Blog: Ve finále se fandí Liverpoolu, protože Real tam dostali rozhodčí...

V mnoha diskuzích k finále LM se dočteme, že většina lidí bude fandit Liverpoolu, mnozí jako důvod uvádějí, že je to proto, že Real do finále protlačili rozhodčí. Padají pak predikce, že určitě vyhraje Real, protože si to UEFA pohlídá... Právě tyhle názory mě donutily k napsání tohoto blogu... Beru nějakou averzi proti Realu, ale když se na to člověk podívá objektivně, tak nelze podle mě tvrdit, že Realu pomohl do finále rozhodčí víc, než Liverpoolu. Hned vysvětlím a začneme od čtvrtfinále.

Nejprve k Realu. V úvodním zápase s Juventusem byl vyloučen Dybala, bylo to oprávněné, na to jsem ani moc narážek nečetl. V odvetě byla v nastaveném čase ve prospěch Realu odpískána penalta, která byla vzhledem k času krutá a lehce necitlivá, ale dle fotbalových pravidel byla nařízena správně. Proti Bayernu se toho v Německu moc nestalo, v odvetě rozhodčí chybně nepískl penaltu po ruce Marcela, možná se dala pískat po jednom souboji Ramose s Lewandowskim, to si však myslím, že by bylo přísné. Když to shrneme, tak rozhodčí nějaké sporné situace sice vyhodnotil ve prospěch Realu, většinou ale nejspíš správně, Bayernu bez diskuzí upřel jednu penaltu.

No a teď Liverpool. První zápas se City asi nic, v odvetě rozhodčí chybně neuznal gól City kvůli offsidu, do něhož však Sanému poslal míč Milner, rozhodčí tak určitě upřel City gól. První zápas s AS asi nic, co by stálo více za zmínku, včera však rozhodčí udělal hned dvě obří chyby, po nichž se měla pískat penalta ve prospěch AS. V prvním případě Karius trefil ve vápně Džeka, měla být penalta, pomezní ale chybně odmával offside, tak se jen odkopávalo z vápna Liverpoolu. Ve druhém případě El Shaarawy napálil ruku Trenta Alexandra-Arnolda, rozhodčí si toho nevšiml a penalta se nepískala. Když to shrneme tady, tak mi to vychází, že rozhodčí ve prospěch Liverpoolu chybně neuznal gól soupeře a nepískl dvě jasné penalty. Podle mě tyhle situace se celkově dají považovat za větší chyby rozhodčích, než tomu bylo v případě Realu Madrid.

Co tím chci říct... Je zajímavé vidět, jak je kvůli rozhodčím hejtován jen Real, podobně, nebo možná ještě více, však bylo v posledních zápasech posuzováno ve prospěch Liverpoolu. Chápu, že Liverpoolu přeje více lidí, finále se nečekalo, hrají nádherný fotbal, mají Salaha, kterého teď skoro každý obdivuje, a u lavičky pobíhá sympaťák Klopp, ale když někdo napíše, že ve finále bude fandit Liverpoolu kvůli tomu, že Realu pomohli rozhodčí, je tento argument podle mě úplně mimo. Co se AS a Bayernu týče, prohráli si to sami. AS v prvním zápase dostalo pět gólů!!! Pět gólů v semifinále Ligy mistrů, a jen díky závěrečnému polevení Liverpoolu zůstali v odvetě ve hře. V odvetě první polovinu nevystřelili na bránu, zabrali až druhou. Rozhodčí jim nepískl dvě penalty, na druhou stranu si nemyslím, že by se pak odvážil písknout tu v nastaveném čase, která naopak byla posouzena chybně v neprospěch Liverpoolu, ale už v nic neřešící moment. AS hrálo dobře, bojovalo, ale prohrálo si to už z větší části v prvním zápase. No a Bayern? Bayern hrál skvěle, celkově si asi zasloužil postup více. Jenže... V obou zápasech jeho hráči darovali Realu jednoduché góly, na druhé straně pak z množství šancí využili jen pár. Může se nadávat na rozhodčího, že neodpískal jasnou penaltu, ale když v takové fázi soutěže a proti takovému týmu uděláte takové chyby a neproměníte tolik šancí, za vyřazení si tak nějak můžete sami.

Myslím, že plno fanoušků Liverpoolu i Realu Madrid sportovně uzná, že některé situace rozhodčí posoudil v jejich prospěch a v případě Realu, že jejich soupeř si postup asi zasloužil o trochu více. Ti ostatní se můžou vztekat, mohou hejtovat, ve finále však uvidíme dva velmi dobré týmy, které tam nejsou náhodou. Jak jsem psal, Liverpool předvádí úžasný ofenzivní fotbal, Real sice nepůsobil někdy tak přesvědčivě, ale zase si prošel asi tím nejtěžším možným losem, když postupně vyřadil nejlepší tým Francie, Itálie a Německa. Oba týmy si to podle mého tak nějak zaslouží a na vzájemný zápas se těším. Ačkoliv byly zmiňovány chyby rozhodčích ve prospěch Liverpoolu, neznamená to, že budu fandit Realu nebo chci nějak obhajovat rozhodčího, jen jsem chtěl poukázat na rozdílné vnímání fanoušků. Do finále nemám favorita, nevím, komu budu přát více, celkově budu doufat v pěkný fotbal, do jehož výsledku tentokrát nepromluví rozhodčí. A ať nakonec vyhraje ten lepší! :) 

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

90%




NovějšíBlog: Skupinová fáze MS - 1. část
StaršíBlog: Penalta proti Juventusu? Zvykejte si, podobných bude víc...