Očima fanoušků: AS Řím - Lazio

Chvíli po zítřejším poledni začne prestižní derby mezi AS Řím a Laziem, což je skvělá příležitost udělat po delší době fanouškovský rozhovor. Jak příznivci těchto rivalů hodnotí aktuální sezónu, který hráč druhého týmu se jim líbí a jaký je jejich tip na výsledek? To a mnohem více v následujícím článku. 

Na otázky odpovídali administrátoři stránek AS Řím fans CZ/SK a S.S. Lazio Czech & Slovak, oběma tímto děkuji za spolupráci.

Blíží se nám konec sezóny, jak ji zatím hodnotíte?

AS: Věřil jsem, že budeme Juventus více trápit a nahánět na čele tabulky. Bohužel jsme ztráceli body s papírově slabšími soupeři. Nicméně na hřišti Juve jsme podali jeden z nejlepší výkonů letošní sezony. Byl jsem na tým hrdý. Stejně tak i při vypadnutí v Evropské lize proti Lyonu. Byli jsme lepší, hráli atraktivní fotbal, ale vypadli jsme. Takové prohry se dají přijmout. Pokud dotáhneme ligu ke 2. místu, budu spokojený. Na druhou stranu jsem čekal nějakou tu trofej. Myslím si, že v Evropské lize se to letos dalo, když se teď zpětně dívám na pavouka.

L: Sezónu hodnotíme výborne, aj napriek tomu že nám unikla šanca zahrať si Ligu majstrov. Keď to máme zobrať postupne tak momentálne štvrté miesto je úspechom, čo prevláda je však postup do finále Coppa Italia, navyše po dvojzápase proti AS Rím.

Čo sa nepodarilo? Jediné sklamanie, ktoré pociťujeme, je nad výsledkami proti najsilnejším klubom v lige. Až na dve remízy proti Neapolu a AC sme všetky zápasy prehrali, čo je obrovské mínus, ktoré trochu zráža pozitívne hodnotenie prebiehajúcej sezóny.

V poslední době AS dosadilo na post sportovního ředitele respektovaného Monchiho a ve velkém se v médiích začíná mluvit o možných posilách, ale také třeba o možném odchodu kouče Spalettiho. Co od této změny očekáváte?

AS: Z nového sportovního ředitele jsem nadšený. Byl to vlastně on, kdo vybudoval veleúspěšný kádr FC Sevilla. Jsem zvědavý na letní přestupy. A k trenérské změně? Doufám, že nenastane. Spalletti je skvělý trenér a pro AS bude jen dobře, pokud s ním smlouvu prodlouží. Je to vytříbený taktik a sympaťák. Je tím pravým mužem na lavičku AS. Musí zůstat! Hra pod ním se mi líbí. Dokáže měnit herní styl, reagovat na vývoj utkání a také rotovat sestavou.

Na druhé straně je tomu již zhruba rok, co se týmu ujal bývalý hráč Simone Inzaghi. Jak jste spokojený s jeho prací?

L: Obrovská spokojnosť, hráme pod ním krásny futbal, zapracoval do prvého tímu viacero mladších hráčov, vrátil fanúšikov na štadión, je z neho cítiť láska k Laziu a svojim spôsobom aj správaním pripomína Diega Simeoneho.

Kde si myslíte, že tým potřebuje do další sezóny nejvíce posílit?

AS: Byl bych rád, kdyby zůstal letošní kádr pohromadě. Až se uzdraví Florenzi, tak nás už nebude trápit nic. Když je ale narážka na kádr, doufám, že vedení prodlouží smlouvu Tottimu. Je to ikona a legenda klubu. Když přijde na hřišti, lidi aplaudují ve stoje. To je nádhera. Mám z toho vždy husí kůži.

L: Určite útok a záloha, Immobile by v prípade zranenia bol citeľná strata pre Lazia a momentálne neexistuje adekvátna náhrada na lavičke náhradníkov, to isté platí aj pre zálohu, kde celá hra stojí na výkonoch Milinkoviča a Lucasa Bigliu.

Jaký hráč z Vašeho týmu je tuhle sezónu podle Vás nejlepší? A kdo naopak zůstal nejvíce za očekáváním?

AS: Určitě to je Radja Nainggolan. Ten na hřišti od první do poslední minuty dře, vybojuje řadu míčů, chodí do tvrdých soubojů, a navíc letos dává i hodně důležitých branek. A potom bych neříkal, kdo mě zklamal, ale spíše překvapil. Po loňské tragické sezóně určitě útočník Džeko! Letos mu to pálí, ačkoliv pořád stále řadu gólovek zahazuje. No a k tomu zklamání, tak je to Paredes. Loni v Empoli hrál mnohem líp.

L: Sergei Milinkovič-Savič, na jeho hru sa krásne pozerá a spravil neskutočný progres. Na otázku kto zostal za očakávaním je odpoveď asi jasná, Filip Djordjevič.

V neděli se vaše týmy postaví proti sobě v prestižním a fanoušky očekávaném derby. Co pro vás tento zápas znamená?

AS: Derby, boj o město, o čest, slávu... My si to takhle z ČR neumíme ani představit, co tam ty tábory mezi sebou zažívají za hecování a nepřátelskou atmosféru. Určitě to je jedno z nejvíce vyhrocenějších derby na světě, a i proto se těší tak velké sledovanosti. Já osobně mám tyto zápasy velmi rád a už se moc těším na nedělní výkop. 

L: Pre každého fanúšika je to zápas sezóny, všetci sa nesmierne tešíme a dúfame že Rím bude po víkende patriť Laziu.

Na jaký vzájemný duel nejvíce pamatujete?

AS: Těch je víc! Z minulosti to je určitě výsledek 2:2 a Tottiho selfie s kotlem. To byl unikát. No a také když se trefil Balzaretti, který měl z branky takovou radost, že oběhl skoro celý stadion a při oslavách se rozbrečel. To jsou všechno momenty, kvůli kterým sport sleduji.

L: Sú to asi dva zápasy, 16.10. 2011 víťazný gól Mira Kloseho v 93 minúte a potom samozrejme rok 2013 a výhra vo finále Coppa Italia.

Jak hodnotíte soupeřovu aktuální sezónu?

AS: Lazio hraje dobře. Má kvalitně složený kádr, hraje přímočaře, útočně, svižně. Letos se mi opravdu moc líbí. 

L: Hodnotiť AS Rím je naozaj zložité. Napriek rivalite musíme uznať, že prežívajú výbornú sezónu, dlho si držali výkonnosť a bojovali na troch frontoch - v Serii A, Európskej lige a Coppa Italia. Nakoniec to vyzerá, že nezískajú žiadnu trofej, ale ich sezónu  pokladáme za úspešnú.

Který hráč druhého týmu se Vám nejvíce líbí a proč?

AS: Určitě Keita. Silový, atletický, technicky vybavený, a ještě k tomu zabiják do vápna. Na toho si musíme dávat velký pozor.

L: Jednoznačná odpoveď Radja Najnggolan, v momentálne forme je to možno najlepší záložník v Serii A.

Co očekáváte od nedělního zápasu?

AS: Že padne hodně gólů a budeme se dobře bavit. Určitě nečekám nudu 0:0. Však se podívejte na statistiky střelců z jednotlivých týmů... To bude otevřená přestřelka...

L: Výbornú atmosféru, boj do posledných minút zápasu a samozrejme 3 body pre Lazio.

Tip na výsledek?

AS: 3:2 AS!

L: 2:1 pre Lazio.

 

 

NovějšíOčima fanoušků: Tottenham - Arsenal
StaršíOčima fanoušků: Atlético Madrid - Barcelona