Nejlepší sestava MS 2018 podle Kopačáku

Mistrovství světa je za námi, poslední dny se objevuje množství nejlepších sestav dle různých lidí, webů, časopisů… Ani na Kopačáku nechceme zůstat pozadu a pokusili jsme se o vlastní nejlepší jedenáctku.

Do hlasování se zapojilo všech osm členů Kopačáku, každý napsal svou sestavu. Všechny hlasy se sečetly a z jedenácti nejčastějších jmen se vytvořila konečná sestava. A jak to tedy dopadlo?

Poznámka: V závorce je počet hlasů.

Rozestavení bylo zvoleno až na základě konečné jedenáctky. Bylo mnoho variant, nejlépe však vypadala formace 4-2-3-1, kterou jsme mohli vídat i u mistrovské Francie.

Brankář: Kasper Schmeichel (3) – Ačkoliv se Dánsko rozloučilo s turnajem již v osmifinále, byl to právě jejich brankář, který na této pozici zaujal nejvíce členů našeho týmu. Gólman Leicesteru ve všech zápasech skupinové fáze působil jistě, inkasoval pouze jediný gól z penaltového kopu Jedinaka. Svůj nejlepší výkon si ale schoval na osmifinále proti později stříbrným Chorvatům, hlavně pak na prodloužení. Nejprve chytil ve 116. minutě penaltu Modriče, čímž zajistil Dánům penaltový rozstřel. V něm se následně zaskvěl dalšími dvěma chycenými pokusy, spoluhráči však jeho výkonu nevyužili a s turnajem se museli rozloučit. Těžko Schmeichel pro svůj tým mohl udělat víc, což věděli i lidé zodpovědní za výběr nejlepšího hráče utkání, kteří po zásluze předali ocenění právě jemu. I když odchytal pouhé 4 zápasy, připsal si 17 zákroků, více nasbírali pouze Guillermo Ochoa a Thibaut Courtois (oba 25).

Na pozici brankáře byla velká konkurence, turnaj se povedl vícerým brankářům a myslím, že kdyby na tomto místě byl třeba kterýkoliv brankář z nejlepší čtyřky turnaje, špatně by to nebylo. Turnaj se povedl třeba i domácímu Akinfeevovi, zmíněnému Ochoovi a našlo by se více jmen.

Další hlasy: Thibaut Courtois (2), Jordan Pickford (2), Daniel Subašič (1).

(Zdroj: leicestermercury.co.uk)

Pravý obránce: Kieran Trippier (4) – I na této pozici o kvalitu nebyla nouze, nejvíce se nám však líbil pravý bek Tottenhamu. Na pravé straně anglické formace hýřil aktivitou, dařilo se mu v obraně a dobře podporoval i ofenzivu. Možná trochu překvapivě rozehrával velký počet standardních situací, ke kterým se v klubu moc nedostává, rozhodně ale ukázal, že to v noze má. Jeho centry byly nebezpečné, často nacházely spoluhráče, asistenci si však připsal pouze na úvodní gól Stonese proti Panamě. V osmifinále pomohl proměněnou penaltou k postupu přes Kolumbii, v semifinále rozradostnil svou zem povedeným gólem z přímého kopu.

Další hlasy: Šime Vrsaljko (2), Benjamin Pavard (2), Thomas Meunier (1).

Stopeři: Raphaël Varane (4), Andreas Granqvist (3) – Ze všech obránců nejvíce hlasů dostal stoper Harry Maguire, toho jsme se ale z později vysvětlených důvodů rozhodli dát na levý kraj obrany. V naší sestavě se tak na této pozici objevuje Varane s Granqvistem.

Stoper mistrů světa odehrál velmi dobrý turnaj, působil jistě, vyvaroval se chyb a k postupu do semifinále pomohl vstřelenou brankou. Ze všech hráčů odklidil nejvíce míčů (44, stejně měl ještě Ignaševič), připsal si 5 bloků, vyhrával hlavičkové souboje. Byl jedním z klíčových mužů těžkého zápasu proti Belgii, v němž nepustil do hry na turnaji skvělého Lukakua.

O Granqvistovi jsme si mohli nejvíce přečíst v souvislosti s narozením dítěte, u něhož kvůli čtvrtfinále s Anglií nemohl být přímo přítomen, švédský zadák však zaujal i na trávníku. Byl pravým lídrem svého týmu a ukázal, že kapitánskou pásku nosí zaslouženě. Krom poctivé defenzivní práce (když tu byly zmíněny odklizené míče, Granqvist jich odklidil 37, nejvíce po zmíněné dvojici Varane – Ignaševič) mu byla svěřena zodpovědnost i při zahrávání penaltových kopů, z nichž vstřelil dva góly.

Další hlasy: Domagoj Vida (2), Sergio Ramos (1), Yerri Mina (1), Diego Godín (1), Jan Vertonghen (1).

Levý obránce: Harry Maguire (7) – Podle našich hlasů byl Maguire nejlepším obráncem turnaje. Ze všech hráčů vyhrál nejvíce hlaviček (41), se svou výškou a mohutným tělem dělal velké problémy soupeřově defenzivě při bránění standardních situací. V úvodním zápase proti Tunisku posunul míč po rohu Trippiera ke Kaneovi, který v nastaveném čase zařídil Anglii vítězství, ve čtvrtfinále proti Švédsku se již do střelecké listiny zapsal sám.

Na pozici levého obránce jsme měli (a dle různých dalších nejlepších sestav jsme nebyli sami) největší problémy. V našem hlasování alespoň jeden hlas dostala pouze trojice levých obránců, žádný z nich však nebyl z nejlepších týmů turnaje, to asi nejlépe odráží, jak se levým bekům na šampionátu dařilo. Někteří hlasující tak sáhli k rozestavení se třemi obránci, dali nalevo pravého beka nebo stopera, dvakrát se na této pozici objevil právě Maguire, a byť to rozhodně není levý bek, dostal na této pozici důvěru i ve výsledné sestavě. Na této pozici při vybraném rozestavení zkrátka muselo dojít ke kompromisu, žádný levý bek si svými výkony o zařazení neřekl.  

Další hlasy: Diego Laxalt (1), Johan Mojica (1), Youssouf Sabaly (1).

Střední záložníci: Luka Modrič (8), N’Golo Kante (5)

Tady takové drama nebylo. Modrič se po zásluze stal nejlepším hráčem turnaje, do sestavy jej zařadilo všech osm hlasujících. Záložník Realu Madrid měl obrovský podíl na senzačním úspěchu Chorvatska, vstřelil dva góly, na jeden nahrál, hlavně ale běhavým výkonem a přesnými nahrávkami řídil tempo hry a spolu s dalšími záložníky dokázal zajistit nad soupeři herní převahu.

Zatímco Modrič by měl v naší sestavě tvořivější roli, Kante by se více soustředil na bránění. Skromný sympaťák byl jedním z klíčových mužů Deschampsova výběru. Hned dvacetkrát se mu povedlo přerušit akci soupeře, stejného čísla dosáhl pouze Roman Zobnin, další hráči se této dvojici ani nepřiblížili. Ačkoliv nebyl přímo u žádného gólu a v některých fázích zápasu nebyl tolik vidět, udělal pro spoluhráče velké množství neocenitelné práce. Po vítězném finále zaujal fanoušky tím, že se styděl říct radujícím se spoluhráčům o trofej, zasáhnout musel až N’Zonzi. Není vůbec obvyklé vidět na takové úrovni takto skromného hráče, nejen tím je Kante velkým oblíbencem fanoušků.

Další hlasy: Rakitič (2), Pogba (1), Loftus-Cheek (1).

(Zdroj: beinsports.com)

Pravé křídlo: Kylian Mbappé (8) – Po Modričovi druhý hráč, který se objevil ve všech našich sestavách. Nejlepší mladý hráč turnaje, nejlepší hráč finále, střelec čtyř gólů, včetně jednoho finálového, druhý nejlepší hráč v počtu úspěšných průniků (32)… Mbappé stále nemá ani 20 let, přesto byl jednou z největších hvězd turnaje. Jeho rychlost a šikovnost se projevovala téměř v každém zápase, pro tým Francie byl možná i nejdůležitějším ofenzivním článkem sestavy. Pozornost si získal třeba i tím, že odměnu za turnaj dal na charitu. Zdá se, že to má v hlavě srovnané. Pokud takto bude pokračovat dál, bude následující roky patřit mezi nejlepší hráče světa, a třeba bude vůbec tím nejlepším.

Další hlasy: Ante Rebič (1).

Ofenzivní záložník: Antoine Griezmann (3) – Asi hlavní hvězda francouzského týmu, muž, od kterého se očekávalo nejvíce. Griezmann začal pozvolně, podobně jako celá Francie, postupně se však rozehrával a alespoň jeden bod si připsal v každém zápase vyřazovací fáze. Ačkoliv dal 4 góly, nedá se říct, že by se mu turnaj nějak více střelecky vydařil – tri góly dal z penalty, k jednomu mu pomohl velkou chybou Muslera, přitom hned po Neymarovi s Coutinhem vypustil ze svých kopaček nejvíce střel (22). I tak prožil Griezmann velmi dobrý turnaj, takticky si počínal dobře a i on byl pro Francii důležitým hráčem.

Další hlasy: Kevin De Bruyne (2), James Rodriguez (1), Denis Cheryshev (1), Philippe Coutinho (1).

Levé křídlo: Eden Hazard (7) – Dle FIFA hned po Modričovi nejlepší hráč turnaje a nejspíš zaslouženě. Jako kapitán byl tahounem belgického výběru, špatně si nevedl ani v pro Belgii ne příliš vydařeném semifinále proti Francii. U Mbappeho jsem zmínil, že byl druhý v počtu úspěšně provedených průniků, prvenství si v tomto směru připsal právě Hazard, který dosáhl čísla 40. V utkání s Brazílií se mu povedlo všech 10 průniků, o které se pokusil, žádný další hráč od MS 1966 neměl při takovém počtu průniků stoprocentní úspěšnost. Celkově na turnaji vstřelil tři góly, na dva další nahrál, v utkání o bronz byl zvolen hráčem zápasu.

Další hlasy: Ivan Perišič (2).

Útočník: Romelu Lukaku (4) – Je to trochu zvláštní, ale v našem výběru není místo pro nejlepšího střelce turnaje Harryho Kanea, který obdržel pouhý jeden hlas. Kane sice nastřílel 6 branek, 5 z toho však v úvodních dvou zápasech Anglie proti papírově slabším soupeřům. V osmifinále nebyl tolik vidět, nakonec však proměněnou penaltou v základní hrací době i následném rozstřelu pomohl k postupu. V dalších zápasech gól nedal a herně pokračoval v nevýrazných výkonech.

Přednost tak dostal Belgičan Lukaku, do nějž důvěru vložili hned čtyři hlasující. Lukaku má za sebou povedený turnaj, nepovedl se mu akorát zápas proti Francii, v němž byl skvěle ubráněn hlavně zmíněným Varanem. Nejlepší výkon předvedl asi v duelu proti Brazílii, v němž hrál na širokém prostoru, předvedl svou všestrannost a na svou postavu až nebývalé technické schopnosti a rychlost. Útočník Manchesteru United v šesti zápasech nasázel 4 góly, na jeden další nahrál.

Další hlasy: Harry Kane (1).

Konečná sestava

(Grafiku vytvořil - Kryštof Henzl)

Tak takto vypadá naše sestava. Když pominu problémovou pozici levého beka, o níž se psalo výše, myslím, že nám z hlasování vyšel velmi kvalitní tým a každý z hráčů si své místo ve výběru zaslouží. Ještě jednou zmíním, že do hlasování se zapojilo všech osm členů nového týmu, který se podílí na projektu Kopačák. Tady jsou jejich hlasy:

Martin Kondr: Pickford – Trippier, Varane, Maguire, Laxalt – Kante, Modrič, Rakitič – Mbappé, Griezmann, Hazard

Kryštof Henzl: Schmeichel – Maguire, Varane, Granqvist – Cheryshev, Modrič, Rakitič, Coutinho – Mbappé, Lukaku, Hazard

Tomáš Beránek: Courtois – Vrsaljko, Varane, Maguire, Sabaly – Mbappé, Modrič, De Bruyne, Perišič – Hazard, Griezmann

Jakub Ivančo: Subašič – Varane, Vertonghen, Maguire – Trippier, Modrič, Pogba, Meunier – Mbappé, Lukaku, Hazard

Kamila Martínková: Schmeichel – Trippier, Granqvist, Vida, Maguire – Rebič, Modrič, Kante, Hazard –Mbappé, Lukaku

Patrik Janačík: Courtois – Pavard, Vida, Godín, Mojica – Kante, Modrič, J.Rodriguez – Mbappé, Lukaku, Hazard

David Kvapil: Schmeichel – Trippier, Granqvist, Mina, Maguire – Modrič, Kante, De Bruyne – Mbappé, Griezmann, Hazard

Hanis Podmol: Pickford – Pavard, Ramos, Maguire, Vrsajlko – Modrič, Kante, Loftus-Cheek – Mbappé, Kane, Perišič

 

A jaká je vaše nejlepší sestava? Napište nám ji do komentářů :) 

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

82%




NovějšíJadon Sancho – Jeden z možných prešľapov Pepa Guardiolu
StaršíBlog: Skupinová fáze MS - 2. část