Ženská Slavia na domací i mezinárodní scéně

Posledních pár let se v ženské Lize Mistryň prosazuje z českých zemí především pražská Slavie. Spartě se nedaří, možná je to i tím, že kdo chce na Spartu, musí si kromě permanentkářů lístky koupit. Na druhé straně je tu Slavia, která nejen že nabízí permanentkářům lístky zdarma, ale klub se rozhodl ke vstřícnému kroku, aby zajistil sešívaným hráčkám pokaždé jedinečnou atmosféru, a tak nabízí zdarma lístky všem ženským klubům v republice.

 

Je určitě dobré představit, jak vypadá první fotbalová liga žen v Česku. Fotbal se zde hraje mnohem déle než od roku 1993 i přesto, že komunistické straně se fotbal v ženské podobě moc nelíbil. Obraz správné ženy v socialistickém Československu vypadal rozhodně jinak, než aby se proháněla po zeleném pažitu, a proto ženský fotbal tehdejší režim nepodporoval. 


První liga žen, jak ji známe dnes vzniká až roku 1993 a od té doby 20x vyhrála pražská Sparta a poslední roky je na vzestupu i právě pražská Slavie, ta českou ligu vyhrála již pětkrát. No a pak je tu dalších 6 týmů, které už jsou mezi sebou nějak srovnatelné, ale zároveň se dvěma pražským S nemohou rovnat. Dříve, dejme tomu ještě před pěti lety, občas nějaký bod ukrojilo pražským eS Slovácko, to ale aktuálně už také není pravda. 

 

U chlapů je dobrá Plzeň, jak je na tom ale v ženském fotbale? Aktuálně je Viktorka na třetí příčce, od Sparty ale dostala v zápase 5:0 a od Slavie v prvním kole dokonce 8:0. Přijde vám osm nula jako neskutečný debakl? Buďte v klidu, je to víceméně normální výsledek každé ligové kolo, největším rozdílem v právě rozehraném ročníku prohrála zatím Dukla Praha, Slávistky jim stačily během 90 minut nasázet 13 branek a žádnou branku neobdržet.

 

A abyste nebyli uvedeni v omyl, v první lize žen rozhodně nemůžeme mluvit o osmi týmech plných profesionálně hrajících hráček. Naopak více než polovina týmů je amatérských a ženy to hrají při zaměstnání či škole. Profesionální smlouvy s hráčkami mají pouze Sparta a Slavie.

No a jako je obrovský parník mezi týmy z české ligy, poté je zas velký parník mezi Slavií a top evropskými týmy. I když má Slavia ve fotbalové Evropě skvělé jméno a její koeficient je 7. nejlepší v Evropě, jsou pak týmy, se kterými se prostě rovnat nemůže. Není se čemu divit, na jiné úrovni jsou plně profesionální soutěže především z Francie, Anglie a Německa. 

 

Týmy které jsou v žebříčku UEFA před Slavií: 

  1. Olympique Lyonnais

  2. Wolfsburg

  3. Barcelona

  4. PSG

  5. Bayern Mnichov

  6. Manchester City

 

Slavia se s nimi může rovnat především v domácích zápasech. Nejlepší výsledky, co zatím proti těmto velkým týmům uhrála, byly remízy a to v domácích zápasech. 1:1 s Bayernem, těsná prohra 0:1 s Barcelonou, s Lyonem 0:0, ale i Wolfsburgem 1:1. Například ale s Lyonem byl tento výsledek zapříčiněn i tím, že už po prvním zápase s  výsledkem 9:1 francouzskému týmu o nic nešlo a jeho první tým trochu pošetřil. Nechci tím určitě ale snižovat výkony Slavie, jen chci nastínit, jak to ve skutečnosti je. Nemění to zároveň nic na tom, že doma má Slavia skvělou bilanci, to jí nikdo nevezme. 

 

I když je Slavia v posledních letech zvyklá hrát i jarní část Ligy Mistryň, obávám se, že se tam letos nedostane. Pro osmifinále Ligy Mistryň padl totiž Slavii velmi těžký los v podobě londýnského klubu Arsenal. Tím spíš nepomůže sešívaným ani fakt, že se pro úvodní zápas s Arsenalem vykartovala útočnice Tereza Kožárová, která se v letošním ročníku Ligy Mistryň prosadila již 5x.

 

I tak ovšem přeji ženám Slavie klasické "ať se daří" a třeba si připíší i nečekaný skalp v podobě postupu přes anglický velkoklub! 

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

100%




NovějšíROZHOVOR: Daniel Stoklasa, spoluzakladatel esportové organizace GTK
StaršíFotbalgolf – zábava, kterou se vyplatí vyzkoušet