Recenze: Já jsem Zlatan Ibrahimović

Jste fotbalovým fanouškem a rádi čtete? Tak přesně pro Vás je naše nově začínající rubrika jako stvořená. Postupně budeme recenzovat fotbalové autobiografie. Slovo autobiografie stojí za zdůraznění, jelikož se na trhu objevuje velká spousta knih o hráčích, kteří se s autorem reálně nikdy nepotkali, a proto se jedná spíše o převedení statistik do slov a opisování všeobecně známých informací. Pokud se tedy toužíte dozvědět něco víc, poradíme Vám, které knihy určitě stojí za přečtení.

 

V této recenzi se zaměříme na výborně zpracovanou autobiografii, která mě osobně zaujala asi nejvíce. Jak už jste si v názvu článku všimli, jde o knihu „Já jsem Zlatan Ibrahimović”. Originál byl vydán v roce 2011 a českého originálu jsme se dočkali o tři roky později. Zlatanovy myšlenky sepsal David Lagercrantz, který patří ke švédské špičce v oblasti literatury. Kniha se byla nominována na několik cen a stala se bezkonkurenčím bestsellerem jak ve Švédsku, tak i v ostatních zemích světa. 

 

„Ta kniha je tak dobrá, tak zatraceně dobrá… Budoucí klasické dílo, které změní Švédsko… Mistrovský kousek.” AFTONBLADET Zdroj: zlatanibrahimovic.com

 

Pokud se zeptáte lidí po celém světě na nejznámějšího Švéda, tak se Vám určitě nejčastěji dostane odpovědi „Zlatan Ibrahimović”. Pár inteligentních jednotlivců bude sice namítat, že si stejnou pozornost zaslouží třeba Alfred Nobel, ale pro miliony dětí, mladých lidí, ale i dospělých platí rovnice ŠVÉDSKO = ZLATAN. A právě tento člověk se otevřel a sepsal svoje vzpomínky a názory, aby inspiroval ostatní a interpretoval svůj pohled na situace, které my, obyčejní fanoušci, pouze přejímáme z médií. 

 

Můj názor na Ibrahimoviće byl před přečtením jeho životopisu takový, že jde o velice namyšleného člověka, který si je až moc dobře vědom svých kvalit. Po 332 stranách napínavého čtení jsem svůj pohled lehce změnil. Na konci knihy si totiž čtenář může říct, že už chápe, proč je Zlatan takový.
Kniha začíná velice zostra, když se na prvních stranách přeneseme do dob, kdy Ibrahimović válčil s Guardiolou. Citaci “Vy prostě nemáte koule! Máte z Mourinha nasráno v kalhotách. Táhněte k čertu!” jste určitě slyšeli už mnohokrát. Nejlepší ale je, že se v tomto duchu nese celá kniha. Od první až do poslední strany je výpověď švédského fotbalisty naprosto upřímná a nevyhýbavá. Dá čtenáři šanci poznat Zlatana jako dítě uprchlíků, fotbalistu, ale také jako nejistého a zamilovaného člověka, který se nevyzná ve velkém světě. 

 

Osobně hodně oceňuji část, která popisuje Zlatanovo dětství, protože právě tady se formovala jeho současná osobnost. Velice se mi líbí úryvek „Nikdo se mě neptal: ´Jaký jsi měl dneska den, Zlatánku?´… Na denním pořádku byl i chaos a hádky, padaly facky a pohlavky.” Svoje mládí strávil ve čtvrti uprchlíků a byl to nekončící boj.

Chronologicky se dostaneme k prvním zápasům za Malmö, přestupu do Ajaxu a Zlatanova přechodu do velkého fotbalu. Později se čtenář dozví o Zlatanově období v Itálii a následném vysněném přestupu do Barcelony.

Zdroj: marca.com

 

Kniha je velice čtivá a přináší mnoho zajímavých poznatků, Ibrahimović na sebe prozrazuje nespočet informací od problémů v rodném městě, až po události při vyjednávání o přestupech a platu. Nevyhýbá se žádnému tématu a umí přiznat vlastní chybu. Fajn je, že se v knize objevují sprostá slova a slangové výrazy, které přidávají na autentičnosti. Tu doplňují také fotky ze soukromí. Celou dobu máte pocit, že před Vámi sedí Zlatan Ibrahimović a vypráví svůj příběh. A přesně taková by autobiografie měla být. Proto ji vřele doporučuji každému, s kým se bavím o fotbalových knihách. Jedinou slabinou této knihy je to, že končí v době fotbalistova angažmá v AC Milán, což ale autor nemohl jakkoliv ovlivnit vzhledem k době, kdy bylo toto dílo vydáno. Pokud chcete pochopit Zlatana Ibrahimoviće, je tato kniha nejlepší cestou, jak toho dosáhnout.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

89.1%




NovějšíBlog: Slávista Stanciu...
StaršíGlosa: Američanky by se měly omluvit!