Bundesliga Newsletter - Výkop sezóny máme za sebou

Je tu druhý bundesligový newsletter, který vzniká v rámci spolupráce s projektem ZaKopaná. Oproti úvodnímu dílu již máme za sebou první ligové zápasy, tak se pojďme podívat, co zajímavého se událo a co nás dále čeká.

Co týden přinesl?

Jak vykopli adepti na titul?

Když se bavíme o možných adeptech na titul, myslíme tím čtveřici Bayern, Lipsko, BVB a Leverkusen. Zatímco držitelé titulu z Mnichova začali svou obhajobu děsivým poselstvím v podobě decimace Frankfurtu 1:6, Lipsko a Leverkusen klopýtli.

Mnozí možná doufali, že body ztratí právě Bayern. Frankfurt je týmem, který je v nedávných časech dokázal potrápit. Jen vzpomeňme, když se potkali ve finále poháru s Frankfurtem Nika Kovače, nebo na poslední zápas Kovače na opačné lavičce.

Zaujala také Borussia Dortmund. Hráli s Leverkusenem a nevyhnutelně tak musel začít koloběh, kde si všichni vyzyvatelé seberou body mezi sebou. Nepříjemným vysokým presingem a, možná trochu nečekaně, slušným defenzivním výkonem dokázali Leverkusen překonat. Zranil se však Adeyemi. což společně s absencemi Hallera a Süleho dost kazí snažení BVB na přestupovém trhu.

O čem se mluví?

Werner je zpět!

RB Leipzig hlásí velkou posilu. Z Chelsea přichází za €20 mil (+ dalších €10 ve formě bonusů) jejich bývalý útočník Timo Werner. No a nad tímto přestupem si láme hlavu v současnosti, zdálo by se, celé fotbalové Německo.

Příchod německého reprezentanta totiž vznáší víc otázek, než na kolik odpovídá. Je pravda, že Lipsku chybí klid v koncovce. A ačkoliv byl Timo Werner během svého působení v Bundeslize spolehlivý zakončovatel – jeho skutečné góly a xG se nijak nerozcházeli vyjma poslední sezóny v Lipsku, kdy však nasázel víc, než by se dalo očekávat; své dvě sezóny v Chelsea nebyl zdaleka tolik efektivní. Tohle dilema by možná řešil příchod na hostování, Blues však trvali na prodeji, a protože na to Lipsko přistoupilo, poletuje tahle nejistota kolem. Snad ji trochu vyvrací Wernerova forma za národní tým…

V nároďáku však nemá Christophera Nkunkua, který by se chtěl pohybovat ve stejných prostorech jako on. Nkunku se během dvou sezón bez Wernera vyvinul z jeho dvorního nahrávače do prvotřídního zakončovatele, který dává až na výjimky všechny své góly z prostoru uvnitř pokutového území. Jak tyhle dva dostane Tedesco do stejné jedenáctky je předmětem mnoha spekulací.

Možností je spousta, já si však nejsem jistý, že je kterákoliv z nich úplně uspokojivá. Nkunku se může posunout zpět do role tvůrce, o čemž však nejsem přesvědčen. Případně sám Werner začal svou profesionální kariéru ve Stuttgartu jako křídlo, ale to je léta nazpět a minimálně v národním týmu mu tahle role úplně nepasovala. Případně můžou oba zahrát v hybridní roli za Andém Silvou, čímž však posouvají hráče jako Olmo nebo Forsberg spíše na lavičku než do hlouby pole, kde by mohli hrát jako ofenzivně ladění záložníci v případě dvoučlenného útoku.

Osobně nenacházím žádné uspokojivé řešení, jak dostat to nejlepší ze širokého kádru Lipska na hřiště a postavit to tak, aby dokázali hrát o titul. Snad bude Tedesco moudřejší.

Právě o titul chce RB hrát, což mě přivádí ke třetí velké otázce, kterou tento příchod vzbuzuje: Jde o ‚statement signing‘ nebo o nostalgický návrat do minulosti? Pro Lipsko není běžné podepisovat hráče, kteří mají blíž třicítce než dvacítce. Zároveň nejde o hráče, který by byl zaručeným úspěchem ani o uloupení klíčové opory týmu výše v potravním řetězci. Proto ani tahle otázka nemá jasnou odpověď a přestup Wernera zpět do barev Red Bullu bude možné skutečně hodnotit až zpětně.

Příběh z nižších pater

Sbohem Modeste (znovu)

"To načasování mě se*e. Něco unikne ven a není to od nás. To je mi pak jedno kdo tyhle sra*ky říká. Pár hodin před naším zápasem, to nás pak staví do složité situace." Takhle okomentoval trenér Kolína, Steffen Baumgart, (https://bulinews.com/news/13682/) přestup své opory do Dortmundu a fakt, že tahle informace unikla pár hodin před jejich střetnutím se Schalke.

Modeste se zřejmě i proto nedostal do sestavy. To asi není úplně rozlučka, kterou by si po letech v Kolíně představoval. I když nesmím zamlčet, že trenér Baumgart následně dodal, že je Modeste "výjimečný hráč, kterého bude postrádat … ale nebude truchlit moc dlouho".

Čtyřiatřicetiletý hrotový útočník strávil v Kolíne pět sezón, nejprve mezi lety 2014 a 2016, a pak po svém návratu z Číny od ročníku 19/20 dosud. V minulé sezóně nasázel ve 32 ligových utkáních 20 gólů a připsal si 4 asistence. To je gól nebo asistence každých asi 109 minut. V loni sedmému Kolínu, který do posledních chvíle bojoval o evropské poháry, bude zaručeně chybět.

Die Geißböcke sice přivedli do útoku Steffena Tiggese z Dortmundu, což je přestup, od kterého já jsem si sliboval mnohé, Tigges se však ani přes absenci Modestea nedostal do sestavy na první střetnutí, a tak uvidíme, jaké plány s ním vlastně v Kolíně mají.

Pro Dortmund je každopádně příchod Modestea spásou. Po nešťastné diagnóze Sébastiena Hallera, který po úspěšné operaci podstupuje chemoterapii, potřebuje BVB někoho, kdo povede jejich útok.

Modeste sám ukázal, že jako zakončovatel je schopný dát 20 a více branek za sezónu, už dříve si v BuLi připsal 25 zásahů. Především ale dokáže zaměstnat obrany soupeře a dát prostor hráčům kolem sebe také se prosadit. BVB má totiž celou řadu hráčů schopných hrát kolem hrotového útočníka, jen ne toho útočníka.

Je to však za poměrně vysokou cenu. Přestupová částka v hodnotě €5 mil se nemusí zdát jako tolik, Modeste si má však za svou jednu sezónu v Porýní přijít na €6 mil (před daní). Už v úvodním střetnutí bylo ale vidět, že Dortmund někoho takového potřebuje, a tak se dá předpokládat, že to budou dobře vynaložené peníze.

Česká hlídka

Běs a hrůza

První hrací týden v Bundeslize nepřinesl českému fanouškovi moc radosti.

Vladimír Darida do berlínského derby naskočil až v 80. minutě, kdy jeho Hertha prohrávala s domácím Unionem 3:0. S ním na hřišti dokázali sice snížit na finálních 3:1, střetnutí ale jasně ukázalo, který je ten větší klub v Berlíně.

O moc lepší den nezažil ani Pavel Kadeřábek. Po dvou žlutých kartách v rychlém sledu pro Stefana Posche hrál Hoffenheim od 19. minutě v deseti. Zvládnuli sice vstřelit první gól, Gladbach však dlouhé výhody využil a utkání vyhrál s přehledem 3:1. Kadeřábek střídal asi po hodině hry.

Dalším poraženým byl Alex Král. I jeho klub prohrál 3:1 a i on hrál většinu utkání, od 35. minuty, proti přesile. Český záložník střídal až v posledních minutách utkání, nutno ale dodat, že výsledek jeho celku vlastně ještě lichotí… Uvidíme, co předvedou příště (snad) v plném počtu.

Radovat se nemohl ani Tomáš Koubek. Jeho Augsburg podlehl s Freiburgem 0-4. Český brankář se z neuvedených důvodů nedostal ani na lavičku. Pokud za tím nebylo nic spojeného s možným přestupem, možná by mohl po slabém výkonu Rafala Gikiwicze dostat šanci v brance? Možná?

O něco spokojenější může být druhý český brankář, Jiří Pavlenka. Se svým Werderem překvapil Wolfsburg a odváží si z Volkswagen Areny bod. Mohly to být ale klidně body tři. Vyrovnávací gól inkasoval Pavlenka až v 84. minutě. Jeho celek proti favoritovi obstál a určitě můžou z prvního zápasu odcházet s nadějí, že letos se nebude hrát o záchranu.

Neslavili ani Schick s Hložkem. Jejich Leverkusen podlehl Borussii Dortmund 1:0 v utkání, které možná přineslo méně gólů, než jsme očekávali, místy nás však nenechalo vydechnout. Schick nastoupil v základu. V první půli byl ale vynulován protějškem Schlotterbeckem. Ten vyhrál 4/4 svých vzdušných soubojů oproti 1/5 Schickových. Do druhé půle naskočil hned od začátku i Adam Hložek. I přes pár dobrých náběhů z levé strany však nedokázal v utkání nijak vyniknout. Zato Schick měl v druhém poločase vyrovnávat alespoň z jedné ze dvou velkých příležitostí, do kterých se dostal.

Na co se naladit

Tři dny fotbalu…

Druhý hrací týden se potáhne napříč třemi dny.

Vykopne ho už v pátek večer střetnutí Dortmundu s Freiburgem. Bude zajímavé sledovat, jestli si BVB udrží svou formu i proti šestému celku minulého ročníku.

Ze všech utkání v sobotní odpoledne bych vypíchl duel Brém se Stuttgartem. Od obou klubů se očekává především záchrana, a právě tohle vzájemné utkání může hrát ve výsledku velkou roli.

Jako ‚topspiel‘, zápas hraný v sobotu v podvečer, který se nekryje časově s žádným jiným, bylo vybráno střetnutí dvou tradičních gigantů, Schalke a Gladbachu. Ani jeden klub nezažívá dobré období. Gladbach dokonce někteří komentátoři německého fotbalu staví do situace, v jaké se Schalke nacházelo pár let dozadu.

V neděli se nejprve potkají dva houževnaté týmy, Mainz a Union Berlin, následované návratem Nika Kovače do Allianz Areny. Když už ne Frankfurt, možná Kovač se ukáže jako ten, kdo dokáže šampiony potrápit?

Každopádně zrušte program na víkend, bude plný Bundesligy.

 

Newsletter vznikl v rámci spolupráce se zajímavým projektem ZaKopaná, který můžete sledovat na FacebookuInstagramu nebo webu, kde vycházejí podobně zajímavé články :-) 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

96%




Daniel Krob

Fotbalový novinář se zálibou v řeči čísel. O Bundeslize, Bayernu, ale i Premier League píšu pro Kopačák, Football Club a pod svým jménem na sítích.
NovějšíBundesliga Newsletter - A zase ten (N/L)everkusen?
StaršíBundesliga Newsletter - Liga začíná