, jak jsme turnaj zorganizovali.

Jaké máte plány a cíle do budoucna?

Neustále se posouvat dopředu. Dál tvořit kontent na celorepublikové úrovni a dostat nás ještě výš, než kde se aktuálně nacházíme. Já osobně bych nás rád viděl jako největší FIFA & NHL organizaci v ČR.

Poslední otázka, kde najdou lidi informace o plánovaných turnajích GTK?

Všechny potřebné informace najdou lidi na našich webových stránkách gamingteamkravare.cz a jsme samozřejmě také na všech sociálních sítích.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

97.3%




NovějšíRychlovka s Filipem Nguyenem
StaršíŽenská Slavia na domací i mezinárodní scéně