Blog: Aktuální situace Manchesteru City

Uplynulé sezóny si Pep Guardiola se svým týmem podmanil Premier League, letos však přichází úpadek, který ještě podtrhuje suverénní jízda Liverpoolu. Jakožto fanoušek Manchesteru City se v tomto blogu pokusím nad současným stavem trochu zamyslet...

Před sezónou jsem měl od týmu velké očekávání, kdo by také neměl po takových dvou veleúspěšných ročnících. Ale největší obava se stává skutečností. Od toho výprasku 5-0, co jsme nadělili Liverpoolu, jsem začal cítit a sledovat práci Kloppa a začal jsem tušit, že nám bude dýchat na paty. A je to tady. Po jednom dominantním a druhém těsném ligovém titulu se karta začíná obracet a vlak z vedlejšího města nám začíná ujíždět.

Z velké části by se dala vina svést na zraněného Saného, ale hlavně Laporta, který týmu neskutečně chybí a musí hrát hráči, kteří dle mého nejsou hodni základní sestavy velkoklubu jako Otamendi nebo Stones (podle mě už v kádru dávno nemají co dělat). Situaci částečně zachránil příchod Rodriho, díky čemuž se mohl Fernandinho přesunout na stopera a posunout fotbalovou ideologii na úplně nový level. Po tom, co po odchodu Kompanyho nepřišel náhradní stoper, jsem čekal, že když po neskutečné sezóně v Juventusu přišel Cancelo, tak se na stopera přesune Walker, který je podle mě na tuto pozici skvěle stavěný (ačkoliv v reprezentaci se praktikuje formace na tři stopery, dokážu si ho představit i ve dvoučlenné obraně), nebo se dá prostor talentovanému Garciovi. Pep mi ale zase vytřel zrak a vymyslel úplně něco nového, když občas postaví na stopery oba defenzivní záložníky a hraje na kompletní držení míče. Fotbal je to krásný, o tom se nedá říct nic, ale bohužel kádr nestíhá vytíženost 4 soutěží.

Ačkoliv jsem strašně rád, že Sané do Bayernu neodešel, tak se mi během jeho zranění neskutečně začíná líbit Mahrez. Po jeho příchodu jsem nevěřil, že se v tak nabitém kádru dokáže chytit, ba naopak jsem si myslel, že to týmu spíš uškodí, ale když teď nastala jeho chvíle, chopil se jí a je radost se na něj dívat. Mám teď znovu trochu strach o budoucnost Saného.

Přetlak v záloze trochu „odlehčují“ letní odchody Davida Silvy a Fernandinha (který nakonec ještě prodloužil o rok, ale dá se očekávat, že nebude už tak herně vytěžovaný). Ačkoliv si budoucí kádr bez těchto dvou dokážu těžko představit, alespoň se bude moct taktéž fantastický Bernardo přesunout do zálohy, kde mu bude dělat konkurenci už jen Gundogan a talentovaný Foden, popřípadě ještě Zinchenko, hrající kvůli velké konkurenci na levém beku – o Kevinovi se snad ani bavit nemusíme. Na křídlech se teda budou točit už jen Sané (pokud zůstane), Sterling a Mahrez, což si myslím, že by všem mohlo vyhovovat.

Na druhou stranu nevěřím, že by City dvě po sobě jdoucí přestupová období nepřivedli nikoho do ofenzivy, tak uvidíme, jak se ještě situace vyvrbí.

Po neskutečném náskoku Liverpoolu je načase se soustředit na ostatní soutěže, a to hlavně na dlouho vytouženou Ligu mistrů, ze které byl tým v posledních čtyřech letech mnohdy smolně vyřazen.

Je konec přestupového a Citizens nepřivedli žádnou posilu, ačkoliv si to situace s nedostačujícím kádrem vyžaduje. I přestože se Laporte se Saném pomalu vrací do kádru, týmu by se hodil další stoper a vzhledem k tomu, že David Silva a Fernandinho po sezóně odchází, hodilo by se hledat náhradu, aby se posila stihla s týmem sehrát a být za rok připravená na boj o další ligový titul.

Jako ideálního adepta jsem viděl buď Milana Škriniar z Interu nebo Niklas Sule z Bayernu Mnichov, oba se můžou pyšnit skvělou hrou nohama, čímž přesně zapadají do koncepce Guardiolova celku. Bohužel jsou oba teď ve stavu, kdy svůj klub pravděpodobně neopustí. Škriniar s Interem bojuje o titul v italské lize a trimfu v Evropské lize, Sule je momentálně dlouhodobě zraněn, navíc je asi nejlepší stoper Bayernu, takže ho klub určitě nebude mít zájem pustit. Jako další mě teda napadl jeden z talentované dvojice z Lipska Upamecano – Konaté, o které se dřív nebo později strhne bitva.

Jaký je váš pohled na aktuální situaci v modré části Manchesteru a jak byste jí řešili vy?

Budu rád, když se se mnou podělíte v komentářích a já si vaše názory rád přečtu.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

86.6%




NovějšíZimní přestavba pražské Slavie
StaršíSadio Mané - od chudého chlapce ke skromné hvězdě