Fotbalové statistiky a predikce zápasů? Obojí nově na Kopačáku

Zdravím všechny fotbalové fanoušky!

Pokud náš web navštěvujete pravidelně, pravděpodobně je to kvůli testování vašich fotbalových znalostí pomocí různých kvízů. Už několik měsíců však probíhaly práce, aby vám všem tento web poskytl ještě více. Na internetu je plno stránek zaměřených na fotbalové statistiky, málo však v Česku či na Slovensku, a když už takové jsou, většinou toho fanouškům nenabízí dostatek. Kopačák se tohle dneškem pokusí změnit.

Novinku vám představuji i ve videu na konci tohoto příspěvku, tak pokud raději získáváte informace touto formou, můžete další text přeskočit.

Statistiky jsme zaznamenávali již dlouho, ale až nyní se to děje automaticky, což zaručí větší aktuálnost a menší chybovost. Zaznamenáváme základní statistiky fotbalových zápasů (góly, střely, karty apod.), ze kterých pak dokážeme vypočítat různé další statistiky jako třeba v kolika zápasech tým vystřelil na bránu víckrát než soupeř nebo jak často tým dokáže zvítězit, když dá v zápase první branku. Takto vypočítaných údajů je pro kluby TOP 5 lig + české ligy přes sto. Zmínit tu pak musím přidanou statistiku xG (očekávaných gólů). Větší představení je ve videu níže, případně úplně nejlepší bude, když si to proklikáte sami :)

Dosud jsme nezaznamenávali statistiky hráčů, to se také mění, byť tahle část se dá spíš brát jako doplňková. Góly, asistence, čistá konta a další podobné údaje tu však nemohou chybět.

Velkou novinkou je, že na základě všech uložených dat jsme schopni napočítat šance klubu na vítězství v zápase. Je to složitý proces, který vychází z výkonů a výsledků klubů v jednotlivých zápasech, zohledňuje se aktuální forma, jak se daří klubu doma či venku, a také třeba proti podobně silným soupeřům.

Všechny tyto změny se dotknou hlavně TOP 5 lig + české ligy, do budoucna však bude snaha to rozšířit na národní či evropské poháry, vyloučeno není ani rozšíření seznamu ligových soutěží.

Statistiky najdete na stránce ligových soutěží (na stránce v menu vyberte "Soutěže"), klubů či zápasů.

Zatím je to nové a ne vše může fungovat skvěle, tak vás v případě potíží prosím o trpělivost. Zároveň, pokud dostanete nějaký nápad na vylepšení nebo si všimnete nějaké chyby, budu jen rád, když dáte vědět. Stejně tak můžete dát vědět, jak se vám novinka líbí :)

Věřím, že se mezi vámi najde plno takových, kteří alespoň čas od času chtějí znát nějaké statistické informace spojené s fotbalovými zápasy, a tuto novinku přivítáte.

Marty

 

NovějšíPodcast #25: Otázka vlastnictví Chelsea, prvoligové trable s trávníky a rozhodčími, česká baráž o MS
StaršíPodcast #24: Polosezónní zhodnocení nejsledovanějších ligových soutěží