Očima fanoušků: Arsenal - Tottenham

Zítra krátce po poledni na severu Londýna vypukne derby mezi Arsenalem a Tottenhamem. K této příležitosti byl vytvořen další článek, ve kterém se ptáme na názory fanoušků těchto klubů souvisejících s děním okolo jejich týmu či nadcházejícího zápasu.

Na otázky odpovídali administrátoři stránek Arsenal - CZ/SK a Tottenham Hotspur - CZ/SK. Oběma tímto děkuji za skvělou spolupráci.


Arsenalu to očividně šlape, v lize prohrál první zápas, od té doby však ztratil pouze dvakrát za dvě remízy a daří se i v Lize mistrů. Tottenham rozjel ročník také skvěle, jako jediný tým Premier League stále ještě nepoznal hořkost ligové porážky, za poslední měsíc však Spurs nedokázali z šesti zápasů ani jednou zvítězit. Jak jste zatím spokojeni s průběhem sezóny? A v případě Tottenhamu, co je příčinou tohoto úpadku?

A: Aktuální forma Arsenalu je úžasná, z posledních tuším 17 zápasů jsme prohráli jediný, v PL držíme tempo s lídrem, v Lize mistrů máme po dlouhé době velkou šanci postoupit z prvního místa (jenže Bayern stejně dělá vše pro to, aby skončil druhý a mohl nás opět vyrazit :D). Ale vážně, momentální forma je téměř "výjimečná", nejlepší za posledních X let - stejně jako nynější kádr.

T: Sezona začala opravdu skvěle. Z prvního utkání proti Evertonu jsme mohli vytěžit více, ale musíme brát alespoň ten jeden bod. Poté se sezona rozjela parádně. Spurs útočili na čelo a především výhra nad City nám vlila neskutečné litry krve do žil. Bohužel poté přišel úpadek. Jak bylo zmíněno - 6 utkání jsme nevyhráli, z toho jsme 4x remízovali a 2x jsme se museli smířit s prohrou. Ale co mě trápí více, že za posledních šest utkání jsme vstřelili pouze 3 branky. A co je ještě horší, že všechny byly z penalty. Takže budu asi hovořit za všechny fanoušky Spurs, když řeknu, že spokojen zatím moc nejsem. Spousta hráčů hraje pod své možnosti a výkony nejsou adekvátní. Je to ale celkem úsměvné, nemyslíte? Jsme jediný tým v Anglii, který ještě neprohrál, ale i přesto nejsme s výsledky spokojení a jsme až na 5. místě tabulky.

Spurs disponují nejlepší defenzivou soutěže, která inkasovala pouhých 5 branek v 10 zápasech. Velmi dobře působí i obrana Arsenalu. Jak hodnotíte defenzivní hru svého týmu?

A: Vymodlený příchod Mustafiho je nejlepší věc, jakou mohl Wenger v létě udělat, akorát měl přijít Shkodran dříve a třeba jsme nemuseli prohrát s Liverpoolem, ale to už je teď jedno. Stoperské dvojice Mustafi - Koscielny ještě neprohrála, udržela spoustu čistých kont a je určitě jednou z nejlepších dvojic v PL, ne-li úplně nejlepší. V obraně jsem letos mírně zklamaný z Monreala, který se trochu hledá, tudíž je čas oprášit Gibbse - ten zahrál o víkendu skvěle, proti Ludogorci zase tragicky, tak uvidíme, co ukáže příště. Celkově jsem ale s obranou spokojený, vše zatím klape, jak má.

T: Co se týče ligových utkání, tak defenzíva je něco, co nás opravdu šlechtí. Obránci podávají skvělé výkony. Však také máme jednu z nejlepších a nejstabilnějších dvojic na světě, která spolu hraje jak v reprezentaci, tak v Tottenhamu. Řekl bych, že tato dvojice je nejlepší v Anglii, ale samozřejmě je to věc názoru. Bohužel v utkání s WBA se nám zranil Toby, což je opravdu obrovská rána. V lize to na defenzivní práci možná tak znát není. Z dvou ligových utkání, kdy chyběl, jsme dostali pouze jednu branku. V ligovém poháru by stejně nehrál, takže tam se ty dvě branky na jeho zranění vymluvit nedají. V Lize Mistrů je to horší. Při sledování výkonu naší obrany v utkání proti Leverkusenu mi bylo lehce nevolno. Jedna chyba za druhou a bohužel z jedné chyby a nešťastné náhody padl jediný gól utkání, který znamenal naší prohru. Jinak bych řekl, že naše defenzíva je skvělá. Moc mě těší, že v obraně hrají stabilní hráči národních týmů. Walker patří k nejlepším pravým bekům v Anglii, dvojice Toby a Vertonghen je jedna z nejlepších na světě a Rose je dle mého nejlepší levý bek v Anglii. Ale jak říkám, je to věc názoru a samozřejmě ne každý s tím bude souhlasit.

Co se útočné činnosti týče, tak tam je na tom zatím lépe Arsenal, za což třeba může i zranění Haryho Kanea. Co říkáte na ofenzivní hru svého týmu?

A: Alexis na hrotu zastoupil Oliho velmi dobře, v PL nasázel dost branek. Gólově se nově začal prosazovat i Özil, který dříve přihrával i před prázdnou bránou, teď ale dostal chuť dávat góly a ukazuje, že skórovat umí stejně dobře, jako asistovat. Návrat Girouda je pozitivní, jako "super-sub" je doopravdy super, v základní sestavě se bez něj ale obejdu (samozřejmě také záleží na soupeři, proti týmům typu Sunderlandu se naopak hodí od začátku, aby bušil do zatažené obrany soupeře od první minuty).

T: Na tuto otázku se těžko hledá odpověď. Možná to má na svědomí zranění Kanea, možná nerozehranost Janssena. Těžko říct. Ale naše útočná hra se absolutně nedá srovnat s tou z loňské sezony. Hráči vypadli z formy, nerozumí si a hrají prostě strašně pod své možnosti. Alli, Lamela, Eriksen… Ti všichni jsou zatím velkým zklamáním v této sezoně. Jediná výjimka je Son, který podává skvělé výkony. Přišli tři nové útočné posily. Sissoko se zatím hledá, když se dívám na jeho hru, tak nechápu jeho vysokou cenovku. Bohužel kloudně nepřihraje, nedá slušný centr a s hráči si na hřišti nerozumí. N´Koudoua zatím ani nemůžu hodnotit, protože nedostal moc příležitostí něco ukázat. Od začátku nastoupil zatím jen jednou a to taky směrem dopředu nebyl nijak prospěšný. Navíc svou chybou zavinil vedoucí gól Liverpoolu. Co se týče Janssena, tak to je asi jediný hráč kterého se zastávám. Strašně moc lidí ho přirovnává k Soldadovi, ale to mi přijde nefér. Janssen je bojovník. Na hřišti nechává vše a žádný souboj nevypustí. Kdykoliv nastoupí, tak z mého pohledu patří k nejlepším na hřišti. Bohužel spousta fanoušků to neocení, protože nedává zatím moc branek. Ano útočník je od toho, aby dával hodně gólů, jenže to bez podpory už zmiňovaných hráčů jde velmi těžko. Proto se Janssena zastávám a věřím, že jeho čas přijde. Uvidíme, jak na tom bude naše hra až se vrátí Kane. Takže tímto bych vlastně i odpověděl na první otázku. Je jasné, že úpadek naší formy má z největší části na svědomí naše špatná útočná hra z poslední doby.

V neděli nás čeká derby. Co pro Vás zápas proti tomuhle soupeři znamená? 

A: Zápas bude celkem výzvou, jelikož Spurs ještě v letošním ročníku neprohráli, ale kdo jiný by jim měl první porážku uštědřit? Co se týče rivality obou klubů, moc se mě nedotýká. Angličtí fanoušci Arsenalu a Tottenhamu se přímo nenávidí, já osobně sice Spurs také úplně nemusím, na druhou stranu jsou mi mnohem nesympatičtější Chelsea a United

T: Znamená to pro mě velikou tradici, bitvu o Londýn, o čest a hlavně šíleně veliké nervy.

Jak se Vám letos líbí tým soupeře?

A: Spurs nedostávají moc gólů, v PL ještě neprohráli, ovšem výsledky určitě nejsou takové, jaké by sami chtěli. Ještě horší výsledky mají v Lize mistrů. Letos už TOP4 neudělají, tipuji je na 5-6. místo.

T: Letošní Arsenal je jiný. Přivedli skvělého obránce a skvělého středního záložníka. Letošní Arsenal mi přijde o hodně nebezpečnější, než ten loňský. Ač začátek sezony doprovázejí klasické spekulace ohledně Wengera a jeho přestupové politiky, tak bych řekl, že letos Arsenal posílil opravdu skvěle. Nemohl jsem si ani nevšimnout skvělé formy, kterou v poslední době nabral Walcott. Celkově z ofenzívy Arsenalu jde veliký strach. Jejich hru zas tak neznám, takže nemůžu jít do detailů, ale abych byl upřímný, tak podle mě je to jeden z největších aspirantů na titul.

Kdybyste si mohli vybrat jednoho hráče soupeře do svého týmu, který by to byl a proč?

A: V kádru Tottenhamu se mi nejvíc líbí Eriksen a Alli. Pokud bych měl vybrat jednoho, asi bych preferoval Alliho, je mladší a vidím v něm větší potenciál, navíc nám by se hodil do kádru víc, než Eriksen. Uvidíme, jak se jeho kariéra bude vyvíjet.

T: Nebudu to brát tak, že bych si ho vybral do týmu. Řeknu jméno hráče, kterého z kádru Arsenalu nejvíce uznávám a který se mi herně nejvíce líbí, ale do Tottenhamu bych ho nebral, protože na jeho postu máme jednoho z nejlepších beků v Anglii. Je to Hector Bellerín. Tento hráč se mi prostě strašně líbí a s Walkerem jsou podle mého dva nejlepší praví obránci v Anglii.

Jaký očekáváte průběh zápasu?

A: Očekávám otevřený zápas a doufám, že budeme mít navrch. Rád bych viděl v našem útoku Oxe, Özila, Walcotta a Alexise, v druhém poločase bych na znavenou obranu soupeře vypustil Girouda, který bude mít jako čerstvý hráč ke konci zápasu velkou šanci skórovat a třeba i rozhodnout. Budeme muset být ale opatrní i směrem dozadu. Wenger na tiskovce prozradil, že Gibbs má zdravotní problémy a Monreal také není úplně fit, takže na levém beku možná nastoupí někdo jiný. Zápas to bude každopádně zajímavý!

T: Očekávám velmi těžké utkání. Oba týmy jsou velmi vyrovnané. Samozřejmě se asi nevyhneme nějakým slovním potyčkám a vyhroceným momentům, ale to k takovému derby patří. Pro oba týmy to bude těžký zápas, který podle mě nemá favorita. Stát se může cokoliv.

Jaký je váš tip na výsledek?

A: Věřím, že Tottenham naváže na prohru z Ligy mistrů a rupne i u nás na Emirates. Máme skvělou formu, dáváme dost gólů, drží se nás štěstí, hrajeme opatrně ale efektivně, ambiciózně tipnu výsledek 4-1, tak uvidíme! :)

T: Nerad tipuji výsledek, ale přesto si myslím, že to bude remíza. Arsenal letos na domácí půdě hraje parádně a bude těžké je porazit. Snad si na Emirates Stadium povedeme lépe než Chelsea.

 

 

NovějšíOčima fanoušků: Atlético Madrid - Real Madrid
StaršíOčima fanoušků: Dortmund - Schalke