Očima fanoušků: Chelsea - na startu nové éry

Chelsea má za sebou jednu z největších proměn za poslední roky. Po několika zkušených trenérech se loni v létě ujal otěží bývalý hvězdný hráč Blues Frank Lampard, který využil přestupový zákaz k vybudování základů týmu, které letos v létě doplnil na potřebných postech velkými posilami. Funguje to, Chelsea se daří výsledkově i herně, a zdá se, že tu roste zajímavý tým, se kterým se do budoucna bude muset počítat v boji o nejvyšší příčky. Nejen o této proměně bude řeč v rozhovoru s administrátory stránky FC Chelsea CZ/SK (aktuální informace).

 

Máme za sebou 9 ligových kol, Chelsea se nachází na 3. místě o 2 body za vedoucím Tottenhamem. Týmu se daří i v Lize mistrů, kde zvládl bez větších problémů s předstihem postoupit. Jak zatím tuhle sezónu hodnotíš?

Sezónu zatím hodnotím nad očekávání. Tým hodně posílil, ale ze zkušeností to nemusí být zárukou úspěchu. Při takovém počtu nových hráčů jsem očekával delší dobu než si to sedne, ještě ve spojení s problémy z minulé sezóny. Remízy s West Bromem a Southamptonem byly náznaky, že se zatím nedaří problémy s obranou z minulé sezóny vyřešit. Po přechodu na rozestavení 4-3-3 a příchodu Mendyho s Thiagem do obrany se zatím zdá, že si vše sedlo a s optimismem vyhlížím další část této sezóny, kde věřím, že dojdeme daleko v LM a v lize vybojujeme TOP 2.

Asi bych se nebál říct, že Chelsea si letos na přestupovém trhu vedla nejlépe ze všech. Jak to vnímáš jako fanoušek Chelsea a jak nové posily hodnotíš?

Přestupové období, které za sebou Chelsea má, patří rozhodně k těm vydařeným, téměř až snovým. Velký vliv na to samozřejmě měla i pandemie koronaviru, která ovlivnila finanční situaci mnoha klubů a Chelsea tak ubyla konkurence. Chelsea se podařilo získat posily na všechny pozice, které potřebovaly upgrade, a to většinou i za velmi výhodných finančních podmínek. Přišlo také několik talentovaných mladíků, kteří obohatili juniorské týmy, případně tzv. "loan army". Za všechny uveďme dvojici mladých stoperů Malang Sarr a Xavier Mbuyamba. Sluší se zmínit také ženský tým, který přivedl za rekordní sumu jednu z nejlepších hráček světa - Pernille Harder. Kaňkou tak zůstává pouze fakt, že se některé přebytečné hráče nepodařilo prodat.

Jednotlivě k posilám A-týmu: Ziyech - marocký kouzelník zatím ukazuje, že obavy o to, jak zvládne skok z Eredivisie rovnou do PL byly extrémně liché. Na začátku sezóny ho přibrzdilo zranění z přípravného utkání, ale nyní už dokazuje, jak velký talent v něm dříme. Nebál bych se říci, že jeho levačka je momentálně největší zbraní Chelsea. Werner - Turbo Timo, rychlý, nebezpečný v pressingu, výborný instinkt na dostávání se do šancí. Wernerovou velkou předností je také jeho univerzálnost, dokáže zahrát jak na hrotu, tak na křídle, kde snad ještě lépe dokáže v současném herním systému Chelsea využít své rychlosti. V posledních zápasech už na něm ale byla patrná únava, doufejme že ho Lampard nechá co nejdříve odpočinout, aby se opět maximalizoval jeho přínos týmu. Silva - hráč, kterého obrana Chelsea nesmírně potřebovala, přirozený lídr, profesionál. Jeho přítomnost v obranné linii je hodně znát a i ve 36 letech je extrémně platným hráčem. Chilwell - mnoho fanoušků nebylo tomuto přestupu nakloněno, především kvůli vyšší přestupové částce. Nicméně Chilwell zatím ukazuje, že se rozhodně nejednalo o vyhozené peníze a stal se okamžitě pevným členem základní 11. 2 góly + 2 asistence v lize svědčí o jeho velkem přínosu především v rámci podpory ofenzivy. Havertz - nejvyšší přestupová částka = nejvyšší očekávání. Havertz se zatím z mého pohledu stále trochu hledá, za což můžou nejen vysoká očekávání spojená s rekordním přestupem, ale také fakt, že Havertzův styl hry je nejméně kompatibilní s Premier League. Lampard ho také zkoušel nasadit na několika různých pozicích, v posledních utkáních to vypadalo, že Havertz nejlépe funguje společně s Mountem a Kantém ve trojčlenné záloze. Pak ale přišla nucená pauza z důvodu pozitivního testu na covid-19. Uvidíme, jak se Havertzovi bude dařit po ní.

A pak je tu nový gólman... V souvislosti s Chelsea se hodně řeší brankář Kepa a po prvních výkonech Mendyho Španělova budoucnost v týmu nevypadá moc optimisticky. Jak to vidíš ty a jaký máš celkově názor na Kepu?

Pro mě osobně byl příchod nového brankáře velmi pozitivní. Je velké plus, že při jeho výběru měl velkou váhu i svůj názor Petr Čech. Netvrdím, že na to Kepa nemá, ale ztratil formu i sebevědomí. Myslím si, že Kepa nebyl jediným důvodem, proč jsme v minulé sezóně inkasovali tolik gólů, svůj podíl na tom měla i hra našich obránců. Mendy představuje pro Kepu skvělou konkurenci a zatím se jeví jako jasná jednička. Už po několika zápasech ukázal jakou oporou a jistotou v bráně pro nás je. Budoucnost Kepy je zatím nejasná a při současných výkonech Mendyho nemá velkou šanci vrátit se zpátky do základní sestavy. Otázkou tedy je, jestli bude do konce sezóny bojovat o místo v základní sestavě nebo odejde v zimním přestupovém období na hostování.


(Zdroj obrázku: Daily Express)

Když se podíváme na další hráče v týmu. Komu se nejvíce daří a kdo naopak zůstává za očekáváním?

Z ostatních hráčů, kteří nepřišli toto léto, se podle mě nejvíce daří Kurtu Zoumovi. Pro jeho formu je naprosto klíčová přítomnost Thiaga Silvy, se kterým tvoří fantastickou obrannou dvojici, která se perfektně doplňuje, protože oba stopeři jsou v mnoha ohledech odlišní. Kurt je mladší, ve vzduchu nepřekonatelné zvíře, fyzicky vyspělejší a bohužel i náchylnější k chybám. Zatímco Thiago je zkušený vůdce s nadstandardní technickou výbavou, který Zoumovu hru pozvedl na mnohem vyšší úroveň.

Z mého pohledu za očekáváním zaostává Christian Pulišič. Doufal jsem, že plně naváže na výkony po restartu loňské PL, kdy nám v podstatě zajistil 4. místo, ale to se bohužel nestalo. Jako hlavní příčinu bych označil opakované problémy se zadním stehenním svalem. Christian se naneštěstí zranil v neúspěšném finále FA Cupu proti Arsenalu. Po krátkém návratu, během kterého stihl odehrát 5 zápasů a pomalu se rozehříval, přišla další absence kvůli zdravotnímu stavu. Všichni fanoušci doufají, že Kapitán Amerika bude brzy zpět v plné síle a ukáže, proč Chelsea utratila 64 milionů eur právě za něj.

Přejděme k trenérovi. Jak jsi spokojen s prací Franka Lamparda?

Příchod Franka Lamparda na lavičku Chelsea bylo rozhodně něco, co si přál každý fanoušek Blues. Návrat klubové legendy byl vnímán jako naděje pro nový začátek Chelsea. Jak už to tak bývá, na povrch začaly přicházet spekulace, zda na to Lampard má. Jediná sezóna v pozici manažera, a to za druholigové Derby Country a Frank Lampard byl oznámen jako manažer takového velkoklubu, jako je Chelsea. Odborníci odhadovali, že se Chelsea umístí někde ve středu tabulky kolem 8.-9. místa. Lampard přišel s vizí dát šanci mladým hráčům a nakonec se mu vyplatila. Mladí hráči jako Mount, James, Abraham, Gilmour a další ukázali, že Frankovu důvěru chtějí splatit a každým zápasem se posouvali dál. První sezónu nás trápila obranná hra. Lampard se stále snažil najít ideální stoperskou dvojici, a to se mu moc nedařilo. Nevyvážené výkony obrany podpořil i samotný Kepa, kterému forma klesla v podstatě na nulu. Chelsea první sezónu inkasovala spoustu branek. Bál jsem se, že Lampard neví, jak tento problém vyřešit. Chelsea začala více držet míč a ofenzivní hra se mnohonásobně zlepšila. Chelsea tak nyní hrála o dost ofenzivnější fotbal než kdy jindy. Frank ukázal, že dokáže takticky zareagovat i během zápasu, když v zápase proti Arsenal za stavu 0-1 ve 34. minutě stáhnul Emersona a změnil tak rozestavení a Chelsea nakonec Arsenal porazila 2-1. Během loňské sezóny Lampard také hledal ideální rozestavení a pozice hráčů. Možná i proto byly výkony v zápasech dost nevyrovnané. Po letním posílení kádru na všechny posty, kde to Chelsea opravdu potřebovala, to vypadá, že Frank našel i ideální sestavu. Co je potřeba zmínit, a určitě si toho všimnul každý, Lampard má občas tendenci střídat o trošku později a vypadá to, že se bojí zasáhnout do zápasu. Celkově jsem s jeho prací na postu manažera spokojený a myslím si, že tu vzniká nová éra Chelsea. Celková atmosféra v kabině působí skvěle a hráči spolu mají skvělý vztah. Myslím si, že Lampard přinesl do klubu také herního ducha. Jako hráč vždy na tréninku i zápase nechal vše, pro klub vždycky dýchal a na hráčích je vidět podobná mentalita. Hráči chtějí vyhrávat a hrát za tento klub a myslím si, že za tohle vděčíme Lampardovi. Myslím si, že s Lampardem můžeme dokázat velké věci.

Když se trochu víc zamyslím nad hrou Chelsea... Nepamatuji si delší období, v němž by tým byl spojován s pěkným ofenzivním fotbalem, v Chelsea slavila úspěchy spíš taktika založená na dobré defenzivě a občasné větší pokusy o změnu neslavily úspěch, nějaká změna přichází až teď s Lampardem. Fanouškem Chelsea jsi asi dlouho a tohle musí být celkem změna, ne?

Je pravda, že Chelsea byla vždy spíš spojována s dobrou defenzivou, na které celou svou hru stavěla a zejména proti silnějším soupeřům byly její velkou zbraní rychlé protiútoky. Každý fanoušek Chelsea, který klubu fandí alespoň 10 let, jistě nikdy nezapomene na éru pod vedením Carla Ancelottiho, kdy se z týmu stala opravdová ofenzivní mašina. V sezoně 2009/10 neslavila úspěch pouze v FA Cupu, ale rovněž slavila titul s tehdy rekordním počtem nastřílených branek (103), zároveň ve čtyřech případech dokázala svému soupeři nastřílel 7+ gólů. Na tohle období vzpomínáme opravdu rádi a je velká škoda, že trvalo tak krátce. S příchodem Lamparda a tím, jak se k celému tomuto projektu staví i vedení klubu, bychom se v brzké době mohli po dlouhé době dočkat něčeho podobného, budou-li mít s Lampardem trpělivost. Ne nedarmo se ale říká, že dobrá defenziva má na úspěších ten největší podíl, a proto je mezi obranou a útokem potřeba najít správnou rovnováhu. I přesto, že se Chelsea dlouhé roky neprezentovala nejpohlednějším fotbalem, řekl bych, že většina fanoušků by získáné trofeje za pohlednější fotbal nevyměnila.


(Zdroj obrázku: Evening Standard)

Letošní sezóna Premier League se dá jedním slovem shrnout jako bláznivá. Některé velké týmy se trápí, nahoře vidíme Southampton, Aston Villu, není nouze o překvapení... Jak si ji zatím užíváš?

Letošní sezónu Premier League si zatím doslova užívám. Je potřeba říct, že jí výrazným způsobem ovlivnila situace okolo covidu-19 a myslím, že určitě nebudu sám, kdo bude tvrdit, že bez fanoušků na stadionech to prostě není ono. Zároveň ale musím říct, že po minulé sezóně kdy Liverpool prakticky od začátku válcoval všechny týmy, je letošní, zatím vyrovnaný ročník, přesně tím ročníkem anglické Premier League, který chce každý fotbalový fanda vidět.

Umístění ostatních týmů po 9 odehraných kolech a ještě k tomu v tak vyrovnané soutěži, je téměř nemožné tipovat. Odvážím si tvrdit, že v momentální situaci bude bojovat o titul Liverpool, Tottenham, Manchester City a tým který miluju - Chelsea. Manchester United i Arsenal vidím na boj o Evropskou ligu. Více než příjemným překvapením jsou pro mě výkony Aston Villy, Leedsu, Leicesteru a Evertonu...Boj o záchranu bych si tipnul mezi třemi týmy, konkrétně: Burnley, Fulhamu a WBA... Možná to některé překvapí, ale myslím, že Sheffield se dokáže zvednout a bude hrát v klidném středu tabulky.

Na závěr musím říct, že pravidelně sleduju West Ham. Hlavně díky tomu, že do klubu přivedli Tomáše Součka a Vladimíra Coufala. Hlavní hvězda jejich týmu je ovšem Declan Rice, kterého bych si upřímně moc přál vidět hrát zase v Chelsea.

Trochu jsi mě předběhl, na závěr tu totiž mám jednu otázku... Koho tedy podle tebe uvidíme na konci sezóny v nejlepší čtyřce?

Zatím to vypadá, že do boje o TOP4 může zasáhnout klidně 8 mužstev. Největší vliv na dosavadní vyrovnanost má podle mě absence letní přípravy, nesehranost, nedostatečná kondice, hledání ideální jedenáctky. To trápí především velké týmy.

Liverpool. Úřadující mistr utrpěl na startu sezóny obrovskou ránu, v podobě zranění svého klíčového muže Virgila Van Dijka. I přesto je Liverpool aktuálně na druhém místě, a to jen kvůli horšímu skóre. Jedno zranění za druhým zatím nemá větší vliv na sílu a výsledky Reds.

Chelsea. Už v minulé sezóně jsme mohli vidět, že omlazení probíhá velmi dobře. Odchovanci byli letos doplněni o zkušenost a kvalitu. Konečně funguje obrana, která byla až doposud velkou slabinou. Pokud bude obrana šlapat tak jako doposud a vyhnou se nám zranění, jsem přesvědčen, že v TOP4 nebudeme chybět.

Manchester City. I přes slabý začátek si myslím, že se mužstvo Pepa Guardioly zvedne a začne pravidelně sbírat body. I Citizens opustilo v posledních letech mnoho zkušených hráčů v čele s Davidem Silvou a Vincentem Kompanym. Zraněný je Sergio Agüero a tým prochází menší přestavbou. Do Ligy mistrů se však kvalifikují.

Tottenham. Mužstvo Josého Mourinha se po nepřesvědčivých výkonech v loňské sezóně zvedlo a ukazuje svoji sílu. Přišel Gareth Bale, Sergio Regulion či Pierre-Emile Hojbjerg. Toho beru jako největší posilu. Střed hřiště a defenziva fungují velmi dobře a když k tomu připočteme úžasnou formu dvojice Kane – Son, je účast Spurs v příští sezoně LM velmi pravděpodobná.

 

Děkujeme za obsáhlé odpovědi i za celý rozhovor! Pokud fandíte Chelsea nebo vás zajímá dění kolem tohoto londýnského celku, určitě sledujte stránku FC Chelsea CZ/SK (aktuální informace) :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

93%




NovějšíCo byste měli sledovat - Čeští fotbalisté v zahraničí
StaršíCo byste měli sledovat - Svět rozhodčích