Jadon Sancho - nejžádanější

Tento článek vyšel v instagramovém časopisu Pískej To a tady vychází na základě domluvené spolupráce.

Odešel z Manchesteru City a stal se hvězdou. Ve dvaceti letech je jedním z nejžádanějších fotbalistů světa s cenovkou přesahující 100 milionů eur.

Jadon Sancho se narodil 25 března 2000 v jižní části Londýna. Už podle jeho vzhledu poznáme, že se nejedná o klasického ostrovana. Jeho rodiče jsou z Trinidadu a Tobaga a do Anglie se rozhodli přestěhovat kvůli lepším podmínkám k výchově. Už od útlého věku neznal Sancho nic jiného než fotbal. Byl členem školního fotbalového týmu a je to přesně ten typ fotbalisty, který své zkušenosti a dovednosti získal hraním fotbalu v městských ulicích nebo v parku.  Ihned po skončení školy neexistovalo nic jiného než fotbal. Malý Jadon přiběhl domů, vzal si potřebné věci a ihned upaloval za kamarády na plácek do parku, kde mnohdy hráli až do večera. Jeho velikého talentu si všiml nejen jeho třídní učitel, který byl přesvědčen, že to dotáhne velice daleko, ale i kamarádi, se kterými běhal po parku. Obdivovali jeho dovednosti a talent, Sancho to ale nebral vážně. Vždy se nad jejich lichotkami pousmál, protože podle jeho slov, šlo jen o zesměšnění ostatních různými kličkami a jesličkami. Jak sám Jadon uvedl v rozhovoru, fotbal pro něho nebyl jen vášní a zdrojem zábavy, ale ubránil ho od špatných věcí, které jeho kamarádi tehdy dělali.

Jeho příběh má jednoduše řečeno všechno, co si pod správným fotbalovým příběhem představíme. Veliký talent, chudobu, fotbal v ulicích a riziko sklouznutí ke špatným rozhodnutím. Teď už jen zbývá, aby jeho obrovský talent objevil někdo pohybující se ve fotbalovém světě, který má dobré kontakty a bude to příběh, jak z nějakého fotbalového filmu.  A přesně to se stalo.

Ten den probíhal, jako každý jiný. Sancho navštívil své kamarády Reisse Nelsona (současně hrající v Arsenalu) a Carla Povedu (současně hrající v Manchesteru City), kteří bydleli poblíž. Všichni tři a další jejich kamarádi vyrazili hrát fotbal. Tehdy si jich všiml místní trenér Sayce Holmes-Lewis, který byl z mladíků v naprostém úžasu. Oprášil své fotbalové kontakty a upozornil na ně fotbalové scouty. Výsledkem všeho se Sancho ve svých sedmi letech připojil k akademii Watfordu. Z důvodu problémů s dopravou do tréninkového centra, musel nastoupit na ubytovací zařízení, které mu Watford zajistil, a začít zde navštěvovat místní školu.


(Zdroj obrázku: ultimateborussia.com)

Holmes-Lewis, který Sancha objevil, vedl tým talentovaných fotbalistů, který vyhrál prestižní turnaj mladičkých fotbalistů do 11let, kterého byl Sancho taktéž součástí. Tehdy poprvé poznal, jaké to je, když se o Vás zajímají veliké kluby. Když mu bylo 11 let, začali kolem něho kroužit akademie Chelsea a Arsenalu. Navzdory tomu, že Jadon byl jako malý velkým fanoušek Chelsea, se rozhodl dále setrvat ve Watfordu. Jeho talent byl nepřehlédnutelný. Po hřišti se pohyboval s neuvěřitelnou lehkostí a začal se podobat fotbalistům, které sám obdivoval a které sledoval na Youtube. Jeho dovednosti s míčem přilákaly pozornost dalších a dalších scoutů. V roce 2015 přišlo pro Watford nevyhnutelné. Tehdy 14letý Sancho spojil svojí budoucnost s akademií Manchesteru City, kde i nadále zanechával skvělý dojem. Získával ocenění pro sebe i pro svůj tým. Jak čas plynul, bylo jasné, že s hraním pouze za mládežnický celek se nespokojí. V roce 2017 tak přišel největší zvrat jeho kariéry.

Sancho se nacházel mezi několika málo vyvolenými z akademie Citizens, kteří měli tu čest, cestovat s klubem na letní přípravnou tour do USA. V den odletu si ale postavil hlavu a rozhodl se, že s klubem neodletí. Už ve svých 17letech nebyl spokojený s herním vytížením a před odletem začal požadovat smlouvu, která mu zaručí, že v nadcházející sezoně už bude součástí prvního mužstva Manchesteru City. Místo odletu do Spojených států se vrátil do klubového tréninkového centra, začal letní přípravu s mladíky a především začal podnikat kroky vedoucí k odchodu z klubu. Dost odvážný krok. Nebo spíše drzý?


(Zdroj obrázku: Bundesliga.com)

31. srpna roku 2017 se za 8 milionů liber upsal Borussii Dormund, která dokázala splnit jeho smluvní požadavky týkající se hraní za první mužstvo. Vedení klubu ho tehdy považovalo za náhradu za Ousmane Dembeleho, který odešel do Barcelony. Sancho cítil, že odchod do Německa, bude pro jeho kariéru tím nejlepší krokem a i přesto, že ze začátku velice trpěl kvůli jazykové bariéře, můžeme s klidným svědomím konstatovat, že se absolutně nemýlil. Styl, kterým se Dortmund prezentuje, mu sedl naprosto dokonale a v průběhu tří let ze sebe udělal možná nejžádanější zboží v Evropě. První sezonu se ještě rozehrával a získával potřebné zkušenosti. Do té další už vlétl jako uragán. Jenom v lize vstřelil 12 branek, připsal si 14 asistencí a vysloužil si titul pro krále přihrávek. Díky dvěma přesným zásahům proti Hertě Berlín se stal vůbec nejmladším fotbalistou historie Dortmundu, který v jednom utkání vstřelil dvě branky a prvním fotbalistou narozeným po roce 2000, kterému se to v Bundeslize podařilo. V Lize Mistrů ke svým statistikám přihodil ještě po jedné brance a jedné asistenci, díky čemuž se stal, ano hádáte dobře, první hráčem narozeným po roce 2000, který dal v Lize Mistrů gól. Tím jeho pokořování rekordů nekončí. Stal se také nejmladším fotbalistou německé ligy, který v jedné sezoně nastřílel víc jak 10 branek. Svými výkony si řekl o pozornost reprezentačního trenéra, který ho v roce 2018 poprvé povolal do seniorského mužstva, pro přípravná utkání proti Chorvatsku a Španělsku. V utkání proti prvnímu jmenovanému naskočil do hry jako střídající hráč, čímž se stal prvním hráčem narozeným v novém miléniu, který hrál za reprezentační áčko. Premiérový start v základní sestavě si připsal proti České republice a v utkání proti Kosovu nasázel do sítě soupeře dvě branky. Nechci se pořád opakovat, ale tyto dvě branky znamenaly opět jediné. Sancho je prvním anglickým fotbalistou narozeným v roce 2000, který v reprezentačním utkání vstřelil dvě branky v jednom utkání.

Že by zázrak na jednu sezonu? I na tohle určitě leckdo pomyslel, protože fotbalistů s obrovským talentem, kteří po první sezoně totálně propadli, už bylo spousta. Tohle se Sancha naštěstí netýká. Aktuální sezonu otevřel, jak nejlépe mohl. Brankou a asistencí dovedl Dortmund k zisku německého superpoháru, čímž získal první profesionální trofej. A aktuální čísla? Pořád skvělá. V lize má na svém kontě 17 branek a stejný počet asistencí. Sancho se navíc znovu zapsal do historie Bundesligy. Stal se prvním fotbalistou, který ještě před dvacátými narozeninami vstřelil víc jak 25 přesných zásahů. V Lize Mistrů přihodil další 2 branky a 2 asistence. Není divu, že podle uznávaného portálu Transfermarket, se jeho cena vyšplhala na 117 milionů eur. To ho řadí do první desítky nejhodnotnějších fotbalistů celého světa. Mějme ale také na paměti, že tohle vůbec nemusí být cena, za kterou by byl Dortmund ochotný naslouchat prodeji...

A jak se na mladého Angličana díváte vy? Dejte nám vědět do komentářů :)

Děkujeme Časopisu Pískej to! za spolupráci. Pokud se vám článek líbí, další články z časopisu naleznete tady :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

95.9%




NovějšíDanny Ings - znovuzrození kanonýra
StaršíFederico Valverde - budoucí hvězda Realu Madrid