Očima fanoušků: Chelsea - Arsenal

V neděli odpoledne bude k vidění zajímavé utkání dvou londýnských celků - Chelsea s Arsenalem. Jak fanoušci těchto týmů hodnotí přestupové léto, celkovou situaci ve svých týmech a jaký očekávají zápas? Nejen o tom si můžete přečíst v následujícím článku.

Na otázky odpovídali administrátoři stránek FC Chelsea CZ/SK (aktuální informace) a Arsenal - CZ/SK. Oběma tímto ještě jednou děkuji za skvělý přístup a za jejich odpovědi.

Máme za sebou zatím 4 ligová kola a jedno utkání evropských pohárů. Jak zatím hodnotíte start do sezóny?

Chelsea: Spousta fanoušků mělo před začátkem nové sezony velké obavy, klubu se nedařilo přivést vytoužené posily Antonia Conteho a fanoušci se obávali, že nás s tak úzkým kádrem čeká podobná sezona jako po titulu s José Mourinhem, kdy se Chelsea nacházela těsně nad příčkami zajišťující sestup do nižší soutěže a nakonec z toho bylo 10. místo, což je pro takový klub naprosté zklamání a selhání. Další obavy vyvolalo hned první utkání, kdy Chelsea překvapivě prohrála proti Burnley 2:3, samozřejmě velký podíl na tom mělo brzké vyloučení Garyho Cahilla, což zapříčinilo naprostý kolaps celé defenzivy. Druhý poločas byl ale o poznání lepší a Chelsea byla velmi blízko senzačnímu comebacku, bohužel se nepovedlo. Byla to facka, která dost možná nakopla vedení klubu k nějaké akci. Ve druhém kole nás čekal velmi silný Tottenham a všichni věděli, že mít po prvních dvou kolech nula bodů, by bylo pro úřadujícího mistra hodně špatné. Tým naštěstí ukázal, že opravdu stojí za svým manažerem a že první poločas proti Burnley byl jen taková slabá chvilka. V dalších dvou kolech jsme porazili Everton i Leicester a vypadá to, že tým začíná navazovat na výkony z loňské sezony. Pohodu v týmu potvrdila jednoznačná výhra nad Karabachem v poměru 6:0. Je to jen začátek, ale myslím si, že slibný začátek.

Arsenal: Letošní start sezóny je hodnocen všeobecně velmi negativně - pro někoho za to může neprodloužení smluv Alexise a Mesuta, pro někoho to je kvůli nedotažení přestupu Thomase Lemara a někdo neumí překousnout prodloužení Wengerovy smlouvy. Každopádně, prohry se Stoke a Liverpoolem bolí.

Přijde mi, že oba týmy neprožily úplně nejúspěšnější přestupové období. Na straně Chelsea viděla média některé hráče již jednou nohou v týmu, třeba v červnu věrohodně působily spekulace ohledně Romelua Lukaka, které následně přiživil “vyhazov” Diega Costy. Na druhou stranu náhrada v podobě Moraty se jeví zatím slibně, ukazují se i další hráči… Arsenal podle mě získal dva skvělé hráče Kolasinace (navíc zdarma) a Lacazetta, nikdo důležitý neodešel... Možná jsem však čekal ještě trochu více a zaznamenal jsem i v některých diskuzích, že by fandové ještě nějakou posilu uvítali. Jak vy hodnotíte přestupové období?

Chelsea: Jak už jsem zmínil v úvodu, letní přestupové období probíhalo naprosto katastrofálně, nedařilo se přivést primární cíle jako například Alexe Sandra z Juventusu. Chelsea totiž nutně potřebovala zdvojit pozice wingbacků. S Chelsea bylo klasicky spojováno opravdu hodně jmen, která ale následně končila v úplně jiných klubech. Skoro se až zdálo, že se nikoho nepodaří přivést, nakonec to ale na Deadline Day zachránil příchod Davideho Zappacosty. Další pozici, kterou bylo nutné vyřešit, byl útok, jelikož Diego Costa i Loïc Rémy byli na odchodu a Chelsea tak měla k dispozici pouze Michyho Batshuayie. Romelu Lukaku byl opravdu hodně spojován s návratem do Chelsea a vše nasvědčovalo k tomu, že se tak i stane, bohužel Chelsea odmítala zaplatit Evertonu tak vysokou částku. Manchester United této situace využil a Chelsea se nakonec zmohla už jen k dorovnání nabídnuté částky, to už ale bylo pozdě, jelikož Lukaku dal své slovo Mourinhovi. Nakonec přišel Álvaro Morata, který překonává očekávání nejednoho fanouška a myslím, že za něj budeme ještě hodně rádi. K zoufalství doháněly fanoušky také odchody hráčů na hostování nebo trvalé odchody některých velmi nadějných mladíků jako je Nathan Aké či Nathaniel Chalobah. Největší zklamání byl asi odchod Nemanji Matiče do United, což se mnohým fanouškům nelíbí, jelikož šlo o přímé posílení konkurence. Bohužel byl to sám Matič, který se rozhodl odejít a který nechtěl nikam jinam než za Mourinhem. Popravdě moc nevím, co ho k tomu vedlo, bohužel taková je realita. Možná jsme se alespoň měli pokusit dostat z United ještě o několik milionů více. Co se týče dalších nově příchozích hráčů, byla spíš výměna kus za kus, přesto k nějakému doplnění kádru došlo a myslím, že nakonec můžeme být spokojeni. Přestupové okno sice mohlo dopadnou lépe, ale zároveň i hůře.

Arsenal: Před létem by většina fanoušků byla s těmito dvěma přestupy nadmíru spokojená. Průšvihem je, podle mě, spíš jak jsme na trhu vystupovali. Jednou jsme Lemara chtěli, pak zas ne. Měsíc a půl jsme tvrdili, že Oxlade-Chamberlain a Alexis nikam nepůjdou - Oxlade-Chamberlain nakonec odešel a Alexis by byl pryč, kdyby měly kluby o hodinu více. Každopádně, získali jsme dva skvělé hráče za, na dnešní trh, skvělé ceny.

Je letošní tým silnější než ten loňský?

Chelsea: Já osobně bych řekl, že je silnější, možná ne o nějaký závratný kus, ale je. Sice jsme zatím jen na začátku sezony a těžko srovnávat nové hráče s těmi, které nahradili - tím mám na mysli třeba Morata/Costa nebo Bakayoko/Matič -  nicméně tým doplnili další hráči jako Davide Zappacosta, Danny Drinkwater, také se po dvou letech vrátil z hostování Andreas Christensen, což jsou na svůj věk už zkušení borci. Samozřejmě nechci nijak shazovat kvality našich mladíků, kteří tu byli loni a kteří nás opustili natrvalo nebo jen na hostování, ale v poměru zkušeností a do jisté míry i kvality ten tým nyní vypadá mnohem lépe.

Arsenal: Jak se to vezme, v útoku máme o hráče světového kalibru více a do obrany jsme získali, zatím skvělého, Kolašinace. Navíc se vrátil Jack Wilshere, který proti Kölnu za pár minut ukázal, že určitě dokáže být přínosem. Někteří hráči však jsou zase o další rok starší a může být otázkou zda udrží výkonost. Odešel také Gabriel, který byl přece jen kvalitnější než mladíci Holding s Chambersem.

Byl již zmíněn Diego Costa, jež nakonec zatím zůstává v Chelsea, velmi reálně se však jeví jeho zimní návrat do Atlética. Jak se na celou věc okolo španělského útočníka díváte vy

Chelsea: Nutno hned takto na začátek zmínit, že Diego Costa se touží vrátit zpátky do Atlética Madrid už od léta roku 2015. Sám Costa v jednom rozhovoru během loňské sezony prozradil, že ihned po příchodu Antonia Conteho ho informoval, že se chce vrátit do Španělska, což pochopitelně rozpoutalo vášně na obou stranách. Musím říct, že italský trenér celou situaci ukočíroval naprosto bravurně, Costa hrál do ledna skvěle, dával spoustu gólů a týmu vyhrál hodně důležitých bodů. Během lednového přestupového období se ale zase něco událo, hodně se mluvilo o jeho odchodu do Číny, což on sice později častokrát popřel, nicméně jeho následný značný pokles formy mluvil za vše. Conte se netají tím, že Costa už od toho ledna ví, že s ním nepočítá, on sám tuto informaci nikdy nevyvrátil, namísto toho se pořád ohání dnes už všem dobře známou textovou zprávou, kterou mu Conte během léta poslal. Nikomu nechci říkat, komu má věřit, to ať si každý rozhodne sám. Celá tato situace je ale velmi nešťastná a řekl bych, že chyba bude nejspíš na obou stranách, celé se to mohlo vyřešit jinak, lépe, ale bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo. Diego Costa je fantastický útočník, který toho za těch pár let pro Chelsea udělal hodně a je škoda, že jeho konec v klubu zastínila právě tato kauza s trenérem, protože on sám měl velký podíl na posledních dvou ligových titulech Chelsea.

Arsenal byl poslední roky zvyklý hrávat pravidelně Ligu mistrů, letos se však musí spokojit pouze s Evropskou ligou. Co to pro klub a pro fanoušky znamená? Myslíte, že by tahle absence mohla týmu pomoct v lize, podobně jako tomu bylo loni u Chelsea?

Chelsea: Arsenal sice nehraje Ligu mistrů, přesto hraje Evropskou ligu, což Chelsea nehrála. Nemyslím si, že by Arsenal chtěl tuto soutěž nějak vypustit a soustředit své síly hlavně na ligu, ačkoliv proti Kolínu si dovolili některé hráče nechat odpočinout. Nemyslím si ale, že by z toho těžili podobně jako Chelsea.

Arsenal: Tohle je průšvih, proti Kölnu jsme viděli poloprázdný stadion. Do jisté míry to týmu může pomoci, v Evropské lize totiž budou hrát méně nasazovaní hráči či mladíci. Nemyslím si ale, že to bude mít nějaký zásadní vliv.

Přijde mi, že v Arsenalu je poslední dobou hodně věcí špatně. Už delší dobu je tu od stále početnější skupiny fanoušků volání po odvolání Wengera, spousta z nich pak očekávala, že páté místo v lize bude znamenat Wengerův konec, on však dostal novou smlouvu. Smlouvu naopak stále nemají možná dvě největší hvězdy týmu - Alexis Sanchez a Mesut Özil. Jaký na tohle máte názor?

Arsenal: Já se přiznám, že patřím spíš mezi konzervativní fanoušky. Wenger nikdy nebude odvolaný v průběhu sezóny, to by Arsenal nikdy neudělal. Když ale na jaře pronikly informace, že Arséne zůstane, byl jsem však trošku smutný. Něco se změnit musí, a trenér je jedna z možností. Otázkou ale je, kdo by měl přijít - moc možností by teď klub neměl. Smlouvy pro Alexise a Mesuta jsou pohroma. Za tyto hráče klub velmi zaplatil a v létě odejdou zadarmo, minimálně u Alexise si to myslím.

Kluby Premier League přes léto opět vynaložily obrovské finanční prostředky na posílení svých řad. Co říkáte na sílu ostatních favoritů v boji o titul, a který tým se Vám jeví jako ten nejsilnější?

Chelsea: Letos se opět utrácelo ve velkém, dokonce padl i rekord, což mají za následek hlavně ty nesmyslné částky, které kluby musely vyplácet. Velký strach jde určitě z Manchesteru United i Manchesteru City. Pep Guardiola svůj tým opravdu hodně omladil a přivedl velké množství nových a hodně kvalitních hráčů. Možná budou potřebovat nějaký čas, než si to úplně sedne, ale už teď ukazují svou sílu. José Mourinho získal taky několik opravdu dobrých posil jako třeba Romelu Lukaku či Nemanja Matič, kteří ten tým zase pozvedli na jinou úroveň a myslím, že letos se už s nimi musí počítat v boji o titul. Už jen samotný fakt, že José Mourinho byl vždy ve své druhé sezoně úspěšný, je fascinující. Nesmíme zapomínat také na Tottenham, který se poslední roky ukazuje v opravdu dobrém světle.

Arsenal: V Premier League je strašně těžké tipovat. Manchester United skvěle posílil, od začátku sílu ukazuje i Manchester City. Do boje o titul určitě promluví také Chelsea, Tottenham a snad i my. Úplně moc nevěřím Liverpoolu, který nás sice vysoko porazil (jejich styl nám však dlouhodobě nesvědčí), v ostatních zápasem mě ale nepřesvědčil.

Přejdeme k nedělnímu zápasu. Co říkáte na soupeřův tým? Kde vidíte jejich největší přednosti a slabiny?

Chelsea:  Arsenal je hodně nevyzpytatelný, jeho výkony jsou jako na houpačce. Jednou podají skvělý výkon a v dalším zápase dokáží úplně vyhořet. Nějaký potenciál ten tým má, ale řekl bych, že změna na lavičce je už opravdu nezbytná, pokud chtějí pomýšlet na nějaké lepší časy. Největší předností je určitě Alexis Sanchez, který pro jejich tým dokáže být stejně rozdílovým hráčem jako třeba Eden Hazard pro Chelsea.

Arsenal: Chelsea má našlapaný tým a skvělého taktika na lavičce. Největší slabinou je podle mě hrotový útočník - Morata je sice hvězda, ale na Diega Costu nemá. Předností je pak vyrovnanost všech řad.

Co očekáváte od nedělního zápasu?

Chelsea: Očekávám klasické londýnské derby, taktickou bitvu plnou tvrdých soubojů. Myslím, že bude hodně záležet na tom, kdo se dokáže gólově prosadit jako první.

Arsenal: Očekávám podobný zápas jako byl Community Shield. Vyrovnanou přetahovanou, žádný tým nebude chtít dát tomu druhému nic zadarmo.

Jaký výsledek tipujete?

Chelsea: Věřím, že Chelsea využije domácího prostředí a zvítězí 2:1.

Arsenal: 1:1

 

 

 

NovějšíOčima fanoušků: Atlético - Barcelona
StaršíOčima fanoušků: Tottenham - Arsenal