Jak by mohla vypadat nominace Česka na EURO?

Už za necelé dva měsíce startuje EURO, na němž se objeví také český výběr, který v základní skupině čekají utkání ze Skotskem, Chorvatskem a Anglií. Do závěrečné nominace ještě nějaká doba zbývá, není však od věci se zamyslet nad tím, jak by mohla vypadat.

Tohle téma vychází z posledního dílu našeho podcastu, který najdete tady.

Běžně nominace obsahuje 23 jmen, a tak jsme při skládání brali v úvahu tohle číslo, pro letošní turnaj je však stále v řešení možné rozšíření. Celkem jsme do našeho týmu chtěli vybrat 3 brankáře, 8 obránců, 8 záložníků a 4 útočníky, tedy asi takové to běžné rozložení.

Brankáři

Tady asi nebylo moc co řešit. Pokud jim to zdravotní stav dovolí, téměř jistě pojedou Vaclík, Pavlenka a Kolář. Vaclík se těší největší důvěře a velmi dobře zachytal i během uplynulého reprezentačního srazu, v jeho neprospěch však hovoří fakt, že jako jediný z trojice v klubu nechytá.

Řekl bych, že na této trojici bychom se shodli s většinou z vás, otevřená je však otázka možného postu týmové jedničky, kde se potenciálně může objevit kdokoliv a různí se i názory fanoušků. Ostatně nemusíme pro příklad chodit daleko, neshodli jsme se ani v podcastu. Zatímco já bych nechal chytat reprezentací ozkoušeného Vaclíka, Hanis by upřednostnil Koláře. Aby to bylo ještě zajímavější, v nedávné anketě, kterou jsme dali na Facebook před posledním reprezentačním srazem, dostal hned 68,7% hlasů Pavlenka.

Asi nemá smysl se příliš rozepisovat o dalších alternativách, ostatně i jim jsme věnovali téma jednoho staršího podcastu. Pokud tato trojice bude zdravá, těžko se do nominace vejde někdo jiný. Kdo bude jedničkou je otevřená otázka. Všichni tři jsou velmi dobří gólmani a je pozitivní, že je z čeho vybírat. Nám nezbývá než doufat, že trenér bude mít šťastnou ruku.


(Zdroj obrázku: GK1.cz)

Obránci

Své jisté místo v nominaci by měl mít Coufal, Bořil, Kalas, Čelůstka a Kadeřábek. Adeptem na nominaci i na možnou základní sestavu byl Ondřej Kúdela, kontroverzní rozhodnutí ze strany UEFA jej však nejspíš o šampionát připraví. Existuje šance, že jeho odvolání bude vyhověno, ale reálně s ním nejspíš počítat nemůžeme...

Z dalších hráčů nejspíš pojede David Zima, do naší nominace by se pak vešel nejspíš i Filip Novák. Na této osmičce jsme se shodli, po vyřazení Kúdely (rozhodnutí přišlo po našem nahrávání) se pak musíme podívat po alternativách.

Do nominace či širšího výběru se dostával Václav Jemelka, který nastupuje pravidelně v Belgii. Zvážit by se za lepších okolností dalo jméno Tomáše Petráška, dvoumetrový stoper však od listopadu kvůli zranění nehraje. Ještě před rokem by připadal v úvahu Jakub Brabec, tahle sezóna jej však nezastihla v nejlepší formě a spíš se dá čekat, že mu nominace unikne. Pokud tedy budeme počítat s tím, že na turnaj by měli jet 4 stopeři, tak (jestli se v případu Kúdela nic nezmění) by nejspíš Jemelka mohl doplnit Kalase, Čelůstku a Zimu.

Trochu jsme zaváhali u Filipa Nováka, který by měl mít z dalších alternativ asi největší kvalitu, ale zapomínat nemůžeme ani na Aleše Matějů či třeba Jana Lecjakse, který zažívá v kyperské Omonii vydařenou sezónu.

V základní sestavě se dá očekávat, že na krajích budou Coufal s Bořilem, ve středu by pak vedle Kalase nejspíš nastoupil Kúdela, po jeho vyřazení se však dostane na Čelůstku nebo Zimu, na jednom jménu jsme se neshodli. Čelůstkovi se nepovedl poslední reprezentační sraz, před tím však patřil mezi poměrně jisté články, ve prospěch Zimy pak hovoří aktuální forma i vysoký počet Slávistů v sestavě, se kterými by měl být sehranější.


(Zdroj obrázku: iSport.cz)

Záložníci

Jisté místo by měli mít Souček, Král, Darida a Jankto, díky skvělé formě v klubu, kterou ukázali i na posledním srazu, by pak měli být jasnou volbou také Provod a Holeš.

Z dalších možností se nabízí Antonín Barák, který v Hellasu hraje pravidelně a dobře si vedl i v národním týmu, důvěru trenéra pak nejspíš bude mít i Lukáš Masopust. Celkově trenér Šilhavý má do středu z čeho vybírat, dosud nebyl zmíněn třeba Petr Ševčík, který se ale teprve nedávno vrátil po zranění. Na kraji zálohy není taková konkurence, což nahrává nominaci Masopusta, který je vhodným hráčem na oživení ofenzivy, fotbalově však měl ve své kariéře lepší období. Smolné je zranění Václava Černého, který se na startu sezóny nacházel ve skvělé formě, bohužel ho pak potkalo další vážné zranění.

Šanci na nominaci bezesporu má i Bořek Dočkal, který možná bude tím nejdiskutovanějším hráčem. Stále je to kapitán, fotbalově nejspíš do národního týmu patří a svou kopací technikou i myšlenkou by se asi dal považovat za možného kandidáta na základní sestavu, ale je otázkou, jak se hodí do současného týmu a jeho rychlejšího herního pojetí. Začátek sezóny ho nezastihl v dobrém herním rozpoložení, pod Vrbou se však zvedl, těžko ale říct, zda to bude na možnou nominaci stačit a případně na úkor koho.

V základní sestavě by nejspíš měla figurovat středová dvojice Souček - Král, před kterou by hrál Darida, na krajích to momentálně vypadá na Jankta a Provoda.


(Zdroj obrázku: iDnes.cz)

Útočníci

Jisté místo v nominaci i na jediném zbývajícím místě v základní sestavě má Patrik Schick. Trenér Šilhavý věří Krmenčíkovi, který se mezi fanoušky netěší velké oblibě, hlavně v zápase proti Belgii však ukázal, že ve výběru není náhodou. Vytáhlý hroťák hraje pravidelně v klubu, dává góly a oproti svému dřívějšímu já působí výrazně fotbalovějším a atletičtějším dojmem.

Na zbylá dvě místa jsou největšími adepty Matěj Vydra, Adam Hložek a Tomáš Pekhart. Matěj Vydra za sebou nemá výraznější reprezentační stopu, poslední měsíce však nastupuje v sestavě Burnley častěji a za důvěru se odvděčil i pár góly. Adam Hložek je jeden z největších talentů našeho fotbalu, technicky je na tom velmi dobře a výhodou by případně mohlo být i to, že dokáže nastoupil z kraje. Tuto sezónu mu fotbalový růst narušilo zranění, po kterém se teprve rozehrává. O formě Tomáše Pekharta asi netřeba dlouze psát - o jeho střelecké suverenitě v Polsku jsme si mohli přečíst už mnohokrát. Nebylo jednoduché z těchto tří jmen vybrat dvě, nakonec jsme však ukázali na Vydru s Hložkem, kteří jsou variabilnější. Dá se očekávat, že ze čtveřice útočníků bude v základu jen jeden - Schick. Pokud zápas bude vyžadovat někoho silovějšího, půjde do hry Krmenčík a pro druhého typově podobnějšího hráče tak nezbývá moc prostoru. Sám bych si přál, aby Pekhart mohl jet, za tu skvělou střeleckou formu by si to zasloužil, v této konkurenci mu však nepomáhá, že se v reprezentaci hodně dlouho neobjevil a během březnového srazu dostal příliš málo prostoru.

Myslím, že Pekhartovo případné opomenutí bude hodně probíráno, ta konkurence je však obrovská a ne na všechny se dostane. Z dalších jmen ještě můžeme zmínit třeba Juliše s Kuchtou, kteří letos také ukázali svou kvalitu, jejich čas v národním týmu však nejspíš přijde až později. Každopádně je dobré vědět, že i v útoku máme více možností, ještě před pár lety byla zrovna na této pozici situace podstatně horší.


(Zdroj obrázku: Forumsport.cz)

 

Těžko jsme se mohli ve všech jménech shodnout s každým z vás, o to víc budeme rádi, když nám napíšete vaši nominaci či váš názor na náš výběr.

Každopádně poskládat nominaci nebude lehká záležitost, hned na několika místech je slušná konkurence. Věřme, že co nejvíce hráčů bude zdravotně v pořádku a trenér bude mít při jejich výběru šťastnou ruku :)

 

Pokud byste si chtěli o tomto tématu poslechnout více, rozebrali jsme ho i v posledním díle našeho podcastu, který si můžete pustit třeba na YouTubeSpotifyGoogle podcasts či Apple podcasts :)


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

85.5%




NovějšíGlosář: Odpočívej v pokoji, Superligo! Tedy alespoň doufáme...
StaršíGlosář: Modelko, drž se svého kopyta