Nejzásadnější změny fotbalových pravidel pro nadcházející sezónu

Od začátku nové sezóny nás, fotbalové nadšence, čekají změny v pravidlech. Nenechte se proto překvapit a pojďte si nastudovat, jaké novinky nás čekají. Celkem ve fotbalových pravidel došlo k 25 změnám. Projďme si projet ty nejpodstatnější změny!

 

Žádní útočící hráči nesmí být ve zdi

Musí však jít o minimálně tříčlennou zeď a útočící hráči pak musí být ode zdi minimálně metr. Pokud je toto pravidlo porušeno, následuje nepřímý volný kop, který zahrává bránící družstvo.

 

Brankář musí být při pokutovém kopu na čáře částí alespoň jedné nohy

Doteď musel mít brankář obě nohy na čáře.

 

Střídající hráč musí opustit hřiště v nejbližším možném místě. 

U tohoto pravidla budou existovat dvě výjimky: zdravotní či bezpečností důvody. Tedy pokud by měl Stanciu střídat u sparťanského kotle, rozhodčí mu to nebude mít za zlé, když půjde jinudy. Zároveň když hráče odnáší třeba na nosítkách, tak jej pořadatelé mohou odnést i směrem k šatnám, aby mohl být co nejrychleji ošetřen.

 

Žlutá a červená karta pro členy realizačního týmu

Žluté a červené karty nejen pro trenéry, ale i další členy realizačního týmu na lavičce, pokud však dostane červenou kartu masér nebo lékař a váš tým nemá dalšího, může do konce utkání setrvat na lavičce. 

Pokud by měla být potrestána osoba na lavičce, která není v zápisu, trest se přesouvá na trenér (v Česku na vedoucího družstva).

 

Neuznání gólu v případě, že se míč dotkne ruky střelce

Vyhne se tak kontroverznosti případného uznání či neuznání gólu. Budou se pískat všechny doteky míče a ruky před gólem, ať už byla ruka úmyslná či neúmyslná. Diego by tak už s rukou boží neuspěl.

 

Hráč se po rozehrávce golmana může dotknout míče už ve velkém vápně

Základní poučka, že míč musí opustit vápno, tak přestane zcela platit. Tato rozehrávka by měla přispět ke konstruktivnějšímu rozehrání hry. Protihráč musí být před rozehráním mimo velké vápno.

 

Pokud se rozhodčí dotkne míče, následuje míč rozhodčího

Taky se vám stalo, že jste nahrávali spoluhráči, ale do cesty se připletl rozhodčí a míč se od něj odrazil k soupeři? Konec těmto sporným momentům! Po této situaci nastane totiž míč rozhodčího, ze kterého míč půjde týmu, který o něj přišel.

 

Při losu si bude možné zvolit mezi míčem a stranou

Dříve bylo jasně dáno, že první se vybírá strana. Nyní když vyhrajete los, nemusíte zoufat a můžete začít i s rozehrou.

 

Trestání nevhodné oslavy gólu

Aby se nekazila image fotbalu, budou se veškeré nevhodné oslavy gólů trestat, a to i u gólů, které po sléze nebyly uznány.

 

Barvy trička pod dresem

Tričko pod dres musí mít stejnou barvu či vzor jako hlavní barva rukávů trika. 

 

Zraněný hráč nemusí po ošetření opustit hrací plochu

V případě, že by hráč měl zahrávat pokutový kop, nebude rozhodčím nucen opustit hrací plochu. Jinak stávající pravidlo o opuštění hřiště nadále platí.

 

Jestliže brankář hodí míč přímo do branky soupeře, branka není uznána a je nařízen kop od branky

Pravidlo bylo změněno především kvůli změně pravidel ohledně vstřelení gólů po zahraním rukou, aby všechna pravidla ohledně zahrání míče rukou byla jednotná.

 

Přestupky mimo hrací plochu

Pokud by měl například trenér slovně napadnout rozhodčího nebo by došlo k potyčce hráčů z lavičky mimo hřiště, hra bude pokračovat nepřímým volným kopem na brankové nebo pomezní čáře, nejblíže k místu, kde k přestupku došlo.

 

FÁMA! Žádné dohrávky penalt

Mylně se během představování nových pravidel dostala na internet fáma, že už nebude možné penalty dohrávat. Na dohrování penalt by se ale nic měnit nemělo a jedná se jen o kachnu, která se na internet dostala.

Tento mýtus potvrdil pro iDnes i předseda pravidlové komise: „Zaznamenal jsem v médiích řadu dezinterpretací současných změn pravidel, četl jsem dokonce, že jsou zakázány dorážky z pokutových kopů. Uvažovalo se o tom, ale nebylo to schváleno.“


Pokud by vás zajímaly kompletní změny pravidel, naleznete je na tomto odkaze:
http://www.ofshk.cz/2019/07/10/pravidla-fotbalu-zmeny-platne-od-1-7-2019-kompletni-verze/


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

95%




NovějšíGriezmann v Barceloně
StaršíBlog: Jak se náhodou dostanete na zápas o třetí místo Mistrovství světa