Blog: Eran Zahavi - nový tahoun PSV?

Jak je během léta vždy hodně přestupů, poměrně pochopitelně se stává, že se nějaká ta trochu zajímavější změna dresu přehlídne a dozvíte se to třeba až za pár týdnů. Mně se to stalo u Erana Zahavího. Dobře, pro někoho to není tak zajímavé, ale mohlo by být...

Zahavi je totiž geniální fotbalista, jemuž byl dán velký talent, který ale dosud neukázal v nějaké zajímavější soutěži. Většina z nás ho nejspíš poprvé výrazně zaznamenala když před pěti lety v barvách Maccabi Tel-Aviv dvěma góly pomohl vyřadit Plzeň v předkole Ligy mistrů. Upozorňovalo se na něj i před zápasy naší reprezentace s tou izraelskou a v samotném zápase jste si ho určitě všimli nebo alespoň zaznamenali nějaký ten komentář z úst komentátora. Nám dal gól, Slovensku o pár dní později rovnou tři.

Zahavi v minulosti (2011 - 2013) zkoušel štěstí v Palermu, ale neprobojoval se trvale do základní sestavy, tak se vrátil do Izraele. Od této chvíle už se začala psát jiná - ta lepší - část jeho kariéry. Za Maccabi zaznamenal 122 gólů a 15 asistencí ve 157 zápasech, hned třikrát se stal nejlepším ligovým střelcem, dvakrát byl zvolen nejlepším izraelským fotbalistou. V létě 2016 ho zlákalo k přestupu čínské Guangzhou R&F. Do země rýže a čaje tehdy odcházelo (nebo tam již působilo) několik velkých jmen známých z evropského fotbalu, které se tam dostaly za velké částky a pobíraly obrovské platy. Zahavi byl mezi těmito zahraničními hráči zpočátku spíš nenápadnou posilou, ale poměrně brzy si získal respekt a v poměru cena/výkon byl možná vůbec nejužitečnějším hráčem - ve 117 zápasech si připsal 103 branek a 31 asistencí. Dvakrát se stal nejlepším střelcem ligy, jednou byl zvolen nejlepším hráčem. Když za sebou necháte hvězdy jako Hulk, Oscar, Lavezzi či Paulinho, to není špatné, ne? :) 

Před pár týdny se přidal k PSV a ve svých 33 letech se tak ještě rozhodl ukázat v lepší evropské soutěži. Bude zajímavé sledovat jeho, bude zajímavé sledovat PSV (kde se mimo jiné potká i s Götzem). Vstup do nového angažmá se mu zatím povedl, po dvou zápasech má na svém kontě gól a dvě asistence. Uvidíme, na jaká čísla dosáhne tentokrát :)

Jak vy vnímáte Zahaviho a jak věříte, že se prosadí v barvách holandského klubu? :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

96%




NovějšíOčima fanoušků: AC Milan - návrat na vrchol?
StaršíDanny Ings - znovuzrození kanonýra