Kdy se v Čechách poprvé objevil fotbal?

Fotbal je celosvětový fenomén, pojďme se podívat na jeho prapočátky na českém území. Některé informace jistě budete znát, ale některé pro vás snad budou nové. Pojďme se tedy společně vydat na cestu do historie.

Heřmanův Městec

Na území České republiky se fotbal objevil poprvé v Heřmanově Městci, v malém východočeském městě, které leží na úpatí Železných hor a je vzdáleno přibližně 15 km od Pardubic. Tam fotbalové míče jako první přivezl v roce 1875 hrabě Kinský, ten působil jako atašé v Anglii na rakouském velvyslanectví a typický britský sport si zamiloval. Proto se rozhodl jej představit i na českém území, kde rod Kinských vlastnil nemalé majetky.

Dle někdejšího kronikáře Heřmanova Městce Václava Janaty se prvotní utkání odehrávalo na jednu branku, tu bránilo jedno vybrané družstvo a hrálo se pomocí rukou i nohou. „Karel Kinský znal sport, při němž se dvě hordy chlapů honí za míčem, z Anglie, a rozhodl se tuto zábavu, pro niž je potřeba jen odhodlání a poskakující mičuda, importovat do Městce. Několik anglických míčů přivezl do Heřmanova Městce v roce 1875. S těmi si pak hráli děti, knížecí hosté a mladší 'knížecí' personál na louce v zámeckém parku,“ popsal první pokusy o fotbal na území České republiky kronikář Janata.

Ačkoliv fotbal přinesl nové sportovní vyžití a náplň volného času především pro nižší vrstvy, ukázal se i zajímavý problém, že nikdo v dalekém okolí není schopen kožený míč opravit natož  vyrobit. Tento problém se ale záhy vyřešil a ve Východních Čechách tak vznikly první fotbalové míče.

Co se týče ale týmového hraní fotbalu v Heřmanově Městci, tak fotbalový klub byl oživen až o 25 let později, kdy dohromady dali první jedenáctku studenti a o šest let později, tedy roku 1906, byl již oficiálně založen fotbalový klub SK Heřmanův Městec, dnes známý pod jménem FK Jiskra Heřmanův Městec.

Roudnice na Labem

Dle historika Horáka by dříve než do Loučně měl přijít fotbal i do Roudnice nad Labem, kam sport ze zahraničních cest přivezl učitel gymnázia Jan Sommer. Během hodin tělocviku sport představil žákům. Sport zaujme i tamní veslaře a sokoli a právě historicky první zápas v Čechách proti sobě odehrají tyto dva tábory a to v roce 1887 nebo 1892, v konkrétním datu se prameny rozcházejí.

Loučeň

Myslíte si, že první kluby, které vznikly na území České republiky, jsou pražská S? Ale no tak! Pravděpodobně nejstarším klubem na území České republiky by měl být klub FK Loučeň. Vznik klubu se datuje k roku 1893, ve kterém odehrál celek FK Loučeň první utkání na Císařské louce v Praze. V tomto utkání 18. dubna vyzvali fotbalisté Loučně fotbalisty převážně německého celku Regatta. O založení klubu se zasloužil mladý šlechtic Erich z rodu Thurn Taxis, který se vrátil ze studií z Cambridge, tam také hru poprvé spatřil. V prvotních utkáních loučenského celku se mladý šlechtic účastnil jakožto levý záložník.

Historicky je nejdříve založený fotbalový klub SK Slavie Praha, pokud se ale člověk podívá do souvislostí, tak v době založení se klub fotbalu ještě zdaleka nevěnoval a spíše tíhl k aktivitám jako byla cyklistika či veslování. Proto je přesnější za první založený fotbalový klub  považovat právě Loučeň, která byla založena čistě jako fotbalový klub roku 1893. Nešlo jen o přerod Literárního a řečnického spolku v cyklistický odbor jako tomu bylo roku 1892 u pražské Slavie, což je bráno dodnes jako rok založení fotbalového klubu. Roku 1893 vzniká i městský rival z Letné AC Sparta Praha, ale opět nejde o čistě fotbalový klub. První fotbalové derby pak pražská S odehrají až roku 1896 taktéž na Císařské louce. A právě založení Sparty a Slavie a vzniku jejich vzájemné rivality se budeme věnovat v dalším článku.


Je ve vašem okolí taky fotbalový klub s bohatou historií a nezmínili jsme jej v článku? Dejte nám o tom vědět! Rádi se taky dozvíme nové informace.

 


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

93.1%




NovějšíZrod vzájemné rivality a založení pražských S
StaršíOčima fanoušků - Liverpool