Glosář: Odpočívej v pokoji, Superligo! Tedy alespoň doufáme...

V noci z neděle na pondělí vyšly najevo informace, že 12 klubů z Anglie, Španělska a Itálie založí Evropskou Superligu, která by měla konkurovat Lize mistrů. Konkrétně se jednalo o Real Madrid, Barcelonu, Atlético Madrid, AC Milán, Inter, Juventus, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Manchester City a Manchester United. Rázem se strhla ale obrovská vlna nevole, a to nejen ze stran fanoušků, ale i hráčů (na fotce níže jsou hráči Brightonu), trenérů a fotbalových expertů. Nejhorší na tom ovšem možná byl fakt, že samotní hráči “vyvolených” klubů o této skutečnosti nevěděli.

Zdroj: The Athletic

 

 

Umíte si představit, jak by asi vypadala anglická liga bez oněch gigantů? Kdo by určoval úroveň španělské a italské ligy? A ono v důsledku by to nebylo moc šťastné ani pro českou ligu. Je sice zajímavé, že od semifinále a finále Evropské ligy je dělí zrovna kluby z potenciální Superligy, ale musíme si uvědomit i to, že pokud v těchto evropských soutěžích nebudou oni giganti, tak se značně změní i financování, protože ochladne zájem sponzorů. A to pro české týmy není zrovna veselá zpráva, protože pokud se minulý ročník vyplácelo za účast v základní části LM 415 milionů korun, tak to na české poměry opravdu není málo peněz.

Příklad si můžeme jednoduše ukázat na Slavii. Pokud týmy hrají evropské poháry a jsou úspěšné, tak se jejich hráči zhodnocují na přestupovém trhu. Pokud však tým není úspěšný, i tak se může nějaký hráč výrazně zviditelnit. Peníze z přestupů většina českých celků bude alokovat opět do české ligy. Vyhlídnou si šikovné mladé hráče z jiných menších klubu, a protože je měli celou sezónu na očích a obchod vyjde relativně levno, tak je pro ně tento obchod větší jistotou, než přivést neosvědčené hráče například z Afriky.

 

Vraťme se ale zpět přímo k Superlize, celý koncept oné soutěže “výjimečných” mi přišel zvláštní. Ještě zvláštnější mi ale přišlo to, že prezidentem soutěže by se stal i předseda jednoho z klubů. Konkrétně Florentino Pérez, který tvrdil, že nejde o ligu pro bohaté a naopak by peníze z ní měly zachránit všechny kluby. „Všichni dohromady jsme přišli o pět miliard eur. Jen Real za dvě sezony přišel o 400 milionů eur. A když máte jen příjmy od televize, tak je řešením odehrát víc atraktivních zápasů, na které se budou dívat fanoušci po celém světě.“ dodal Pérez v televizním pořadu El Chiringuito de Jugones. No co k tomu dodat, možná jen to, že kdyby se Barcelona a Real nechovaly poslední léta tak nehospodárně, tak by je koronakrize nezastihla tak nepřipravené, protože co si budeme povídat. Marketingová a finanční síla těchto dvou značek je obrovská, ale pokud děláte nesmyslné nákupy hráčů za obrovské sumy a ti hráči se pak neprosadí, je to problém. A to asi i větší než ušlé zisky na vstupném.

Zdroj: Cordobabn.com

Zajímavé je také to, jak se k tomu postavila UEFA, protože ony kluby chtěla okamžitě vyloučit ze všech ostatních soutěží, ať již šlo o Ligu mistrů nebo národní soutěže. Hráči, kteří by nastoupili v Superlize, by nesměli ani nastupovat v reprezentačních zápasech od kvalifikace na velké turnaje až přímo o turnaje samotné, což původně majitelé velkoklubů nečekali, a to by byl obrovský zásah do jejich fungování. Možná právě tohoto aspektu se kluby zalekly více než nevole fanoušků. A jak by k tomu přišli hráči, kteří berou reprezentaci jako nedílnou součást jejich kariéry.

Obětí tohoto projektu se stal i výkonný ředitel Manchesteru United Ed Woodward, který po nevoli fanoušků a dokonce i hráčů oznámil rezignaci. Fanoušky Red Devils mohla tato zpráva především potěšit, protože jak Woodward, tak i majitelé klubu, americká rodina Glazerů, nejsou fanoušky klubu zrovna dvakrát oblíbení. Poměrně trefně to komentoval Gary Neville: “Kmen stromu je Ed Woodward. Teď musíme jít po kořenech”. A právě Gary Neville byl jedním z hlavních odpůrců pokusu o vytvoření Evropské Superligy, protože jako fotbalový expert na stanici Sky sports má možnost oslovit širokou veřejnost.

 

K dnešnímu dni od Superligy odstoupilo 10 týmů ze 12 a Superliga tím končí, což je pro nás fanoušky fotbalu dobrá zpráva. Je pozitivní, že i v dnešních dnech, kdy peníze vládnou světem, je zde prostor pro nás obyčejné smrtelníky nebo si myslíte, že by Superliga byla něco, co by fotbal posunulo ještě dál? Dejte nám vědět, co si o tom myslíte.


Jak se vám článek líbil?

Průměr:

91.5%




NovějšíSchalke... Velké, slavné, ale od příští sezóny druholigové...
StaršíJak by mohla vypadat nominace Česka na EURO?